Ο λόγος για το «The Goat Life», μια ταινία που πυροδοτεί συζητήσεις, προκαλεί έντονα συναισθήματα και αφήνει έναν δυνατό αντίκτυπο.
Γεννημένη από τις σελίδες ενός μυθιστορήματος των Μαλαγιαλάμ (Δραβιδική γλώσσα, μία από 22 επίσημες της Ινδίας) με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και που χρειάστηκε σχεδόν δύο δεκαετίες για να φτάσει στην οθόνη, αυτή η ταινία έχει τόσο γοητεύσει όσο και προβληματίσει το κοινό σε όλο τον κόσμο.
Βασισμένη σε μια τρομακτική αληθινή ιστορία, περιγράφει τους αγώνες που αντιμετωπίζει ένας μετανάστης εργάτης παγιδευμένος στη σκληρή πραγματικότητα της ζωής σε μια ξένη έρημο. Καθώς οι θεατές διασχίζουν την έντονη αφήγησή της, ανακαλύπτουν γιατί αυτή η ταινία, που φημίζεται ως «εξαιρετική», έχει επίσης αφήσει πολλούς να αισθάνονται βαθιά αναστατωμένοι.
Τι είναι λοιπόν το «The Goat Life» που έχει συγκλονίσει πολλούς τηλεθεατές;
Το ταξίδι για να μεταφερθεί το «The Goat Life» στις αίθουσες ξεκίνησε το 2008, όταν ο σκηνοθέτης Blessy εμπνεύστηκε να διασκευάσει το μυθιστόρημα του Benyamin «Aadujeevitham» σε ταινία. Παρά το πρώιμο ενδιαφέρον, η εξασφάλιση χρηματοδότησης αποδείχθηκε πρόκληση και μόλις το 2015 σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος με την προσθήκη διεθνών συμπαραγωγών, που βοήθησαν να ξεπεραστούν οι αρχικοί περιορισμοί του προϋπολογισμού.
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Najeeb ήταν κρίσιμος, με τον Prithviraj Sukumaran να δεσμεύεται να υποδυθεί τον χαρακτήρα από την αρχή. Η αφοσίωσή του περιελάμβανε σημαντική φυσική μεταμόρφωση, συμπεριλαμβανομένης της ακραίας νηστείας για να ενσαρκώσει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Najeeb. Αυτό το επίπεδο δέσμευσης ήταν απαραίτητο για να μεταδοθούν αυθεντικά οι εξαντλητικές εμπειρίες του χαρακτήρα.
Η κύρια φωτογράφιση για την ταινία «The Goat Life» διήρκεσε αρκετά χρόνια και σε διάφορες τοποθεσίες, αντανακλώντας τη φιλόδοξη προοπτική της ταινίας. Οι τοποθεσίες γυρισμάτων περιλάμβαναν τις ερήμους του Wadi Rum στην Ιορδανία και τη Σαχάρα στην Αλγερία, που επιλέχθηκαν για τα άγρια τοπία τους που αποτύπωναν αποτελεσματικά το σκληρό περιβάλλον της αφήγησης. Η διαδικασία γυρισμάτων αντιμετώπισε σημαντικές καθυστερήσεις, κυρίως λόγω της πανδημίας COVID-19, η οποία εγκλώβισε το συνεργείο στην έρημο της Ιορδανίας για μεγάλη περίοδο. Τελικά, έπρεπε να περάσουν σχεδόν 16 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η ταινία.
Η ταινία ξεχωρίζει επίσης και για άλλους λόγους. Η συμμετοχή του AR Rahman στη σύνθεση της μουσικής προσέθεσε μια βαθιά στρώση συναισθηματικού βάθους και πολιτιστικής απήχησης στην ταινία. Η χρήση της 3D τεχνολογίας ήταν ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, ενισχύοντας την οπτική αφήγηση και βυθίζοντας το κοινό στον απεικονιζόμενο κόσμο.
Η προσαρμογή της περίπλοκης αφήγησης του μυθιστορήματος στην οθόνη απαιτούσε προσεκτική σκέψη, ιδιαίτερα στη διατήρηση της πολιτιστικής και συναισθηματικής αυθεντικότητας. Η ταινία ξεπερνά δημιουργικά τα γλωσσικά εμπόδια και τις πολιτιστικές λεπτομέρειες για να διασφαλίσει ότι το κοινό κατανοεί πλήρως την απομόνωση και τις προκλήσεις του πρωταγωνιστή χωρίς εκτενή διάλογο, διατηρώντας τον συναισθηματικό πυρήνα της ιστορίας.
Η απόφαση να περιοριστεί ο διάλογος και να επικεντρωθεί στην οπτική αφήγηση επιτρέπει στο κοινό να βυθιστεί πλήρως στα δεινά του. Η προσοχή των κινηματογραφιστών στη λεπτομέρεια στην απεικόνιση των πολιτισμικών αποχρώσεων προσθέτει αυθεντικότητα στην εμπειρία του Najeeb, ενισχύοντας το συνολικό συναισθηματικό βάθος της ταινίας.
«The Goat Life»: Η πλοκή της ταινίας
Η ταινία «The Goat Life» περιγράφει την εξουθενωτική εμπειρία του Najeeb, ενός αμόρφωτου άνδρα από την Κεράλα, του οποίου το όνειρο για μια καλύτερη εργασία στο εξωτερικό μετατρέπεται σε εφιάλτη. Μετά από υποσχέσεις για εργασία στη Σαουδική Αραβία, βρίσκεται αναγκαστικά να εργάζεται ως βοσκός κατσικιών στην απομακρυσμένη έρημο, παγιδευμένος σε μια κατάσταση που μοιάζει με σύγχρονη σκλαβιά. Η ταινία περιγράφει τους καθημερινούς αγώνες του Najeeb για επιβίωση υπό σκληρές συνθήκες, με μόνο ξηρό ψωμί Kuboos και κατσικίσιο γάλα για τροφή, και τη διαρκή του ελπίδα για ελευθερία παρά τα σωματικά και συναισθηματικά τραύματα που του έχουν επιβληθεί.
Η αληθινή ιστορία πίσω από την ταινία
Ποιος είναι ο Najeeb Muhammad; Ο Ινδός συγγραφέας Benyamin δημοσίευσε την πλήρη ιστορία με τίτλο «Goat Days» το 2008, αποκαλύπτοντας ότι τα πραγματικά γεγονότα έλαβαν χώρα το 1992. Εκείνη την εποχή, οι χώρες του Κόλπου εισήγαγαν μαζικά Ινδούς εργάτες και ο Najeeb ήταν ένας από τους νέους που κατάφερε να εξασφαλίσει δουλειά αφού πλήρωσε 55.000 INR (περίπου 650 δολάρια) για μια βίζα εργασίας στη Σαουδική Αραβία. Η ζωή του θα είχε πάρει τελείως διαφορετική τροπή αν δεν τον είχε απαγάγει ένας Σαουδάραβας από το αεροδρόμιο και δεν εκμεταλλευόταν την αδυναμία του Najeeb να επικοινωνήσει λόγω του γλωσσικού εμποδίου και της απειρίας του στα ταξίδια και στις συναλλαγές με τον έξω κόσμο.
Μέσα από τα λόγια του Najeeb, ο συγγραφέας αφηγείται πολλές από τις απάνθρωπες καταστάσεις που υπέστη κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ετών, όπως το να κοιμάται δίπλα σε 700 κατσίκες, να μην έχει άλλα ρούχα εκτός από αυτά που φορούσε, να μην έχει πρόσβαση σε νερό για μπάνιο ή βασικές ανάγκες και να μην του δίνουν τίποτα άλλο εκτός από ψωμί και κρεμμύδια για να φάει. Επίσης, τον βασάνιζαν συνεχώς και τα επίσημα έγγραφά του καταστράφηκαν για να μην μπορέσει να ξεφύγει από την ατελείωτη έρημο, όπως την περιέγραψε.
Αν και ο Najeeb κατάφερε να επιστρέψει στην πατρίδα του μετά από τρία χρόνια φρίκης, δυσκολεύτηκε να ξεπεράσει την εμπειρία αυτή, ακόμη και δεκαετίες αργότερα. Υποβλήθηκε σε πολυάριθμες σωματικές και ψυχολογικές θεραπείες για να ανακτήσει μια επίφαση φυσιολογικότητας.
Αρκετές ινδικές οργανώσεις ανέλαβαν την υπόθεση του Najeeb και μετά την κυκλοφορία της ταινίας, ξεκίνησαν εκστρατείες για την παρακολούθηση των καταχρήσεων κατά των Ινδών εργατών παγκοσμίως και τη θέσπιση νόμων για την οικονομική και ψυχική προστασία αυτών των εργατών. Ο Najeeb έγινε συχνός καλεσμένος σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ εφημερίδες και ιστότοποι δημοσίευσαν λεπτομερείς συνεντεύξεις σχετικά με τη δοκιμασία του για να διασφαλίσουν ότι κανείς άλλος δεν θα χρειαστεί να υποστεί παρόμοια μοίρα.
Ενθουσιώδεις κριτικές αλλά και αντιδράσεις
Το «The Goat Life» έχει επαινεθεί όχι μόνο για την αφήγηση του αλλά και για τον συμπονετικό στοχασμό του στα θέματα που απεικονίζει. Προσκαλεί τους θεατές να προβληματιστούν για ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, πυροδοτώντας συζητήσεις για την ανάγκη για συστημική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι μετανάστες εργαζόμενοι παγκοσμίως.
Οι θεατές περιέγραψαν την ταινία ως ένα συναισθηματικό rollercoaster, επαινώντας το αφηγηματικό της βάθος και την ερμηνεία του πρωταγωνιστή. Η ερμηνεία του Najeeb από τον ηθοποιό Prithviraj Sukumaran εντυπωσίασε τον πραγματικό άνθρωπο του οποίου η ιστορία ενέπνευσε την ταινία. Ο άνδρας τη σχολίασε, λέγοντας: «Ένιωσα σαν να παρακολουθούσα μια αντανάκλαση του εαυτού μου στις περισσότερες σκηνές της ταινίας».
Όσον αφορά τις κριτικές, αξίζει να σημειωθεί ότι είχε απίστευτα καλές κριτικές κατά την κυκλοφορία της, και μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει το εντυπωσιακό 88% στη βαθμολογία του Rotten Tomatoes.
Η ταινία «The Goat Life» αντιμετωπίστηκε με έντονες αντιδράσεις στη Σαουδική Αραβία. Η απεικόνιση του συστήματος kafala και η απεικόνιση της απάνθρωπης μεταχείρισης των μεταναστών εργατών από έναν Σαουδάραβα χορηγό οδήγησαν σε κατηγορίες παραπλάνησης και υπερβολής. Οι επικριτές στη Σαουδική Αραβία υποστήριξαν ότι η ταινία δυσφημεί άδικα την εικόνα της χώρας και των κατοίκων της, επισημαίνοντας αυτό που θεωρούν ως μεροληπτική και παρωχημένη απεικόνιση της μεταχείρισης των μεταναστών εργατών στη Σαουδική Αραβία. Αυτό οδήγησε σε εκκλήσεις για μποϊκοτάζ του Netflix και εκτεταμένη κριτική στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Δείτε το επίσημο τρέιλερ της ταινίας:
Η ταινία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 28 Μαρτίου 2024, ενώ έκανε πρεμιέρα στο Netflix τις 19 Ιουλίου 2024. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν και πότε θα ανέβει στην ελληνική πλατφόρμα του Netflix. Όσοι επιθυμούν, μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία VPN για να δουν την τοπική διαθεσιμότητα σε άλλες χώρες.
Πηγή: Iefimerida.gr