Uncategorised

Ανάσα για τους Αχαιούς η επέκταση της διώρυγας Πηνειού - Αντιδράσεις στην Ηλεία

Ανάσα για τους Αχαιούς η επέκταση της διώρυγας Πηνειού - Αντιδράσεις στην Ηλεία

«Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι για το φράγμα Πηνειού». Αυτό επεσήμανε κατά την τοποθέτησή της η πρώην υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου στη Δυτική Αχαΐα, στη συνάντηση που έγινε στην Κάτω Αχαΐα με τον δήμο και εκπροσώπους φορέων. Στη συνάντηση ανακοινώθηκε και επίσημα ότι το υπουργείο έχει εντάξει την επέκταση της διώρυγας του Πηνειού για την άρδευση των εκτάσεων στη Δυτική Αχαΐα.

Εκτιμάται ότι είναι εφικτό τα επόμενα πέντε χρόνια να έχει ολοκληρωθεί η επέκταση, κάτι που θα λύσει για πάντα το πρόβλημα της έλλειψης νερού στον κάμπο, αφού πλέον οι γεωτρήσεις έχουν στεγνώσει. Για να βρει κάποιος νερό σήμερα στον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας, θα πρέπει να σκάψει σε βάθος 300 μέτρων αλλά και σε αυτή την περίπτωση είναι αμφίβολο εάν θα καταφέρει να έχει υψηλή ποιότητα, μιας και στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι υφάλμυρο. Είναι ένα πάγιο αίτημα 40 ετών, ανέφερε ο δήμαρχος δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, τονίζοντας ότι αυτό που υπολείπεται είναι η επικαιροποίηση της μελέτης για τις διώρυγες, η συμπληρωματική μελέτη για τις απαλλοτριώσεις και η συμπληρωματική μελέτη για να χρήζουν ευρωπαϊκής χρηματοδότησης τα δίκτυα.

Στον αντίποδα οι Ηλείοι αντιδρούν και είναι χαρακτηριστικές οι παρεμβάσεις του βουλευτή Ηλείας της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα.

Διαβάστε τι αναφέρει ο κ. Τζαβάρας:

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λεηλατεί υπέρ της Δυτικής Αχαΐας τους υδάτινους πόρους της Ηλείας με την μεσολάβηση του Περιφερειάρχη Δ. Ελλάδας.

  • Επεμβαίνει με διαδικασίες που παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 1650/1986 Προστασία του Περιβάλλοντος) στο φράγμα Πηνειού και κατασκευάζει διώρυγα άρδευσης του κάμπου της Δυτ. Αχαΐας τη στιγμή που ο ζωτικής σημασίας για την εθνική οικονομία κάμπος της Βουπρασίας της Ηλείας παραμένει χωρίς άρδευση από το ηλειακό φράγμα.
  • Ανάγκη άμεσης αντίδρασης των φορέων και των παραγωγών του κάμπου της Ηλείας για να ματαιωθεί η οργανωμένη προσπάθεια καταλήστευσης των φυσικών πόρων της Ηλείας για κομματικούς και πελατειακούς λόγους της Κυβέρνησης. Για μια ακόμα φορά ο κ. Σπίρτζης παίζει το ρόλο του «μοιραίου» υπουργού για τα συμφέροντα της Ηλείας.
  • Απαιτείται η διενέργεια άμεσης προκαταρκτικής εξέτασης από τον Εισαγγελέα Αμαλιάδας για να διερευνηθεί η απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών

Την Πέμπτη εκδόθηκε και αναρτήθηκε στην Διαύγεια η υπ’ αριθμ. ΔΑΕΕ/οικ.909/Φ. Τ.Σ.Ε.2017 Απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία προκηρύσσεται η ανάθεση ολοκλήρωσης των υπολειπόμενων μελετών του έργου «Επέκταση κεντρικής διώρυγας Πηνειού για την άρδευση εκτάσεων στην περιοχή δυτικής Αχαΐας», ύψους 32 εκατομμύριων ευρώ, το οποίο αποφασίστηκε να εκτελεστεί ως τομεακό έργο του υπουργείου Υποδομών.
Η απόφαση αυτή εκδόθηκε κατά παράβαση των όρων της περιβαλλοντικής μελέτης, δεδομένου ότι όλες οι εισηγήσεις των αρμοδίων κατά νόμο φορέων της Ηλείας ήταν αρνητικές. Επιπλέον, όλα τα υδρολογικά δεδομένα που είχαν χρησιμοποιηθεί αφορούσαν την περίοδο έως το 2009, καθιστώντας τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων τουλάχιστον ελλιπή, όσον αφορά την επάρκεια του νερού του ταμιευτήρα του φράγματος και παραγνωρίζοντας τις σημερινές επισημάνσεις διεθνών οργανισμών για τις άμεσες καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει στη Ηλεία η κλιματική αλλαγή στα προσεχή 10-20 χρόνια. Με άλλα λόγια όχι μόνο παραβίασαν τις εισηγήσεις των αρμοδίων φορέων αλλά και δεν έλαβαν υπόψη τους δεδομένα που ισχύουν σήμερα και διαφοροποιούν την κατάσταση του περιβάλλοντος σε σχέση με όσα ίσχυαν το 2009.
Επομένως η απόφαση αυτή συνιστά αυθαίρετη ενέργεια που γίνεται εις βάρος της Ηλείας και η οποία υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον και διαταράσσει το οικοσύστημα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ του φράγματος Πηνειού και των αρδευομένων από αυτό εκτάσεων του νομού. Έπρεπε να έχει εκπονηθεί νέα επικαιροποιημένη μελέτη, με βάση τις προηγούμενες αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της πρώην Νομαρχίας Ηλείας, από την οποία μελέτη να προκύπτει εάν πράγματι επαρκούν οι διαθέσιμες ποσότητες νερού, που συγκεντρώνονται στο φράγμα για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της περιοχής, πάντοτε εν όψει των εξελίξεων που αναμένονται στην Ηλεία υπό το κράτος στης κλιματικής αλλαγής.
Ειδικότερα, η επέμβαση αυτή στο φυσικό περιβάλλον την Ηλείας δικαιολογημένα θεωρείται εχθρική, γιατί ανατρέπει οικολογικές ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 50 χρόνια και υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Ηλείας, αφού συντελεί στη δραστική μείωση τόσο των φυσικών πόρων όσο και της παραγωγικής δυναμικότητας του κάμπου της. Μάλιστα παραγνωρίζουν τη σπουδαιότητα και τη βαρύνουσα σημασία των εκθέσεων διεθνών οργανισμών που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα και προσδιορίζουν την βαρύτητα των δυσμενών επιπτώσεων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στην ελληνική γεωργία και ιδιαιτέρως στην περιοχή της Ν. Ελλάδας. Με βάση τα πορίσματα αυτών των εκθέσεων αναμένεται ότι στα προσεχή χρόνια η περιοχή της Πελοποννήσου και ειδικά η περιοχή της Ηλείας θα υποστεί μείωση κατά 30% των βροχοπτώσεων ενώ παράλληλα μεγάλες περιοχές της διατρέχουν τον κίνδυνο της ερημοποίησης, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να συσπειρωθούν όλοι οι φορείς και οι δυνάμεις της Ηλείας προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα προσπάθεια καταλήστευσης των ζωτικών πόρων του νομού. Επιπλέον, καλείται ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας να προχωρήσει άμεσα στην διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης κατ’ άρθρο 31, παρ. 1 του Κ.Π.Δ. προκείμενου να διαπιστώσει εάν συντρέχουν παραβιάσεις του νόμου 1650/1986 για την προστασία του περιβάλλοντος, οι οποίες υποβαθμίζουν το περιβάλλον και θέτουν σε κίνδυνο τους κατοίκους της Ηλείας για τους προαναφερόμενους λόγους. Σε κάθε περίπτωση όμως οι ύπουλες και δόλιες ενέργειες των ιθυνόντων της Κυβέρνησης εναντίον της Ηλείας αποτελούν αφόρητο παράδειγμα πολιτικής ανηθικότητας, που εξυπηρετεί πελατειακού χαρακτήρα προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Τσίπρα, των βουλευτών και της κομματικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ της Αχαΐας".

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, επισημαίνει σε τοποθέτησή του πως είναι αναγκαίος ο ριζικός εκσυγχρονισμός του Φράγματος Πηνειού. Παράλληλα τονίζει πως οι αγρότες στην Ηλεία πρέπει να στηρίξουν το εγγειοβελτιωτικό έργο, πρωτίστως πληρώνοντας τη συνδρομή τους προς αυτό για τη λειτουργεία του.

"Την περασμένη εβδομάδα, μάθαμε ότι το Υπουργείο Υποδομών άναψε το πράσινο φως για την επέκταση της Διώρυγας του Πηνειού και στη Νότια Αχαΐα.
Το νέο προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των προέδρων όλων των ΤΟΕΒ του Κάμπου της Ηλείας, ο οποίος αρδεύεται από τα νερά του Πηνειού. Οι επικεφαλής των ΤΟΕΒ πολύ σωστά παρατήρησαν, ότι μόνον προβλήματα θα βγάλει η επιλογή του να «τραβήξουμε» μια πρόχειρη επέκταση της διώρυγας του Πηνειού προς την Αχαΐα, χωρίς να φροντίσουμε να διαπιστώσουμε αν λειτουργεί σωστά το ήδη υπάρχον αρδευτικό δίκτυο,αν φτάνει το νερό που θα πρέπει να αρδεύει ακόμα πιο μακριά, στην Αχαΐα, αλλά και,πολύ περισσότερο, χωρίς να έχουμε εν τω μεταξύ καλύψει τις ανάγκες σε νερό της ορεινής βόρειας Ηλείας που αν και βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο φράγμα, δεν καλύπτεται από αυτό.
Τι λέει το Υπουργείο
Όπως με ενημέρωσαν από το Υπουργείο Υποδομών υπάρχει σε εξέλιξη σχεδιασμός για τον εκσυγχρονισμό του Φράγματος Πηνειού, και για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της ορεινής Ηλείας.Το Υπουργείο κινείται ήδη προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των φραγμάτων της Ηλείας, έχει δημιουργήσει Κανονισμό Φραγμάτων, και δρομολογεί τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης, όπως επιβάλλουν οι κανόνες της ΕΕ. Στο Φορέα Διαχείρισης θα πρέπει απαραιτήτως οι αγρότες να πληρώνουν τη συνδρομή τους όπως κάνουν σήμερα στην Κρήτη, αλλά όχι οι αγρότες της Ηλείας που αφήνουν χωρίς πόρους τους κατά τόπους ΤΟΕΒ. Το Υπουργείο, από την πλευρά του, θα εκπονήσει μελέτη για το Φράγμα, με στόχο την ασφαλή λειτουργία και την τουριστική του εκμετάλλευση, και θα εντάξει το έργο για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2017. Ως προς την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της ορεινής Ηλείας, υπάρχει πρόβλεψη να καλυφθούν με τη δημιουργία λιμνοδεξαμενών. Ως προς τα χρονοδιαγράμματα η εκτίμησηείναι ότι τα έργα εκσυγχρονισμού του Φράγματος και της δημιουργίας των λιμνοδεξαμενών θα ξεκινήσουν σε 2-2,5 χρόνια, επομένως θα προηγηθούν της επέκτασης της Διώρυγας του Πηνειού προς την Αχαΐα κι έτσι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα.
Τόπος ευνοημένος, αλλά…
Βρισκόμαστε σε ένα τόπο ευνοημένο από πλευράς υδάτινων πόρων.Οι λεκάνες απορροής δεν έχουν διοικητικά όρια και τα νεράπου συγκεντρώνονται σ’ αυτές ανήκουν σεόλους.
Το φράγμα του Πηνειού, δυναμικότητας 400 εκ. κυβ. μέτρων, έγινε για νααρδευτεί μεγάλο μέρος του ηλειακού κάμπου και μέρος γεωργικής γης της νότιας Αχαΐας, συνολικής έκτασης 400 χιλ. στρεμμάτων, δηλαδή1000 κυβ. μέτρα νερού ανάστρέμμα. Παράλληλα κατασκευάστηκε και το δίκτυο διανομής, το οποίο δενολοκληρώθηκε ποτέ! Σήμερα ποτίζονται 180 χιλ. στρέμματα, αλλά με δείκτη κατανάλωσηςμεγαλύτερο από τα 1000 κυβ. ανά στρέμμα λόγω τρόπου εφαρμογής και λόγω απωλειών. Είναι λογικό και αναγκαίο το συνολικό έργο ναολοκληρωθεί, να συντηρηθεί, να βελτιωθεί και να επεκταθεί.
Προέχει όμως να αποφύγουμε τις αποσπασματικές παρεμβάσεις διότι αυτές και σοβαρά τεχνικά λάθη μπορεί να εγκυμονούν και πολιτικές τριβές μεταξύ Αχαΐας και Ηλείας να προκαλούν. Το σωστό είναι όλα τα επιμέρους έργα που προγραμματίζει το Υπουργείο Υποδομών και η Περιφέρεια και τα οποία αφορούν παρεμβάσεις στα αρδευτικά του δίκτυα, να βασιστούν πάνω σε μια ενιαία μελέτη που θα καλύπτει:

Αφενός, την ανάδειξη και επίλυση των πολλών τεχνικών προβλημάτων που έχει το υπάρχον αρδευτικό δίκτυο και οδηγούν σε τεράστιες απώλειες νερού, καθώς και στη σοβαρή επανεξέταση της δυναμικότητας της λίμνης του Φράγματος, η οποία μπορεί να αυξηθεί με διάφορες παρεμβάσεις.

Αφετέρου, τις ανάγκες σε νερό των εκτάσεων που θα περιλαμβάνονται στην επέκταση και την εξέλιξη των καταναλώσεων νερού στις ήδη αρδευόμενες εκτάσεις.

Ένα είναι το Φράγμα, με συμμέτοχους όλους τους Δήμους, Ήλιδας, Πηνειού, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Δύμης, και η μελέτη πρέπει να είναι μία και ενιαία και όχι να προχωρήσουμε με αποσπασματικές μελέτες,πράγμα που είναι τεχνικά λάθος και πολιτικά επικίνδυνο, αφού μόνον τριβές θα δημιουργήσει, και θα παραπέμψει τελικά το θέμα στις καλένδες.
Γιατί το νερό ξεκινάει από την πηγή και πάει παρακάτω. Εκτός κι αν βρίσκει κάποιος σωστό και δίκαιο να ποτίζονται τα χωράφια στην Αχαΐα, ενώ στο Συμίζα, την Αετοράχη,το Κέντρο και τον Άγιο Ηλία να μένουν απότιστα και να περιμένουν το νερό!Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πραγματοποίηση άμεσα σύσκεψης όλων των εμπλεκόμενων, Δήμων, Περιφέρειας και Υπουργείου".

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup