Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η θέσπιση αφορολόγητου ύψους 50.000 ευρώ στον νέο φόρο ακινήτων απαλλάσσει από την καταβολή του φόρου το 50% των ιδιοκτητών ακινήτων. Στην περίπτωση αυτήν τα προσδοκώμενα έσοδα από τον φόρο περιορίζονται στα 2 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος.
Τα 3 υπό εξέταση σενάρια
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση που θα υποβληθεί προς τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς θα περιλαμβάνονται τρία διαφορετικά σενάρια για την κλίμακα υπολογισμού του φόρου επί της ακίνητης περιουσίας.
Και τα τρία θα προβλέπουν αφορολόγητο όριο μεγαλύτερο των 50.000 ευρώ (αντικειμενικής αξίας). Σύμφωνα με αυτά, μετά το αφορολόγητο όριο θα επιβάλλεται συντελεστής 1 τοις χιλίοις για το τμήμα ως και τις 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας. Στη συνέχεια θα κλιμακώνονται περισσότεροι συντελεστές οι οποίοι θα καταλήγουν σε ανώτατο συντελεστή 2,5 τοις χιλίοις.
Αντιρρήσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
Στη σύσκεψη, εξετάστηκαν επίσης η φορολογική αντιμετώπιση των αγροτεμαχίων και των ακινήτων των επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια της Αττικής τα οποία έχουν πολύ υψηλή αντικειμενική αξία, εξετάζεται να υπάρξει συντελεστής απομείωσής της για να μην υπάρξει υπερβολική φορολογική επιβάρυνση σε βάρος της αγροτικής παραγωγής. Για τα επιχειρηματικά δάνεια επίσης προτείνεται ηπιότερη φορολόγηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη εκφράστηκαν αντιρρήσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπουν κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου για όσους έχουν παιδιά.