Πολιτισμός

Αρχ. Ολυμπία: Το Γερμανικό Πανεπιστήμιο Mainz ερευνά και αναλύει αρχαίους (και όχι μόνο) λίθους

Αρχ. Ολυμπία: Το Γερμανικό Πανεπιστήμιο Mainz ερευνά και αναλύει αρχαίους (και όχι μόνο) λίθους Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ/ILIALIVE.GR
Σε συνεργασία με τα Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών. Θα ληφθούν 162 δείγματα από τον Αρχαιολογικό χώρο και την ευρύτερη περιοχή

Μια σημαντική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα έχουν ιδιαίτερο αρχαιολογικό και γεωλογικό ενδιαφέρον, πρόκειται να διεξαχθεί στην Αρχαία Ολυμπία και την ευρύτερη περιοχή. Με έγκριση του Υπ. Πολιτισμού πρόκειται να διεξαχθεί δειγματοληψία και ανάλυση λίθινων υλικών δομής που προέρχονται από τον Αρχαιολογικό Χώρο Ολυμπίας και από την ευρύτερη περιοχή της Ολυμπίας (Λούβρο, Κατάκολο, Λάπιθα) για τις ανάγκες μιας μεγάλης έρευνας του Πανεπιστημίου Mainz, το οποίο έχει εδραιωθεί στην Παγκόσμια Ακαδημαϊκή κοινότητα ως ένας δυναμικός ερευνητικός κόμβος.

Η έγκριση δόθηκε από το Τμήμα Τεχνικών Ερευνών Αναστήλωσης και Προδιαγραφών του ΥΠΠΟ , κατόπιν αιτήματος των κPD Dr. Oliver Pilz, Αρχαιολόγου, Αναπληρωτή Διευθυντή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, Διευθυντή των ανασκαφών του Γ.Α.Ι. στην Αρχαία Ολυμπία, και Dr. Marilou de Vals, Γεωλόγου, μεταδιδακτορικής ερευνήτριας στο Πανεπιστήμιο Mainz. Η δειγματοληψία γίνεται στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου με στόχο την υψηλής ανάλυσης μελέτη των λίθινων υλικών δομής με ακριβή περιγραφή των πετρωμάτων και τη μελέτη προέλευσης των κύριων ιζηματογενών λίθων που χρησιμοποιήθηκαν στα κτήρια και τα μνημεία του Aρχαιολογικού Xώρου Ολυμπίας από την αρχαϊκή έως την ελληνιστική περίοδο.

Λίθοι, μικρών διαστάσεων, θα ληφθούν από συνολικά 162 δείγματα αρχαιολογικού υλικού και συγκεκριμένα 102 από οικοδομικό υλικό από τον Αρχαιολογικό Χώρο Ολυμπίας, 40 από φυσικές, μη αρχαιολογικές εμφανίσεις και 20 δείγματα από το Λατομείο Λούβρου. Τα δείγματα στον Αρχαιολογικό χώρο θα παρθούν από ήδη σπασμένες επιφάνειες και γενικότερα από περιοχές λίθων που είναι ήδη αλλοιωμένες.

Οι αναλύσεις των δειγμάτων θα πραγματοποιηθούν στο Πανεπιστήμιο του Mainz της Γερμανίας, ενώ όσα δείγματα εξοικονομηθούν μετά την ολοκλήρωση των αναλύσεων θα επιστραφούν στο Εργαστήριο Malcolm H. Wiener, της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και να φυλαχθεί στη Συλλογή Δειγμάτων Λίθων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup