Τρίτη, 25 Απριλίου 2023 07:21

Ηλεία: Ξεκινά η αντιπυρική περίοδος - Σε εφαρμογή οι σχετικές Πυροσβεστικές Διατάξεις - Πρόστιμα για τους παραβάτες

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Με ανακοίνωση της η Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ηλείας και ο διοικητής Αρχιπύραρχος Βασίλης Σολδάτος ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου, κάνει γνωστό τις πυροσβεστικές διατάξεις που τίθενται σε εφαρμογή.

Διατάξεις που αφορούν στη λήψη μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους, η παράβαση των οποίων επιφέρουν πρόστιμα τους παραβάτες.

Η ανακοίνωση της ΔΙΠΥΝ Ηλείας

“Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) Ηλείας, έχοντας ως στόχο την εξάλειψη των κινδύνων πυρκαγιάς σε ξένες περιουσίες και κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τη μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων, ανακοινώνει ότι:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εκδηλωθεί αρκετές δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές κυρίως κατά την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Εφιστούμε την προσοχή των πολιτών ώστε, να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως προβλέπονται στην υπ’ αρ. 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη «Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους».

Ήδη πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι – περιπολίες, προς διαπίστωση της τήρησης των συγκεκριμένων μέτρων.

Σε περίπτωση μη τήρησης των διαλαμβανομένων της ανωτέρω Πυροσβεστικής Διάταξης, θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα σύμφωνα με την υπ’ αρ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας», για παραβάσεις της υπ’ αρ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Επιπρόσθετα, γνωστοποιούμε τη νέα Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αρ. 20/2023, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 2549 , τεύχος Β’, της 19.4.2023, σύμφωνα με την οποία «Καθορίζονται τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα».

Επισημαίνεται ότι για την καύση φυτικής ύλης ως προϊόν καθαρισμού, έως και την 30 Απριλίου 2023, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ώστε να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, τα υποχρεωτικά μέτρα πρόληψης καθώς και κάθε άλλη πρόσθετη πληροφορία.

Τονίζουμε ότι, η πιστή τήρηση των ανωτέρω είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την προστασία όλων μας!"

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Απριλίου 2023 11:14

Σχετικά Άρθρα

  • Πρωτοβουλία Γιαννόπουλου για εγκατάσταση μετεωρολογικών καμερών στην Ηλεία - “Εργαλεία” για την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία
    Πρωτοβουλία Γιαννόπουλου για εγκατάσταση μετεωρολογικών καμερών στην Ηλεία - “Εργαλεία” για την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία

    Πολύτιμο εργαλείο σε επιλεγμένα σημεία για τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας - Παρουσίαση των δυνατοτήτων του δικτύου σε συνάντηση στην ΔΙΠΥΝ Ηλείας

    Με εννέα μετεωρολογικές κάμερες σε καίρια σημεία σε όλη την Ηλεία, ενισχύεται, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, ο τομέας της πρόληψης του τμήματος Πολιτικής Προστασίας, όχι μόνο για περιπτώσεις πυρκαγιάς, αλλά συνολικά για την παρακολούθηση των καιρικών φαινομένων σε όλη την Ηλεία, σε πραγματικό χρόνο.

    Ο κ.Γιαννόπουλος, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ηλείας στον Πύργο, απ’ όπου μαζί με τον Διοικητή Βασίλη Σολδάτο, τον Διοικητή της Π.Υ. Πύργου Γιώργο Κωνσταντακόπουλο, τον Διευθυντή Αστυνομίας Ηλείας Γιώργο Σωτηρόπουλο και τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ηλείας Κώστα Μπαλκάμο, είδαν ζωντανή εικόνα από τις κάμερες που έχουν εγκατασταθεί, ενώ ενημερώθηκαν από τον εκπρόσωπο του αναδόχου για τις δυνατότητες και τις σημαντικές πληροφορίες στις οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση, καθ’ όλη την διάρκεια του 24ωρου, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, αλλά και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι στο εν λόγω δίκτυο.

    Μάλιστα, η δυνατότητα αυτή, παρέχεται όχι μόνο στα Επιχειρησιακά Κέντρα μέσω σταθερών Η/Υ, αλλά και απομακρυσμένα, από το πεδίο, με τη χρήση φορητών ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά ή τάμπλετ). «Οι δράσεις πρόληψης της ΠΔΕ δεν σταματούν σε καθαρισμούς δημόσιων χώρων, οδικών δικτύων και υποδομών, αλλά αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που αυτές μας παρέχουν.

    Το δίκτυο καμερών που έχουμε εγκαταστήσει – και θα ενισχυθεί με την προσθήκη νέων και σε άλλα σημεία – αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, τόσο τον τομέα της πρόληψης όσο και της καταστολής μιας πυρκαγιάς. Έρχεται δε σε συνέχεια της εγκατάστασης του πρωτοποριακού συστήματος GPS ιχνηλάτησης των ιδιωτικών οχημάτων/μηχανημάτων έργων που συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής σε περιπτώσεις ανάγκης. Η αξία και χρησιμότητα του είναι διπλή, αφού πέραν της αντιπυρικής περιόδου, θα δίνει πολύτιμα μετεωρολογικά δεδομένα και κατά την διάρκεια του χειμώνα, για την παρακολούθηση και των καιρικών φαινομένων», σχολίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος.

    giannopoulos kameres2

    Γεωγραφική κάλυψη και παροχές

    Η επιλογή των σημείων, σε μεγάλα υψόμετρα, έγινε με προσοχή και σε συνεργασία με τη ΔΙΠΥΝ Ηλείας, προκειμένου να “καλυφθούν” μεγάλες γεωγραφικές περιοχές, ενώ η εγκατάστασή τους έγινε με τη συνεργασία Δημόσιων, Δημοτικών Υπηρεσιών και Οργανισμών, ακόμα και ιδιωτών/επιχειρηματιών. Ειδικότερα, μέχρι στιγμής έχουν εγκατασταθεί κάμερες στο Κατάκολο, στο Δρούβα Αρχαίας Ολυμπίας, στην Κουρούτα, στη Δίβρη, στην Ανδρίτσαινα, στη Σμέρνα (με διπλή εικόνα, σταθερή και 360Ο αντίστοιχα), στο Γούμερο, στο Αρκούδι και στο Περιστέρι Αμαλιάδας.

    Η εικόνα δε, που παρέχεται από τις κάμερες – χωρίς καταγραφή δεδομένων/προσώπων – με υψηλή ανάλυση και μεγάλη ευκρίνεια, δίνει τη δυνατότητα στις αρμόδιες Αρχές, αφενός να εντοπίσουν πιθανή πυρκαγιά και αφετέρου να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της ή και οποιουδήποτε άλλου καιρικού φαινομένου.

    Στο επόμενο διάστημα θα εγκατασταθούν και άλλες κάμερες, για την καλύτερη δυνατή κάλυψη περιοχών που παρουσιάζουν αυξημένη επικινδυνότητα και μπορούν να “δώσουν” χρήσιμα μετεωρολογικά δεδομένα.

    giannopoulos kameres3

  • Σύσκεψη για την αντιπυρική προστασία της Ηλείας, στην ΔΙ.Π.Υ.Ν. και Συμπληρωματικές δράσεις στα δασικά οικοσυστήματα
    Σύσκεψη για την αντιπυρική προστασία της Ηλείας, στην ΔΙ.Π.Υ.Ν. και Συμπληρωματικές δράσεις στα δασικά οικοσυστήματα

    Καθαρισμοί από την Πολ. Προστασία της Π.Ε. Ηλείας και πρόγραμμα «Antinero» για την καλύτερη προετοιμασία

    Ο προγραμματισμός δράσεων αντιπυρικής προστασίας, σε συνδυασμό με το διευρυμένο πρόγραμμα Προληπτικών Καθαρισμών Antinero που βρίσκεται σε εξέλιξη, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης εργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου με τον Συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Νίκο Ρουμελιώτη, Αξιωματικούς των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας και εκπροσώπους του Δασαρχείου Πύργου.

    Η σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις τις Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ηλείας στον Πύργο, και συμμετείχαν ο Διοικητής Βασίλης Σολδάτος, ο Διοικητής της Π.Υ. Πύργου Γιώργος Κωνσταντακόπουλος και ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης συνεδρίασης τους ΣΟΠΠ Π.Ε. Ηλείας και μιας σειράς άλλων συναντήσεων που έχουν προηγηθεί, στο πλαίσιο της καλύτερης κατά το δυνατό προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο που ήδη διανύουμε.

    Έγινε αναλυτική παρουσίαση στις δράσεις του προγράμματος «Antinero» το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει και αποτελεί σημαντικό «όπλο» στην προετοιμασία που γίνεται, καθώς αφορά σε εργασίες καθαρισμών, αφαίρεσης καύσιμης ύλης και συσσωρευμένης βιομάζας σε μεγάλα δασικά οικοσυστήματα. Στόχος, δεν είναι μόνο η προστασία του μοναδικού δασικού πλούτου που διαθέτει η Ηλεία αλλά και η προστασία των οικισμών που αναπτύσσονται πλησίον αυτών των οικοσυστημάτων και των κατοίκων αυτών των περιοχών.

    Αυτοψίες και ενημέρωση

    Στο ίδιο πλαίσιο, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας, γι’ αυτό και θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και μάλιστα κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πολ. Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας, όπως εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος. Ήδη, έχουν προγραμματιστεί αυτοψίες στις περιοχές αυτές, προκειμένου να προγραμματιστούν οι επιπλέον δράσεις (καθαρισμοί, διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών) που απαιτούνται, για την καλύτερη θωράκιση και προστασία, εν μέσω θέρους.

    Σε κάθε περίπτωση, αυτό που τονίστηκε, είναι και η ανάγκη για διαρκή ενημέρωση και επαγρύπνηση των πολιτών, μέσω οργανωμένων και στοχευμένων δράσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κεντρικά αλλά και τοπικά, από τους προέδρους των Τ.Κ και από τις κατά τόπους εθελοντικές ομάδες, ο ρόλος των οποίων κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμος και το έργο τους έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό.

  • Ηλεία: Σε πλήρη ετοιμότητα η Πυροσβεστική για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου
    Ηλεία: Σε πλήρη ετοιμότητα η Πυροσβεστική για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

    Σημαντική η βοήθεια των Drones στην πρόληψη - Τι δήλωσε ο διοικητής ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ηλείας Αρχιπύαρχος Βασίλης Σολδάτος

    Με σύμμαχο τη νέα Πυροσβεστική Διάταξη, την ομάδα των Drones που θα εκτελούν περιπολίες σε ανύποπτο χρόνο όλο το καλοκαίρι, την ομάδα ΕΜΟΔΕ αλλά και τα εναέρια μέσα, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Ηλείας, ξεκινούν δυναμικά προκειμένου την 1η Μαΐου που και επισήμως είναι η έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε έναρξη πυρκαγιάς με επιτυχία.

    Σε όλα αυτά αναφέρθηκε χθες ο Διοικητής των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Ηλείας, Αρχιπύραρχος, Βασίλειος Σολδάτος, ο οποίος φυσικά δεν παρέλειψε να σταθεί και στην ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη αφού από την 1η του μήνα πρέπει να αποφύγει κάθε άναμμα στην ύπαιθρο ενώ παράλληλα αν ο ίδιος γίνει μάρτυρας μιας πυρκαγιάς ή αν εντοπίσει κάπου καπνό, να καλέσει άμεσα στο 199 ή στα τοπικά τηλέφωνα και αν δε έχει σήμα στο κινητό, μπορεί να τηλεφωνεί στο 112 στο οποίο κάποιος έχει την δυνατότητα να καλέσει ακόμα και αν στο κινητό του δεν έχει κάρτα.

    soldatos 2

    Φυσικά, απηύθυνε έκκληση προς όλους όσοι διαθέτουν ακαθάριστα οικόπεδα να προβούν άμεσα στον καθαρισμό τους, ενώ αναφερόμενος στην Νέα Πυροσβεστική Διάταξη επεσήμανε πως «...εκδόθηκε και η νέα Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 την οποία έχω αποστείλει και στους Δήμους προκειμένου να παραδοθεί σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και εκεί οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων να την αναρτήσουν έτσι ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. Είναι υποχρέωσή μας να καθαρίζουμε τα οικόπεδά μας, ειδικά αν βρίσκονται μέσα στον οικισμό τα οποία πέραν από την υγιεινή του χώρου αποτελούν κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς από την οποία μπορεί να κινδυνέψει και το σπίτι μας κι εμείς και ο γείτονας.

    Γι αυτό πρέπει να προβαίνουμε σε καθαρισμό αλλά παράλληλα έχουμε και την υποχρέωση να ενημερώνουμε και τον δήμο» τόνισε ο κ. Σολδάτος, ο οποίος παράλληλα σημείωσε ότι δίνεται πλέον η δυνατότητα να προβαίνει ο Δήμος αυτόματα σε καθαρισμό χωρίς να επιβάλει το διοικητικό πρόστιμο, ύστερα από αυτοψία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και αφού αποφανθεί ότι υπάρχει επικινδυνότητα για πρόκληση πυρκαγιάς.

    Αναφερόμενος στην αεροπυρόσβεση που θα υπάρχει στο νομό μας σημείωσε ότι «… θα είναι ίδια με την περσινή, δηλαδή στο Αεροδρόμιο της Ανδραβίδας το ελικόπτερο γνωστό ως Αφροδίτη Ανδραβίδας, τα αεροσκάφη Canadair καθώς και τα νέα αεροσκάφη Air Tractor τα οποία είναι για όλη την Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά».

    Σε ό, τι αφορά στα Drones ο κ. Σολδάτος, πρόσθεσε ότι: «Με εντολή του Περιφερειάρχη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, Αρχιπύραρχου, Χριστόφορου Μπόκα, θα κάνουν συνεχείς επιτηρήσεις στον Νομό μας σε απρόβλεπτες μέρες και ώρες και ιδίως σε περιοχές που μας έχουν απασχολήσει».

    Ο κ. Σολδάτος ανακοίνωσε επίσης την συνεργασία του ειδικού Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Εμπρησμού στην Αθήνα με τα Ανακριτικά Τμήματα της Πάτρας και Πύργου, όπου ελέγχουν τις “επικίνδυνες” περιοχές προκειμένου να μειώσουν το κίνδυνο επανεμφάνισης μιας νέας πυρκαγιάς, ενώ υπογράμμισε ότι σημαντική θα είναι η ενίσχυση της Ηλείας με άτομα της ομάδας ΕΜΟΔΕ, όπου φέτος θα βρίσκεται στο νομό.

    «Υπάρχει ομάδα ΕΜΟΔΕ που έχει ξεκινήσει από πέρυσι και θα μας ενισχύει εδώ. Έχω έρθει σε επαφή με τον Συντονιστή Επιχειρήσεων τον Στρατηγό Νικόλαο Ρουμελιώτη, οπότε θα έχουμε μια ομάδα εδώ, είτε στα Λεχαινά είτε στον Πύργο, για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση ώστε να μπορούμε να προλάβουμε από την αρχή μια πιθανή έναρξη πυρκαγιάς. Γιατί εμάς ο εχθρός μας είναι ο χρόνος».

    Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Σολδάτος, φέτος, θα υπάρχει διασπορά πυροσβεστικών οχημάτων σε περιοχές και επάνδρωση όλων των πυροφυλακίων της Ηλείας ενημερώνοντας παράλληλα ότι στο πρώτο δεκαημέρου του Μαΐου, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι συγκλήσεις των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων όλων των Δήμων του νομού.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch