Πολιτισμός

Πώς ήταν στην πραγματικότητα η Κλεοπάτρα - Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της αποκαλύπτει το πρόσωπό της

Πώς ήταν στην πραγματικότητα η Κλεοπάτρα - Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της αποκαλύπτει το πρόσωπό της
Ένα άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας φέρεται να αποκαλύπτει το αληθινό πρόσωπο της εμβληματικής βασίλισσας της Αιγύπτου.

Μια Αιγυπτιο-Δομινικανή αρχαιολογική αποστολή σε συνεργασία με το Εθνικό Πανεπιστήμιο Pedro Henríquez Ureña, με επικεφαλής την Δρ. Kathleen Martinez, αποκάλυψε νέα τεχνουργήματα και τελετουργικά αντικείμενα από την Ύστερη Πτολεμαϊκή περίοδο.

Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα είναι ένα λευκό μαρμάρινο άγαλμα μιας γυναίκας με βασιλικό στέμμα, το οποίο ειδικός πιστεύει ότι αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας Ζ', όπως αναφέρει η Daily News Egypt.

Η Martinez, μια αρχαιολόγος που έψαχνε τον τάφο εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, πιστεύει ότι το άγαλμα απεικονίζει το αληθινό πρόσωπο της βασίλισσας, που κυβέρνησε από το 51 έως το 30 π.Χ.

Ωστόσο, άλλοι ειδικοί διαφωνούν, αναφέροντας αρκετά χαρακτηριστικά του προσώπου που διαφέρουν από τις γνωστές απεικονίσεις της βασίλισσας. Αντίθετα, κάποιοι θεωρούν ότι απεικονίζει μια πριγκίπισσα από τη δυναστεία των Πτολεμαίων.

Η ομάδα βρήκε επίσης ένα μισό άγαλμα ενός βασιλιά που φορούσε νέμες (το υφασμάτινο ριγωτό κάλυμμα κεφαλής που φορούσαν οι φαραώ στην αρχαία Αίγυπτο), 337 νομίσματα, πολλά με την εικόνα της βασίλισσας Κλεοπάτρας Ζ', μαζί με τελετουργικά αγγεία, λάμπες λαδιού, ασβεστολιθικά δοχεία, χάλκινα αγάλματα, ένα φυλαχτό σκαραβαίων με επιγραφή «Η δικαιοσύνη του Ρα έχει ανατείλει» και μια σειρά από άλλα αντικείμενα.

Οι ανακαλύψεις έγιναν στον ναό Taposiris Magna, που βρίσκεται δυτικά της Αλεξάνδρειας, κάτω από το νότιο τοίχο της εξωτερικής περιμέτρου του ναού.

Ο ναός συνδέεται με ένα σύνθετο σύστημα βαθιών σηράγγων που εκτείνονται από τη λίμνη Μαριούτ έως τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Στον τάφο έχουν επίσης ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια μια μούμια 2.000 ετών, με χρυσή γλώσσα και άλλα σημαντικά αντικείμενα.

Πιστεύεται ότι είναι ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης της Αιγύπτιας βασίλισσας - ένας κρυμμένος τάφος όπου υποτίθεται ότι θάφτηκε με τον Ρωμαίο εραστή της Μάρκο Αντώνιο μετά τις αυτοκτονίες τους.

Η Κλεοπάτρα ήταν η τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου - έχοντας στεφθεί μόλις στα 18 της - και είναι μια από τις πιο διάσημες γυναίκες ηγεμόνες της ιστορίας.

Πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε στην Αλεξάνδρεια για να αποφύγει την παρέλαση στη Ρώμη ως τρόπαιο πολέμου.

Πέθανε στα 39 της και φέρεται να έχει θαφτεί μαζί με τον εραστή της και Ρωμαίο στρατηγό.

Το μυστήριο με τον τάφο της Κλεοπάτρας

Η Martinez πίστευε από καιρό ότι ο τάφος της βασίλισσας κρυβόταν κάπου στα ερείπια του ναού, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή μιας σήραγγας μήκους 1,3 χλμ, 13 μέτρα κάτω από τη γη. Ισχυρίζεται ότι το σώμα της Κλεοπάτρας μεταφέρθηκε από το παλάτι μέσω της σήραγγας και θάφτηκε σε μυστική τοποθεσία.

Ωστόσο, άλλοι ειδικοί διαφωνούν για το μυστήριο των 2.000 ετών σχετικά με την ακριβή τοποθεσία του τάφου τους.

Πέρα από τον τάφο, ειδικοί της τεχνολογίας ισχυρίστηκαν επίσης ότι έχουν διαμορφώσει το πώς πιστεύουν ότι έμοιαζε η βασίλισσα.

Το όνομα του ναού σημαίνει «μεγάλος τάφος του Όσιρι», υποδηλώνοντας ότι ήταν αφιερωμένος στον θεό Όσιρι και τη βασίλισσά του - τη θεά Ίσιδα - της οποίας η Κλεοπάτρα πιστεύεται ότι ήταν μετενσάρκωση.

Πηγή: Iefimerida.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup