Η γλυκοπατάτα ξεχωρίζει για τη γλυκιά γεύση της και το εντυπωσιακό πορτοκαλί της χρώμα. Αυτοί είναι και οι λόγοι που την έχουν κάνει να εμφανίζεται όλο και συχνότερα σε επίσημα γεύματα τα τελευταία χρόνια.
Ταιριάζει απόλυτα γευστικά με κρέατα και πουλερικά, μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους και να χρησιμοποιηθεί τόσο σε αλμυρές, όσο και σε γλυκές παρασκευές.
Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε την απόλυτη συνταγή για πουρέ γλυκοπατάτας, που θα κάνει το γιορτινό σας τραπέζι να ξεχωρίσει, στο ρεβεγιόν των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς.
Αφράτος, βουτυράτος και πολύ γευστικός, θα γίνει το τέλειο συνοδευτικό για τη γεμιστή γαλοπούλα σας, το ρολό χοιρινό ή ότι άλλο έχετε επιλέξει να προσφέρετε στους καλεσμένους σας.
Για τον πουρέ γλυκοπατάτας θα χρειαστούμε:
- 1 κιλό γλυκοπατάτες
- 3 φέτες καπνιστό μπέικον σε κομματάκια
- 100 γρ. βούτυρο
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος ή γάλα
- αλάτι – πιπέρι
- φρέσκο θυμάρι
Πλένουμε πολύ καλά τις γλυκοπατάτες και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Με ένα πιρούνι τις τρυπάμε γύρω γύρω αρκετές φορές και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC στον αέρα, για περίπου 1 ½ ώρα.
Ο χρόνος ψησίματος διαφοροποιείται από φούρνο σε φούρνο, αλλά και ανάλογα με το μέγεθος της κάθε γλυκοπατάτας.
Αφού ψηθούν οι γλυκοπατάτες μας και όσο είναι ακόμη ζεστές, τις κόβουμε στη μέση και βγάζουμε τη σάρκα τους με τη βοήθεια ενός κουταλιού σε ένα μπολ.
Αφαιρούμε τυχόν ίνες που μπορεί να έχει η σάρκα και λιώνουμε τις γλυκοπατάτες με την ειδική κουτάλα, μέχρι να έχουμε έναν ομοιόμορφο, λείο πουρέ.
Αν δεν έχετε την ειδική κουτάλα για πουρέ, μπορείτε να το κάνετε ακόμη και με ένα πιρούνι.
Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ροδίζουμε το μπέικον για 2 λεπτά, χωρίς προσθήκη κάποιας λιπαρής ουσίας.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος (ή το γάλα) και βράζουμε για άλλα 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και τον λιωμένο πουρέ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας και να γίνει λείο και βελούδινο.
Τέλος, αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με φρέσκο θυμάρι.
Αν δεν σερβίρουμε αμέσως τον πουρέ, μπορούμε να τον σκεπάσουμε με εφαπτόμενη μεμβράνη όσο είναι ακόμη ζεστός, για να μην δημιουργηθεί πέτσα από πάνω.
Καλή σας όρεξη!!
Φωτογραφία από EKATERINA BOLOVTSOVA