Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2024 14:50

Ροζίτα Σπινάσα: Road trip στην Άγρια Δύση - Μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ξενοδοχείο DEXAMENES, παραλία Κουρούτας 25 Ιουνίου – 30 Οκτωβρίου

Ολόχρυσα χωράφια γεμάτα αραβοσίτια που κινούνται ρυθμικά στο φύσημα του ανέμου, μια μοτοσυκλέτα που τρέχει παράλληλα με τη φωτιά, βενζινάδικα με πινακίδες που λειτουργούν σαν σηματωροί στη μέση του πουθενά,
αυτοκίνητα εγκαταλειμμένα σε μια αόριστη θέση στον τόπο και τον χρόνο, κράμα μιας αμφιλεγόμενης και ακριβώς γι’ αυτό, απολύτως γοητευτικής αισθητικής. Δίπλα σ’ αυτά όλα, οι παραθεριστές του δειλινού και της ρακέτας ξεπροβάλλουν ως οι μόνοι αδιαπραγμάτευτοι εραστές του ελληνικού καλοκαιριού, που αφήνονται να αιχμαλωτιστούν για πάντα στο κλικ μιας ανεμελιάς ιδανικής κι απροκάλυπτα ευάλωτης.

Κάτω από το αραχνοΰφαντο πέπλο της ζεστής ώχρας, οι φωτογραφίες της Ροζίτας Σπινάσα παίρνουν τη μορφή μικρών εξομολογητικών χρονικών που όλα μαζί συνθέτουν τα κομμάτια ενός πολυδιάστατου παζλ. Με ανεκρίζωτη την επιθυμία της αναζήτησης νοήματος στον τόπο καταγωγής που εκτυλίσσονται τα καλοκαίρια της στον Νομό Ηλείας, η φωτογράφος ξεδιπλώνει εικόνες βγαλμένες από ένα κράμα ρετρό νοσταλγικής διάθεσης που κάποτε μπορεί να αγγίξει την αμφισημία.
rozita ekth ilia 2

Αυτή η εγγύτατη αίσθηση του οικείου είναι η προσωπική κι ολότελα αυτοεξομολογητική κατάθεση του βιώματος που μετουσιώνεται σε μνήμη, άρρηκτα συνδεδεμένη με τα λαϊκά και τη ροκ, τις αμερικάνικες b-movies και το διήγημα που αντλεί από τη γεμάτη δεξαμενή της ελληνικής επαρχίας.
Μέσα στον φακό καθρεφτίζεται το είδωλο ενός κόσμου σκληρού και συνάμα τρυφερού, που δεν αποκωδικοποιείται μεμιάς παρά μόνο μέσω του στιγμιαίου και του θραύσματος, ενός κόσμου που ενώ έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί, οι αρμοί του αρνούνται να διαρραγούν οριστικά. Αυτή είναι η ύψιστη παρηγοριά που μπορεί να προσφέρει η τέχνη.

Ακολουθώντας τα χνάρια που αφήνει πίσω του κι αποτυπώνοντάς τα στο φωτογραφικό χαρτί, η Ροζίτα Σπινάσα τον συναρμολογεί, τον επαναπροσδιορίζει και τον ανανεώνει. Κλικ.

Σοφία Μπραϊμάκου
Συγγραφέας
rozita ekth ilia 4
Λίγα λόγια για τη φωτογράφο

Η Ροζίτα Σπινάσα κατάγεται από την Αμαλιάδα, γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα.
Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Κολωνίας κι εργάζεται ως δικηγόρος και ως διαμεσολαβήτρια.

Το 2017 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων της με τίτλο «στόμαστομαστό», με την οποία ήταν υποψήφια για το βραβείο της πρωτοεμφανιζόμενης στην πεζογραφία του περιοδικού «ο Αναγνώστης», και το 2019 κυκλοφόρησε η δεύτερη συλλογή διηγημάτων της «Σπόροι για φύτεμα» (εκδόσεις Κέδρος).

Το 2021 παρακολούθησε σεμινάριο φωτογραφίας στη Σχολή Leica Academy και τον Σεπτέμβριο του 2023 πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Περιπλανήσεις στην Ηλιούπολη».

Το «Road trip στην Άγρια Δύση» είναι η δεύτερη φωτογραφική έκθεσή της.
rozita ekth ilia 3
(Δελτίο Τύπου)
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2024 12:52

Σχετικά Άρθρα

  • «Από τον Ίφιτο στον Κουμπερτέν»: Μια ιδιαίτερη έκθεση φωτογραφίας στο ισόγειο του δημαρχείου Αρχ. Ολυμπίας
    «Από τον Ίφιτο στον Κουμπερτέν»: Μια ιδιαίτερη έκθεση φωτογραφίας στο ισόγειο του δημαρχείου Αρχ. Ολυμπίας

    Μια μοναδική ευκαιρία να δουν μέσα από το φωτογραφικό υλικό του Αντώνη Νάτσιου όλη τη Σύγχρονη Ολυμπιακή Ιστορία, θα έχουν οι επισκέπτες που θα βρεθούν από το Σάββατο 13 Απριλίου έως και την Τρίτη 16 Απριλίου στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας.

    Η Έκθεση φέρει τον τίτλο «ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΦΙΤΟ ΣΤΟΝ ΚΟΥΜΠΕΡΤΕΝ» και αποτελείται από 40 επιφάνειες διαστάσεων 1.20Χ1.50 η κάθε μία, οι οποίες τοποθετούνται σε τρίποδα-ξύλινα καβαλέτα. Κάθε επιφάνεια παρουσιάζει μία Ολυμπιάδα ή ένα ξεχωριστό Ολυμπιακό θέμα. Με μεστό, περιεκτικό και ουσιαστικό τρόπο, παρουσιάζεται η Σύγχρονη Ολυμπιακή Ιστορία, ούτως ώστε ο επισκέπτης της να μαθαίνει σύντομα, μεστά και σφαιρικά την Ολυμπιακή Ιστορία. Η κάθε επιφάνεια περιέχει επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό και σύντομα ιστορικά κείμενα.

    Η έκθεση θα βρεθεί στην Ολυμπία από το Σάββατο 13-04-2024 έως και την Τρίτη 16-04-2024, την ημέρα δηλαδή της τελετής Αφής του Ολυμπιακού Φωτός. Οι ώρες λειτουργίας της θα είναι 9:00-14:00 και 17:00-21:00. Ο χώρος που θα ανοίξει «τα φτερά της», θα είναι το περιστύλιο έμπροσθεν του δημαρχιακού μεγάρου.

    Παράλληλα, σε χώρο πλησίον της έκθεσης, την Δευτέρα και την Τρίτη θα βρίσκεται μουσικός με βιολοντσέλο, ο οποίος θα εκτελεί τον Ύμνο στον Απόλλωνα, τον Ύμνο στη Χαρά (από την 5η συμφωνία του Μπετόβεν), καθώς και άλλα επιλεγμένα μουσικά έργα. Σημειώνεται ότι ο Ύμνος στον Απόλλωνα, ανακαλύφθηκε το 1893 στους Δελφούς, από τη Γαλλική αρχαιολογική Σχολή και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έναρξη του Συνεδρίου του Κουμπερτέν στο Παρίσι στις 16-06-1894, σε μουσική Γκαμπριέλ Φωρέ. Αυτή η ιστορική λεπτομέρεια, καθώς και το γεγονός ότι το Ολυμπιακό Φως θα κατευθυνθεί προς το Παρίσι, την Πόλη του Φωτός, μας οδήγησε να επιλέξουμε την παρουσία του μουσικού.

    ekth foto ol 2

    ekth foto ol 3

    ekth foto ol 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • 2ο Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αρχαίας Φειάς: Έκθεση φωτογραφίας με περιβαλλοντικό αποτύπωμα
    2ο Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αρχαίας Φειάς: Έκθεση φωτογραφίας με περιβαλλοντικό αποτύπωμα

    Πέμπτη 3 Αυγούστου στο λόφο του Επαρχείου και ώρα 21.00

    Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού, συνεχίζει την πολύ επιτυχημένη του πορεία, και στο πλαίσιο αυτού, διοργανώνεται έκθεση φωτογραφίας την Πέμπτη 3 Αυγούστου στο λόφο του Επαρχείου και ώρα 21:00.

    Ο Δήμος Πύργου σε συνεργασία με το φωτογραφικό στούντιο iris photography team διοργανώνουν μία βραδιά γεμάτη φωτογραφίες, με περιβαλλοντικό κυρίως αποτύπωμα, από το νομό Ηλείας.

    Στη βραδιά αυτή θα παρουσιαστούν φωτογραφίες από το στούντιο φωτογραφίας iris photography team, από τη φωτογραφική ομάδα Ηλείας καθώς και από άλλους επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους.

    Επίσης θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το βίντεο του ΝΕΑΡοCOSMOΥ με τίτλο "όταν η αγάπη μεταναστεύει" πού γυρίστηκε σε συνεργασία του iris photography team και του ΝΕΑΡοCOSMOΥ. Θα προβληθεί και το βίντεο του φωτογραφικού studio Οther View σε συνεργασία με τη σχολή χορού της Νατάσας Ζούμη με θέμα τον χορό στον Αλφειό ποταμό

    vradia fotografias eparxeio 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ανοιχτή μέχρι τις 16/08 η έκθεση φωτογραφίας στο Γυμνάσιο Λεχαινών
    Ανοιχτή μέχρι τις 16/08 η έκθεση φωτογραφίας στο Γυμνάσιο Λεχαινών
    Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης ενημερώνει πως η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Πολιτισμός και Περιβάλλον μέσα από την κλειδαρότρυπα του χρόνου», στο Γυμνάσιο Λεχαινών θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Τρίτη 16 Αυγούστου 2022 και ώρες από 9:00 το πρωί έως τις 12:30 το μεσημέρι.
    Πρόκειται για μία ιδιαίτερη συλλογή από ερασιτέχνες και επαγγελματίες της φωτογραφίας, που θα αποτελέσει τον «σπόρο» ώστε να εμπλουτιστεί και να αναδείξει όλες τις ομορφιές του τόπου μας.
    lexaina fot ekthesi 2
    (Δελτίο Τύπου)
  • Έκθεση φωτογραφίας της ΟΙΚΙΠΑ με θέμα: «Η άγρια πανίδα της Ελλάδας»
    Έκθεση φωτογραφίας της ΟΙΚΙΠΑ με θέμα: «Η άγρια πανίδα της Ελλάδας»

    ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΑ ΨΗΛΑΛΩΝΙΑ

    Επανέρχεται μετά από δύο χρόνια η καθιερωμένη έκθεση φωτογραφίας της ΟΙΚΙΠΑ στα Ψηλαλώνια την παραμονή της Πρωτομαγιάς (30 Απριλίου) στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Πατρέων. Θα εκτεθούν φωτογραφίες μελών και φίλων της ΟΙΚΙΠΑ, ερασιτεχνών φωτογράφων, που απεικονίζουν το μεγαλείο της «άγριας πανίδας της Ελλάδας».

    Η φετινή έκθεση έχει ως στόχο να προβάλει την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας μας και να ωθήσει τους νέους να προσεγγίσουν τη φύση με τα πόδια, τα κιάλια και τη φωτογραφική τους μηχανή! Παρουσιάζονται πλήθος ζωικών ειδών της ελληνικής πανίδας όπως μικρά και μεγάλα θηλαστικά, πολλά είδη πουλιών, ψάρια, αμφίβια, ερπετά, έντομα κλπ στο φυσικό τους περιβάλλον.

    Έχουν επιλεγεί για την έκθεση 111 φωτογραφίες από συνολικά 40 συμμετέχοντες. Η επιλογή έγινε με σύνθετα κριτήρια όπως αισθητικής, διαφορετικότητας, αντιπροσωπευτικότητας κ.α. από επιτροπή που είχε συσταθεί από την ΟΙΚΙΠΑ, αποτελούμενη από τα μέλη της: Οδυσσέα Ξεριζωτή μέλος και της Φωτογραφικής Λέσχης Πάτρας «Ηδύφως», Θωμά Κουτρούμπα Βιολόγο και Γιώργο Χείρα εκπαιδευτικό.

    Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων ενώ χορηγός είναι το Studio φωτογραφίας Sinis. (Ρήγα Φεραίου 156 και Μιαούλη)

    Στην έκθεση συμμετέχουν με φωτογραφίες τους οι παρακάτω ερασιτέχνες φωτογράφοι:

    Αθανασόπουλος Αναστάσιος, Αλεξίου Γιώργος, Βασιλακόπουλος Πάρης, Βέργος Ανδρέας, Βογιατζής Νίκος, Γαλάνης Κυριάκος, Γιαννούτσος Αλέξης, Γιαννούτσος Πέτρος, Γκλαβάς Αλέξης, Γραικούση Τιτίκα, Δαουλτζής Κωνσταντίνος, Δελλαπόρτα Δέσποινα, Ζάχος Δημήτρης, Καλαντζόπουλος Γιάννης, Καλλίνικος Γιώργος, Καλλίνικου Ελένη, Κανέλλης Γιώργος, Καφφέ Λίλα, Κουτρούμπα Ελπίδα, Κουτρούμπας Θωμάς, Κρέσπη Αγγελική, Λεβιθόπουλος Παναγιώτης , Μαρτίνη Βάσω, Μαρτίνης Σπύρος, Μπακολίτσας Κωνσταντίνος, Νικολακοπούλου Δήμητρα, Ξεριζωτής Οδυσσέας, Οικονομοπούλου Νεκταρία, Παπαβασιλείου Μαρία, Παπαδάκη Ηλιάνα, Πατρώνης Γιάννης, Ραυτογιάννης Ηλίας, Σιακοβέλη Αιμιλία, Σουπιώνη Μάγδα, Σουρής Χάρης, Σπανού Ολυμπία, Τζώρας Ηλίας, Τσιμούκης Γεώργιος, Χαλούλος Παναγιώτης, Χείρας Γιώργος.

    oikipa ekthesi fot 2

    oikipa ekthesi fot 3

    oikipa ekthesi fot 4

    oikipa ekthesi fot 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πύργος: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εγκαινιάζει το Σάββατο την έκθεση φωτογραφίας του Αναστάση Σωτηρίου
    Πύργος: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εγκαινιάζει το Σάββατο την έκθεση φωτογραφίας του Αναστάση Σωτηρίου

    «Πρωταγωνιστές μιας άλλης εποχής 1950-1960» σε διοργάνωση της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας - Κοροβέσης: «Ύψιστη τιμή για εμάς η παρουσία του Αρχιεπισκόπου σε ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός της Περιφέρειας»

    Στην Ηλεία θα βρίσκεται το Σάββατο 26 Μαρτίου , ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, προκειμένου να εγκαινιάσει στις 6 το απόγευμα την έκθεση φωτογραφίας «Πρωταγωνιστές μιας άλλης εποχής 1950-1960» του καλλιτέχνη φωτογράφουΑναστασίου Ι. Σωτηρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου. Την Έκθεση φωτογραφίας διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την συμβολή του Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού, με πρωτοβουλία και επιμέλεια του αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Νίκου Κοροβέση.

    Αυτή είναι και η πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος έρχεται στην Ηλεία και μάλιστα για να τιμήσει με την παρουσία του ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός.
    «Ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο που αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκλησή μας και που μας τιμά με την σεμνή του παρουσία, προκειμένου να εγκαινιάσει και να ευλογήσει μια ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση που μας δείχνει το δρόμο της επιστροφής στις ρίζες μας» επισημαίνει ο κ. Νίκος Κοροβέσης.

    «Στέκομαι μπροστά του με σεβασμό και ταπεινότητα, όπως και εκείνος στέκεται πάντα δίπλα στον πολίτη και γι αυτό ο λαός τον αγαπά και τον εμπιστεύεται σε όλα τα ζητήματα που δεν αφορούν μόνο την εκκλησία. Σήμερα βρίσκεται εδώ λόγω της αγάπης του για τον πολιτισμό και τα γράμματα, ενώ ήδη στις προηγούμενες δύο προσωπικές συναντήσεις μας στην Αρχιεπισκοπή, θέσαμε με τον Μακαριότατο τα θεμέλια μια ευρύτερης μελλοντικής συνεργασίας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για την προώθηση του προσκυνηματικού και θρησκευτικού τουρισμού που είναι από τις πιο σημαντικές και δυναμικές μορφές ειδικού τουρισμού για την περιοχή μας.

    Δίχως άλλο είμαστε ένας νομός και μια Περιφέρεια που έχουμε να επιδείξουμε έναν τεράστιο θρησκευτικό και πολιτιστικό πλούτο και χρέος μας είναι να τον αναδείξουμε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό που αγκάλιασε αυτήν μας την πρωτοβουλία και συνέβαλλε καθοριστικά στην κάθοδο του Αρχιεπισκόπου, καθώς και τον δήμαρχο Πύργου για την παραχώρηση της αίθουσας του ισογείου του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς, του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου».

    Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού ανέφερε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, είχε επίσης εγκαινιάσει στο παρελθόν την ίδια φωτογραφική έκθεση του Αναστάση Σωτηρίου αρχοντικό των Μπενιζέλων, στην Πλάκα.

    Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

    Η εκδήλωση που θα είναι ανοιχτή για το κοινό. θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα, στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου με την χορωδία Ιεροψαλτών της Ι. Μητρόπολης Ηλείας.

    Θα ακολουθήσει χαιρετισμός από τον Αρχιεπίσκοπο, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Νίκο Κοροβέση και τοπικούς φορείς.

    Θα ακολουθήσει η τελετή των εγκαινίων της φωτογραφικής έκθεσης που φιλοξενείται στην αίθουσα του ισογείου του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς έως και τις 27 Μαρτίου, τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων για τον κορονοϊό.

    Νωρίτερα το μεσημέρι ο κ. Κοροβέσης θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου στον Κακόβατο.

    Στην έκθεση με τίτλο «Πρωταγωνιστές μια άλλης εποχής, 1950-1960» παρουσιάζονται έξι σειρές φωτογραφικών λήψεων του καλλιτέχνη Αναστασίου Ι. Σωτηρίου που αποτυπώνουν «πεποιημένες / σκηνοθετημένες» στιγμές από την καθημερινή ζωή στην περιοχή των Αχαρνών τις δεκαετίες του 1950 και 1960.

    Οι λήψεις, έγιναν στην έκταση του Δήμου Αχαρνών, σε εσωτερικούς χώρους σπιτιών και στην ύπαιθρο, με πρωταγωνιστές έντεκα γυναίκες και τρία ανήλικα αγόρια, ερασιτέχνες ηθοποιούς - γυναίκες και παιδιά της «διπλανής πόρτας», που διαμένουν στον Δήμο.

    ekthesi 2

    ekthesi 3

    ekthesi 5

    ekthesi 6

    ekthesi 4

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο