Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024 13:37

Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου: ΧΑΡΑΛΑΜΠΕΙΑ 2024  «Θρύλοι και Ιστορίες..»  

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η ιδέα πέτυχε.. Και έγινε μια καταπληκτική παράσταση με το μεράκι και την έμπνευση των δασκάλων μας στο χορό και τη χορωδία. Οι θρύλοι και οι δραματικές ιστορίες που μπλέχτηκαν με τις μουσικές και τα χορευτικά βήματα ξύπνησαν αναμνήσεις και βιώματα της ελληνικής παράδοσης από τον Πόντο, το Αιγαίο, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο και τη λεβεντομάνα Κρήτη. Οι φορεσιές, τα ζωνάρια και τα μαντίλια που ανέμιζαν, μαζί με τις λύρες και τα λαούτα, τα κρουστά, το κλαρίνο, το βιολί και το κανονάκι ζωντάνεψαν το Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Δ.Ε. την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024. Τα «Χαραλάμπεια» επέστρεψαν και φάνηκε πόσο πολύ τα περίμενε η πόλη μας και οι άνθρωποί της. Μια παράσταση σταθμός που ίσως ανοίγει μια νέα εποχή για το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου.

Μεγάλα ευχαριστώ σε όλους σας λοιπόν και σε αυτούς που μας απολαύσατε και το δείξατε στο χειροκρότημα και στα όμορφα λόγια και σε αυτούς που έφτασαν μέχρι εκεί και έφυγαν απογοητευμένοι γιατί δε χώρεσαν.

Ευχαριστούμε τους συνδιοργανωτές μας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Πύργου. Το Επιμελητήριο Ηλείας και τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηλείας για την στήριξή τους.

Ευχαριστούμε τον Κώστα Τζανέτο, το δάσκαλο που συμπλήρωσε ήδη 30 χρόνια πολύτιμης προσφοράς και συνεργασίας με το Λύκειο, όπως και όλους τους άλλους δασκάλους μας, τον Ανδρέα Μικελόπουλο, Νίκο Χρυσανθόπουλο, Κώστα Ζώντο, την Γιάννα Ρέτση, την Ιουλία Κόλλια, καθώς και την Κωστούλα Σακκά που επιμελήθηκε και διηύθυνε τη χορωδία του Λυκείου μας.

lukeio el xaralampia24 2

Πόσα πολλά ευχαριστούμε να πούμε για τα μέλη της Χορευτικής Ομάδας μας που έδωσαν την ψυχή τους αλλά και για όλους τους χορευτές όλων των τμημάτων του ΛΕΠ που το καταχάρηκαν γιατί τους είχε λείψει. Και αυτό έχει σημασία να περνάνε καλά αυτοί που το δημιουργούν και τότε απολαμβάνει και το κοινό. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα και συγχαίρουμε τα παιδιά της εφηβικής ομάδας μας που πραγματικά ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Ευχαριστούμε τους εξαιρετικούς μουσικούς που έδωσαν πνοή και όμορφους ήχους στην παράστασή μας, Φώτη Τζανέτο, Λύσανδρο Παναγόπουλο, Γιάννη Οικονόμου, Μαρία Παπαγεωργίου, Μανώλη Μπουνταλάκη Χρήστο Ναβροζίδη, Κώστας Κονταξάκη, Βαγγέλη Μαμαλάκη, Γιώργο Γεωργίου και την Ρούλη Μαλλιοπούλου.

Ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς μας και όσους μας στήριξαν για να πραγματοποιήσουμε αυτήν την παράσταση, τους χορηγούς επικοινωνίας μας, όλο τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που είναι πάντα δίπλα μας.

Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς το Λύκειο Ελληνίδων Τριπόλεως που για άλλη μια φορά στάθηκε αρωγό στην παράσταση μας με τις φορεσιές του.

Και του χρόνου!

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024 11:33

Σχετικά Άρθρα

  • Χαραλάμπεια 2024: «Θρύλοι και Ιστορίες..»
    Χαραλάμπεια 2024: «Θρύλοι και Ιστορίες..»

    Τα Χαραλάμπεια, η παράσταση θεσμός συνυφασμένη με το Λύκειο των Ελληνίδων του Πύργου προς τιμήν του προστάτη μας Αγίου Χαραλάμπους, επιστρέφουν μετά την πανδημία, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Πύργου.

    Αναφέρονται σε θρύλους και ιστορίες που έχουν καταγραφεί στο λαϊκό αίσθημα και έχουν σφραγίσει γενιές Ελλήνων από τους περασμένους αιώνες. Και αν και έρχονται από το μακρινό παρελθόν, παραμένουν ζωντανοί και αφήνουν μια γλυκιά αίσθηση νοσταλγίας για τη ζωή των ανθρώπων και τα πάθη τους. Η ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας και το πάθος της αγάπης τους, η ιστορία της Γκόλφως και του Τάσου και το πικρό τέλος τους, η ιστορία της γυναίκας του Πρωτομάστορα που θεμελίωσε το γεφύρι της Άρτας, ο θρύλος του Μενούση και της άμοιρης γυναίκας του, της κόρης από την Αμοργό και της άλλης της κοπέλας στο ποτάμι από την Τραπεζούντα θα ζωντανέψουν με χορούς και τραγούδια καθώς και με τις αφηγήσεις μας. Ταυτόχρονα θα αναδειχθεί και η θέση της γυναίκας σε μια κοινωνία σκληρή, αυστηρή που τη θέλει υποταγμένη, αποκλεισμένη και απόλυτα συμμορφωμένη με αυστηρούς κανόνες.

    Συμμετέχουν όλα τα χορευτικά τμήματα ενηλίκων του Λ.τ.Ε. Πύργου, η χορευτική ομάδα των εφήβων μας και η Μεγάλη Χορευτική μας Ομάδα, σε επιμέλεια των δασκάλων μας Κώστα Τζανέτου, Ανδρέα Μικελόπουλου, Νίκου Χρυσανθόπουλου, Κώστα Ζώντου και Ιουλίας Κόλλια. Ολοι οι χορευτές μας με υπέροχες φορεσιές από πολλά μέρη της πατρίδας μας (Πόντο, Κάρπαθο, Ήπειρο, Σποράδες, Πελοπόννησο, Κρήτη).

    Συμμετέχει επίσης και η χορωδία μας με τραγούδια παραδοσιακά που αναφέρονται σε τέτοιες θρυλικές ιστορίες, σε επιμέλεια της κ. Κωστούλας Σακκά – Κυρίτση.

    Ευχαριστούμε θερμά τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Νίκο Κοροβέση και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Παναγιώτη Μπράμο για τη συνδιοργάνωση και την παραχώρηση της φιλόξενης αίθουσας του Συνεδριακού Κέντρου της ΠΕ Ηλείας, όπως θερμά ευχαριστούμε και το Δήμαρχο Πύργου κ. Ευστάθιο Καννή για την συνδιοργάνωση.

    Mουσικοί: Φώτης Τζανέτος-κλαρίνο / Λύσανδρος Παναγόπουλος –λαούτο/ Γιάννης Οικονόμου –βιολί/ Μαρία Παπαγεωργίου –κανονάκι/ Μανώλης Μπουνταλάκης –λύρα Κρήτης & Καρπάθου/ Χρήστος Ναβροζίδης –λύρα Πόντου/ Κώστας Κονταξάκης –λαούτο/ Βαγγέλης Μαμαλάκης –λαούτο/ Γιώργος Γεωργίου – κρουστά.

    Τραγούδι: Λύσανδρος Παναγόπουλος, Ρούλη Μαλλιοπούλου, Μαρία Παπαγεωργίου,Μανώλης Μπουνταλάκης, Βαγγέλης Μαμαλάκης, Κώστας Κονταξάκης, Χρήστος Ναβροζίδης.

    Επιμέλεια παράστασης – Κειμένων : Κων/νος Τζανέτος- Αικ. Παρασκευοπούλου
    Έφορος χορού: Αικ. Παρασκευοπούλου
    Έφορος Ιματιοθήκης: Α. Διαμαντοπούλου
    Έφορος μουσικού τμήματος: Μαρίνα Νικολακοπούλου
    Εφορος Εκδηλώσεων: Δήμητρα Πατσούρη.

    Σας περιμένουμε !

    Η πρόεδρος Αικατερίνη Παρασκευοπούλου, η γεν. γραμματέας Δήμητρα Καχτίτση Τζαβάρα

    Lep Xaralampeia 2024 2

  • Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου με το βραβείο «Σάκη Σπήλιου Μπιρμπίλη»
    Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου με το βραβείο «Σάκη Σπήλιου Μπιρμπίλη»

    Tην Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023 στην Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών βραβεύτηκε με το βραβείο «Σάκη Σπήλιου Μπιρμπίλη το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου. Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας κ. Μιχαήλ Σταθόπουλος εκφώνησε ομιλία με θέμα «Ελλείμματα Δημοκρατίας» ενώ ο Γενικός Γραμματέας κ. Χρήστος Ζερεφός ανάγνωσε την έκθεση με θέμα «Το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2023».

    Στο ωραιότερο νεοκλασικό οικοδόμημα του κόσμου, κατά τη γνώμη των ειδικών, που παραπέμπει στην κλασική αρχιτεκτονική του Αθηναϊκού 5ου πΧ. αι, με τον πλούσιο ζωγραφικό και γλυπτικό διάκοσμο, τιμήθηκε η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου κ Αικατερίνη Παρασκευοπούλου, η Γεν. Γραμματέας Δήμητρα Καχτίτση – Τζαβάρα και όλα τα μέλη του Δ.Σ.

    Η πρόεδρος παρέλαβε το βραβείο από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας κ. Μιχαήλ Σταθόπουλο συνοδευόμενη από δύο χορευτές μέλη της χορευτικής ομάδας τον Ανδρέα Μικελόπουλο και τη Θεοδώρα Διαμαντοπούλου με φορεσιές «φουστανέλα» και «Αμαλία» αντίστοιχα, οι οποίοι με την παρουσία τους δημιούργησαν ένα μεγαλοπρεπές σκηνικό κατά την ώρα της βράβευσης αντάξιο του έργου και της δράσης του Λυκείου του Πύργου.

    Όπως αναφέρει ο τιμητικός έπαινος της Ακαδημίας το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου «τιμάται δια την εξαιρετικήν και λαμπράν αυτού συμβολήν εις την της πόλεως του Πύργου Ηλείας πρόοδον και εις την της ελληνικής, πνευματικής και πολιτισμικής μνήμης διατήρησιν».

    Το βραβείο αυτό αντανακλά την εκατόχρονη ζωή του Λυκείου του Πύργου και τη συνεχή παρουσία του στην πολιτιστική κοινωνική και πνευματική ζωή του τόπου. Αφιερώνεται σε όλα τα μέλη του από τις πρώτες ιδρύτριές του μέχρι τις σημερινές λυκειάδες που εθελοντικά προσφέρουν και δραστηριοποιούνται ώστε το Λύκειό μας να είναι ένας διαρκής φάρος πολιτιστικής ζωής.

    Το 2023 κλείνει με την ωραιότερη στιγμή για την ιστορία του ΛΕΠ και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε γι΄αυτό το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κκ Αθανάσιο και το φίλο του Λυκείου κ. Γιώργη Τάκη Δόξα που συνέδραμαν στην πραγματοποίηση αυτής της τιμητικής διάκρισης.

    lukeio el vraveusi ak 11

    lukeio el vraveusi ak 2

    lukeio el vraveusi ak 4

    lukeio el vraveusi ak 5

    lukeio el vraveusi ak 3

    lukeio el vraveusi ak 6

    lukeio el vraveusi ak 7

    lukeio el vraveusi ak 8

    lukeio el vraveusi ak 9

    lukeio el vraveusi ak 10

    (Δελτίο Τύπου)

  • Χαραλάμπεια 2020: Αποθέωσε την ελληνική παράδοση το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου (photos)
    Χαραλάμπεια 2020: Αποθέωσε την ελληνική παράδοση το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου

    Το θερμό χειροκρότημα του κοινού που γέμισε ασφυκτικά το βράδυ του Σαββάτου την αίθουσα του συνεδριακού κέντρου της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο, αλλά και το φουαγιέ, κέρδισαν δίκαια τα χορευτικά του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου.

    Στην παράσταση που δόθηκε με αφορμή τα φετινά “Χαραλάμπεια” με τίτλο “Με σαγιά και με σεγκούνια” οι συμμετέχοντες τίμησαν την ελληνική παράδοση, παρουσιάζοντας τις πραγματικά εντυπωσιακές ικανότητές τους.

    Όπως τόνισε και η πρόεδρος Κατερίνα Παρασκευοπούλου τα μουσικά βήματα του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, πάτησαν στη γη της Θεσαλίας. Έναν τόπο ενδοξο, με βαθιά ιστορία, παλιά και σύγχρονη, με πολιτισμό και παραδόσεις και μαζί μ΄αυτόν οι μαγευτικές Σποράδες. Η παράσταση περιλάμβανε χορούς της Σκοπέλου, της Σκιάθου, της Σκύρου, της Καρδίτσας (ορεινής και πεδινής), του Τυρνάβου, των Βλάχων και χορούς από το Πήλιο και το Τρίκερι.

    Οι χοροί παρουσιάστηκαν από τη Χορευτική Ομάδα του Λ.τ.Ε.Πύργου, από την εφηβική ομάδα και από τα τμήματα ενηλίκων σε επιμέλεια των δασκάλων του Κώστα Τζανέτου, Γεωργίας Μουρούτη, Ανδρέα Μικελόπουλου και Νίκου Χρυσανθόπουλου.

    Εξίσου εντυπωσιακές ήταν και οι φορεσιές των χορευτών. Βλάχικες, Καραγκούνικες, Πηλειορίτικες, του Τρίκερι και των Σποράδων.

    Στη διάρκεια της παράστασης το χορευτικό - μιμητικό δρώμενο «Μάηδες» από τη Μακρινίτσα του Πηλίου, μνημείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας, έδωσε και μια άλλη πτυχή της παράδοσής μας, τη σατυρική.

    Η παράσταση άνοιξε με τραγούδια που παρουσίασε η μικτή χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου σε επιμέλεια της Κωστούλας Σακκά Κυρίτση.

    Στο κύριο μέρος των χορευτικών οι μουσικοί Φώτης Τζανέτος στο κλαρίνο, Λύσανδρος Παναγόπουλος στο λαούτο, Γιάννης Οικονόμου στο Βιολί, Γιώργος Τζανέτος στα κρουστά, Τρύφων Παζαρέντσης και ζουρνά ο εγγονός του, στο ζουρνά. Ο μεγάλος ερμηνευτής της δημοτικής μας παράδοσης Χρυσόστομος Μητροπάνος, συνόδευσε τους χορευτές σε αυτό το ταξίδι και πραγματικά έδωσε “προστιθέμενη αξία” στην παράσταση.

    Και φυσικά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την μεγάλη συνεισφορά για την εξαιρετική αυτή εκδήλωση των “αφανών ηρώων” που δούλεψαν πίσω από τους χορευτές το προηγούμενο διάστημα για να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου.

    Και μια ευγενική επισήμανση από την πλευρά μας. Μπαίνουμε και στην Ηλεία στην τροχιά της διοργάνωσης εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση του γένους. Φορείς του πολιτισμού και της παράδοσης όπως το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου, αξίζουν να στηριχθούν - μαζί με άλλους λαογραφικούς συλλόγους της περιοχής - και να παρουσιάσουν ένα σημαντικό κομμάτι που αφορά τον εορτασμό αυτό.

    Φωτογραφίες: Γιάννης Σπυρούνης/ilialive.gr/Up&High Media and Productions

    [widgetkit id="6" name="######### Gallery για Άρθρα #########"]

  • Απόψε τα Χαραλάμπεια 2020 - «Με σαγιά και με σεγκούνια...»
    Απόψε τα Χαραλάμπεια 2020 - «Με σαγιά και με σεγκούνια...»

    Απόψε παρουσιάζει το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου, τα Χαραλάμπεια 2020, μια εκδήλωση τιμής για τον πολιούχο της πόλης Άγιο Χαράλαμπο που γιορτάζουμε σε λίγες ημέρες και την ελληνική παράδοση. Η παράσταση θα λάβει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος , Π.Ε Ηλείας, στις 7μμ.

    Στη γη της Θεσαλίας, οδηγούνται φέτος τα μουσικά βήματα του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου. Ενδοξος τόπος, με βαθιά ιστορία, παλιά και σύγχρονη, με πολιτισμό και παραδόσεις και μαζί μ΄αυτόν οι μαγευτικές Σποράδες.

    Ένα μέρος αυτών των περιοχών περιλαμβάνει η παράστασή μας. Χορούς της Σκοπέλου, της Σκιάθου, της Σκύρου, της Καρδίτσας (ορεινής και πεδινής), του Τυρνάβου, των Βλάχων και χορούς από το Πήλιο και το Τρίκερι. Οι χοροί παρουσιάζονται από τη Χορευτική Ομάδα του Λ.τ.Ε.Πύργου, από την εφηβική ομάδα και από τα τμήματα ενηλίκων σε επιμέλεια των δασκάλων μας Κώστα Τζανέτου, Γεωργίας Μουρούτη, Ανδρέα Μικελόπουλου και Νίκου Χρυσανθόπουλου.

    Οι χοροί συνδυάζονται με εντυπωσιακές φορεσιές: Βλάχικες, Καραγκούνικες, Πηλειορίτικες, του Τρίκερι και των Σποράδων. Ανάμεσα στους χορούς θα παρουσιαστεί το χορευτικό -μιμητικό δρώμενο «Μάηδες» από τη Μακρινίτσα του Πηλίου, μνημείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Η παράσταση θα αρχίσει με τραγούδια από τη μικτή χορωδία του ΛΕΠ που θα μας μεταφέρει σε γνωστούς ήχους και μουσικές αυτής της όμορφης περιοχής, σε επιμέλεια της Κωστούλας Σακκά Κυρίτση.

    Παίζουν οι μουσικοί:
    Φώτης Τζανέτος - Κλαρίνο / Λύσανδρος Παναγόπουλος –λαούτο / Γιάννης Οικονόμου – Βιολί / Γιώργος Τζανέτος – κρουστά / Τρύφων Παζαρέντσης – ζουρνά /Τρύφων Παζαρέντσης (εγγονός) – ζουρνά.
    Τραγούδι: Χρυσόστομος Μητροπάνος.

    Επιμέλεια παράστασης: Κων/νος Τζανέτος
    Επιμέλεια Κειμένων : Αικατερίνη Παρασκευοπούλου
    Έφορος χορού: Αικ. Παρασκευοπούλου
    Έφορος Ιματιοθήκης: Μάρω Μιχαλοπούλου
    Έφορος Μουσ. Τμήματος: Παναγιώτα Μπαρτζοπούλου
    Έφορος Εκδηλώσεων: Μαρίνα Νικολακοπούλου

    Το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου είναι περήφανο που κρατά την παράδοση και τραγουδά και χορεύει την λαϊκη παραδοσιακή μουσική. Συνεχίζουμε σταθερά να υπηρετούμε αυτό που αγαπάμε και για μια άλλη χρονιά η παράστασή μας είναι αφιερωμένη στη πόλη μας κ στον προστάτη της Αγ. Χαράλαμπο που σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε τη μνήμη του. Σας περιμένουμε όλους!

  • Χαραλάμπεια 2020: «Με σαγιά και με σεγκούνια.. »
    Χαραλάμπεια 2020: «Με σαγιά και με σεγκούνια.. »

    Στη γη της Θεσαλίας, οδηγούνται φέτος τα μουσικά βήματα του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου. Ενδοξος τόπος, με βαθιά ιστορία, παλιά και σύγχρονη, με πολιτισμό και παραδόσεις και μαζί μ΄αυτόν οι μαγευτικές Σποράδες.

    Ένα μέρος αυτών των περιοχών περιλαμβάνει η παράστασή μας. Χορούς της Σκοπέλου, της Σκιάθου, της Σκύρου, της Καρδίτσας (ορεινής και πεδινής), του Τυρνάβου, των Βλάχων και χορούς από το Πήλιο και το Τρίκερι. Οι χοροί παρουσιάζονται από τη Χορευτική Ομάδα του Λ.τ.Ε.Πύργου, από την εφηβική ομάδα και από τα τμήματα ενηλίκων σε επιμέλεια των δασκάλων μας Κώστα Τζανέτου, Γεωργίας Μουρούτη, Ανδρέα Μικελόπουλου και Νίκου Χρυσανθόπουλου.

    Οι χοροί συνδυάζονται με εντυπωσιακές φορεσιές: Βλάχικες, Καραγκούνικες, Πηλειορίτικες, του Τρίκερι και των Σποράδων. Ανάμεσα στους χορούς θα παρουσιαστεί το χορευτικό -μιμητικό δρώμενο «Μάηδες» από τη Μακρινίτσα του Πηλίου, μνημείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Η παράσταση θα αρχίσει με τραγούδια από τη μικτή χορωδία του ΛΕΠ που θα μας μεταφέρει σε γνωστούς ήχους και μουσικές αυτής της όμορφης περιοχής, σε επιμέλεια της Κωστούλας Σακκά Κυρίτση.

    Παίζουν οι μουσικοί:
    Φώτης Τζανέτος - Κλαρίνο / Λύσανδρος Παναγόπουλος –λαούτο / Γιάννης Οικονόμου – Βιολί / Γιώργος Τζανέτος – κρουστά / Τρύφων Παζαρέντσης – ζουρνά /Τρύφων Παζαρέντσης (εγγονός) – ζουρνά.
    Τραγούδι: Χρυσόστομος Μητροπάνος.

    Επιμέλεια παράστασης: Κων/νος Τζανέτος
    Επιμέλεια Κειμένων : Αικατερίνη Παρασκευοπούλου
    Έφορος χορού: Αικ. Παρασκευοπούλου
    Έφορος Ιματιοθήκης: Μάρω Μιχαλοπούλου
    Έφορος Μουσ. Τμήματος: Παναγιώτα Μπαρτζοπούλου
    Έφορος Εκδηλώσεων: Μαρίνα Νικολακοπούλου

    Η παράσταση θα λάβει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος , Π.Ε Ηλείας, το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου και ώρα 7μμ.

    Ευχαριστούμε θερμά τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Βασίλη Γιαννόπουλο και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ Αθλητισμού κ. Νίκο Κοροβέση για τη συνδιοργάνωση και την παραχώρηση της φιλόξενης αίθουσας του Συνεδριακού Κέντρου της ΠΕ Ηλείας.

    Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας και τους χορηγούς επικοινωνίας μας: τον Δημοσιογραφικό Ομιλο Βαρουξή με την Εφημερίδα «Πατρίς», την “ORT TV”, “ORT FM”, “PATRIS NEWS”, “MULTI PRODUCTIONS”. Την εφημερίδα “ΠΡΩΤΗ”, την «Protinews», την εφημερίδα “ΠΡΩΪΝΗ”, την «Proininews”, ILIALIVE.GR, , ILIA 24.GR.

    Το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου είναι περήφανο που κρατά την παράδοση και τραγουδά και χορεύει την λαϊκη παραδοσιακή μουσική. Συνεχίζουμε σταθερά να υπηρετούμε αυτό που αγαπάμε και για μια άλλη χρονιά η παράστασή μας είναι αφιερωμένη στη πόλη μας κ στον προστάτη της Αγ. Χαράλαμπο που σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε τη μνήμη του. Σας περιμένουμε όλους!

    Η πρόεδρος η γεν. γραμματέας

    Αικ. Παρασκευοπούλου Δήμητρα Καχτίτση –Τζαβάρα

  • Πύργος: Τίμησαν την παράδοση στα "Χαραλάμπεια"
    Πύργος: Τίμησαν την παράδοση στα
    Ένα μουσικό ταξίδι απήλαυσαν όλοι όσοι μπόρεσαν να παρακολουθήσουν από κοντά την ετήσια θεσμική εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου «Χαραλάμπεια» που ήταν αφιερωμένη στον Πολιούχο του Πύργου.
    Με τίτλο «Λύρες στεριάς και θάλασσας τον άνθρωπο μαγεύουν και τσι νεράιδες στο χορό βγαίνουνε και χορεύουν…» για 22η συνεχή χρονιά τα «Χαραλάμπεια» γνώρισαν μεγάλη επιτυχία αφού το συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας ήταν κατάμεστο από κόσμο.
    Υπό τους ήχους της κρητικής και ποντιακής λύρας αλλά και της θρακιώτικης όπως και της νησιώτικης, το ταξίδι ήταν πραγματικά μαγικό.
    Ιδιαίτερη αίσθηση στην εκδήλωση προκάλεσε το Λύκειο Ελληνίδων του Ρεθύμνου, τα μέλη του οποίου ταξίδεψαν από την Κρήτη προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτή την γιορτή της μουσικής και της παράδοσής μας.
    Με κρητικούς χορούς όπως Ρεθυμνιώτικη σούστα, Σιγανός, Πεντοζάλη κλπ με υπέροχες κρητικές στολές Ανωγειανές και Σφακιανές, παρουσίασαν ένα εξαιρετικό θέαμα που έτυχε του πιο θερμού χειροκροτήματος από το κοινό που παρακολουθούσε με ενθουσιασμό. Το χορευτικό συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου, συνόδευε η πρόεδρός του, με την οποία η πρόεδρος του ΛΕΠ Τούλα Καλαμπόκα αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα και ευχαριστίες.
    Οι χορευτικές ομάδες του Πύργου μαζί με την Μικτή χορωδία του που τραγούδησε πολλά παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα υπό την διεύθυνση και διδασκαλία της Κωστούλας Σακκά – Κυρίτση, με την συνοδεία ζωντανής ορχήστρας μουσικών, προσέφεραν ένα πραγματικό μουσικό ταξίδι στην ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.

    Την βραδιά άνοιξε η Μικτή χορωδία του ΛΕΠ και ακολούθησαν η χορευτική ομαδα ΛΕΠ, οι ομάδες ενηλίκων με χορούς από την Δράμα και την Ικαρία, η ομάδα Εφήβων με τραγούδια από την Λήμνο, η Ομάδα ενηλίκων που μας ταξίδεψε στη Λέρο, η χορευτική ομάδα του Λ.Ε Ρεθύμνου που απέδειξε περίτρανα τι είναι η Κρητική ψυχή και τέλος η χορευτική ομαδα του ΛΕΠ με ποντιακά τραγούδια υπό τους ήχους ποντιακής λύρας. Η μουσική αυτή βραδιά έκλεισε με όλες τις ομάδες επί σκηνής, ενώ Κρήτη και Πόντος σμίξανε όταν χόρεψαν Πεντοζάλι και Κότσαρι.
    Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κ Τούλα Καλαμπόκα έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή στην ιστορία του ΛΕΠ, στα Χαραλάμπεια, ενώ τόνισε ότι το Λύκειο Ελληνίδων είναι περήφανο που υπηρετεί την παράδοση και μπορεί και χαρίζει στην πόλη του Πύργου σπάνιες στιγμές όπως αυτή του Σαββάτου.
    Την επιμέλεια του προγράμματος είχε ο χοροδιδάσκαλος του Λυκείου ο Κώστας Τζανέτος όπως και την επιμέλεια των χορών και τη διδασκαλία για το Λύκειο του Πύργου. Μαζί του ο Νίκος Χρυσανθόπουλος, η Γεωργία Μουρούτη και ο Ανδρέας Μικελόπουλος ενώ για το Λύκειο Ρεθύμνου ο δάσκαλος Λάμπης Νικολουδάκης. Η ορχήστρα αποτελούνται από τον Διομήδη Ζαχαριουδάκη στην κρητική λύρα, το Τάσο Κλάδο και Λύσανδρο Παναγόπουλος στο λαούτο, το Γιώργο Τζανέτο στα κρουστά, το Μανώλη Γιαννουλάκη και τη Φαίη Κωνσταντοπούλου στη νησιώτικη και πολιτική λύρα, τη Στεφανία Παπαγεωργίου στη πολιτική λύρα, τον Ανέστη Ιωακειμίδη στη λύρα του πόντου, το Γιώργο Μαυρίδη στη λύρα της Δράμας και το Στρατή Κουρκέα στο νταχαρέ.
    Η παράσταση συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια και την ευγενική υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας και του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου Ολυμπίας
    Xaralampeia 2
    Xaralampeia 3
    Xaralampeia 4
  • Πύργος: Το Σάββατο τα Χαραλάμπεια από το Λύκειο Ελληνίδων
    Πύργος: Το Σάββατο τα Χαραλάμπεια από το Λύκειο Ελληνίδων
    «Λύρες στεριάς και θάλασσας τον άνθρωπο μαγεύουν και τσι νεράιδες στο χορό βγάνουνε και χορεύουν…» είναι ο τίτλος της φετινής γιορτής αφιερωμένη στον πολιούχο της πόλης του Πύργου Άγιο Χαράλαμπο.
    Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Λύκειο Ελληνίδων - παράρτημα Πύργου διοργανώνει τα Χαραλάμπεια και υπόσχεται να μαγέψει το κοινό που θα παρακολουθήσει την εκδήλωση που θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου στον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου της Π.Ε. Ηλείας. Την οποία συνδιοργανώνει η ΠΕ Ηλείας με την ευγενική υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας και του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου Ολυμπίας.
    Παράλληλα το Λύκειο Ελληνίδων – παράρτημα Ρεθύμνου, θα έρθει στην Ηλεία και αναμένεται να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στο χθες.
    Η πρόεδρος και η γενική γραμματέας του Λυκείου Ελληνίδων - παράρτημα Πύργου Τούλα Καλαμπόκα και Κατερίνα Παρασκευοπούλου μιλώντας για την εκδήλωση, κάλεσαν όλο τον κόσμο να δώσει το παρόν, τονίζοντας:
    «Τα Χαραλάμπεια είναι μία θεσμική γιορτή και είναι αφιερωμένα στην πόλη μας , στην ευρύτερη περιοχή αλλά σε κάθε συμπολίτη μας που τιμά και σέβεται τον πολιούχο μας. Θεσπίστηκε πριν από 22 χρόνια το έτος 1997 όταν ο αείμνηστος δήμαρχος Πύργου Γιώργος Δημητρακόπουλος μας πρότεινε να συνδιοργανώσουμε μία πολιτιστική εκδήλωση προς τιμήν του Πολυούχου μας. Έτσι γεννήθηκαν τα Χαραλάμπεια και εξελίχτηκαν ως η κορυφαία μας εκδήλωση. Συνήθως προσκαλούμε ένα αδελφό λύκειο να συμμετάσχει στον εορτασμό. Φέτος έχουμε προσκαλέσει το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου το οποίο είναι από τα αρχαιότερα αφού η Καλλιρρόη Σιγανού Παρρέν - ιδρύτρια μας - ήταν Ρεθυμνιώτισα.
    Οι χορευτικές ομάδες Πύργου και Ρεθύμνου η χορωδία μας και οι μουσικοί με λύρες και λαούτα θα μας ξεναγήσουν στα μονοπάτια του πολιτισμού με σκοπό να αναδείξουμε τον Μινωικό πολιτισμό της Κρήτης και άλλων ηρωικών περιοχών μας, για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν και οι νέοι την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Ο πολιτισμός σε αυτούς τους δύσκολους και άνυδρους χρόνους θεωρούμε ότι δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Η εκδήλωση μας αυτή με τίτλο «Λύρες στεριάς και θάλασσας τον άνθρωπο μαγεύουν και τσι νεράιδες στο χορό βγάνουνε και χορεύουν…» θα γίνει το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στις 7:00 το απόγευμα» ανέφερε η κ. Καλαμπόκα, ενώ η κ. Παρασκευοπούλου συμπλήρωσε:
    «Τα χορευτικά βήματα του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου τα οδηγούν φέτος οι λύρες. Λύρες στεριάς και θάλασσας που μαγεύουν με το άκουσμά τους και μας μεταφέρουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας από τα Βόρεια μέχρι τα Νότια. «Λύρες στεριάς και θάλασσας τον άνθρωπο μαγεύουν και τι νεράιδες στο χορό βγάνουνε και χορεύουν» Ξεχωριστοί, έντονοι ακουστικά ήχοι με την Κρητική λύρα, την Ποντιακή, την Πολίτικη, τη Θρακιώτικη, τη Νησιώτικη θα συνοδεύσουν τους χορούς μας. Ολες οι λύρες, τρίχορδες με δοξάρι, απόγονοι της Βυζαντικής λύρας, αχλαδόσχημες και φιαλόσχημη αυτή του Πόντου (η κεμεντζέ) θα συνοδεύσουν τους χορούς από την Κρήτη και τα νησιά ως τον Πόντο, την Πόλη και την Δράμα. Στα χέρια του λυράρη οι λύρες ζωντανεύουν και γίνονται μουσικά σύμβολα των περιοχών και της ιστορίας τους.
    Οι δοξαριές του μας συνεπαίρνουν και μας πηγαίνουν σε τόπους όπου η μουσική συνεχίζει να έχει ψυχή και ο χορός παθιασμένος και λεβέντικος μας γεμίζει με την ελπίδα ότι η παράδοση του τόπου μας είναι ζωντανή. Η κρητική λύρα άγρια και περήφανη, ανυπότακτη και λεβέντικη, τρυφερή και μελαγχολική είναι ένα απ΄τα ιερά σύμβολα της Κρήτης. Δεν είναι απλά ένα μουσικό όργανο, είναι η ψυχή των Κρητών, όπως θα το διαπιστώσουμε και από τους χορούς του εξαιρετικού Λυκείου των Ελληνίδων Ρεθούμνου, που συμμετέχει φέτος στα Χαραλάμπεια. Ιδιαίτερα για τον Πόντο, τους χορούς του οποίου θα παρουσιάσει η χορευτική ομάδα του Λυκείου μας, η λύρα είναι ο συνδετικός κρίκος με όσα έμειναν πίσω, ένα σύμβολο πολιτισμικής ταυτότητας, οι ρίζες του, το παρελθόν του που κρατά ζωντανό το παρόν του. Το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου εκτός από τον Πόντο, θα παρουσιάσει χορούς από την Δράμα, την Πόλη, την Λήμνο , την Ικαρία και την Λέρο».
    Την παράσταση θα ανοίξει η μικτή χορωδία του ΛΕΠ την οποία θα διευθύνει η Κωστούλα Σακκά-Κυρίτση με τραγούδια παραδοσιακά και έντεχνα.
    Την επιμέλεια του προγράμματος έχει αναλάβει ο χοροδιδάσκαλος του ΛΕΠ Κώστας Τζανέτος, ενώ την επιμέλεια και την διδασκαλία των χορών για το Λύκειο του Πύργου έχουν αναλάβει οι δάσκαλοι Κώστας Τζανέτος, Νίκος Χρυσανθόπουλος, Γεωργία Μουρούτη και Αντρέας Μικελόπουλος, για το Λύκειο του Ρεθύμνου ο δάσκαλος Λάμπης Νικολουδάκης.
    H ορχήστρα αποτελείται από τους: Διομήδης Ζαχαριουδάκης - λύρα Κρήτης Τάσος Κλάδος –λαούτο Κρήτης Λύσανδρος Παναγόπουλος – λαούτο Γιώργος Τζανέτος – κρουστά Μανώλης Γιαννουλάκης - νησιώτικη και πολίτικη λύρα Φαίη Κωνσταντοπούλου - νησιώτικη και πολίτικη λύρα Στεφανία Παπαγεωργίου – πολίτικη λύρα Ανέστης Ιωακειμίδης – λύρα Πόντου Γιώργος Μαυρίδης- λύρα Δράμας Στρατής Σκουρκέας- νταχαρέ Τραγούδι: Λύσανδρος Παναγόπουλος, Ρούλη Μαλλιοπούλου, Μανώλης Γιαννουλάκης, Φαίη Κωνσταντοπούλου, Ανέστης Ιωακειμίδης, Διομήδης Ζαχαριουδάκης.
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch