«Abuse is not love»: Εκπαιδεύοντας γυναίκες για τα προειδοποιητικά σημάδια της κακοποίησης

«Abuse is not love»: Εκπαιδεύοντας γυναίκες για τα προειδοποιητικά σημάδια της κακοποίησης

abuse isnt love intro

Ο οίκος Yves Saint Laurent Beauty συνεχίζει την άρρηκτη σχέση αγάπης με τις γυναίκες. Ακολουθώντας τα βήματα του Saint Laurent, ο οποίος αναδείκνυε το πνεύμα της εποχής για περίπου 40 χρόνια, ο οίκος YSL Beauty παραμένει σήμερα πιστός στην δέσμευσή του για την καταπολέμηση της συντροφικής βίας μέσω του παγκόσμιου προγράμματος «Abuse is not love», που αξιοποιεί τη «φωνή» του οίκου και παρέχει στήριξη βοηθώντας τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης.

Το πρόγραμμα «Abuse is not love», δηλαδή «Η κακοποίηση δεν είναι αγάπη» είναι μια δράση ευαισθητοποίησης του οίκου, σε συνεργασία με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, με στόχο την εκπαίδευση 2 εκατομμυρίων γυναικών ανά τον κόσμο στα προειδοποιητικά σημάδια κακοποίησης και φυσικά την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, έως το 2030.

Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

«Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα: Η συντροφική βία είναι ένα επικίνδυνο πρόβλημα που επηρεάζει γυναίκες και άνδρες σε όλες τις πτυχές τις ζωής τους. Μαθαίνοντας τα προειδοποιητικά σημάδια της κακοποίησης, μπορούμε να ζητάμε ή να προσφέρουμε πιο στοχευμένα βοήθεια. Είναι στο χέρι μας να μάθουμε τα σημάδια της κακοποίησης και να δράσουμε μαζί» τονίζει η Dr. Beth Livingston, ερευνήτρια σε θέματα φύλων και διαχείρισης συμπεριφοράς του προγράμματος «Abuse is not love».

Σύμφωνα με το femicide.gr, δυστυχώς η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στη μαύρη λίστα των γυναικοκτονιών ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα περιστατικά δηλώνονται πλημμελώς από τις αστυνομικές αρχές. Κάθε γυναίκα που δολοφονείται δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ένας ακόμη αριθμός, όμως τα νούμερα είναι αυτά που αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και θα έπρεπε κάποια στιγμή να μας ταρακουνήσουν ως κοινωνία και να αναλάβουμε δράση. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, το 2019 κατεγράφησαν 17 γυναικοκτονίες. Το 2020: 19, το 2021: 31, το 2022: 25, ενώ για το 2023 δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη επίσημα ποσοτικά δεδομένα.

abuse isnt love 1Image by KamranAydinov on Freepik

Αναγνώρισε τα προειδοποιητικά σημάδια

Μια κακοποιητική ερωτική σχέση μπορεί να έχει 9 βασικά προειδοποιητικά σημάδια. Είτε είναι σωματική, είτε σεξουαλική, ψυχολογική ή οικονομική, Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ. Όταν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα σημάδια μπορούμε να αναλάβουμε δράση και να βάλουμε τέλος στην κακοποίηση, είτε τη βιώνουμε εμείς, είτε κάποιο άτομο του περιβάλλοντός μας.

Νο 1: Αδιαφορία

Ο θύτης εκμεταλλεύεται το θυμό του για να σας τιμωρήσει, αγνοώντας σας εσκεμμένα. Αυτή η στάση είναι στοχευμένη. Σε μια υγιή σχέση και τα δύο μέλη έχουν δικαίωμα να θυμώσουν. Οι άνθρωποι εκφράζουν αυτό το θυμό με διαφορετικούς τρόπους. Όταν όμως αυτός ο θυμός εκδηλώνεται εσκεμμένα προς εσάς για να σας εκφοβίσει ή να σας στενοχωρήσει, μπορεί να συνιστά κακοποίηση.

Νο 2: Εκβιασμός

Ο θύτης απειλεί να σας εγκαταλείψει ή να αποκαλύψει τα μυστικά σας όταν του αρνείστε κάτι. Αυτό συνιστά εκβιασμό. Σε μια υγιή σχέση ο-η σύντροφός σας πρέπει να σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα και σιγουριά για τον εαυτό σας. Είναι θεμιτό να πείτε ΟΧΙ σε κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε άβολα. Σε μια υγιή σχέση ο-η σύντροφός σας δεν σας εκβιάζει και δεν σας απειλεί ΠΟΤΕ για να πετύχει τους σκοπούς του.

Νο 3: Εξευτελισμός

Ο θύτης σας προσβάλλει για να σας κάνει να αισθανθείτε άσχημα για τον εαυτό σας. Αυτό συνιστά εξευτελισμό.

Σε μια υγιή σχέση μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των συντρόφων. Αυτός δεν είναι ποτέ λόγος να σας υποβαθμίζει, να σας στενοχωρεί ή να σας τρομάζει ο-η σύντροφός σας.

Νο 4: Χειραγώγηση

Ο θύτης επηρεάζει εσκεμμένα τα συναισθήματά σας, ώστε να κάνετε ή να αισθανθείτε κάτι συγκεκριμένο. Αυτό συνιστά χειραγώγηση. Σε μια υγιή σχέση υπάρχει συχνά διαπραγμάτευση ή πειθώ, αλλά η χρήση τακτικών με στόχο τον έλεγχο της συμπεριφοράς ή των συναισθημάτων της-του συντρόφου συνιστά κακοποίηση. Εσείς ΚΑΙ ο/η σύντροφός σας μπορεί να κάνετε οικειοθελείς συμβιβασμούς, για να ευχαριστήσετε ο ένας τον άλλο.

abuse isnt love 2Image by Freepik

Νο 5: Ζήλεια

Ο θύτης αντιμετωπίζει ότι κάνετε με καχυποψία και επιζητά όλη την προσοχή σας. Αυτό συνιστά ζήλεια. Σε μια υγιή σχέση η ζήλεια είναι ένα φυσικό συναίσθημα που παρουσιάζεται συχνά όταν οι σύντροφοι είναι ανασφαλείς. Ωστόσο, στις κακοποιητικές σχέσεις ο θύτης χρησιμοποιεί τη ζήλεια για να φοβίσει, να στενοχωρήσει ή να ελέγξει την-τον σύντροφό του.

Νο 6: Έλεγχος

Ο θύτης σας ελέγχει, με έμφαση στα μέρη που πηγαίνετε και στον τρόπο που ντύνεστε. Αυτό συνιστά έλεγχο. Σε μια υγιή σχέση είναι φυσιολογικό να θέλετε να ακούσετε την άποψη του/της συντρόφου σας. Όταν σας κάνει μια φιλοφρόνηση ο/η σύντροφός σας, αισθάνεστε πολύ όμορφα.

Νο 7: Παρεμβατικότητα

Όταν ο θύτης ζητά να διαβάσει τα προσωπικά σας μηνύματα, σας λέει «έτσι κάνουν οι ερωτικοί σύντροφοι» κι εσείς αισθάνεστε ότι σας παρακολουθεί και σας τρομάζει. Αυτό συνιστά παρεμβατικότητα. Σε μια υγιή σχέση δεν μοιράζεστε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης με τον/την σύντροφό σας, δεδομένου ότι η σχέση σας βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Μερικές φορές, οι σύντροφοι μπορεί να μοιραστούν οικειοθελώς τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης, αλλά ένας κακοποιητικός σύντροφος μπορεί να εισβάλει στον ιδιωτικό σας χώρο για να σας ελέγξει ή να σας εκφοβίσει.

Νο 8: Παρεμβατικότητα

Ο θύτης θέλει να κόψετε όλες τις επαφές με τους φίλους και τους συγγενείς σας. Αυτό συνιστά απομόνωση. Σε μια υγιή σχέση ο/η σύντροφός σας χαίρεται όταν περνάτε ποιοτικό χρόνο με φίλους και συγγενείς. Είναι φυσιολογικό να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί οι σύντροφοι, αλλά η εξαναγκαστική διακοπή επικοινωνίας με συγγενείς και φίλους συνιστά κακοποίηση, ακόμα και αν ο θύτης ισχυρίζεται ότι «το κάνει από αγάπη».

Νο 9: Εκφοβισμός

Ο θύτης σας εκφοβίζει ώστε να φοβάστε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Αυτό συνιστά εκφοβισμό. Σε μια υγιή σχέση πρέπει να μπορείτε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και να ξέρετε ότι θα εισακουστείτε. Μερικές φορές οι άνθρωποι φοβούνται όσους είναι μεγαλόσωμοι, φωνάζουν πιο δυνατά ή είναι διαφορετικοί από αυτούς. Ωστόσο, οι κακοποιητικοί σύντροφοι χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό για να τρομάζουν και να ελέγχουν την/τον σύντροφό τους.

«Abuse is not love»: Ένα πρόγραμμα 4 πυλώνων

Το 2020, ο οίκος YSL Beauty δημιούργησε το πρόγραμμα «Abuse is not love» με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της συντροφικής βίας, ενός παγκοσμίου προβλήματος που βιώνει 1 στις 3 γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωής της. Αυτό το συγκλονιστικό στατιστικό στοιχείο δείχνει ότι η συντροφική βία εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό των γυναικών που επιβιώνουν, καταφέρνουν να δικαιωθούν.

Εκπαίδευση εξωτερικών ενδιαφερόμενων μερών στα 9 σημάδια κακοποίησης

Διοργανώνονται εργαστήρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια για τις εταιρικές ομάδες πρώτης γραμμής του οίκου με στόχο την κατανόηση και την αναγνώριση των κακοποιητικών σχέσεων.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια για επιζήσαντες

Καλύπτοντας τα έξοδα του 3μηνου εκπαιδευτικού προγράμματος, βοηθάμε επιζήσαντες βίας να αναζητούν σημάδια και συμπτώματα και να βάζουν αποτελεσματικά τέλος σε τέτοιες συμπεριφορές. Τα 2ωρα εβδομαδιαία σεμινάρια του προγράμματος βοηθούν επιζήσαντες να απαλλαγούν από τις ενοχές, να ανακτήσουν τον αυτοέλεγχο και την αυτοεκτίμησή τους και υποστηρίζουν τη συναισθηματική τους αποστασιοποίηση από τον δράστη. Τα θέματα των σεμιναρίων αφορούν τη βία ως κοινωνικό φαινόμενο, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές που σχετίζονται με την κακοποίηση και τους τρόπους αυτοενδυνάμωσης.

Εσωτερική εκπαίδευση ομάδων του οίκου YSL Beauty και των εργαζομένων της L OREAL HELLAS

Διοργανώνονται εργαστήρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια για τις εταιρικές ομάδες και τις ομάδες πρώτης γραμμής του οίκου, με στόχο την κατανόηση και την αναγνώριση των κακοποιητικών σχέσεων.

Καμπάνια ευαισθητοποίησης

Μέσω μιας εκτενούς υπαίθριας καμπάνιας και της συνεργασίας με influencers στα social media, ο οίκος YSL Beauty διέδωσε το μήνυμα για τα 9 σημάδια της κακοποίησης σε πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

abuse isnt love 3Image by Freepik

Φαίνεται πως αρκετές γενιές γυναικών έχουν γαλουχηθεί με το παραμύθι «Η πεντάμορφη και το τέρας», όπου η αγάπη της «πεντάμορφης» καταφέρνει τελικά να αλλάξει το «τέρας» και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…

Δυστυχώς, στην πραγματική ζωή δεν χωράνε παραμύθια. Η κακοποίηση θα παραμείνει κακοποίηση και ο κακοποιητικός σύντροφος θα παραμείνει κακοποιητικός. Είναι στο χέρι σου να δράσεις και να αντιδράσεις. Μη φοβάσαι, μη ντρέπεσαι και μη νιώθεις μόνη. Δεν είσαι μόνη. Δεν είσαι η μόνη…

Αν χρειάζεσαι βοήθεια, επικοινώνησε με την W.I.N. Hellas, που είναι η τοπική αρμόδια οργάνωση για το πρόγραμμα «Abuse is not love», στο τηλέφωνο 2108996636 ή στην κρατική τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

Παρακολούθησε ΕΔΩ δωρεάν το διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο «How to L.O.V.E.» και ενημερώσου για τα σημάδια της κακοποιητικής συμπεριφοράς.

Κεντρική φωτογραφία: Freepik

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup