Το NEWS 247 συνάντησε τον "διανοούμενο της Silicon Valley" ή αλλιώς τον "προφητικό αναλυτή της τεχνολογίας των επόμενων γενεών", Tim O' Reilly στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Ignite Show που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στην Αθήνα την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου.
Ως εμπνευστής της παγκόσμιας γιορτής καινοτομίας, στην οποία δεκάδες "πεφωτισμένοι" του ίντερνετ, των εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα και νέων ιστοσελίδων, παρουσιάζουν τις ιδέες τους σε διάστημα 5 λεπτών και με τη βοήθεια 20 διαφανειών, ο Tim O' Reilly είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει μέχρι την Αθήνα για λίγες ώρες, προκειμένου να επιβλέψει από κοντά τις προετοιμασίες της διοργάνωσης.
Μεταξύ άλλων, ο ιδρυτής της μεγαλύτερης εκδοτικής εταιρίας βιβλίων τεχνολογικού περιεχομένου, της O' Reilly Media, εξέδωσε τα πρώτα ηλεκτρονικά βιβλία (e - books) 20 χρόνια πριν την κυκλοφορία του Kindle (e - reader), ενώ σήμερα "δουλεύει" εντατικά την ιδέα του αποτελεσματικότερου τρόπου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο (Gov 2.0).
"Τις περισσότερες φορές καταπιάνομαι με νέες ιδέες, επειδή απλά τις ακολουθώ και ποτέ δεν ηγούμαι αυτών. Πολλοί από τους alpha geeks - όπως αποκαλεί τους χάκερς κτλ - τα τελευταία χρόνια έχουν στη διάθεση τους τεράστιο όγκο από κυβερνητικά δεδομένα. Και είπα στον εαυτό μου: Κάτι σπουδαίο μπορεί να γίνει με αυτά", αναφέρει ο Tim O' Reilly στο NEWS 247.
Οι υπηρεσίες του κράτους όπως ένα app store
Η ιδέα, την οποία πρεσβεύει ο Tim O' Reilly είναι η κατασκευή ειδικής τεχνολογικής πλατφόρμας που μπορεί να φέρει το κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, με στόχο την μεγαλύτερη διαφάνεια στη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των κρατικών επενδύσεων και δαπανών.
"Αρκεί να σκεφτείτε την κυβέρνησή σας, όπως ένα κινητό. Παλιότερα, το Δ.Σ. μιας εταιρίας συγκεντρώνονταν σε μία αίθουσα και λάμβανε αποφάσεις για τα χαρακτηριστικά που θα έχει η συσκευή.
Η Apple όμως άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού. Μετέτρεψε το iPhone σε πλατφόρμα. Και ξαφνικά εκατομμύρια κατασκευαστές από όλο τον κόσμο σχεδίασαν εφαρμογές για το εν λόγω κινητό που αλλιώς, δεν θα τις είχαν καν σκεφτεί.
Έτσι ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει και το κράτος. Να επενδύσει δηλαδή στις δυνατότητες που προσφέρουν οι υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης (open data services), στις οποίες ιδιώτες θα βρουν λύσεις για την αποτελεσματικότερη χρήση των κρατικών δεδομένων".
Σαν παράδειγμα ο ίδιος αναφέρει τους χάρτες πλοήγησης GPS. Το 1970 η ιδέα της δορυφορικής χαρτογράφησης χρηματοδοτείται από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και το '73 εγκρίνεται η εγκατάστασή του στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.
Λίγα χρόνια αργότερα, το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Εντοπισμού χρησιμοποιείται σε πάνω από 2 εκατ. κινητά τηλέφωνα, αεροπλάνα, τρένα, πλοία και μοντέλα αυτοκινήτων που λανσάρονται στην αγορά με ενσωματωμένο τον φορητό δέκτη.
"Οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούσαν ποτέ από μόνες τους να κάνουν κάτι ανάλογο". Άλλωστε για τον ίδιο "όσα λιγότερα προσφέρει μία κυβέρνηση, τόσα περισσότερα μπορεί να εισπράξει".
Το e - government στην ελληνική κοινωνία
Ο Tim O' Reilly προτείνει μικρά, αλλά ζωτικά βήματα, προκειμένου να ξεκινήσουν να δουλεύουν οι μηχανές του κράτους αποδοτικά.
* Ανακτήστε τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους - πολιτών.
* Εφαρμόστε το επιχειρησιακό μοντέλο της Apple. Όταν ο Steve Jobs ανέλαβε να την διοίκηση της Apple, η επιχείρηση ήταν σχεδόν νεκρή. Χρειάστηκε μεθοδικότητα και οργάνωση για να αναστήσει το σχεδόν ξεχασμένο brand του "κομμένου μήλου" στην ευρύτερη αμερικανική αγορά.
Μπαίνοντας για πρώτη φορά στην εταιρία, ο Steve Jobs είπε: "Παράγουμε 1.000 προϊόντα. Θα τα κόψουμε. Θα λανσάρουμε τρία, αλλά καλά".
* Εμπιστευτείτε ηγέτες με όραμα σε καίριες θέσεις, οι οποίοι θα είναι πρόθυμοι να πατήσουν το "STOP" σε οτιδήποτε μετατρέπει το κράτος σε μία δυσκίνητη μηχανή.
* Οργανώστε το κράτος σε πλατφόρμες, ώστε οι πολιτικοί να δέχονται την ανάδραση (feedback) των πολιτών.
* Βάλτε φρένο στο "εισπράττειν" από το κράτος και δώστε χώρο στο "προσφέρω" και αλλάξτε τις προσδοκίες σας από τον κρατικό μηχανισμό.
Προτάσεις και λύσεις για τους Έλληνες startupers
"Προσδιορίστε τις πραγματικές ανάγκες", είναι η προτροπή του Tim O' Reilly για όσους ξεκινούν μία start-up και επιδιώκουν να αποτελέσουν τον αλυσιδωτό κρίκο μεταξύ προσφοράς και πραγματικής ζήτησης της εθνικής μας οικονομίας. "Μείνε αληθινός, δες τι ανάγκες υπάρχουν και σταμάτα να αντιγράφεις τους άλλους. Βρες κάτι που αξίζει τον κόπο να κάνεις".
Και συνεχίζει: "Πολλοί έχουν συνδέσει την καινοτομία με επιχειρηματικά κεφάλαια και την εφαρμογή προηγμένης τεχνολογίας. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι πραγματικές ιστορίες επιτυχίας ξεκινούν όταν κάποιος απλά κοιτάει γύρω του και αφουγκράζεται τις πραγματικές ανάγκες μίας κοινωνίας".
Η πιο αντιπροσωπευτική ιστορία επιτυχίας που μπορεί να διηγηθεί ο Tim O' Reilly είναι η δική του. Ίδρυσε μία εκδοτική εταιρία χωρίς επενδυτικά κεφάλαια, αλλά από μία απλή και μικρή διαπίστωση.
Την εποχή που οι υπολογιστές άρχιζαν να χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις, τα εγχειρίδια χρήσεις τους ήταν ανεπαρκή.
"Ας γράψουμε εγχειρίδια, αυτή ήταν η ιδέα. Έτυχε και το είδαμε. Δεν μας πλήρωσε κανείς. Στον ελεύθερο μας χρόνο δουλεύαμε για αυτόν τον σκοπό. Ο κόπος μας ανταμείφθηκε. Δεκάδες πελάτες πλήρωναν χρήματα για να αποκτήσουν τους οδηγούς χρήσης, αλλά αυτό δεν το γνωρίζαμε από πριν. Στην αρχή, ήταν απλά μία προσπάθεια να γίνουμε χρήσιμοι".
Λίγα λόγια για τον "Νοστράδαμο" της τεχνολογίας
O Tim O'Reilly είναι ο ιδρυτής της O'Reilly Media, μιας κολοσσιαίας εκδοτικής εταιρείας βιβλίων τεχνολογικού περιεχομένου.
Ένα από τα 7 παιδιά Ιρλανδικής οικογένειας που μετανάστευσε στην Αμερική στα μέσα του '50, σπούδασε στο Harvard και ίδρυσε την εταιρεία του σε ηλικία 24 χρονών.
Αν και οι σπουδές του δεν είχαν τεχνολογικό προσανατολισμό, ξεκίνησε να συγγράφει εγχειρίδια ηλεκτρονικών υπολογιστών στα τέλη του '70 σαν εξωτερικός συνεργάτης σε διάφορες εταιρείες.
Το ταλέντο του να προβλέπει το... "μέλλον" τον οδήγησε στην ίδρυση της προσωπικής του εταιρίας και στην έκδοση εγχειριδίων για τους υπολογιστές και τις εφαρμογές.
Η επανάσταση των ηλεκτρονικών υπολογιστών τις επόμενες δεκαετίες τον εδραίωσαν ως ταλαντούχο αναλυτή τεχνολογικών εφαρμογών και ως εξέχων μέλος της ελίτ της sillicon valley.
Ο ίδιος υπήρξε πρωτοπόρος στην πώληση e-book - όταν άλλοι εκδότες κοιτούσαν με καχυποψία ανάλογα τεχνολογικά επιτεύγματα - και στην δημιουργία υπηρεσίας ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης που πολλοί θα παρομοίαζαν με app store της Apple και της Amazon.
Επίσης, σε μια προσπάθεια να εξοικειώσει το internet με τπ ευρύτερο κοινό, χρηματοδότησε το πρώτο web portal, το global network navigator, με πολλές καινοτομίες όπως διαδραστικές διαφημίσεις (banner ads), κατάλογο ευρέσεως ιστοτόπων (πρόγονο του Yahoo! internet directory) και πολλά άλλα.
Σήμερα ο Tim O'Reilly διατηρεί την θέση του CEO στην O'Reilly Media και είναι μέτοχος της O'Reilly AlphaTech Ventures, μέσω της οποίας έχει επενδύσει σε εταιρείες όπως η Foursquare, η Bitly και την Codecademy.
Αποκλειστικό: Ο Tim O' Reilly στο NEWS 247 από News247