Κάθε τόπος και λαός έχει τις γαστρονομικές του συνήθειες. Το ίδιο ισχύει και για τις μαρινάδες.
Στη Μεσόγειο, οι καθιερωμένες μαρινάδες περιέχουν έναν σοφό συνδυασμό λιγοστών αλλά εξαιρετικών υλικών, όπως: ρίγανη ή θυμάρι, λεμόνι και ελαιόλαδο, που είναι συνήθως μια έξοχη μαρινάδα για κρέας.
Από την άλλη, στις ασιατικές και αφρικανικές χώρες έχουν αναπτυχθεί πάμπολλες σύνθετες μαρινάδες με βάση τα άφθονα μπαχαρικά.
Αν και η μαρινάδα δεν μαλακώνει παρά ελάχιστα τις ίνες του κρέατος, εντούτοις τις εμποτίζει με υγρασία, με αποτέλεσμα να δέχονται πιο εύκολα τη θερμότητα του ψησίματος, συντομεύοντας το χρόνο παραμονής στη φωτιά και δημιουργώντας ένα εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα!!
Συγκεντρώσαμε για εσάς τις πιο διαδεδομένες, ικανές να ξετρελάνουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο…
* Όλα τα υλικά είναι υπολογισμένα για 1 ½ κιλό κρέατος . Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανακατέψετε όλα τα υλικά, να μαρινάρετε το κρέας και να το αφήσετε στο ψυγείο για 8-10 ώρες, σκεπασμένο με μεμβράνη.
Η ελληνική
150 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. χυμό λεμονιού
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 σκ. σκόρδο τριμμένες
1 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. θυμάρι
Η κλασική
100 γρ. σάλτσα σόγιας
100 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. σάλτσα worcestershire
2 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
4 σκ. σκόρδο σε φέτες
Λίγο πιπέρι
Η γλυκόξινη
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ξίδι
¼ φλιτζανιού σάλτσα σόγιας
8 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο πιπέρι
Η πικάντικη
50 γρ. μουστάρδα ντιζόν
1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
250 γρ. κέτσαπ
50 γρ. σάλτσα σόγιας
1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 σκ. σκόρδο
Extra tip
Μην ξεχάσετε να βγάλετε το κρέας από το ψυγείο 1-2 ώρες πριν το ψήσιμο, για να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου και να «δουλέψει» καλύτερα η μαρινάδα…