Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου
Η χρήση της κουζίνας σήμερα δεν περιορίζεται μόνο στην προετοιμασία των γευμάτων.
Ο παραδοσιακός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της ξεχωριστής τραπεζαρίας ανήκει πλέον στο παρελθόν και προτιμάμε μια ενιαία δυναμική ζώνη διαβίωσης, που θα μπορεί να καλύψει περισσότερες ανάγκες μας.
Ο ρόλος της κουζίνας αναβαθμίστηκε και πλέον είναι ο χώρος που θα φάμε, θα δουλέψουμε, θα διαβάσουν τα παιδιά, θα διασκεδάσουμε με φίλους ή θα χαλαρώσουμε με ένα φλιτζάνι καφέ.
Είναι ζωτικής σημασίας να επιλέξουμε την καταλληλότερη διάταξη για τον δικό μας χώρο, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια όμορφη και λειτουργική κουζίνα.
Υπάρχουν κάποιοι γενικοί παράγοντες που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, όπως το μέγεθος και το σχήμα του δωματίου ή τον «Κανόνα του Τριγώνου».
Ο «Κανόνας του Τριγώνου» λέει ότι ο νεροχύτης, το ψυγείο και οι εστίες θα πρέπει να σχηματίζουν ένα νοητό τρίγωνο, με όσο το δυνατόν μικρότερες αποστάσεις, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια extra πρακτική κουζίνα.
Ο Παναγιώτης Λύγγας δημιούργησε για εμάς έναν mini οδηγό για να μας βοηθήσει να επιλέξουμε την κατάλληλη διάταξη για το δικό μας χώρο…
Σχήμα Γ
Ιδανική επιλογή για ορθογώνιους χώρους και αρκετά ευέλικτη, αφού ταιριάζει άψογα σε μεγαλύτερα αλλά και σε μικρότερα δωμάτια.
Παρέχει άφθονο χώρο εργασίας και μεγάλη λειτουργικότητα.
Στον κενό χώρο μπορεί να τοποθετηθεί τραπεζαρία και να δημιουργήσει μια «ομαλή» οπτική μετάβαση από την κουζίνα στο σαλόνι.
Σχήμα Π
Εξαιρετική επιλογή για όσους χρειάζονται μεγάλη κουζίνα. Οι extra αποθηκευτικοί χώροι και οι μεγάλες επιφάνειες εργασίας στον πάγκο είναι το όνειρο κάθε νοικοκυράς!!
Ταιριάζει σε κάθε χώρο, ανεξαρτήτως μεγέθους, και προσφέρει μεγάλη ευελιξία και λειτουργικότητα.
Αν τοποθετήσετε από μια βασική ηλεκτρική συσκευή σε κάθε πλευρά της κουζίνας, δημιουργείτε ένα πολύ αποτελεσματικό «Τρίγωνο εργασίας».
Σχήμα Ενός Τοίχου
Όχι τόσο πρακτική επιλογή, αλλά σίγουρα μια πολύ καλή λύση για στενούς και μικρούς χώρους.
Φροντίστε να τοποθετήσετε φαρδύ πάγκο για να κερδίσετε λίγη παραπάνω επιφάνεια εργασίας.
Σχήμα Διάδρομος
Λειτουργεί καλά ή σε μικρούς, στενούς χώρους ή σε πολύ μεγάλους με μια νησίδα στη μέση.
Προσφέρει αρκετό χώρο εργασίας στον πάγκο, αλλά και για αποθήκευση.
Ιδανικά τοποθετήστε απέναντι τις εστίες και τον νεροχύτη για να κερδίσετε σε λειτουργικότητα.
Αποφύγετε τα πολλά κρεμαστά ντουλάπια για να μην «βαρύνει» το αποτέλεσμα.
Σχήμα Νησίδα
Μια από τις πιο δημοφιλής διατάξεις τα τελευταία χρόνια, με κεντρικό στοιχείο τη «Νησίδα», που την κάνει ιδιαίτερα εντυπωσιακή.
Λειτουργεί καλύτερα σε μεγάλους χώρους και προσφέρει πολύ χώρο εργασίας στον πάγκο, αλλά και για αποθήκευση.
Τι πάγκο να επιλέξω;
Αφού καταλήξετε στο σχήμα που είναι κατάλληλο για τον δικό σας χώρο, η αμέσως επόμενη και εξίσου σημαντική απόφαση που έχετε να πάρετε αφορά τον πάγκο εργασίας.
Στο εμπόριο θα βρείτε μεγάλη γκάμα υλικών, εκ των οποίων ο χαλαζίας είναι αυτός που φαίνεται να κερδίζει στη σύγκριση.
Για να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ζητήσαμε και πάλι τη συμβουλή του Παναγιώτη Λύγγα:
«Ο χαλαζίας είναι ένα υλικό μεσαίου κόστους, εξαιρετικά ανθεκτικό σε χαράξεις, καθαριστικά και υψηλές θερμοκρασίες, καθόλου απορροφητικό, που δεν αντιδρά με οξέα (π.χ. λεμόνι).
Διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και στυλ (ματ, γυαλιστερό, λείο, ανάγλυφο, κλπ), έχει αντιβακτηριδιακή προστασία, υπάρχει δυνατότητα προσαρμογής του πάχους του από 2εκ. έως 10 εκ., αλλά και ενιαίου νεροχύτη, ανάλογα με τις απαιτήσεις της κατασκευής.
Η Caesarstone, η κορυφαία εταιρεία δημιουργίας χαλαζιακών πάγκων, χρησιμοποιεί φυσικά, ακατέργαστα, ορυκτά υλικά και σχεδιάζει τις πιο ανθεκτικές και ασφαλείς επιφάνειες.
Από το 1987, στην Caesarstone αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν πρωτοποριακές τεχνολογίες. Έχουν πολυεπίπεδη εμπειρία και πάθος για τον σχεδιασμό και αυτό φαίνεται στο εξαιρετικό αποτέλεσμα των προϊόντων τους.
Μας δίνουν τα υλικά να δημιουργήσουμε διαχρονικά έργα τέχνης!!»
Αν και εσείς θέλετε ένα τέτοιο «έργο τέχνης» στην κουζίνα σας, δεν έχετε παρά να επιλέξετε Παναγιώτη Λύγγα και Caesarstone!!
Πάρτε ιδέες από την photo gallery που ακολουθεί:
Φωτογραφίες: caesarstoneus.com