Οι βελουτέ σούπες ανοίγουν εντυπωσιακά ένα επίσημο κάλεσμα και από το γιορτινό τραπέζι δεν θα ήταν δυνατό να λείπει η κολοκύθα που τώρα είναι στα καλύτερά της.
Εύκολη αλλά εντυπωσιακή, αρωματική και θρεπτική, με μοναδική γεύση και διαφορετικές υφές!! Ένα είναι σίγουρο… οι καλεσμένοι σας θα ξετρελαθούν!!
Υλικά
2 κρεμμύδια, λευκά, μέτρια - 2 σκ. σκόρδο
500 γρ. κολοκύθα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι
260 γρ. κάστανα, βρασμένα & ξεφλουδισμένα
1/2 κ.γ. τζίντζερ
1/2 κ.γ. κανέλα - 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
10 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα
1 κύβου κότας
1 λίτρο νερό, καυτό
120 γρ. μπέικον, καπνιστό, σε κομμάτι
250 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
1 κ.σ. μέλι
Για το σερβίρισμα
κρουτόν
θυμάρι φρέσκο
κρέμα γάλακτος 35%
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Κόβουμε τα κρεμμύδια στα 4, χοντροκόβουμε το σκόρδο και τα βάζουμε μέσα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αρκετά μεγάλο, ώστε να χωράνε άνετα σε μία στρώση.
Αφαιρούμε τη φλούδα προσεκτικά από την κολοκύθα, κόβουμε τη σάρκα σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε και αυτά μέσα στο ταψί.
Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλο το περιεχόμενο του ταψιού.
Προσθέτουμε τα κάστανα, το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρίφαλο, το θυμάρι και τον κύβο κότας.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το καυτό νερό. Σιγοβράζουμε και ανακατεύουμε συχνά για 20-30 λεπτά.
Βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά.
Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομμάτια και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου ώστε να γίνει τραγανό.
Αφαιρούμε από το τηγάνι και το κρατάμε σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξουμε τα πολλά υγρά.
Πολτοποιούμε τη σούπα με το ραβδομπλέντερ και σιγά-σιγά, ενώ παράλληλα χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος.
Προσθέτουμε το μέλι, το αλάτι, το πιπέρι και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Η υφή της σούπας πρέπει να είναι αρκετά ρευστή. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα ή νερό.
Σερβίρουμε τη σούπα με κομματάκια μπέικον και κρουτόν, πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι και περιχύνουμε με λίγες σταγόνες κρέμα γάλακτος την κάθε μερίδα.