Για τέταρτη ημέρα μαίνεται η φωτιά στο Δάσος της Δαδιάς, που βρίσκεται στο Σουφλί Έβρου και, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (24/07), αυτή την ώρα επιχειρούν μόνο ελικόπτερα για την κατάσβεση της τεράστιας δασικής πυρκαγιάς, ενώ υπάρχει φόβος για επέκταση του μετώπου στα νοτιοδυτικά.
Συγκεκριμένα, επίσκεψη στη φλεγόμενη Δαδιά Έβρου πραγματοποίησε κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, και ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».
Χρήστος Στυλιανίδης: «Προσπαθούμε να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί»
Ανάμεσα σε άλλα, ο Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε: «Είμαστε εδώ, στη Δαδιά, όπου δίνεται μια μεγάλη μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, τις δασικές υπηρεσίες, τους εθελοντές, την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της για να σωθεί το Εθνικό μας Πάρκο, το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά στο φυσικό μας περιβάλλον, για το οποίο ενδιαφέρεται και όλη η Ευρώπη».
Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Ήρθαμε με τον κ. Αμυρά, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, ακριβώς για να συντονίσουμε τις προσπάθειες. Ήδη έχει γίνει μια πρώτη συνάντηση με τους φορείς, στην οποία συμμετείχαν όλοι. […] Προσπαθούμε να συντονίσουμε για να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί. Την ίδια στιγμή, έχει δημιουργηθεί μια επιχειρησιακή ομάδα στην οποία συμμετέχουν οι επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, ο επιτελάρχης και ο κλαδάρχης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μαζί με τους ανθρώπους που δρουν επί του πεδίου και άλλους που γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή έτσι ώστε να πάρουμε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα».
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, από την πλευρά του, τόνισε: «Το δασικό σύστημα της Δαδιάς είναι ένα θησαυροφυλάκιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μέλημά μας είναι να οργανώσουμε σταθμό πρώτων βοηθειών και για την άγρια πανίδα. Σχεδιάζουμε ήδη τα βήματά μας για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος».
Πετούν μόνο ελικόπτερα αυτή τη στιγμή
Υπάρχουν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα, και κίνδυνος περαιτέρω επέκτασης νοτιοδυτικά και δυτικά προς την Α1 Ζώνη. Το βόρειο τμήμα έχει και εκεί ενεργό μέτωπο, σε απόσταση ασφάλειας από τον οικισμό Δαδιά. Έτσι, λοιπόν, αποφασίστηκε οι προσπάθειες να επικεντρωθούν σε αυτές τις περιοχές, με έμφαση στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.
Όσον αφορά στους ανέμους, υπάρχει άπνοια προσώρας, αλλά δεν λείπει η δυσκολία για τα εναέρια μέσα λόγω θερμοκρασιακής ανάστροφης και έντονου καπνού και γι' αυτό επιχειρούν τώρα μόνο ελικόπτερα: δύο Mi8, δύο AB214 και ένα Erickson. Όταν βελτιωθούν οι συνθήκες, θα μπουν στη «μάχη» εκ νέου και τα αεροσκάφη.
Ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή
Πάντως, στην περιοχή γίνονται εκτιμήσεις για μεγάλη οικολογική καταστροφή, καθώς αναφέρεται ότι η πανίδα, μεταξύ αυτών και τα σπάνια αρπακτικά πτηνά, έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, ενώ η χλωρίδα θα χρειαστεί 20 με 30 χρόνια για να επανέρθει στην προηγούμενη κατάσταση.