Πάσχα στην Ηλεία…

Πάσχα στην Ηλεία…

Τις δικές του ομορφιές κρύβει το Πάσχα στην Ηλεία. Από τη μια τα υπέροχα μοναστήρια που μπορεί κανείς να βιώσει την κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας και την κορύφωση του Θείου Δράματος. Από την άλλη τα τοπικά ήθη και έθιμα που φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά.

Αξίζει πραγματικά να περάσει ο επισκέπτης, ένα Πάσχα στον όμορφο τόπο μας, αλλά και οι ντόπιοι να αναζητήσουν πέρα από τα συνηθισμένα τα μέρη εκείνα που μπορεί να ζήσουν διαφορετικά αυτές τις γιορτινές ημέρες….

Η συνάντηση των Επιταφίων σε Πύργο και Αμαλιάδα

epitaf1

Κάθε ενορία έχει το δικό του Επιτάφιο. Στον Πύργο και την Αμαλιάδα, η έξοδος των Επιταφίων συνδυάζεται με μια μεγάλη συνάντησή τους στο κέντρο των δύο πόλεων…

Μετά από αρκετό καιρό πέρυσι, το έθιμο αναβίωσε στον Πύργο με τις περισσότερες ενορίες να συμμετέχουν στη συγκέντρωση των Επιταφίων στην κεντρική πλατεία με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, κατοίκων της περιοχής και επισκεπτών.

Ανάλογη συμμετοχή έχει και η συνάντηση των Επιταφίων στο κέντρο της Αμαλιάδας. Ο κόσμος ακολουθεί από την ενορία του τον Επιτάφιο της περιοχής του και η συνάντηση όλων αποτελεί ένα ξεχωριστό γεγονός για την Αμαλιάδα το Πάσχα.

Ανάσταση στον Πύργο τις πόλεις και τα μοναστήρια της Ηλείας

anastasi drone

Η Ανάσταση στην κεντρική πλατεία του Πύργου, μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, αποτελεί ένα ξεχωριστό γεγονός θρησκευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Η έξοδος του Μητροπολίτη Ηλείας απο τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου, για το χώρο του μνημείου Ηρώων και η συγκέντρωση των πολιτών στο χώρο της πλατείας καθορίζουν το σκηνικό λίγο πριν την στιγμή του “Χριστός Ανέστη”…

Μόλις το χαρμόσυνο μήνυμα ακουστεί, ο ουρανός φωτίζεται από τα βεγγαλικά που πυροδοτούνται απο την ταράτσα του δημαρχείου της πόλης…

Ανάλογες στιγμές μπορεί να ζήσει ο επισκέπτης και στο επίνειο του Πύργου, το Κατάκολο, ιδιως αν το Πάσχα είναι πιο κοντά στον Μάιο και οι καιρικές συνθήκες αρκετά καλές, όπως διαφαίνεται για το φετινό Πάσχα…

souvlakotherapy easter

Πάσχα στα μοναστήρια της Ηλείας

Τα θρησκευτικά μνημεία της Ηλείας είναι πραγματικά υπέροχα και στην καρδιά της άνοιξης η διάβαση της Μεγάλης Εβδομάδας έως την Κυριακή του Πάσχα είναι πραγματικά μια εμπειρία ξεχωριστή.

Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Λυγιάς

eleousa 05

Κοντά στο χωριό Λυγιά και μέσα σε ένα βαθύ καταπράσινο φαράγγι βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας της Ελεούσης. Δίπλα είναι μια σπηλιά με σταλακτίτες που το νερό της θεωρείται αγίασμα. Κτίστηκε τον 9ο μ.Χ. αιώνα και πήρε το όνομα από την εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε και της έδωσαν το επίθετο Ελεούσα ζητώντας της την προστασία των κατοίκων της περιοχής.

Τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Μονή της Αγίας Ελεούσας αποτέλεσε το καταφύγιο των κατατρεγμένων. Από τις αλλεπάλληλες καταστροφές και λεηλασίες έχουν απομείνει η εκκλησία και ένας μισογκρεμισμένος πύργος που χρησίμευε για την προστασία των μοναχών από τους επιδρομείς και ο οποίος τώρα έχει επισκευασθεί.

Η Μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821.
Εφημέριος: π. Γεώργιος Χαρδαβέλλας
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2623096202 - 6979120810 -2623032318

Ιερά Μονή Παναγίας Σκαφιδιάς

monh skafidias 01

Η Ιερά Μονή Σκαφιδιάς βρίσκεται 10 μόλις χλμ από τον Πύργο και δίπλα από τα καταγάλανα νερά του Ιονίου, στις εκβολές του ποταμού Ιάρδανου. Έκθαμβος θα μείνει ο επισκέπτης αντικρύζοντας από μακριά το μεσαιωνικό φρούριο που το περιστοιχίζει.

Το μοναστήρι της Παναγίας της Σκαφιδιώτισσας, από την οποία πήρε το όνομα, κτίστηκε το 10ο αιώνα μ.χ. Εκτός από την αξιόλογη αρχιτεκτονική του, έχει και πολλούς θησαυρούς, όπως ιερά σκεύη, άμφια, λειψανοθήκες, στολές, όπλα, εικόνες, νομίσματα, αναθήματα και το λάβαρο της Μονής από χειροκέντητη εικόνα με αφιέρωση στην Παναγία.

Σημαντικό είναι το αρχείο της Μονής και η βιβλιοθήκη με πολλά χειρόγραφα βιβλία, που αναφέρονται σε λειτουργικά, μουσικά, αγιογραφικά και άλλα θέματα, αλλά και στην ιστορία της Μονής και τη συμμετοχή της στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Σήμερα η Ι. Μονή αποτελείται από 4 Μοναχές, με Ηγουμένη την Μοναχή Μακαρία Αναστασοπούλου.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2621055088

Ιερά Μονή Παναγίας Κρεμαστής

kremasti 3

Στέκεται επιβλητική και εντυπωσιάζει με τον όγκο της σαν να είναι κρεμασμένη στο βράχο. Πριν από 800 χρόνια κάτοικοι της περιοχής έβλεπαν τα βράδια σε μια τρύπα του βράχου ένα φως. Κρέμασαν με σχοινί κάποιον, ο οποίος βρήκε την εικόνα της Παναγίας αιωρούμενη.

Η μονή εορτάζει κατά την 23η Αυγούστου. Χιλιάδες προσκυνητές την παραμονή κατά τον Εσπερινό και κατά την ημέρα της εορτής, συρρέουν για να προσκυνήσουν την Θεομήτορα. Η μονή δέχεται χιλιάδες προσκυνητές και κατά την διάρκεια όλου του χρόνου. Από τον εξώστη της εκκλησίας ο επισκέπτης θα δεί όλη την ομορφιά της γης της Ηλείας μέχρι το δάσος της Φολόης και την μεγαλοπρέπεια του Ερυμάνθου.

Ο επισκέπτης μπορεί να πάει στο μοναστήρι από το χωριό Λάνθι ή από το Λαμπέτι στα 8χλμ. Kαι στις δύο περιπτώσεις το τοπίο είναι πανέμορφο.

Σήμερα το μοναστήρι αποτελείται από 17 Μοναχές, με Ηγουμένη την Μοναχή Νυμφοδώρα Δρακοπούλου.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 26210-25303

Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου Φραγκαπηδήματος

fragkapidima2

Η Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου Φραγκαπηδήματος ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και βρίσκεται 280 μέτρα ψηλότερα από την θάλασσα, 12 χλμ βορείως του Πύργου, στα ομώνυμα υψώματα, πλησίον του Βουνάργου. Τώρα εύκολα ο προσκυνητής οδηγείται στη Μονή από παρακαμπτήριο, ασφαλτομένο δρόμο, που παρακάμπτει την Εθνική οδό Πύργου - Πατρών στη θέση Κερτιζέϊκα.
Κατά την παράδοση ένας φράγκος

