Το λατρεμένο ραβανί ή ρεβανί πήρε το όνομά του από την Τουρκική λέξη «revani» που σημαίνει παχύρευστο λάδι. Όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά άλλωστε, έλκει την καταγωγή του από τις Αραβικές χώρες. Με την προσθήκη ινδοκάρυδου στη βασική συνταγή του ή και όχι, αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα από τα πιο διαδεδομένα παραδοσιακά γλυκά στην Τουρκία, την Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο.
Κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, οι Οθωμανοί συνήθιζαν να τρώνε πολύ συχνά ραβανί και κάπως έτσι η συνταγή παρασκευής του πέρασε σε ελληνικά χέρια. Πιο συγκεκριμένα, το 1886, δόθηκε η πρώτη άδεια από τις οθωμανικές αρχές σ’ ένα μικρό ζαχαροπλαστείο, στο κέντρο της πόλης της Βέροιας, να παράγει και να πουλά το άγνωστο μέχρι τότε σιροπιαστό γλύκισμα.
Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου
Το λαχταριστό ραβανί έγινε πολύ σύντομα περιζήτητο στους Έλληνες και στους Μουσουλμάνους της περιοχής, ενώ με το πέρασμα του χρόνου, η φήμη του εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα και έγινε το σήμα κατατεθέν της πόλης. Μέχρι και σήμερα, σχεδόν 140 χρόνια μετά, κάτοικοι από όλη τη χώρα επισκέπτονται την Βέροια για να γευτούν το φημισμένο σιροπιαστό γλυκό.
Το πεντανόστιμο γλυκό ταψιού με την μοναδική γεύση, την αφράτη υφή και το κατακίτρινο χρώμα, που οφείλεται στα βιολογικά φρέσκα αυγά, είναι ένα εύκολο και οικονομικό επιδόρπιο που μπορεί να συνοδεύσει τα γεύματά μας σε καθημερινές αλλά και πιο γιορτινές μέρες, κλέβοντας την παράσταση.
Παρόλο που τα σιροπιαστά γλυκά θεωρούνται περισσότερο χειμωνιάτικα, επειδή είναι πιο «βαριά» γευστικά, για τις πιο ζεστές μέρες του χρόνου μπορούμε να προσθέσουμε στη συνταγή το λατρεμένο ινδοκάρυδο και να μεταμορφώσουμε το ραβανί στο απόλυτο καλοκαιρινό γλυκό με άρωμα καρύδας.
Αν, λοιπόν, ψάχνετε για το επιδόρπιο που θα ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο το Πασχαλινό σας γεύμα, σας έχω την καλύτερη πρόταση… Παραδοσιακό σιροπιαστό ραβανί με ινδοκάρυδο!!
Για ακόμη πιο δροσερό – καλοκαιρινό αποτέλεσμα, μπορείτε να τοποθετήσετε το γλυκό στο ψυγείο και να το σερβίρετε με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι ή βανίλια.
Υλικά (10-12 μερίδες)
Για το σιρόπι
600 γρ. νερό
500 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
φλούδες από 1 λεμόνι
1 κ.σ. μέλι
Για το ραβανί
160 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου_
250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
3 αυγά μέτρια
50 γρ. κονιάκ
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
150 γρ. ινδοκάρυδο
100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
80 γρ. αμύγδαλο (σε σκόνη)
150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.σ. γεμάτη μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Θα ξεκινήσουμε με το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη και τις φλούδες από το λεμόνι.
Μεταφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε μέχρι να πάρει μία βράση.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 1 κ.σ. μέλι και ανακατεύουμε λίγο να λιώσει.
Αφήνουμε το σιρόπι μας στην άκρη.
Συνεχίζουμε με το ραβανί
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και τη ζάχαρη.
Χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και στη συνέχεια το κονιάκ και το εκχύλισμα βανίλιας.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το ινδοκάρυδο, το σιμιγδάλι, το αμύγδαλο σε σκόνη, το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Τα προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά, αφού αφαιρέσουμε τον κάδο από το μίξερ, και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ.
Σε ένα ταψί 25x35 εκ. ή σε στρογγυλή φόρμα 26 εκ. με αποσπώμενη βάση, που έχουμε αλείψει με βούτυρο και σιμιγδάλι, μεταφέρουμε το μείγμα και το στρώνουμε ομοιόμορφα με ένα βρεγμένο κουτάλι.
Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου, με την σχάρα στη μεσαία θέση του φούρνου.
Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και προσθέτουμε αμέσως το κρύο σιρόπι στο καυτό ραβανί.
Αφήνουμε το γλυκό μας να απορροφήσει το σιρόπι και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Μπορούμε μετά ,αν θέλουμε ένα πιο δροσερό αποτέλεσμα, να τοποθετήσουμε το ραβανί στο ψυγείο.
Σερβίρουμε με παγωτό, κατά προτίμηση καϊμάκι ή βανίλια, ή όποια άλλη γεύση προτιμάμε.
Κεντρική φωτογραφία: juliya_21