Διετής επιμήκυνση
Η τρόικα, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως η διετής επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας θα περιόριζε τον αντίκτυπο των επώδυνων μέτρων λιτότητας που επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση σε συμμόρφωση με τους όρους που θέτουν οι πιστωτές.
Η έκθεση που είναι συνολικά 115 σελίδες, αναφέρει επίσης πως η ελληνική συμμόρφωση με τους όρους "έχει βελτιωθεί αισθητά". Επισημαίνει ωστόσο ότι "τα ρίσκα (οι κίνδυνοι) στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος παραμένουν μεγάλα".
"Η παράταση της περιόδου προσαρμογής δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένας τρόπος να χαλαρώσει η προσπάθεια, γεγονός που θα μειώσει την αξιοπιστία του προγράμματος διάσωσης", υπογραμμίζεται στο προσχέδιο που φέρει ημερομηνία σύνταξής του, το Σάββατο και θα δοθεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
"Ακόμη και αν η βελτίωση του στόχου του ονομαστικού πρωτογενούς ισοζυγίου είναι λιγότερο φιλόδοξη από ό,τι τον Μάρτιο, η βαθύτερη ύφεση σημαίνει ότι η προσπάθεια προσαρμογής είναι εξίσου ισχυρή", αναφέρεται στο προσχέδιο.
Στην έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξηγούν πως το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας οφείλεται στην καθυστέρηση υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αλλά και στην απουσία ανάπτυξης της οικονομίας.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πηγή του γερμανικού κοινοβουλίου που επικαλείται η Wall Street Journal, η γερμανική βουλή θα μπορούσε να ψηφίσει για την βοήθεια προς την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.
Τέλος, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων, που σηματοδοτεί η έκθεση της Τρόικας, η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα αναμένεται να ληφθεί λίγο νωρίτερα από την 26η Νοεμβρίου.
Πραγματική λύση και όχι βιαστική λέει η Λαγκάρντ
"Θέλουμε μία πραγματική και όχι βιαστική λύση στο ζήτημα της Ελλάδας", ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το κρίσιμο Eurogroup.
"Η Ελλάδα έχει κάνει τη δουλειά της και έχει δείξει σημάδια πραγματικής βελτίωσης, άρα τώρα ήρθε η ώρα των πιστωτών να κάνουν το ίδιο και κυρίως το ΔΝΤ το οποίο, όπως πάντα, θα παίξει το ρόλο του" ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βολφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι το Eurogroup θα αξιολογήσει την πρόοδο της Ελλάδας.
"Θα ήθελα να δω αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και στη συνέχεια θα ήθελα να δω την έκθεση της τρόικας γιατί είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να έχει βρει μια λύση" ανέφερε ο κ. Σόιμπλε