καταδιωκόμενος από τους Τούρκους πήδηξε με το άλογό του από τον βράχο στο κενό, επικαλεσθείς τον Άγιο Νικόλαο, χωρίς να πάθει τίποτα, δωρήσας εις αυτό πολλά κτήματα.
Η Μονή είναι Γυναικεία που την αποτελούν 16 Μοναχές, με Ηγουμένη την Μοναχή Μαγδαληνή Μπαχού.
Ανακαινίσθηκε μετά τους σεισμούς του 1993 και έχει νέο, μεγαλοπρεπή και ευρύχωρο Βυζαντινού ρυθμού Ναό.
Οι αδελφές παλαιότερα, ασχολήθηκαν με εργόχειρα υφαντά, τα οποία βραβεύτηκαν στην Έκθεση Θεσσαλονίκης.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 26210-51312

psichogios easter

Παναγία η Βλαχέρνα

panagia vlaxerna 02

Το γυναικείο ιστορικό Βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Βλαχέρνας βρίσκεται στον οικισμό της Κάτω Παναγιάς της επαρχίας Ηλείας. Η Μονή της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας στην Ηλεία, που έχει πάρει το όνομά της από την ονομαστή Παναγία των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη, κείται σε απόσταση 2,5 Km Ν.Α. του λιμενίσκου της Κυλλήνης, σε υψόμετρο μόλις 80 μέτρων.

Βλαχέρνα, είναι η ονομασία περίφημης συνοικίας της Κωνσταντινούπολης, ονομαστής από τον ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών, που είχε συνδεθεί με επίσημες θρησκευτικές τελετές των ανακτόρων. Στον ναό αυτόν γινόταν μια ειδική τελετή, το Λούσμα ή Λοετρόν, κατά την οποία οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες λούζονταν με αγιασμένο ύδωρ με σκοπό την πνευματική και σωματική τους κάθαρση και σωτηρία (Έκθεσις Βασιλείου, Τάξεως 551, 1-556, 8). Στον ναό της Παναγίας των Βλαχερνών φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας, που δεομένη έχει ανοιχτά τα χέρια της σε στάση ικεσίας, γι’ αυτόν τον λόγο ο λαός της Πόλης την ονομάζει «Αψηλοχερούσα». Όταν επιτέθηκαν οι Άβαροι στη Βασιλεύουσα, το 626, και έλειπε σε εκστρατεία ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, ενώπιον του κινδύνου, λιτανεύτηκε η εικόνα της Παναγίας από τον Πατριάρχη Σέργιο και τον λαό. Η Κωνσταντινούπολη σώθηκε από τον κίνδυνο και όλος ο λαός με επικεφαλής τον Πατριάρχη και τους ιερείς αγρύπνησε στον ναό των Βλαχερνών ψάλλοντας τον Ακάθιστο Ύμνο, μπροστά από τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Η μεγάλη ακτινοβολία της Παναγίας των Βλαχερνών, σε συνδυασμό με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας κατέστησε συνηθέστατη και έξω από τα όρια της Κωνσταντινούπολης, την ονομασία ναών αφιερωμένων στη Θεοτόκο ως ναών της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας.

Άγιος Γεώργιος Λαμπετίου

Agiorgakis 01

Το Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Γεωργίου Λαμπετίου βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλεως του Πύργου, σε πανοραμική θέση με θέα το Ιόνιο Πέλαγος.

Παλαιότερα ήταν ένα μικρό εξωκκλήσι το οποίο μετέτρεψε σε Γυναικείο Ησυχαστήριο ο μακαριστός Μητροπολίτης Ηλείας ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ το 1970.

Στο Ησυχαστήριο του Αγίου Γεωργίου Λαμπετίου (ή Αγιωργάκη όπως το ξέρουν οι ντόπιοι) σήμερα μονάζει μόνο μία μοναχή, η Γερόντισσα Μακρίνα Διακοπούλου.

Άγιος Νικόλαος ΣΠΑΤΑ

ag nikolaos spata

Η Ιερά μονή Αγίου Νικολάου (Σπάτα) Βρίσκεται στο 17o χλμ. ανατολικά της Βάρδας και 1.500 μέτρα από το Χωρίο Σπάτα.

Η Μονή κτίσθηκε πριν 200 περίπου χρόνια εκεί όπου ευρέθηκε η ιερή εικόνα του Αγίου Νικολάου και απετέλεσε την αιτία της περαιτέρω αναπτύξεως της. Δύο εκδοχές υπάρχουν για την εύρεση της εικόνας. Η πρώτη είναι ότι η εικόνα ευρέθη από κάποιο βοσκό ο οποίος ακολουθώντας ένα του ζώο τον οδήγησε στην πηγή, του Αγίου απ’ την οποία αυτό έπινε νερό. Η δεύτερη ότι, άλλοι βοσκοί που είχαν τα ζώα τους στο απέναντι της Μονής βουνό είδαν μια λάμψη, η πορεία της οποίας απ’ τη Δύση προς την Ανατολή τερμάτιζε στο μέρος όπου σήμερα βρίσκεται η Μονή.

xorigas easter

Ιερά Μονή Σεπετού

moni sepetou 2

Λίγο χαμηλότερα από την ακρόπολη της αρχαίας Αλίφειρας, κτισμένη μέσα στον απόκρημνο βράχο επάνω από τον ποταμό Τρίτωνα, προβάλλει η εντυπωσιακή ιερά μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που είναι γνωστή ως Μονή Σεπετού. Για την προέλευση της ονομασίας της έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις, όπως ότι προέρχεται από τη λέξη σεπτός, δηλαδή σεβαστός, ή από τη σλαβική λέξη sopot που σημαίνει καταρράκτης ή από τη φράση «σε πετώ», που συνδέεται με τοπικό θρύλο σύμφωνα με τον οποίο μία μητέρα πέταξε το παιδί της από τον βράχο χωρίς αυτό να σκοτωθεί.

Η ίδρυσή της τοποθετείται στην περίοδο 1150-1200, δηλαδή στα χρόνια της πατριαρχίας του Ιωάννη Ι΄ Καματηρού. Σύμφωνα με τις γραπτές πηγές και τις προφορικές παραδόσεις, η παρουσία της ήταν σημαντική κατά τους χρόνους του Βυζαντίου, της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Λέγεται ότι στους χώρους της λειτουργούσε κρυφό σχολειό, ενώ από εδώ πέρασαν αρκετοί οπλαρχηγοί της ελληνικής επανάστασης, δίνοντας τον όρκο τους και οργανώνοντας τη δράση τους. Το 1915, την ημέρα του εορτασμού της, η μονή υπέστη καταστροφή από πυρκαγιά, που αποτέφρωσε το καθολικό και αρκετά σημαντικά κειμήλια. Ανακαινίσθηκε σύντομα και στην ανακαίνιση αυτή οφείλεται η μορφή που έχει σήμερα.

Το συγκρότημα είναι κυριολεκτικά κτισμένο στην επιφάνεια του κατακόρυφου βράχου και υψώνεται σε πέντε επίπεδα που περιλαμβάνουν κελιά και βοηθητικούς χώρους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εντυπωσιακός πύργος της μονής, που έχει ανακαινισθεί και στεγάζει τον ξενώνα. Στο εσωτερικό του ευρύχωρου ναού ιδιαίτερη θέση κατέχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σεπετιώτισσας, που θεωρείται έργο του ευαγγελιστή Λουκά, ενώ αξιόλογες εικόνες κοσμούν και το επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Ιερά Μονή Ζούρτσας

zourtsa

Η Βασιλική Κοιμήσεως Θεοτόκου Ζούρτσας (Παναγία Λιγοβαίς) ή πιο γνωστό ως Βυζαντινό Μοναστήρι Ζούρτσας είναι το Αρχαιότερο Βυζαντινό Μνημείο του Νομού Ηλείας και ένα εκ των αρχαιότερων στην Ελλάδα με χρονολογία κατασκευής τον 10ο αιώνα (975μχ).

Βρίσκεται στο Νομό Ηλείας, στην Επαρχία Ολυμπίας, 1χλμ έξω από την ιστορική κωμόπολη της Νέας Φιγαλείας.

Πίσω στο Πασχαλινό Αφιέρωμα

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις