Παρουσία του Δημάρχου Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλου, του αντιδημάρχου και υπευθύνου της Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παναγόπουλου, του Διοικητή της Π.Υ. Πύργου Νίκου Νικολακόπουλου, του Επίσκοπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, του Δασάρχη Πύργου Νίκου Χριστοδούλου, του Δ/ντή της ΔΕΔΔΗΕ Γιώργου Θεοδωρόπουλου, της Προϊσταμένης της Ζ’ ΕΠΚΑ Γεωργίας Χαντζή, εκπροσώπων της Αστυνομικής Δ/νσης Ηλείας, της ΣΕΤΤΗΛ και της Δημοτικής Αστυνομίας αλλά και των αρμόδιων υπαλλήλων Κικής Διονυσοπούλου και Γιώργου Αλεξόπουλου, συζητήθηκαν αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γίνουν ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση των συνεπειών από το ενδεχόμενο πλημμύρας και σεισμού.
«Να ενταχθεί η Π.Π. στον σχεδιασμό του κράτους»
«Το γεγονός ότι ο Νομός και ο δήμος έχουν χτυπηθεί από αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές μας έχει δώσει τη γνώση και τη σοφία ώστε να αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο το Σ.Τ.Ο.Π.Π. Ειδικά με τις φωτιές του 2007 ο δήμος έκανε το καθήκον του όπως και στη συνέχεια με το σεισμό και τις πλημμύρες μπορέσαμε να ανταποκριθούμε. Το θέμα όμως είναι πως θα μπορέσει η κοινωνία καθοδηγούμενη από τους φορείς να συμμετάσχει και να τα καταφέρει» επισήμανε ο Δήμαρχος Πύργου και πρόσθεσε ότι «Οι κοινωνίες μπορούν να οργανώνονται έτσι ώστε να ελέγχουν τις συνέπειες και να μην βρισκόμαστε μπροστά σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Μπορούμε λοιπόν να σχεδιάζουμε τις υπηρεσίες έτσι, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες».
Αναφερόμενος στα πλημμυρικά φαινόμενα τόνισε ότι είναι κάτι το οποίο το περιμένουν επισήμανε όμως ότι εξαιτίας του ελλείμματος που υπάρχει στο κράτος δεν έχουν καταφέρει αυτή την αναμονή να την ελέγξουν. «Ξέρουμε ότι θα συμβεί αλλά οι δαπάνες για την πολιτική προστασία είναι στο ελάχιστο που δεν μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε ούτε στις βασικές εργασίες διανοίξεων που απαιτούνται…
Αυτό συμβαίνει γιατί σαν χώρα δεν έχουμε εντάξει τις εθνικές καταστροφές στην εθνική οικονομία. Κάθε φορά το αντιμετωπίζουμε σαν θεόσταλτο φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πέρα από τις αγαθοεργίες της πυροσβεστικής και του στρατού βρισκόμαστε σε πολύ χαμηλό επίπεδο… Στόχος μας λοιπόν είναι να οργανώσουμε την κοινωνία ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε. Εάν δεν καταφέρουμε να εντάξουμε την Πολιτική Προστασία σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό του κράτους και της κοινωνίας δεν θα μπορέσουμε να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε».
«Υπάρχει οργάνωση πρώτη φορά!»
Το συμπέρασμα ότι ίσως για πρώτη φορά υπάρχει οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου, συγχαίροντας τους ταυτόχρονα για αυτό, εξέφρασε ο Διοικητής της Π.Υ. Πύργου Ν. Νικολακόπουλος. «Πέρυσι με τις πλημμύρες φάνηκαν τα πρώτα σημάδια οργάνωσης. Ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία Βασίλης Παναγόπουλος μαζί με την αρμόδια υπάλληλο Κική Διονυσοπούλου, ήταν μαζί μας από την πρώτη στιγμή.
Η κινητοποίηση του δήμου ήταν πολύ καλή παρότι κάποιοι θέλουν να λένε το αντίθετο… Το ίδιο συνέβη και το καλοκαίρι καθώς ότι είχαμε συμφωνήσει έγινε. Οποιαδήποτε πρόβλημα είχαμε μας έδιναν λύση. Μάλιστα τα τέσσερα αυτοκίνητα του δήμου Πύργου ήταν πάντα παρόντα σε όλα τα συμβάντα και χάρις τη βοήθεια αυτών των παιδιών είχαμε τόσο γρήγορα αποτελέσματα. Όσον αφορά τις πλημμύρες μπορούμε να ανταποκριθούμε άμεσα καθώς έχουμε και προσωπικό και αυτοκίνητα, στο σεισμό όμως χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων γιατί εκεί έχουμε αρμοδιότητα μόνον τη διάσωση…».
«Είμαστε προετοιμασμένοι»
Η προϊσταμένη της Ζ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Γεωργία Χαντζή, μίλησε για τις πληγές που άφησαν οι φωτιές του 2007 τονίζοντας όμως ότι με το πέρασμα των χρόνων οδηγήθηκαν οι συναρμόδιοι φορείς σε οργάνωση και συντονισμό καλύτερο. «Είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση των αρχών και κυρίως της πυροσβεστικής. Εύχομαι να μην βρεθούμε σε μεγάλους κινδύνους ξανά και νομίζω ότι είμαστε πλέον προετοιμασμένοι σε σχέση με το παρελθόν όπου ζήσαμε τη δαντική κόλαση».
Ο Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος σημείωσε ότι απαιτείται παρακολούθηση και συντονισμός για την αντιμετώπιση των συμβάντων τονίζοντας ότι οι τοπικοί πρόεδροι μαζί με τους εφημέριους των ενοριών μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο προσφέροντας ότι καλύτερο στους πολίτες.
Ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Δ/νσης Ηλείας επισήμανε ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα συνδράμοντας σε ότι χρειαστεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ενώ ο εκπρόσωπος της ΣΕΤΤΗΛ τόνισε ότι οι δυνάμεις του στρατού όποτε ζητηθεί είναι πανέτοιμες να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων.
Με τη σειρά του ο Δ/ντής της ΔΕΔΔΗΕ (πρώην ΔΕΗ) Γιώργος Θεοδωρόπουλος εξέφρασε την ανάγκη προστασίας των 25 υπόγειων υποσταθμών ρεύματος τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πλημμυρίσουν ζητώντας από τους συναρμόδιους φορείς να προχωρήσουν εγκαίρως στον καθαρισμό των φρεατίων.
«Ένα μεγάλο θέμα είναι ο υποσταθμός στο Κουζούλι ο οποίος πέρυσι κινδύνεψε να πλημμυρίσει. Αν το νερό συνέχιζε, ολόκληρος το Νομός θα έμενε χωρίς ρεύμα και η αποκατάσταση θα απαιτούσε χρόνο. Αυτό λοιπόν που ζητάμε είναι να υπάρχει μέριμνα και πρόληψη για τον καθαρισμό των χώρων ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες».