Διανύουμε την πιο festive εποχή του χρόνου και οι περισσότεροι είμαστε ήδη σε mood διακοπών, μετρώντας αντίστροφα για τα Χριστούγεννα!!
Ακόμη κι αν οι επαγγελματικές σου υποχρεώσεις δεν αφήνουν περιθώρια για πολυήμερες διακοπές, εκμεταλλεύσου τα 3ήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για να ξεκουραστείς, να περάσεις όμορφες στιγμές και να φορτίσεις μπαταρίες…
Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου
Αν με ρωτάς, τα Χριστούγεννα είναι η καταλληλότερη εποχή για cocooning και χαλαρές στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα. Έξω να κάνει κρύο κι εσύ να χουχουλιάζεις στον καναπέ, δίπλα στο αναμμένο τζάκι, με τα λαμπάκια του δέντρου να αναβοσβήνουν ρυθμικά.
Ο μαραθώνιος Χριστουγεννιάτικων ταινιών, αγαπημένων σειρών και κινουμένων σχεδίων είναι κάτι σαν έθιμο πια και το ευχαριστιούνται ιδιαίτερα μικροί και μεγάλοι.
Τα παραδοσιακά γλυκίσματα των ημερών και τα homemade ροφήματα είναι φυσικά τα απαραίτητα συνοδευτικά και κάνουν κάθε σπίτι να μοσχοβολά κανέλα, γαρύφαλλο και μέλι!!
Εκτός από τα κλασικά ροφήματα, που λίγο ή πολύ όλοι έχουμε δοκιμάσει, οι μέρες απαιτούν και κάτι πιο ιδιαίτερο. Κάτι πρωτότυπο, εντυπωσιακό και απολαυστικό… Κάτι σαν το Pumpkin Spice Latte!!
Παρόλο που η ιδέα μας έρχεται από την Αμερική, θεωρώ ότι ταιριάζει απόλυτα με τις Ελληνικές γεύσεις, αφού τα υλικά του όχι μόνο δεν μας είναι ξένα, αλλά τα χρησιμοποιούμε πολύ συχνά στις χειμωνιάτικες συνταγές μας.
Δυνατός espresso, πουρές κολοκύθας, ζεστό γάλα, αρωματικά μπαχαρικά και από πάνω σαντιγί!! Δοκίμασέ το οπωσδήποτε…
Για 2 κούπες Pumpkin Spice Latte θα χρειαστείς:
140 γρ. κολοκύθα βρασμένη ή μαγειρεμένη στον ατμό ή έτοιμο πουρέ κολοκύθας σε κονσέρβα
½ κ.γ. μίγμα μπαχαρικών
Σιρόπι σφενδάμου (ανάλογα με την γλυκύτητα που επιθυμούμε)
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 δόσεις δυνατού espresso
2 φλιτζάνια γάλα (πλήρες)
Σαντιγί για το γαρνίρισμα
Για το μίγμα μπαχαρικών θα χρειαστείς:
1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1/3 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
1/3 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
Ας ετοιμάσουμε πρώτα το μίγμα μπαχαρικών.
Τοποθετούμε όλα τα μπαχαρικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά.
Σημείωση: Μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ντουλάπι μας μέχρι και για 1 χρόνο, σε γυάλινο βαζάκι μπαχαρικών που κλείνει αεροστεγώς.
Συνεχίζουμε με την προετοιμασία της κολοκύθας.
Την στραγγίζουμε καλά και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με τα μπαχαρικά, μέχρι να γίνει πουρές.
Σημείωση: Αν περισσέψει πουρές κολοκύθας, διατηρείται για 5 μέρες στο ψυγείο σε αεροστεγές σκεύος.
Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε το γάλα, 2 κ.σ. πουρέ κολοκύθας και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε, σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να ζεσταθεί πολύ αλλά όχι να βράσει.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου και δοκιμάζουμε για να διορθώσουμε τη γλυκύτητα αν χρειάζεται.
Ετοιμάζουμε 2 δόσεις δυνατού espresso και τις σερβίρουμε σε 2 κούπες.
Μοιράζουμε από πάνω το ζεστό μίγμα με γάλα και πουρέ κολοκύθας και ανακατεύουμε.
Γαρνίρουμε με σαντιγί και αν θέλουμε και με λίγο μίγμα μπαχαρικών από πάνω.
Στην υγειά σας!!
Κεντρική φωτογραφία: boyarkinamarina on Freepik