Ενεργειακό σπίτι: Πόσο θα κοστίσει & τι θα κερδίσεις;

Ενεργειακό σπίτι: Πόσο θα κοστίσει & τι θα κερδίσεις;

couple sofa unsplash

Φαντάσου ένα σπίτι που έχει πιο φιλικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Ένα σπίτι πιο ανεξάρτητο και αυτόνομο από ό,τι έχεις συνηθίσει. Και τέλος, που έχει χαμηλότερα έξοδα κάθε μήνα.

Δεν είναι παραμύθι. Και εσύ μπορείς να φτιάξεις ένα πιο ενεργειακό σπίτι, με μεγαλύτερη αυτονομία. Απλώς χρειάζεσαι πληροφορίες από τους ειδικούς, πριν ξεκινήσεις.

Η εξοικονόμηση ενέργειας έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα θέματα συζήτησης, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Αλλά πώς θα ακολουθήσεις αυτή την τάση; Και πώς θα επωφεληθείς αξιοποιώντας τη; Συνέχισε να διαβάζεις παρακάτω για να βρεις απαντήσεις σε όσα σε ενδιαφέρουν.

Τι είναι το ενεργειακό σπίτι;

Ενεργειακό σπίτι είναι αυτό που έχει υψηλή ενεργειακή αποδοτικότητα. Το ενεργειακό σπίτι έχει από χαμηλή έως μηδενική ανάγκη για κατανάλωση ενέργειας από παραδοσιακές πηγές (για θέρμανση, κλιματισμό κτλ).

Μειώνει δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και έτσι συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Ένα σπίτι μπορεί να κατασκευαστεί εξαρχής με βάση ενεργειακά κριτήρια. Όσο για τα πιο παλιά σπίτια, μπορούν να κάνουν μετατροπές για να γίνουν πιο ενεργειακά αυτόνομα.

katevas 1130x300

Τι κερδίζεις από ένα ενεργειακά αυτόνομο σπίτι;

Ναι, η προστασία του περιβάλλοντος είναι σημαντική και όλους πρέπει να μας ενδιαφέρει. Αλλά ένα ενεργειακό σπίτι δεν είναι απλά πιο φιλικό προς το περιβάλλον, έχει κι άλλα πλεονεκτήματα.

Ενδεικτικά:

  • Χαμηλότερα μηνιαία έξοδα για θέρμανση / κλιματισμό
  • Ζεστό νερό χρήσης πιο γρήγορα και οικονομικά
  • Προστασία από εξωτερικούς θορύβους & υγρασία
  • Αυτονομία & ανεξαρτησία από παραδοσιακούς παρόχους ενέργειας

Υπάρχουν κι άλλα οφέλη που θα κερδίσεις (ανάλογα με τις εργασίες που θα κάνεις). Οπότε, το τελικό αποτέλεσμα είναι πως εξοικονομείς χρήματα για τις καθημερινές ανάγκες σου και βοηθάς στην προστασία του περιβάλλοντος.

xalikias 1130x300 s22

Είναι όμως τόσο απλό; Σχεδόν. Υπάρχει ένα σημαντικό μειονέκτημα και όλοι κολλάμε εκεί. Και φυσικά, είναι το αρχικό κόστος επένδυσης. Για να έχεις ένα πλήρως ενεργειακά αυτόνομο σπίτι, μάλλον θα χρειαστεί πρώτα να ξοδέψεις αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Θα κάνουν απόσβεση, δεν υπάρχει αμφιβολία και θα κάνουν την καθημερινότητά σου πιο εύκολη, αλλά το κόστος δεν είναι μικρό και αυτό δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε.

Μια λύση για να σε ελαφρύνει είναι το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ. Χάρη σε αυτό, μπορείς να πάρεις κάποια επιδότηση για να αναβαθμίσεις το σπίτι σου.

5 τρόποι να κάνεις το σπίτι σου πιο ενεργειακά αυτόνομο

Πλέον υπάρχουν και προκατασκευασμένα ενεργειακά σπίτια. Αλλά αν το δούμε ρεαλιστικά, τα περισσότερα σπίτια στην Ελλάδα είναι σχετικά παλιά για δεν έχουν κατασκευαστεί με βάση ενεργειακά κριτήρια. Άρα, τι μπορείς να κάνεις για να αποκτήσεις ένα ενεργειακό σπίτι;

metaloumin 1130x300 new

#1 Ξεκίνα με τα κουφώματα

Όσο πιο παλιό το σπίτι, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει φθαρμένα κουφώματα που δεν κλείνουν καλά ή μπάζουν αέρα τον χειμώνα. Ε, αυτός είναι απλά ένας τρόπος να χάνεις ενέργεια και τα συστήματα θέρμανσης/κλιματισμού να δουλεύουν περισσότερη ώρα για να σου παρέχουν ζέστη / δροσιά.

Βάλε ενεργειακά κουφώματα από αλουμίνιο ή PVC και αυτόματα θα δεις ότι το σπίτι ζεσταίνεται και δροσίζεται πιο εύκολα. Έτσι γλιτώνεις χρήματα, γιατί τα συστήματα που ήδη έχεις αποδίδουν καλύτερα.

Και το κόστος; Ανάλογα με τα κουφώματα που θα επιλέξεις και το πόσο μεγάλο είναι το σπίτι, μπορεί να ξοδέψεις και κάτω από 10.000€ για όλο το σπίτι (πόρτες και παράθυρα). Επίσης, η αλλαγή κουφωμάτων επιδοτείται και από το πρόγραμμα "Εξοικονομώ – Αυτονομώ".

karvouniaris 1130Χ500

#2 Αξιολόγησε αν χρειάζεται να αλλάξεις τρόπο θέρμανσης

Υπάρχουν πολλοί αποδοτικοί τρόποι για να ζεστάνεις το σπίτι σου, άλλοι οικονομικοί και άλλοι όχι και τόσο. Δεν είναι όμως όλοι κατάλληλοι σε κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα, άλλες ανάγκες θέρμανσης έχει ένα σπίτι στη Βόρεια Ελλάδα και άλλες στην Πελοπόννησο.

Αν στην περιοχή σου υπάρχει παροχή για φυσικό αέριο, είναι και αυτό μια επιλογή, παρά την αύξηση στην τιμή του. Το κόστος εγκατάστασης δεν είναι τόσο δυσβάσταχτο και επίσης μπορείς να πάρεις επιδότηση από το Εξοικονομώ – Αυτονομώ.

Μπορείς επίσης να εξετάσεις σαν επιλογή την αντλία θερμότητας, που θα σου παρέχει θέρμανση και κλιματισμό όλο το χρόνο. Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης δεν είναι μικρό, αλλά θα σε βοηθήσει πολύ να αποκτήσεις ένα ενεργειακά αυτόνομο σπίτι.

dionysopoulos 1130x300 3

#3 Βάλε καλύτερη μόνωση

Είπαμε ήδη ότι δεν έχουν όλα τα σπίτια τις ίδιες ανάγκες. Όμως όλα τα σπίτια έχουν ανάγκη κάποια μορφή μόνωσης. Έχεις πρόβλημα με την υγρασία; Χρειάζεσαι στεγανοποίηση. Έχεις πρόβλημα με τους εξωτερικούς θορύβους; Χρειάζεσαι ηχομόνωση.

Κι αν έχεις μεγάλες απώλειες θερμότητας, χρειάζεσαι θερμομόνωση. Με τη βοήθεια έμπειρων επαγγελματιών, θα πετύχεις το ιδανικό αποτέλεσμα.

Πάντως, σίγουρα η μόνωση θα σε βοηθήσει να αναβαθμίσεις ενεργειακά το σπίτι σου και σου δίνει και τη δυνατότητα να αποφασίσεις αν θα την εφαρμόσεις εσωτερικά ή εξωτερικά.

sidirokastritis 1130x300

#4 Βάλε τον ήλιο να δουλέψει

Η Ελλάδα έχει ήλιο για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου (ακόμα και το χειμώνα). Και τι θα ήταν το ενεργειακό σπίτι χωρίς να αξιοποιεί την ενέργεια από τον ήλιο; Η πιο κλασική και αγαπημένη λύση είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας. Θα σου χαρίσει τεράστιες ποσότητες ζεστού νερού, για όλες τις δουλειές του σπιτιού και το μπάνιο.

Όμως, πλέον αξίζει να ενημερωθείς και για το net metering και τα φωτοβολταϊκά στο σπίτι. Τα φωτοβολταϊκά θα σου ανοίξουν τον δρόμο, για να ανεξαρτητοποιηθείς από τη ΔΕΗ (ή άλλους παρόχους ενέργειας), αφού θα φτιάχνεις το δικό σου ρεύμα.

Ναι, το κόστος για εγκατάσταση ίσως ξεπερνά τα 4.000€, αλλά η απόσβεση σε λίγα χρόνια είναι εγγυημένη και οι τράπεζες έχουν αρχίσει να προσφέρουν προγράμματα για τη χρηματοδότηση τέτοιων ενεργειών.

Μπορείς να φτιάξεις αυτόνομο σπίτι χωρίς ΔΕΗ; Είναι δυνατόν, αλλά κοστίζει ακριβά. Όπως αναφέρουμε παραπάνω, υπάρχουν τα φωτοβολταϊκά για σπίτι και μαζί με αυτά, υπάρχουν και τα προγράμματα χρηματοδότησης από τις τράπεζες, που στηρίζουν την εγκατάσταση. Αν θέλεις να παρέχεις στο σπίτι σου (σε μόνιμη κατοικία) ρεύμα χωρίς ΔΕΗ, λογικά θα σου κοστίσει αρκετά.

#5 Υιοθέτησε “ενεργειακά αποδοτικές” συνήθειες

Οι ιδέες που προτείνουμε παραπάνω έχουν μεγάλο αρχικό κόστος επένδυσης. Σίγουρα, υπάρχουν προγράμματα επιδότησης και χρηματοδότησης από αρμόδιους φορείς, αλλά ίσως δεν αρκεί αυτό.

Ας δούμε κάποιες καθημερινές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να εξοικονομήσεις ενέργεια στο σπίτι:

  • Βάλε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας σε κάθε χώρο.
  • Περιόρισε τη χρήση των συσκευών που καίνε πολύ ρεύμα.
  • Τον χειμώνα μην αφήνεις για πολλή ώρα ανοιχτά τα παράθυρα.
  • Το καλοκαίρι χρησιμοποίησε συστήματα σκίασης (π.χ. τέντες) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού.
  • Να συντηρείς το κλιματιστικό & το σύστημα θέρμανσης κάθε χρόνο.
  • Μην καλύπτεις τα σώματα θέρμανσης με υφάσματα ή άλλα αντικείμενα.

Πηγή: insurancemarket.gr

Εξωτερική & κεντρική φωτογραφία από Andrew Wise στο Unsplash

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup