Ξετυλίγοντας το κουβάρι της τοπικής ιστορίας
Το σπουδαίο ιστορικό πόνημα του Κωνσταντίνου Μπασέτα για τα χωριά της Ηλείας κατά τη διάρκεια της ύστερης βυζαντινής και της οθωμανικής περιόδου παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου, υπό την αιγίδα του Δήμου Πηνειού, στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο. Πρόκειται για το τελευταίο εγχείρημα του συγγραφέα και ερευνητή, με το οποίο επιχειρεί να σκιαγραφήσει με πληθυσμιακά, εθνολογικά και οικονομικά κριτήρια την ιστορία των χωριών της Ηλείας μεταξύ Πηνειού και Αλφειού.
Για το βιβλίο «Χωρία της Ηλείας στα ύστερα βυζαντινά και μεταβυζαντινά – οθωμανικά χρόνια» και τον συγγραφέα μίλησε ένα εκλεκτό πάνελ προσκεκλημένων που στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του έργου στην κατανόηση της τοπικής ιστορίας. Ειδικότερα ο καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γιώργος Νικολάου εξήρε το πλούσιο πληροφοριακό υλικό που παρουσιάζεται στο βιβλίο καταλήγοντας ότι αποτελεί «μία τεκμηριωμένη και καλογραμμένη μελέτη που συμβάλει σημαντικά στην προσέγγιση της περιόδου της Τουρκοκρατίας στην Ηλεία».
Από την πλευρά του ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου κ. Αθανάσιος Κατσίμπελης αφού σημείωσε ότι «πρόκειται για μια εις βάθος μελέτη», αναφέρθηκε στην ανάγκη καταγραφής της τοπικής ιστορίας με ευσύνοπτο τρόπο ώστε να μπορεί να ενταχθεί στην εκπαίδευση ως αντικείμενο διδασκαλίας. Για ένα έργο ζωής που αποδεικνύει περίτρανα την αγάπη του συγγραφέα για την Ηλεία έκανε λόγο ο πρόεδρος της εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδας κ. Λεωνίδας Μαργαρίτης προσθέτοντας ότι «η συγκεκριμένη εργασία, είναι ιδιαίτερα σημαντική την περίοδο που διανύουμε […] που επιβάλλεται να είμαστε ανθεκτικοί στις έξωθεν πιέσεις και συνεκτικοί στα δικά μας πιστεύω και τις παραδόσεις».
Εμφανώς συγκινημένος από την παρουσία του κοινού εμφανίστηκε ο συγγραφέας· ο κ. Μπασέτας επεσήμανε τους ισχυρούς δεσμούς που τον συνδέουν με την πόλη της Γαστούνης και οι οποίοι προσδίδουν ξεχωριστή χροιά στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Σημείωσε ότι το βιβλίο είναι αποτέλεσμα μιας «δεκαετούς και ιδιαίτερα επίπονης προσπάθειας» και πρόσθεσε ότι το δυσκολότερο σημείο του εγχειρήματος ήταν ο εντοπισμός των χωριών και ο συσχετισμός μεταξύ τους. Αφετηρία για τη συγγραφή του βιβλίου στάθηκαν οι πενιχρές πληροφορίες που εντόπισε όταν θέλησε να συγγράψει ένα μικρό βιβλίο για το χωριό του· «τότε με την αρωγή του Οθωμανολόγου καθηγητή κ. Κολοβού, ήρθα σε επαφή με τα οθωμανικά κατάστιχα της περιόδου 1460-1463 και ανακάλυψα ότι οι πληροφορίες που πήγαζαν από αυτά ήταν διαφορετικές από όσα γνωρίζαμε· επέκτεινα σταδιακά την έρευνά μου στην ευρύτερη περιοχή με αποτέλεσμα του εγχειρήματος αυτό το βιβλίο». Τέλος ο κ. Μπασέτας αναφέρθηκε στο δημοτικό τραγούδι της Γαλάναινας επιχειρώντας να σκιαγραφήσει τα όρια ανάμεσα στον μύθο και την πραγματικότητα. Σημειώνεται ότι το παραδοσιακό τραγούδι, άρρηκτο συνδεδεμένο με τη Γαστούνη, τραγουδήθηκε αισθαντικά από τον κ. Λάμπρο Κριτσινέλια κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός αφού αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της Επιτροπής Λαογραφίας στη διοργάνωση της εκδήλωσης πρόσθεσε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για πολιτιστική αναβάθμιση και αναγέννηση του δήμου. «Ως νέα δημοτική αρχή αποτελεί πρωταρχικό στόχο μας η πολιτιστική, πολιτισμική, εκπαιδευτική και παιδευτική αναβάθμιση του τόπου μας· προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες» κατέληξε ο κ. Καστρινός. Σημειώνεται ότι την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε μεστά η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Βάντα Κοντούλη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο υπό την αιγίδα του Δήμου Πηνειού.
Ο κ. Μπασέτας επεσήμανε στους ισχυρούς δεσμούς που τον συνδέουν με την πόλη της Γαστούνης και οι οποίοι προσδίδουν ξεχωριστή χροιά στη συγκεκριμένη εκδήλωση.
«Ως δημοτική αρχή θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην σφυρηλάτηση της ταυτότητάς μας» ανέφερε ο κ. Καστρινός.
Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε μεστά η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Βάντα Κοντούλη.
(Δελτίο Τύπου)