Ο κόσμος επιλέγει την Αρκαδία ως πύλη εισόδου, η Ηλεία έρχεται δεύτερη και τρίτη η Μεσσηνία - Το κακό οδικό δίκτυο εμποδίζει την πρόσβαση στον Ναό από την Ηλεία
Στα επίπεδα του 2014 έφθασε και πάλι η επισκεψιμότητα στον Παρθενώνα της Πελοποννήσου, το Ναό του Επικουρίου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας. Τα τελευταία χρόνια οι επισκέψεις κυμαίνονταν μεταξύ 27.000 - 30.000 επισκεπτών κάθε ηλικίας, πλην του έτους 2015 που παρουσιάστηκε μεγάλη πτώση καθώς μόλις 24.229 άτομα επισκέφθηκαν το Ναό λόγω κακών οδικών αξόνων και προβλημάτων φύλαξης του Ναού. Όσο αφορά το έτος 2014 η επισκεψιμότητα άγγιξε τους 27.000 επισκέπτες και θεωρήθηκε ως μια καλή τουριστική χρονιά. Το 2016 αυξήθηκε και πάλι η επισκεψιμότητα του Ναού με τον περισσότερο κόσμο να επιλέγει ως πύλη εισόδου προς τις Βάσσες, την Αρκαδία και έπονται Ηλεία και Μεσσηνία καθώς δεν διαθέτουν καλούς δρόμους όπως αναφέρουν οι ταξιδιώτες.
Πιο αναλυτικά το 2016 τον Επικούριο Απόλλωνα επισκέφθηκαν περίπου 27.255 άτομα με έσοδα περίπου 80.000 ευρώ ενώ το έτος 2015 επισκέφθηκαν το Ναό 24.229 άτομα με έσοδα που ξεπέρασαν τις 70.000 ευρώ. Η χρονιά του 2016 κρίνεται από διάφορους παράγοντες και φορείς της περιοχής ως καλή σχετικά με το κομμάτι του τουρισμού.
Τι γίνεται όμως όταν ο κύριος όγκος των ταξιδιωτών έρχεται από την Αρκαδία; Ανύπαρκτος δρόμος από Κρέστενα έως Ανδρίτσαινα με πολλά προβλήματα μέχρι σήμερα, δρόμος με κατολισθήσεις από Πλατάνια Μεσσηνίας μέχρι Φιγαλία, ενώ σε λίγο καλύτερη κατάσταση η επαρχιακή οδός Θολού - Νέας Φιγαλείας - Επικουρίου Απόλλωνα καθώς έγινα κάποια έργα για την βελτίωσή της ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθούν και άλλα μέσα στο 2017 με στόχο την αναβάθμιση του συγκεκριμένου οδικού άξονα, πρωταρχικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Καλύτερος σύμφωνα με τους επισκέπτες ο οδικός άξονας Μεγαλόπολη - Επικούριος Απόλλωνας καθώς η σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο ΜΟΡΕΑ διευκολύνει χιλιάδες επισκέπτες.
Επίσης άλλη μια αιτία είναι η εγκατάλειψη του Ναού από το κράτος. Αρχαιολογικός Χώρος Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που δεν φωτίζεται, νερό δεν υπάρχει εκεί, ίντερνετ δεν υπάρχει, η νέα είσοδος που κατασκευάστηκε αλλά δεν άνοιξε ποτέ, κυλικείο δεν υπάρχει 'κέντρα' παροχής υπηρεσιών που δεν βοηθούν στην ανάπτυξη του τουρισμού αντίθετα τον υποβαθμίζουν. Πρέπει άμεσα Κράτος, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και οι εμπλεκόμενοι Δήμοι να δράσουν και να προστατέψουν την επισκεψιμότητα του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνα και να προβούν σε δράσεις αξιοποίησης της περιοχής των Βασσών Φιγαλείας.
*Επίσημα στοιχεία επισκεψιμότητας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας