Ανοιχτός σε κάθε λύση για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα, δήλωσε ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νίκολας Κάλιναν, εστιάζοντας, ωστόσο, στην ανάγκη η συζήτηση να στραφεί από το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε αυτό της συνεργασίας.
Ο Κάλιναν ρωτήθηκε για τη στάση του μουσείου με αφορμή τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίζα Νάντι ότι είναι θετική στο να γίνουν «μεταρρυθμίσεις για επαναπατρισμό».
«Ξεκινάω με την ιδέα ότι όλα είναι δυνατά και θα αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα ενόσω αυτή εξελίσσεται. Ας μην ξεκινήσουμε με την ιδέα ότι ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times.
«Χρειαζόμαστε μία καινοτόμα ανταπόκριση»
«Νομίζω ότι όλοι θα ήθελαν να δουν μια πραγματικά συναρπαστική, καινοτόμο λύση. Οχι, η “λύση” είναι λάθος λέξη, “ανταπόκριση” είναι η σωστή. Κάτι έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο», συμπλήρωσε.
Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου τόνισε ότι η συζήτηση θα έπρεπε να στραφεί από το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη συνεργασία. «Θα ήθελα να μιλήσουμε περισσότερο για μια εταιρική σχέση παρά να συζητήσουμε για την ιδιοκτησία. Βρίσκω τον ανταγωνισμό αρκετά περιοριστικό: Μου αρέσει να συνεργάζομαι, είναι πολύ πιο ενδιαφέρον».
«Αν μιλάμε σοβαρά για την υπόθεση του παγκόσμιου πολιτισμού, οφείλουμε να συνεργαζόμαστε. Δεν έχω έτοιμη λύση, ούτε θα έπρεπε, προέχει η συζήτηση που πρέπει να γίνει», συνέχισε.
Σχολιάζοντας τα βίαια μέσα με τα οποία αποκτήθηκαν πολλά από τα εκθέματα του μουσείου, επεσήμανε πως «υπάρχει ένα πρόβλημα αντίληψης έναντι της πραγματικότητας (των μουσείων). Με καλή πίστη και υπομονή, οι συζητήσεις μπορούν να ξεκινήσουν. Εστιάζω πολύ στις συμπράξεις και τις συνεργασίες».