Τρίτη, 20 Αυγούστου 2024 09:24

13η Γιορτή Τρύγου στην Ωλένη: Εκεί που η παράδοση πρωταγωνιστεί

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

«Το κρασί» ενώνει όλες τις γενιές

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 13η Γιορτή Τρύγου στη δημοτική κοινότητα Ωλένης. Μια πολιτιστική και λαογραφική εκδήλωση -θεσμός για την Ώλενα που προάγει την λαϊκή μας παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Η Γιορτή Τρύγου, που φέτος είχε τίτλο «Το κρασί», διοργανώθηκε για άλλη μια χρονιά από τον δραστήριο Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο «Η Ωλένη» με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Πύργου.

Κάτοικοι του χωριού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου που διοργάνωσε και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα με δρώμενα χορούς και μουσική.

Giorti Trugou 13 2

Παρών και ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, ο οποίος συνεχάρη την πρόεδρο του συλλόγου Αγγελική Δημητρακάκη και όλα τα μέλη για την σοβαρή, όπως τόνισε, αντιμετώπιση του παραδοσιακού στοιχείου. «Φαίνεται η σοβαρότητα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής από το στήσιμο όλης αυτής της διοργάνωσης, η οποία είναι εντυπωσιακή. Δείχνει, πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε την παράδοσή μας, τη διατήρησή της, την σύνδεσή της με τη νεολαία που είναι απαραίτητο στοιχείο για τις «ρίζες» μας. Χωρίς τις ρίζες μας δεν μπορούμε να έχουμε παρόν και να χτίσουμε το μέλλον» τόνισε.

Giorti Trugou 12 2

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού ΠΔΕ Παναγιώτης Μπράμος, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη και τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του: « Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που για άλλη μια χρονιά η ΠΔΕ στηρίζει την Γιορτή του Τρύγου, έναν θεσμό ο οποίος δεν έχει μόνο αναφορά στην αγροτική οικονομία αλλά και ισχυρά στοιχεία παράδοσης και λαογραφίας, και αυτό είναι το ζητούμενο. Καθώς οι καλλιέργειες εξελίσσονται και η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις ζωές όλων μας κάποιες παραδοσιακές τεχνικές χάνονται. Μέσα από τέτοιες δράσεις μπορούμε να καταγράψουμε όλα αυτά τα στοιχεία και τις τεχνικές και να τις παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».

Giorti Trugou 2 2

Μιλώντας για την φετινή διοργάνωση στο ilialive.gr η πρόεδρος του συλλόγου Αγγελική Δημητρακάκη-ο οποίος συμπλήρωσε το 15ο έτος του-αναφέρθηκε στα μικρά παιδιά του χωριού που συμμετέχουν στις δράσεις, τονίζοντας πώς « όταν τα παιδιά θέλουν να συμμετέχουν είναι ελπιδοφόρο . Είναι μεγάλη μας χαρά να βλέπουμε να μεταλαμπαδεύεται η παράδοσή μας στη νέα γενιά».

Η βραδιά έκλεισε με ζωντανή μουσική και με τους Γιώργο και Νικόλα Δαλιάνη στο τραγούδι και το κλαρίνο, τον Μανώλη Κόττορο στο βιολί και το τραγούδι, την Ελένη Παπαπροκοπίου στο λαούτο και το τραγούδι και τον Ανδρέα Νιάρχο στα κρουστά.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μυρσίνης «Ο Δαφνης», ο Προοδευτικός Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος «Τερψις εν Ζαχάρω», ο Σύλλογος Φίλων Πολιτιστικού Ανδραβίδας και Πεδινής Ηλείας «Η Εστία» και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη «Η Αστρίνια».

Giorti Trugou 3 2

Giorti Trugou 4 2

Giorti Trugou 5 2

Giorti Trugou 6 2

Giorti Trugou 7 2

Giorti Trugou 8 2

Giorti Trugou 9 2

Giorti Trugou 10 2

Giorti Trugou 15 2

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Αυγούστου 2024 13:40

Σχετικά Άρθρα

  • Η Ώλενα Ηλείας «γνωρίζει» τον δικό της θρύλο: Παρουσιάστηκε το βιβλίο για τον θρύλο της «Μονοβύζας»
    Η Ώλενα Ηλείας «γνωρίζει» τον δικό της θρύλο: Παρουσιάστηκε το βιβλίο για τον θρύλο της «Μονοβύζας»

    Σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στους Θρύλους και την Ιστορία της περιοχής Ωλένης του Δήμου Ηλείας παρουσιάστηκε μία νέα έκδοση για το θέμα αυτό. Το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, έγινε η βιβλιοπαρουσίαση του νέου βιβλίου της Βασιλικής Ιω. Μαυραειδοπούλου, με τίτλο «Ελένη η Μονοβύζα, Η θρυλική Βασίλισσα της (Β)όλαινας- Ώλενας». Το θέμα αφορά έναν τοπικό θρύλο, της Ελένης της Μονοβύζας, που επεκτάθηκε και σε άλλα μέρη της Πελοποννήσου, κατά την Μεσαιωνική και Βυζαντινή εποχή. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Ενοριακό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ωλένης.

    Η εκδήλωση ξεκίνησε με το «Χριστός Ανέστη» και την εισαγωγή από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Ωλένης κ. Λύσανδρο Παπαδόπουλο, που συνεχάρη την συγγραφέα και τόνισε τις διαρκείς προσπάθειες που γίνονται από τους κατοίκους και τους φορείς του τόπου, για την ανάδειξη της Ιστορίας και της Λαογραφίας της Ωλένης. Για την σημασία της διάσωσης και της προβολής των στοιχειών του παρελθόντος, κάτι που ενισχύει και η παρούσα έκδοση, μίλησε σε σύντομη ομιλία της η συγγραφέας και αγιογράφος κ. Βασιλική Μαυραειδοπούλου.

    Η προβολή της Ιστορίας και της Λαογραφίας του τόπου-Οι παρουσίες στην εκδήλωση

    Ακολούθως ο δάσκαλος και Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Λάλα κ. Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος παρουσίασε την Ιστορία της Ώλενας και των κατοίκων της μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης Ελληνικής Ιστορίας, μέσα από μαρτυρίες του παρελθόντος. Τελευταίος ομιλητής ήταν ο φιλόλογος του Γυμνασίου Καράτουλα και συγγραφέας κ. Γεώργιος Κουρκούτας, που αναφέρθηκε στον θρύλο της Ελένης, μέσα από την πορεία του Ηλειακού χώρου. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η ανάγνωση και η γνώση του παρελθόντος οδηγεί πάντα στην θεμελίωση ενός καλού παρόντος και ενός ευοίωνου μέλλοντος, όπως έγινε στον τόπο μας με την ανάδειξη της Ολυμπίας.

    Στα διαλείμματα μεταξύ των ομιλητών ακούστηκαν Δημοτικά και άλλα τραγούδια, με κέντρο αναφοράς την Ώλενα και την Μονοβύζα, που απέδωσε η κ. Μαυραειδοπούλου. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν πέραν των άλλων ο Βουλευτής Ηλείας κ. Διον. Καλαματιανός, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου και πρ. Δήμαρχος Ωλένης κ. Ιωάννης Παναγόπουλος, ο Δημ. Σύμβουλος και πρ. Γυμνασιάρχης Καράτουλα κ. Θεόδ. Κόρδας, ο Αντιπρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Ωλένης κ. Ι. Θεοδωρόπουλος, ο επιχειρηματίας κ. Ηλίας Μπαντούνας κ.ά.

    monovuza par vivliou 2

    monovuza par vivliou 3

    monovuza par vivliou 4

    monovuza par vivliou 5

    monovuza par vivliou 6

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ιερόσυλοι ρήμαξαν τις εκκλησίες σε Ωλένη και Μαγούλα - Πήραν 2500€ από τα παγκάρια
    Ιερόσυλοι ρήμαξαν τις εκκλησίες σε Ωλένη και Μαγούλα - 2500€ πήραν από τα παγκάρια

    Χέρι στο παγκάρι άπλωσαν ιερόσυλοι που τα ξημερώματα της Πέμπτης “χτύπησαν” στις εκκλησίες της Ώλενας και της Μαγούλας. Οι δράστες κινήθηκαν μέσα στη νύχτα στα δύο γειτονικά χωριά της Δημοτικής Ενότητας Ωλένης του δήμου Πύργου και έφυγαν με λεία που φτάνει τις 2500 ευρώ από δύο εκκλησίες.

    Η μια διάρρηξη έγινε στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ωλένης με τους δράστες να αδειάζουν το παγκάρι του ναού που περιείχε 2000 ευρώ. Στην δεύτερη περίπτωση στη Μαγούλα, οι δράστες πήραν από το παγκάρι του Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων το ποσό των 500 ευρώ.

    Η διάρρηξη στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Ωλένης

    Georgiou

    Ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ωλένης π. Νικόλαος Γεωργίου μιλώντας στο ilialive.gr τόνισε ότι ενημερώθηκε πρωί - πρωί χθες από τη από τη νεοκόρισσα όταν μετέβη στην εκκλησία και είδε την πόρτα ανοιχτή, το παγκάρι όπως και τα συρτάρια παραβιασμένα και τα χρήματα να λείπουν. “Εμείς συνήθως κάθε τέλος του μήνα ανοίγουμε με τα κλειδιά, κάνουμε καταμέτρηση και γράφουμε. Πιστεύω ότι ήταν πάνω από 2000 € διότι είχαμε και κάποιες περιφορές. Μπήκαν από ότι μας είπε και η αστυνομία από την κεντρική πόρτα, γιατί με το που πήγε να ξεκλειδώσει η νεοκόρισσα άνοιξε αμέσως”.

    Theodoropoulos 2

    Ο επίτροπος του ιερού ναού Γιώργος Θεοδωρόπουλος, τόνισε ότι “… ήρθε το πρωί στις 6:30 η νεοκόρισσα, πήγε να βάλει το κλειδί στην πόρτα και αυτή άνοιξε κατευθείαν. Κοίταξε μέσα τα παγκάρια και ήταν ανοιχτά. Ότι χρήματα υπήρχαν τα πήραν όλα”.

    Anastopoulou

    Τέλος η νεοκόρισσα Χαρίκλεια Αναστοπούλου, περιέγραψε τα όσα αντίκρισε. “Έβαλα το κλειδί να ανοίξω και άνοιξαν αμέσως και τα δύο φύλλα της πόρτας. Μόλις μπήκα είδα το παγκάρι ανοιχτό όπως και τα συρτάρια. Αμέσως βγήκα έξω τρέχοντας γιατί φοβήθηκα και πήρα τηλέφωνο τον παπά. Όταν τα είδα αυτά φοβήθηκα και έκλαιγα, εδώ είμαι 19 χρόνια δεν έχει ξανά συμβεί αυτό”…

    Με κατσαβίδι στη Μαγούλα

    Kalampokas

    Ο επίτροπος του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Μαγουλάς, Νίκος Καλαμπόκας, μιλώντας χθες στο ilialive.gr ανέφερε ότι “… σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί στις 6:30 με πήρε τηλέφωνο η νεοκόρισσα ότι έγινε διάρρηξη στο παγκάρι. Ήρθα στην εκκλησία και είδα ότι είχαν ανοίξει την κεντρική πόρτα με κατσαβίδι, όπως και το παγκάρι με κατσαβίδι. Πρέπει να μας πήραν γύρω στα 500 €. Από εκεί και πέρα έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες, ήρθε η ασφάλεια πήραν αποτυπώματα…”.

    Liaromati

    Η νεοκόρισσα του ιερού ναού Άννα Λιάρομάτη σημείωσε ότι “…όταν πήγα να πιάσω την πόρτα μου είπε η άλλη κοπέλα μην πιάνεις τίποτα ότι όλα είναι σπασμένα. Είδα το παγκάρι σπασμένο το είχαν ανοίξει με κατσαβίδι και την άλλη πόρτα παραβιασμένη. Ήρθε ο αστυνομικός, μας είπε να μην ακουμπήσουμε τίποτα, ειδοποιήσαμε μόνο τον παπά”.

    ekklisies 2

    ekklisies 3

    ekklisies 4

    ekklisies 5

    ekklisies 6

    ekklisies 7

    ekklisies 8

    ekklisies 9

    ekklisies 10

    ekklisies 11

  • Ώλενα: Μια σύλληψη για εμπρησμό εξ αμελείας στη χθεσινή πυρκαγιά
    Ώλενα: Μια σύλληψη για εμπρησμό εξ αμελείας στη χθεσινή πυρκαγιά

    Άτομο συνελήφθη χθες ως υπαίτιος της πυρκαγιάς στην περιοχή της Ώλενας που ξέσπασε το πρωί.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία "... συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Συκιά της Δ.Ε. Ωλένης, του δήμου Πύργου Ηλείας και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο σύμφωνα με την υπ’ αριθμ, 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη.

    Για το ανωτέρω περιστατικό ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή"

  • Ώλενα: Μικρή εστία φωτιάς σε αγροτοδασική έκταση
    Ώλενα: Μικρή εστία φωτιάς σε αγροτοδασική έκταση

    Κινητοποίηση υπήρξε το πρωί της Κυριακής για την Πυροσβεστική Υπηρεσία μετά από σήμα για πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή της Ώλενας.

    Με δεδομένο ότι η περιοχή έχει δυσκολίες στην πρόσβαση και στο παρελθόν έχουν υπάρξει πυρκαγιές εκτός αντιπυρικής περιόδου με σημαντική επικινδυνότητα, δυνάμεις κινήθηκαν από τον Πύργο και την Αρχ. Ολυμπία.

    Ωστόσο φάνηκε πως πρόκειται για μικρή εστία καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς όμως να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος.

  • Φιλαρέτεια 2021: 200 χρόνια μετά τιμήθηκε η μνήμη του μάρτυρα Επισκόπου Ωλένης Φιλαρέτου
    Φιλαρέτεια 2021: 200 χρόνια μετά τιμήθηκε η μνήμη του μάρτυρα Επισκόπου Ωλένης Φιλαρέτου
    Το πρωί της Δευτέρας 13 Σεπτεμβρίου 2021, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και εθνικής υπερηφάνειας, πραγματοποιήθηκε στην Ώλενα του Δήμου Πύργου η εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τον Επίσκοπο Ωλένης Φιλάρετο, 200 έτη μετά το μαρτύριό του στα τουρκικά μπουντρούμια της Τριπολιτσάς, τον Σεπτέμβριο του 1821. Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρέλαση Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές στον κεντρικό δρόμο του χωριού και κορυφώθηκε στον χώρο της προτομής του Φιλαρέτου, στην είσοδο της Ωλένης.
    Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων
    Εκεί, στον χώρο της προτομής του Φιλαρέτου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο και τους ιερείς της περιοχής, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους του Δήμου Πύργου κατέθεσε ο Γραμματέας του ΔΣ. κ. Ιωάννης Βαρελάς, εκ μέρους του Δημοτικού Σχολείου Ωλένης μία μαθήτρια, εκ μέρους της Δασικής Υπηρεσίας ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας, εκ μέρους του Τοπικού Διαμερίσματος Ωλένης ο Πρόεδρός της κ. Λύσανδρος Παπαδόπουλος , εκ μέρους του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου « Η Ωλένη» η Πρόεδρός του κ. Αγγελική Δημητρακάκη και εκ μέρους του ‘’Σύλλογος Αιμοδοτών Ωλένης ο Φιλάρετος ‘’η Αιμοδότρια κ. Ασημίνα Διαμαντοπούλου.
    Εντυπωσίασε από την αρχή της όλης τελετής η παρουσία και οι κινήσεις ενός Εύζωνα, του κ Γρηγόρη Παπαδόπουλου με καταγωγή από Ώλενα, ενώ πλαισίωσε τιμητικά την προτομή του Φιλαρέτου. Σε όλην την διαδρομή από το κέντρο του χωριού έως την προτομή υπήρχαν μεγάλες εικονογραφήσεις για την πορεία του 1821 στην Ηλεία, αλλά και τις μεγάλες στιγμές της Επαναστάσεως σε όλην την Ελλάδα, σε κείμενα του φιλολόγου του Γυμνασίου Καράτουλα και Γραμματέα του Συλλόγου «Χαράλαμπος Βλαέτης» κ. Γεώργιου Κουρκούτα, που ήταν και ο τελετάρχης της όλης εκδηλώσεως.
    Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος: «Σε αυτούς τους Ήρωες οφείλουμε την Ελευθερία μας»
    Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας π. Φιλάρετος Σπανόπουλος, που παρουσίασε στους δεκάδες παρευρεθέντες το χρονικό της έναρξης της Εθνεγερσίας στην Ηλεία και την πορεία του μαρτυρίου του Φιλαρέτου, μαζί με τους άλλους Προκρίτους και Αρχιερείς στην Τριπολιτσά από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο, του 1821. Επεσήμανε μάλιστα ότι σε αυτούς τους Ήρωες και τις θυσίες τους χρωστά ο τόπος μας την Ελευθερία του.
    Με δική του ομιλία ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος κ. Λ. Παπαδόπουλος τόνισε την αξία να τιμώνται οι ήρωες και ένας τέτοιος ηγέτης σαν τον Φιλάρετο, ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν τόσα χρόνια για την πραγματοποίηση των «Φιλαρετείων», κάθε Σεπτέμβριο. Την εκδήλωση έκλεισε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη» κ. Αγγελική Δημητρακάκη, που ανέφερε την σημασία της όλης εκδηλώσεως, ενώ ανακοίνωσε την δημιουργία σχετικού θεατρικού-κινηματογραφικού έργου με αναφορά στα μαρτύρια των Προκρίτων και Αρχιερέων στην Τριπολιτσά, με επίκεντρο τον Επίσκοπο Φιλάρετο, που θα ετοιμαστεί σε συνεργασία με τον κινηματογραφιστή κ. Ιω. Μουτσούλα. Στις εκδηλώσεις μνήμης πρωταγωνίστησαν μέλη και φίλοι του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη» και του Λαογραφικού Συλλόγου «Η Αστρινιά» από τον Άγιο Ιωάννη Αμαλιάδος, με επικεφαλής της Πρόεδρό του κ. Θάλεια Τσουλου-Τουτούνη.
    Το παρών πέραν των άλλων έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Ιωάννης Σπηλιωτόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και τ. Γυμνασιάρχης κ. Θεόδωρος Κόρδας, ο Προέδρος της Φιλαρμονικής Πύργου «Απόλλων» κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, ο Πρόεδρος του Καράτουλα κ. Θεόδωρος Κλειδέρης κ. ά. Μικρή δεξίωση σε όλους τους καλεσμένους παρατέθηκε στο τέλος της εκδηλώσεως από την τοπική Ενορία του Αγίου Νικολάου Ωλένης στο ενοριακό του κέντρο.
    filareteia 2
    filareteia 3
    filareteia 4
    filareteia 5
    filareteia 6
    filareteia 7
    filareteia 8
    filareteia 9
    filareteia 10
    filareteia 11
    filareteia 12
    filareteia 13
    filareteia 14
    filareteia 15
    filareteia 16
  • Δήμος Πύργου: Την Κυριακή 18/7 η ετήσια τελετή - Προσκύνημα στα Φονικά
    Δήμος Πύργου: Την Κυριακή 18/7 η ετήσια τελετή - προσκύνημα στα Φονικά

    Την προσεχή Κυριακή 18/7/2021 και ώρα 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η ετήσια τελετή - προσκύνημα στα ΦΟΝΙΚΑ, στον τόπο της θυσίας 23 πατριωτών από την περιοχή του τ. δήμου Ωλένης στις 14 Ιουλίου 1944 που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές.

    fonika prosklisi

    Την οργάνωση της λιτής τελετής έχει ο Δήμος Πύργου και καλούνται να παρευρεθούν οι αρχές, φορείς, αντιστασιακές οργανώσεις, συγγενείς των θυμάτων και οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και ολόκληρου του Νομού Ηλείας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Γούμερο: Μεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη (photos)
    Γούμερο: Μεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη

    Πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στην περιοχή ανάμεσα στο Γούμερο και την Ώλενα του δήμου Πύργου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr η φωτιά έχει λάβει διαστάσεις και η κινητοποίηση της πυροσβεστικής είναι μεγάλη.

    Νεότερη ενημέρωση

    Αρκετά δύσβατη είναι η περιοχή που έχει ξεσπάσει η πυρκαγιά ανάμεσα στο Γούμερο και την Ώλενα πλησίον της Ι.Μ. Ασκητή.

    Η φωτιά καίει σε δασική έκταση και επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από όλη την Ηλεία.

    Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη να περιορίσουν τη φωτιά σε μια περιοχή που πνέουν άνεμοι.

    Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου, ενώ στην περιοχή σπεύδει και ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος.

    Νεότερη ενημέρωση

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η φωτιά έχει κάψει έως τώρα περίπου 50 στρέμματα δασικής έκτασης.

    Οι δυνάμεις της Ηλείας έχουν ενισχυθεί με δυνάμεις από την Αχαΐα και πεζοπόρα οχήματα. Επικεφαλής είναι ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βασίλης Σολδάτος και ο υποδιοικητής της Π.Υ. Πύργου Νίκος Σμαρνάκης.

    Νεότερη ενημέρωση

    Στην περιοχή της πυρκαγιάς στο Γούμερο έφτασε ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Αρχιπύραρχος Ανδρέας Στεμπίλης.

    Νεότερη ενημέρωση

    Στην περιοχή της πυρκαγιάς στο Γούμερο έφτασε και ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νήσων, Υποστράτηγος Γεώργιος Πουρνάρας

    Περισσότερα σε νεότερη ανάρτηση....

    fotia goumero 2

    fotia goumero 3

    fotia goumero 4

    fotia goumero 5

    fotia goumero 6

    fotia goumero 7

    fotia goumero 8

    fotia goumero 9

    fotia goumero 10

    fotia goumero 12

    fotia goumero 13

    fotia goumero 14

    fotia goumero 15

    fotia goumero 16

  • Δήμος Πύργου: Έργο ανάσα ο νέος δρόμος Καράτουλα - Ώλενας
    Δήμος Πύργου: Έργο ανάσα ο νέος δρόμος Καράτουλα - Ώλενας

    Στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης, αναμένεται να δοθεί προς χρήση ο νέος δρόμος που θα συνδέσει το Καράτουλα και την Ώλενα, διευκολύνοντας έτσι την καθημερινότητα των κατοίκων των περιοχών αυτών. Χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, έχοντας στο πλευρό του στελέχη της δημοτικής αρχής αλλά και μηχανικούς από την τεχνική υπηρεσία του δήμου, πραγματοποίησαν αυτοψία στο χώρο που εκτελείται το έργο.

    Αναφερόμενος στην εξέλιξη των εργασιών ο κ. Αντωνακόπουλος ανέφερε ότι «... πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που είναι σε εξέλιξη, διακοινοτική οδοποιία, σύνδεση Ώλενας με Καράτουλα, όπου δεν υπήρχε άμεση επικοινωνία δρόμου. Ήταν μια διαδικασία χρονοβόρος για τους κατοίκους των δυο κοινοτήτων. Πλέον η επικοινωνία αποκαθίσταται με ένα έργο απαραίτητο για την συγκοινωνιακή ισορροπία της περιοχής. Έχουμε πρόθεση να συνδράμουμε οικονομικά σε ότι χρειαστεί για την τελειοποίηση του έργου και της κατασκευής. Ο δήμος βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης και κατασκευής και άλλων τέτοιων έργων. Βρισκόμαστε στην έξοδο από μια παρατεταμένη καραντίνα και ουσιαστικά υπολειτουργία όλων των υπηρεσιών, όμως εμείς ξεδιπλώνουμε την πολιτική έργων.

    Προσπαθούμε κυρίως στις περιοχές αυτές που είχαν γνωρίσει την εγκατάλειψη τις τελευταίες δεκαετίες να έχουμε πιο έντονη παρουσία και ουσιαστική συνεισφορά. Όλο το επιτελείο δήμου καταβάλει προσπάθεια, οι τεχνικές υπηρεσίες, οι δυο αντιδήμαρχοι, όλοι οι μηχανικοί και οι τεχνικοί. Έχουμε μια πρόκληση να καλύψουμε το κενό από το παρελθόν και να βγούμε επιθετικά στο μέλλον γιατί η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο, γιατί αυτές οι περιοχές πρέπει να κρατηθούν ζωντανές και γιατί το οφείλουμε στο μέλλον της τοπικής κοινωνίας».

    Ο αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας Γιάννης Αργυρόπουλος από την πλευρά του, ενέφερε ότι: «Είναι ουσιαστικά το πρώτο σοβαρό έργο που γίνεται στο αγροτικό οδικό δίκτυο του δήμου Πύργου από το 2011. Μελετήθηκε αρκετά χρόνια πριν, με αρκετά προβλήματα στη μελέτη, με αποτέλεσμα από τον Ιανουαρίου 2019, που υπεγράφη η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία, να έχει προχωρήσει ελάχιστα. Από το Σεπτέμβριο του 2019 προσπαθήσαμε να ξεμπλοκάρουμε τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί και προκαλούσαν άλυτα ζητήματα με τον κίνδυνο απένταξης του έργου να ελλοχεύει. Μετά από επίμονες προσπάθειες σε συνεργασία με τον ανάδοχο - και μετά από προτάσεις του επιβλέποντα του έργου κ. Δημητρακόπουλου - καταφέραμε να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα και να έχουμε τη συναίνεση της Περιφέρειας και του τεχνικού συμβουλίου Ηλείας για να ξεκινήσει το σημαντικό αυτό έργο. Οι Υπηρεσίες μας καταβάλουν μια υπερπροσπάθεια για να ανταποκριθούν στα προβλήματα των συμπολιτών μας. Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο έργο που υλοποιείται επί θητείας Αντωνακόπουλου αλλά θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα τόσο στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ωλένης όσο και σε άλλες κοινότητες του δήμου Πύργου».

    Ακολούθως ο Νίκος Κοτσώνης, αντιδήμαρχος της περιοχής του πρ. δήμου Ωλένης επεσήμανε ότι: «Με τη δημιουργία αυτού του δρόμου, μήκους 1,5 χλμ, μειώνεται η απόσταση και ο χρόνος μετάβασης από την Ώλενα στο Καράτουλα και αντίστροφα και σίγουρα διευκολύνεται η μετακίνηση και η κυκλοφορία των κατοίκων με τα οχήματα τους. Είναι από τα πρώτα έργα της δημοτικής αρχής, που υλοποιείται μέσω του ταμείου Μολυβιάτη, με πολλές δυσκολίες. Τρέχουν και άλλες μελέτες ειδικά για το δημοτικό διαμέρισμα Ώλενας, έτσι ώστε να αλλάξουμε την μορφή της περιοχής που είναι εγκαταλελειμμένη πάρα πολλά χρόνια. Αυτό το ζούμε κάθε ημέρα, μας το λένε οι πολίτες όταν πηγαίνουμε στα χωριά».

    Η αποφασιστικότητα και η εμμονή του δημάρχου Τάκη Αντωνακόπουλου καθώς και του αντιδημάρχου Γιάννη Αργυροπούλου είναι της η αιτία της εξέλιξης του έργου ανέφερε στη συνέχεια ο εργολάβος Δημήτρης Ασκούνης, τονίζοντας παράλληλα ότι αν δεν υπήρχε η σταθερή τους άποψη δεν θα γινόταν, καθώς είχε φτάσει στο σημείο της απένταξης.
    Ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ώλενας Λύσανδρος Παπαδόπουλος, καθώς πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα εξυπηρετήσει δύο από τα μεγαλύτερα χωριά της δημοτικής ενότητας διευκολύνοντας την ζωή των αγροτών, των κτηνοτρόφων αλλά και των μαθητών που μεταβαίνουν στο Καράτουλα.

    olena2

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο