Πολιτισμός

Από τα Ελγίνεια μέχρι τα γλυπτά Μπενίν: Ποιες χώρες διεκδικούν αρχαία από το βρετανικό μουσείο

Από τα Ελγίνεια μέχρι τα γλυπτά Μπενίν: Ποιες χώρες διεκδικούν αρχαία από το βρετανικό μουσείο Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ TOLGA AKMEN
Μετά από αρκετούς μήνες, τα Γλυπτά του Παρθενώνα ήρθαν ξανά στο φως της δημοσιότητας μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν πως η Ελλάδα και το Βρετανικό Μουσείο βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.

Επίσης μετά από την συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Βρετανό ομόλογο του, η βρετανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν θα σταθεί εμπόδιο σε συμφωνία των δύο πλευρών.

 Στην ουσία, το τρέχον πλαίσιο συμφωνίας που εξετάζεται περιλαμβάνει την ανταλλαγή τμημάτων ζωφόρου με σημαντικές ελληνικές αρχαιότητες που θα εκτεθούν στο Λονδίνο.

Το μουσείο έχει ήδη εφαρμόσει την συμφωνία αυτή επιστρέφοντας με την μορφή δανεισμού, 30 αντικείμενα στην Γκάνα. Αυτός άλλωστε είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να παρακαμφθεί ο νόμος που απαγορεύει την απόσυρση αντικειμένων από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου.

Ποιες χώρες διεκδικούν τους «θησαυρούς» τους

Σύμφωνα με πληροφορίες του Independent, το Βρετανικό Μουσείο έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις σχετικά με το δικαίωμά του να διατηρεί τους θησαυρούς της αρχαιότητας που φιλοξενεί, με ορισμένους να πιστεύουν ότι πολλά από τα κειμήλια της συλλογής του ουσιαστικά «λεηλατήθηκαν» κατά τη διάρκεια της αποικιακής ακμής της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και θα έπρεπε να επιστραφούν στις χώρες προέλευσής τους από σεβασμό προς τους πολιτισμούς που τα δημιούργησαν.

Ωστόσο, το ίδρυμα δεν κρύβει τη συζήτηση γύρω από τα αντικείμενα που βρίσκονται εντός των τειχών του και απαριθμεί στην ιστοσελίδα του τα λεγόμενα «αμφισβητούμενα αντικείμενα», εξηγώντας τις ιστορικές συνθήκες απόκτησής τους και την τρέχουσα κατάσταση των συχνά εξαιρετικά ευαίσθητων συζητήσεων γύρω από τη διατήρησή τους.

Τα παρακάτω αντικείμενα είναι γνωστά και ως «αμφισβητούμενα»

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, προέρχονται από το ναό της Αθηνάς στην Ακρόπολη της Αθήνας, και συνεχίζουν να αποτελούν μία από τις μακροβιότερες διαμάχες σχετικά με τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου. Το μουσείο κατέχει ένα τμήμα διακοσμητικής ζωφόρου μήκους 247 μέτρων, τα οποία πιστεύεται ότι φιλοτεχνήθηκαν μεταξύ 447 και 432 π.Χ..

Αφαιρέθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν, Βρετανό πρεσβευτή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία -που κυβερνούσε ακόμη την Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα- μεταξύ 1801 και 1805 και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Βρετανία. Οι ενέργειές του διερευνήθηκαν από κοινοβουλευτική επιτροπή το 1816, η οποία αποφάνθηκε ότι δεν είχε διαπράξει κανένα αδίκημα, αλλά παρέδωσε τις αρχαιότητες στο μουσείο προς το συμφέρον της διατήρησής τους.

Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε για πρώτη φορά την επιστροφή τους το 1983 και έκτοτε διεξάγονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα συζητήσεις, χωρίς όμως να έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Geoffrey Robertson KC κατηγόρησε το μουσείο ότι συγκαταλέγεται μεταξύ των «μεγαλύτερων αποδεκτών κλεμμένης περιουσίας στον κόσμο» το 2019, λόγω της αποτυχίας του να επιστρέψει τα γλυπτά «και άλλα κλεμμένα πολιτιστικά αγαθά».

Το Βρετανικό Μουσείο δηλώνει ότι «παίρνει σοβαρά τη δέσμευσή του να είναι ένα παγκόσμιο μουσείο», προσθέτοντας: «Η συλλογή είναι μια μοναδική πηγή για τη διερεύνηση του πλούτου, της ποικιλομορφίας και της πολυπλοκότητας όλης της ανθρώπινης ιστορίας.»

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής της ιστορίας και ένα ζωτικό στοιχείο αυτής της διασυνδεδεμένης παγκόσμιας συλλογής, ιδιαίτερα με τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρουν τις επιρροές μεταξύ του αιγυπτιακού, περσικού, ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού.»

«Μοιραζόμαστε αυτή τη συλλογή με το ευρύτερο δυνατό κοινό, δανείζοντας αντικείμενα σε όλο τον κόσμο και διαθέτοντας εικόνες και πληροφορίες για πάνω από τέσσερα εκατομμύρια αντικείμενα της συλλογής στο διαδίκτυο».

Ένας εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου πρόσθεσε σε δήλωσή του στον Independent: «Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με τη σύμπραξη του Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές. Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η μακροχρόνια συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ του να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και να διατηρούμε την ακεραιότητα της απίστευτης συλλογής που διαθέτουμε στο μουσείο».

Κινεζικά πολιτιστικά κειμήλια

Μια άλλη πρόσφατη έκκληση προς το μουσείο να επιστρέψει τα αντικείμενα ήρθε από την κρατική εφημερίδα The Global Times, η οποία χρησιμοποίησε την επίσκεψη του πρώην υπουργού Εξωτερικών James Cleverly στο Πεκίνο τον Αύγουστο του 2023 για να δημοσιεύσει ένα κύριο άρθρο που απαιτούσε από το ίδρυμα να επιστρέψει όλα τα αντικείμενα που «αποκτήθηκαν μέσω αθέμιτων διαύλων στην Κίνα δωρεάν».

Αναφέρθηκε στην άρνηση της Βρετανίας να επιστρέψει αντικείμενα σε άλλες χώρες και κατηγόρησε συγκεκριμένα το μουσείο ότι «υιοθετεί μια παρατεταμένη και επιπόλαιη στάση».

Το Βρετανικό Μουσείο στεγάζει τη μεγαλύτερη συλλογή κινεζικών κειμηλίων οπουδήποτε στη Δύση - τουλάχιστον 23.000 αντικείμενα - από πίνακες ζωγραφικής που χρονολογούνται από τη δυναστεία Τανγκ (618-907 μ.Χ.) μέχρι χάλκινα αγγεία από την αυγή του πολιτισμού της Κίνας.

Από αυτά, η εφημερίδα The Global Times ανέφερε ότι περίπου 2.000 εκτίθενται επί του παρόντος και ανέφερε ορισμένα παραδείγματα που θεωρούσε ιδιαίτερα σημαντικά.

Άλλα αντικείμενα που αναφέρθηκαν περιλαμβάνουν αγάλματα Luohan των Liao με τρία χρώματα, τελετουργικά χάλκινα αντικείμενα από τις δυναστείες Shang και Zhou και πέτρινους πάπυρους βουδιστικών σούτρα από τις δυναστείες Wei και Jin.

Ένας εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε τότε στην εφημερίδα The Independent: «Κατανοούμε και αναγνωρίζουμε τη σημασία των ζητημάτων που αφορούν αντικείμενα από άλλες χώρες και συνεργαζόμαστε με κοινότητες, συναδέλφους και μουσεία σε όλο τον κόσμο για να μοιραστούμε τη συλλογή όσο το δυνατόν ευρύτερα. «Δεν υπήρξε κανένα αίτημα για την επιστροφή οποιουδήποτε αντικειμένου της συλλογής από την κινεζική κυβέρνηση».

H Λίθινη Ροζέτα

Ο πρώην υπουργός αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Dr. Zahi Hawass ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022 ένα ψήφισμα που ζητούσε από το μουσείο να επιστρέψει τη Λίθινη Ροζέτα στην 200ή επέτειο από την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών της. Αυτή η ανακάλυψη ενίσχυσε σημαντικά την κατανόηση του κόσμου για τα θαύματα της Αρχαίας Αιγύπτου.

«Είναι η ώρα που η αιγυπτιακή ταυτότητα επιστρέφει στο σπίτι της. Δεν ζητάμε από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα 100.000 αιγυπτιακά κομμάτια που έχει, τους ζητάμε απλώς να επιστρέψουν ένα αντικείμενο», δήλωσε ο Δρ Χαουάς.

Η πέτρα ανακαλύφθηκε από Γάλλους στρατιώτες στη βόρεια πόλη Ρασίντ το 1799 κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής κατοχής της χώρας από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, αλλά πέρασε στα χέρια των Βρετανών μετά την κατατρόπωση των δυνάμεων του στρατηγού το 1801.

Ο Δρ Hawass δήλωσε ότι ελπίζει να δει την πέτρα, την οποία περιέγραψε ως «εικόνα της αιγυπτιακής ταυτότητας», να εκτίθεται στο νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο στη Γκίζα.

Επιδιώκει επίσης την επιστροφή του Ζωδιακού της Ντεντέρα από το Λούβρο και της προτομής της Νεφερτίτης από το Νέο Μουσείο του Βερολίνου, αν και του λείπουν ακόμη αρκετά οι 1 εκατομμύριο υπογραφές που απαιτούνται για να υποστηρίξει την έκκλησή του για τον επαναπατρισμό της πέτρας.

Ένας εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε τότε στην εφημερίδα The Independent : «Δεν έχουμε λάβει κανένα επίσημο αίτημα από την αιγυπτιακή κυβέρνηση για τον επαναπατρισμό της Πέτρας της Ροζέτας.

«Η στήλη της Ροζέτας είναι διαθέσιμη σε όλα τα ενδιαφερόμενα ακροατήρια, είτε στις αίθουσες είτε μέσω ραντεβού για την υποστήριξη της ακαδημαϊκής έρευνας».

Τα χάλκινα του Μπενίν

Το μουσείο στεγάζει πάνω από 900 περίτεχνα διακοσμημένα ορειχάλκινα και χάλκινα γλυπτά και πλάκες από το δυτικοαφρικανικό βασίλειο του Μπενίν που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα. Ανάμεσα στη συλλογή περιλαμβάνονται αναμνηστικές κεφαλές, ζώα, ανθρώπινες φιγούρες και βασιλικά ενδύματα που αρχικά φιλοτεχνήθηκαν από εξειδικευμένες συντεχνίες.

Η πόλη Μπενίν είναι σήμερα η πρωτεύουσα της πολιτείας Έντο στη νότια Νιγηρία, αλλά ήταν μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από το 1897 έως το 1960. Πολλά από τα κειμήλιά της κατέληξαν στα χέρια Βρετανών συλλεκτών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των Harry Beasley, William Oldman και Sir Henry Wellcome, οι οποίοι στη συνέχεια δώρισαν τα αντικείμενά τους στο Βρετανικό Μουσείο το 1944, το 1949 και το 1954 αντίστοιχα.

Το ίδρυμα αναφέρει ότι έλαβε γραπτό αίτημα για την επιστροφή των «νιγηριανών αρχαιοτήτων» από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Πληροφοριών και Πολιτισμού της Νιγηρίας τον Οκτώβριο του 2021 και ότι εκπρόσωποι του Βασιλικού Παλατιού του Μπενίν έχουν προβεί σε διάφορες δημόσιες δηλώσεις ζητώντας την επιστροφή τους.

Το μουσείο δηλώνει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για το θέμα αυτό εδώ και αρκετά χρόνια, με τον κ. Φίσερ να επισκέπτεται τη Νιγηρία τον Αύγουστο του 2018, και απολαμβάνει «θετικές σχέσεις» με το βασιλικό παλάτι στην πόλη Μπενίν, την Εθνική Επιτροπή Μουσείων και Μνημείων της Νιγηρίας (NNCMM) και την Ομάδα Διαλόγου του Μπενίν.

Λέει ότι παραμένει «προσηλωμένη στην ενδελεχή και ανοικτή διερεύνηση της ιστορίας των συλλογών του Μπενίν και στην εμπλοκή με τους ευρύτερους σύγχρονους διαλόγους εντός των οποίων τοποθετούνται αυτές οι συλλογές».

Ωστόσο, η κλοπή 2.000 αντικειμένων από τη συλλογή Towneley του μουσείου με ελληνορωμαϊκά αντικείμενα που αποκαλύφθηκε πέρυσι, ενίσχυσε τις εκκλήσεις για την επιστροφή των Μπενίν Μπρονζέ, με τον Abba Isa Tijani, διευθυντή του NNCMM να δηλώνει στο Sky News τον Αύγουστο του 2023: «Είναι σοκαριστικό να ακούμε ότι οι χώρες και τα μουσεία που μας έλεγαν ότι οι Μπρούντζοι του Μπενίν δεν θα ήταν ασφαλείς στη Νιγηρία, έχουν κλοπές που συμβαίνουν εκεί».

Η συλλογή Maqdala

Το μουσείο κατέχει 80 αντικείμενα από τη βασιλεία του αυτοκράτορα της Αιθιοπίας Tewodros II στα μέσα του 19ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένων περίτεχνων τελετουργικών σταυρών, δισκοπότηρων, όπλων, υφασμάτων, κοσμημάτων και αρχαιολογικού υλικού.

Ο Tewodros διαδέχτηκε τον θρόνο της Maqdala, που σήμερα είναι γνωστή ως Amba Mariam, το 1855. Επτά χρόνια αργότερα, κάλεσε τους Βρετανούς να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του στρατού του προκειμένου να ενισχύσει τις εδαφικές του διεκδικήσεις στην Ανατολική Αφρική, αλλά η έκκληση απορρίφθηκε. Εξοργισμένος, ο Tewodros αντέδρασε φυλακίζοντας τον Βρετανό πρόξενο και παίρνοντας ομήρους, συμπεριλαμβανομένων χριστιανών ιεραποστόλων.

Η Βρετανία απάντησε αποστέλλοντας στρατεύματα υπό τον σερ Ρόμπερτ Νάπιερ για να οργανώσουν επιχείρηση διάσωσης και να πολιορκήσουν τη Μακντάλα, με αποτέλεσμα τον θάνατο του Τεγουόντρος το 1868 και τη λεηλασία του φρουρίου του από στρατιώτες, μεγάλο μέρος των λαφύρων που στη συνέχεια παραλήφθηκαν σε δημοπρασία από τον υπάλληλο του Βρετανικού Μουσείου Ρίτσαρντ Ρίβινγκτον Χολμς και μπήκαν στα αρχεία.

Αντιπρόσωποι από την Αιθιοπία έχουν επισκεφθεί συχνά το Bloomsbury τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Πολιτισμού Hirut Kassaw τον Μάρτιο του 2019, για να ζητήσουν την επιστροφή των ιερών αντικειμένων της και το θέμα παραμένει υπό συζήτηση.

«Η διαρκής μακροπρόθεσμη φιλοδοξία του Μουσείου σε σχέση με τα ταμπλό είναι να τα δανείσει σε μια αιθιοπική ορθόδοξη εκκλησία στη Μεγάλη Βρετανία, όπου θα μπορούν να φροντιστούν από τον κλήρο στο πλαίσιο των παραδόσεών τους», πρόσθεσε το Βρετανικό Μουσείο.

" data-ratio="16:9">

Κεφαλές Moai

Δύο moai φυλάσσονται επί του παρόντος στο μουσείο. Πρόκειται για μονολιθικά προγονικά κεφάλια που προέρχονται από το Ράπα Νούι του Νότιου Ειρηνικού, γνωστότερο στα αγγλικά ως Νησί του Πάσχα. Το πρώτο moai, το Hoa Hakananai'a, είναι σκαλισμένο από βασάλτη και έχει χρονολογηθεί στο 1000-1200, ενώ το δεύτερο, το Moai Hava, κατασκευάστηκε από ηφαιστειακό τόφφο μεταξύ 1100 και 1600.

Απομακρύνθηκαν από το νησί από τον πλοίαρχο Richard Powell του HMS Topaze το 1868, ο οποίος επέστρεψε στην Αγγλία μαζί τους ένα χρόνο αργότερα. Στη συνέχεια, δωρίστηκαν από το Ναυαρχείο στη Βασίλισσα Βικτωρία, η οποία με τη σειρά της τα δώρισε στο μουσείο.

Το Rapa Nui ζήτησε την επιστροφή τους με επιστολή του Ιουλίου του 2018 και μια αντιπροσωπεία εκπροσώπων έφτασε τον επόμενο Νοέμβριο. Μια αμοιβαία επίσκεψη πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2019 και το μουσείο βρίσκεται τώρα στη διαδικασία «ανάπτυξης μιας μακροχρόνιας σχέσης με την κοινότητα του Rapa Nui».

Πρώιμη αυστραλιανή ασπίδα

Το Βρετανικό Μουσείο δάνεισε στο Εθνικό Μουσείο της Αυστραλίας στην Καμπέρα για μια έκθεση το 2015/16 μια ασπίδα πολεμιστή φυλής - σκαλισμένη από κόκκινο ξύλο μαγκρόβιου και πιστεύεται ότι χρονολογείται στη Νέα Νότια Ουαλία στα τέλη της δεκαετίας του 1700.

Εκεί, την είδε ο ιθαγενής Rodney Kelly, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για την επιστροφή της εκ μέρους των προγόνων του. Έκτοτε έχει επισκεφθεί αρκετές φορές το Λονδίνο για να συναντηθεί με τους επιμελητές, πιο πρόσφατα το 2019, και έχει ζητήσει να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα για την ιστορία της ασπίδας.

Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς το μουσείο την απέκτησε αρχικά, αν και πιστεύεται ότι μεταφέρθηκε πίσω από το Σίδνεϊ μεταξύ 1790 και 1815, πιθανώς από τον θυγατρικό Joseph Banks, αν και αυτό δεν είναι βέβαιο. Το μουσείο δήλωσε ότι «θα εξετάσει το ενδεχόμενο να δανείσει ξανά την ασπίδα».

 
Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα