Μαρία Αγαλιανού: Η αξία της πρόληψης για την υγεία της γυναίκας

Μαρία Αγαλιανού: Η αξία της πρόληψης για την υγεία της γυναίκας

pexels klaus nielsen 6303696

agalianou maria 2 Η σύγχρονη γυναίκα έρχεται μονίμως αντιμέτωπη με μια απαιτητική καθημερινότητα, η οποία, μοιραία, έχει αντίκτυπο στον τρόπο ζωής της και, κατ’ επέκταση στην υγεία της.

Αυτό που είναι σχετικά εύκολο να διαπιστώσει κανείς τα τελευταία χρόνια, και ειδικά τα χρόνια της κρίσης στη χώρα μας, είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Αυτό σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στο επιπλέον άγχος και τις αυξημένες υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε επιβαρυντικές συνήθειες όπως το κάπνισμα, τις υπερβολικές ώρες εργασίας-καθιστική ζωή, την κακή διατροφή, θεωρώντας ότι έτσι θα καταπολεμήσουν το στρες που βιώνουν, με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία τους.

Υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις που προβλέπονται για κάθε ηλικία, καθώς και οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν όλες οι γυναίκες, και ειδικά οι Ελληνίδες, που δεν είναι το ίδιο συνεπείς όπως οι υπόλοιπες Ευρωπαίες, λόγω και της νοοτροπίας στη χώρα μας. Οι Ελληνίδες, κατά το παρελθόν ήταν αρκετά ασυνεπείς με τις εξετάσεις που έπρεπε να κάνουν ή κάποιες γυναίκες, πιο συντηρητικές, θεωρούσαν ταμπού και ντροπή να επισκεφθούν τον γιατρό τους ,να πραγματοποιήσουν τις προληπτικές εξετάσεις τους, με αποτέλεσμα η συμπεριφορά αυτή να στοιχίζει ακόμα και την ίδια τους την ζωή.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Σε αυτό συνέβαλε τόσο η ενημέρωση από την πολιτεία ,από ειδικούς φορείς ,από καμπάνιες που προβάλλονται από τα ΜΜΕ όσο και η σταδιακή κατανόηση πια ότι ο καρκίνος μας αφορά όλες, αλλά και η προβολή των συνεπειών από την παράλειψή τους (όπως ο καρκίνος του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών κ.λπ.).

Πρόληψη και καρκίνος του μαστού. Τι άλλαξε;

Ειδικότερα, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για τις γυναίκες. Ευτυχώς τις 2-3 τελευταίες δεκαετίες έπαψε να αποτελεί κοινωνικό στίγμα και όλο και περισσότερες γυναίκες είτε πια ελέγχονται συστηματικά ανά έτος ή καταφεύγουν στον γιατρό τους μόλις παρατηρήσουν κάποια αλλαγή στο μαστό τους. Φαίνεται να αντιλαμβάνονται πια ότι η πρόληψη, πρέπει να αποτελεί κανόνα της ζωής τους, όχι όμως τόσο ενθαρρυντικά όσο η ιατρική κοινότητα επιδιώκει. Έχει αποδειχθεί πλέον με κάθε τρόπο ότι η πρόληψη σώζει ζωές: είτε αυτή σχετίζεται με τις προληπτικές εξετάσεις, είτε με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

breast cancer ga437c0fc7 1280

Φωτογραφία: Marcojean20 από Pixabay.com

Γιατί η πρόληψη είναι τόσο σημαντική?

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την 1η αιτία θανάτου νέων γυναικών ηλικίας 40-45 ετών. Αν και ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή απειλή για την κάθε γυναίκα και 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους, οι Ελληνίδες εξακολουθούν να θεωρούν ότι ο κίνδυνος αυτός δεν τις αφορά. Παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο περίπου 4.500 γυναίκες στη χώρα μας μαθαίνουν ότι πάσχουν από την ασθένεια, μόνο στο 5% των περιπτώσεων η διάγνωση της νόσου έγινε σε πρώιμα στάδια. Αντίθετα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό της πρώιμης διάγνωσης φθάνει έως και το 60%.

jazz 1130x300

Τι περιλαμβάνει η πρόληψη - πρώιμη διάγνωση?

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού αποτελεί όχι μόνο τη σωτηρία για την ζωή της γυναίκας, αλλά και μία εύκολη διαδικασία.

Οι μέθοδοι πρώιμης διάγνωσης είναι τρεις:

  • Αυτοεξέταση του στήθους σε μηνιαία βάση.
  • Τακτικές επισκέψεις στο γιατρό για κλινική εξέταση
  • Τακτική μαστογραφία

national cancer institute 0izFVmwJ5pw unsplash

Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Όσον αφορά τη μαστογραφία, πόσο σημαντική είναι?

Η μαστογραφία αποτελεί εξέταση εκλογής της πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Η μαστογραφία, με απλά λόγια, είναι στην ουσία μια ακτινογραφία του μαστού, μία εξέταση που επιτρέπει στο γιατρό να δει το εσωτερικό του μαστού. Η μαστογραφία μπορεί να διαγνώσει ένα ογκίδιο μαστού πολύ πριν αυτό γίνει ψηλαφητό. Όταν μία γυναίκα ψηλαφά ένα ογκίδιο στο μαστό της, αυτό είναι κατά μέσο όρο περίπου 2 εκ. ενώ η μαστογραφία μπορεί να διαγνώσει ογκίδια πολύ μικρότερα.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται?

Η μαστογραφία στο πλαίσιο της προληπτικής εξέτασης, δηλαδή σε γυναίκες που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό και που δεν έχουν κανένα σύμπτωμα στο μαστό τους ούτε ψηλαφούν οι ίδιες ή ο γιατρός τους κάτι στο στήθος, θα πρέπει να γίνεται για πρώτη φορά μεταξύ 35-40 ετών. Από την ηλικία των 40 και μετά, η μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μέχρι και την ηλικία των 70-72 ετών και να συνεχίζεται ανά 2ετία εφόσον το επιτρέπει η γενική κατάσταση της γυναίκας, ενώ μπορεί να συνδυάζεται και με επίσκεψη στον ειδικό ιατρό για κλινική εξέταση.

Οι γυναίκες κάτω των 40 ετών με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή άλλες ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχουν, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για το πότε είναι καλό να ξεκινήσουν τον έλεγχό τους.

Ο προληπτικός έλεγχος, ο οποίος εκτός από τις προληπτικές εξετάσεις πρέπει να περιλαμβάνει σωστή διατροφή και άσκηση μαζί, καθώς και η έγκαιρη διάγνωση, καθιστούν τον καρκίνο του μαστού μια ιάσιμη νόσο, ενώ αν η ασθένεια εντοπισθεί σε προχωρημένα στάδια τότε οι πιθανότητες πλήρους θεραπείας μειώνονται αισθητά.

Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη συνεχούς αφύπνισης της κοινωνίας, με σκοπό να ενημερώνει, να ευαισθητοποιεί και να παρακινεί κάθε γυναίκα να υιοθετήσει την πρόληψη στην καθημερινότητά της. Ο τακτικός, προληπτικός έλεγχος οφείλει να πραγματοποιείται με συνέπεια καθώς η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Αγαλιανού Μαρία

Ιατρός - Ακτινοδιαγνώστρια

agalianou 1130X300

Κεντρική φωτογραφία από τον χρήστη Klaus Nielsen στο Pexels

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup