Πολιτισμός

Αρχ. Ολυμπία: Η γέννηση των Αγώνων

Αρχ. Ολυμπία: Η γέννηση των Αγώνων

Μια Διεθνής συνεργασία του Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας με τίτλο Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ θα παρουσιαστεί από τη θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης DEMODOCOS - Χορός, μουσική και κείμενα στα αρχαία ελληνικά - Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024- Πλατεία Παλαιού Δημαρχείου - Ώρα:21.00 - ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Η Γέννηση των Αγώνων είναι ο τίτλος της μουσικοθεατρικής παράστασης που θα παρουσιάσει η Θεατρική Ομάδα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης DEMODOCOS, στο πλαίσιο των Διεθνών συνεργασιών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, τη Δευτέρα 26 Αυγούστου και ώρα 21.00 στη πλατεία του Παλαιού Δημαρχείου.

Πρόκειται για ένα θέαμα που περιλαμβάνει: τον Πρώτο Ολυμπιόνικο του Πινδάρου, την «αρματοδρομία»/απόσπασμα από την Ιλιάδα του Ομήρου και τον Δελφικό Ύμνο στον Απόλλωνα. Όλο αυτό το θέαμα με χορό, μουσική και κείμενα στα αρχαία ελληνικά.

Ακριβώς 2500 χρόνια μετά τον εορτασμό του Πίνδαρου για τον Ολυμπιονίκη Ιέρο των Συρακουσών, ο οποίος κέρδισε τους Ολυμπιακούς με το άλογό του, Φερενίκη, το 476 π.Χ., και 2800 χρόνια μετά την ίδρυση των Αγώνων, η Θεατρική Ομάδα Demodocos προσφέρει μια σπάνια ποιητική και μουσική παράσταση καθώς αναδημιουργεί ένα αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής μουσικής μέσω της αποκατάστασης:

- Η αρχαία ελληνική γλώσσα του Πίνδαρου στη φωνητική της
- τη μετρική και ρυθμική δομή των στροφών, που σχηματίζουν τέσσερις τριάδες
- η χορογραφία των βημάτων, για να ταιριάζει με το ρυθμό και την εναλλαγή της μακράς και της μικρής συλλαβής
- η επανένωση με μια μουσική που έχει χαθεί εδώ και καιρό αλλά ανασυντέθηκε σύμφωνα με τους αρμονικούς νόμους της αρχαιότητας
- την ισόρυθμη μεταστοιχείωση του ελληνικού ποιήματος στα γαλλικά μέσα από μια διπλή δουλειά στη μετάφραση και τη ρυθμική λεξικό των αφηγητών.

Περιλαμβάνει 14 χορευτές συνοδευόμενοι από 3 αφηγητές.

Ο Philippe Brunet, διευθυντής της εταιρείας Demodocos, είναι καθηγητής ελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Ρουέν της Νορμανδίας (εργαστήριο ERIAC). Είναι ο επιστημονικός και καλλιτεχνικός διευθυντής του έργου Πίνδαρος.
Ο Φρανσουά Καμ συνέθεσε τη μουσική. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Franche-Comte και είναι διδάκτωρ αρχαίας μουσικολογίας (Πανεπιστήμιο της Ρουέν, εργαστήριο ERIAC).
Η Fantine Cave-Radet έγραψε τη χορογραφία. Είναι πρώην φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Ρουέν και συγγραφέας αρκετών χορογραφιών για την εταιρεία Demodocos.
Καλλιτεχνική συνεργασία: Dominique Rebaud, χορογράφος.

Εισαγωγή στα νέα ελληνικά θα παρουσιάσει ο Μπάμπης Πλαιτάκης, συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων και φίλος της Demodocos.

Στην αρχή της παράστασης η χορωδία θα τραγουδήσει και θα χορέψει τον πρώτο Δελφικό Ύμνο στον Απόλλωνα, με το αρχαίο πρωτότυπο ελληνικό κείμενο και μουσική.

Ως δεύτερο μέρος του ρεσιτάλ, η ομάδα θα τραγουδήσει και θα χορέψει χορωδίες και τελική έξοδος των Ευριπίδη Βάκχες. Με Κάδμο, Αγαύη, Διόνυσο και χορωδία.

1. Baud Annelise, φοιτητής αντιπρόεδρος συλλόγου
2. Brunet Philippe, σκηνοθέτης, πρόεδρος συλλόγου
3. Cam François, μουσικός διευθυντής
4. Κλερέτ Γιάνης
5. Devos Hubert,
6. Grigorieff Irène
7. Lavoisier Romane
8. Legrand Emilie
9. Lueder Alice
10. Muñoz Anne-Iris
11. Perazio Lolita
12. Ραγκούσα Τσαρλς
13. Rémond Étienne
14. Ricaud Diane-Iris
15. Rineau Valentin
16. Roux Monet Guillaume
17. Ταλατάς Λίντα
18. Trublereau François
Και ο Μπάμπης Πλαιτάκης

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup