Ανάλαφρο και δροσερό το γλυκάκι που σας προτείνουμε, μιας και συνήθως στα εορταστικά γεύματα όλα τα υπόλοιπα που θα φάμε είναι κάπως βαριά…
Το μανταρίνι που αυτή την εποχή έχει την τιμητική του, θα σας δώσει ένα υπέροχο, αρωματικό και φινετσάτο αποτέλεσμα, που δεν υστερεί καθόλου σε γεύση!!
Θα σας εκπλήξει ευχάριστα…
Υλικά (8 μερίδες)
Για το crumble
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη καστανή
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. φουντούκια, ανάλατα
Για την κρέμα
60 ml χυμό από 2-3 μανταρίνια
ξύσμα από 5 μανταρίνια
2 ζελατίνες (4 γρ.)
600 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη καστανή
1 πρέζα αλάτι
300 γρ. κρέμα γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
Για το σερβίρισμα
τα φιλέτα από τα 2-3 μανταρίνια
φρούτα του δάσους
λίγο μέλι
Εκτέλεση
Για το crumble
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
Χτυπάμε στο μίξερ, στη δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Χτυπάμε στο μπλέντερ το αλεύρι με τα φουντούκια μέχρι να γίνουν σκόνη.
Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού στο μίξερ και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για πολύ λίγο μέχρι το μείγμα να γίνει σαν θρύψαλα ή τρίμμα.
Προσοχή! Θέλει ελάχιστο ανακάτεμα.
Αφαιρούμε το μείγμα από τον κάδο του μίξερ και το απλώνουμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σπάμε το μπισκότο σε κομμάτια και το κρατάμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
Για την κρέμα
Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τον χυμό μανταρινιού και τις ζελατίνες και αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει η ζελατίνη μας για περίπου 5 λεπτά.
Στον κάδο του μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε με το φτερό το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, για περίπου 2 λεπτά (Με μία μαρίζ φροντίζουμε να παίρνουμε από τα τοιχώματα όλο το μείγμα που μένει στην άκρη). Χτυπάμε για άλλα δύο λεπτά μέχρι να σπάσει τελείως η ζάχαρη.
Σιγά σιγά προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι το μείγμα μας να πάρει την υφή από στραγγιστό γιαούρτι για περίπου 20-30 δευτερόλεπτα.
Αφαιρούμε τον κάδο και προσθέτουμε το αλάτι, το ξύσμα από τα μανταρίνια και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη ζελατίνη με τον χυμό μανταρινιού ίσα-ίσα να λιώσει η ζελατίνη, για 30 περίπου δευτερόλεπτα.
Εναλλακτικά βάζουμε το μπολάκι μας στα μικροκύματα για 30 δευτερόλεπτα, στα 800 watt μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη και να βγάζει μπουρμπουλήθρες το μείγμα στις άκρες.
Προσθέτουμε στη γέμιση την ζελατίνη, ανακατεύουμε καλά και η κρέμα μας είναι έτοιμη.
Για το σερβίρισμα
Επιλέγουμε ποτήρια της αρεσκείας μας και γεμίζουμε σε δόσεις εναλλάξ crumble και κρέμα. Γαρνίρουμε με τα φιλέτα μανταρινιού, λίγο μέλι και φρούτα του δάσους.