Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 15:10

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αποτελούν το πρώτο ρίσκο επιχειρηματικού κινδύνου

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Σε Ανατολική Ασία, Ευρώπη, την περιοχή του Ειρηνικού, αλλά και την Βόρεια Αμερική

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αποτελούν τον πρώτο κίνδυνο για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ανατολική Ασία, την Ευρώπη, την περιοχή του Ειρηνικού, αλλά και την Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με την καταγραφή επιχειρηματικού ρίσκου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

Ωστόσο, υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού ρίσκου για τις οκτώ γεωγραφικές περιοχές που καλύπτονται από την αναφορά του WEF.

«Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο καταγράφονται ως το πρώτο ρίσκο επιχειρηματικού κινδύνου στις αγορές που αντιστοιχούν στην παραγωγή του 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ», σύμφωνα με την Λόρι Μπέιλι υπεύθυνη κυβερνοασφάλειας (Zurich Insurance Group) αλλά και μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κυβερνοασφάλειας του WEF.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 18:02

Σχετικά Άρθρα

  • Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο με drones - Πάνω από 10 αναχαιτίστηκαν, ακούστηκαν εκρήξεις
    Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο με drones - Πάνω από 10 αναχαιτίστηκαν, ακούστηκαν εκρήξεις

    Συνολικά, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 36 από τα 63 drones που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας

    Η Ρωσία εξαπέλυσε δύο κύματα επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην 15η αεροπορική επιδρομή κατά του Κιέβου αυτό τον μήνα, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της πόλης.
    Πάνω από 10 drones καταρρίφθηκαν πάνω από την πόλη κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που διήρκησε περίπου 4 ώρες, δήλωσε ο στρατιωτικός διοικητής της πόλης Σέρχι Πόπκο μέσω Telegram.
    Πρόσθεσε ότι οι αρχές δεν έχουν λάβει αναφορές για τραυματισμούς και ότι θραύσματα προκάλεσαν πυρκαγιά που στη συνέχεια κατασβέστηκε.

    Ανταποκριτές του Reuters ανέφεραν ότι ακούστηκαν πολλαπλές εκρήξεις σήμερα το πρωί.

    Συνολικά, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 36 από τα 63 drones που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία του Κιέβου.

    Τα περισσότερα καταρρίφθηκαν πάνω από τις περιφέρειες του Κιέβου και της Οδησσού, πρόσθεσε, ενώ χάθηκε το ίχνος 16 άλλων.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT
  • Wall Street Journal: Η Ρωσία «βοήθησε» τους Χούθι της Υεμένης να επιτεθούν σε δυτικά πλοία
    Wall Street Journal: Η Ρωσία «βοήθησε» τους Χούθι της Υεμένης να επιτεθούν σε δυτικά πλοία

    Οι αντάρτες της Υεμένης αξιοποίησαν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από Ιρανούς για να στοχοποιήσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones

    Η Ρωσία προμήθευσε δεδομένα στους Υεμενίτες αντάρτες Χούθι για να τους βοηθήσει να επιτεθούν σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, διατείνεται άρθρο της Wall Street Journal το οποίο δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη.
    Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι Χούθι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από Ιρανούς ενδιάμεσους για να στοχοποιήσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones.
    Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, διεξάγουν από τον Νοέμβριο του 2023 επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εναντίον πλοίων που λένε πως συνδέονται με αυτό ή συμμάχους τους, διαβεβαιώνοντας πως δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, εμπλακεί σε πόλεμο με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023.
    Οι επιθέσεις τους έχουν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην κίνηση των πλοίων σε αυτή τη ζώνη καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και οδήγησαν τις ΗΠΑ να συγκροτήσουν διεθνή ναυτικό συνασπισμό και από τον Ιανουάριο να αρχίσουν να πλήττουν εγκαταστάσεις και όπλα των ανταρτών στην Υεμένη, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία. Έκτοτε, οι Χούθι λένε πως στοχοποιούν επίσης αμερικανικά και βρετανικά πλοία.
    Η WSJ αναφέρει πως οι πληροφορίες της για τη ρωσική βοήθεια προέρχονται από «πρόσωπο ενήμερο για το ζήτημα» και «δυο ευρωπαίους αξιωματούχους του αμυντικού τομέα».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Μέση Ανατολή - BBC: Τι κρύβει η διαρροή των εγγράφων από τις ΗΠΑ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
    Μέση Ανατολή - BBC: Τι κρύβει η διαρροή των εγγράφων από τις ΗΠΑ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

    Είναι τα έγγραφα αυθεντικά; - Διαρροή εκ των έσω ή κυβερνοεπίθεση; - Επιπτώσεις και ενδεχόμενη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

    Αναστάτωση έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες η διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων τα οποία αποκάλυπταν λεπτομέρειες για την επικείμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν. Οι Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν την αρχική πηγή που διέρρευσε τα έγγραφα στο Telegram τα οποία φέρονται να βασίζονται σε δορυφορικές.
    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι «βαθιά ανήσυχος» για τη διαρροή, χωρίς όμως να έχει ακόμη καθοριστεί εάν πρόκειται για χάκινγκ ή για εσωτερική διαρροή.
    Τα έγγραφα φέρονται να περιγράφουν τις προετοιμασίες του Ισραήλ για ένα πλήγμα κατά του Ιράν, με πληροφορίες που συλλέχθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών των ΗΠΑ στις 15 και 16 Οκτωβρίου. Η διαρροή αυτών των εγγράφων αποτελεί σοβαρό ζήτημα εθνικής ασφάλειας, καθώς αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τις προετοιμασίες του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
    Το BBC σε ανάλυσή του επιχειρεί να σκιαγραφήσει όλα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής:

    Είναι τα έγγραφα αυθεντικά;

    Οι στρατιωτικοί αναλυτές που εξέτασαν τα έγγραφα σημειώνουν ότι η γλώσσα και οι επικεφαλίδες που χρησιμοποιούνται είναι συνεπείς με παρόμοια διαβαθμισμένα έγγραφα που έχουν αποκαλυφθεί στο παρελθόν. Τα έγγραφα φέρουν τη σήμανση «Top Secret» και το ακρωνύμιο «FGI», που σημαίνει «Foreign Government Intelligence» (Πληροφορίες από Ξένη Κυβέρνηση).

    Τα έγγραφα φαίνεται να έχουν διανεμηθεί σε υπηρεσίες πληροφοριών της συμμαχίας «Five Eyes», η οποία περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Το ακρωνύμιο «TK» που εμφανίζεται στα έγγραφα αναφέρεται στον όρο «Talent Keyhole», κωδικό που καλύπτει πληροφορίες που προέρχονται από δορυφόρους και σχετίζονται με τις υπηρεσίες Signals Intelligence (SIGINT) και Imagery Intelligence (IMINT).

    Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα;

    Τα έγγραφα παρουσιάζουν μια συνολική εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για τις προετοιμασίες του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν, βασιζόμενη σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν στις 15 και 16 Οκτωβρίου από την NGA. Ένα από τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος είναι η αναφορά σε δύο συστήματα βαλλιστικών πυραύλων αέρος-εδάφους (ABLM): το Golden Horizon και το Rocks.

    Το σύστημα Rocks είναι ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς που κατασκευάζεται από την ισραηλινή εταιρεία Rafael και μπορεί να πλήξει στόχους τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος. Το Golden Horizon φαίνεται να αναφέρεται στο σύστημα Blue Sparrow, με εμβέλεια περίπου 2.000 χιλιομέτρων.

    Αυτή η αναφορά υποδηλώνει ότι η ισραηλινή αεροπορία σκοπεύει να πραγματοποιήσει μια εκτεταμένη επίθεση, παρόμοια με εκείνη που πραγματοποίησε τον Απρίλιο σε ιρανικό ραντάρ κοντά στο Ισφαχάν. Με την εκτόξευση των πυραύλων από μεγάλη απόσταση, το Ισραήλ θα μπορούσε να αποφύγει την ανάγκη να πετάξει πάνω από γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία.

    Ωστόσο, τα έγγραφα δεν περιλαμβάνουν ενδείξεις ότι το Ισραήλ σκοπεύει να ενεργοποιήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο. Όπως σημειώνει το BBC, κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αναγνωρίζει ποτέ δημοσίως ότι ο στενός σύμμαχός της, το Ισραήλ, διαθέτει πυρηνικά όπλα, οπότε αυτό έχει προκαλέσει κάποια αμηχανία στην Ουάσιγκτον.

    Τι δεν αποκαλύπτουν τα έγγραφα;

    Παρά τις αποκαλύψεις, τα έγγραφα δεν περιέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους που σκοπεύει να πλήξει το Ισραήλ ή το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε επιθέσεις που θα στοχεύουν ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ή πετρελαϊκές υποδομές, γεγονός που αφήνει ως πιθανότερους στόχους στρατιωτικές βάσεις του Ιράν, ιδίως εκείνες που ανήκουν στους Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC) και τη δύναμη Basij.

    Παράλληλα, η καθυστέρηση της επίθεσης από πλευράς Ισραήλ είναι αξιοσημείωτη. Πολλοί ανέμεναν ότι η επίθεση θα είχε ήδη πραγματοποιηθεί, ειδικά μετά την υπόσχεση του Ισραήλ για αντίποινα κατά του Ιράν. Ωστόσο, όπως και τον Απρίλιο, όταν το Ιράν απάντησε με επίθεση 300 drones και πυραύλων μετά από ισραηλινό πλήγμα στη Δαμασκό, το Ισραήλ φαίνεται να προχωρά με προσοχή, ενδεχομένως λόγω των ανησυχιών των ΗΠΑ για κλιμάκωση λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Διαρροή ή κυβερνοεπίθεση;

    Υπάρχουν υπόνοιες ότι η διαρροή αυτών των εγγράφων ενδέχεται να έγινε σκόπιμα από κάποιον που ήθελε να αποτρέψει τα σχέδια του Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν. Το Ιράν, το οποίο διαθέτει εξελιγμένες δυνατότητες στον κυβερνοπόλεμο, αποτελεί επίσης πιθανό ύποπτο για κυβερνοεπίθεση. Εάν τα έγγραφα είναι αυθεντικά, καταδεικνύουν ότι, παρά τις στενές σχέσεις άμυνας μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις στρατιωτικές προετοιμασίες του Ισραήλ.

    Επιπτώσεις και ενδεχόμενη κλιμάκωση

    Αν και δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η επίθεση, οι πληροφορίες που περιέχονται στα έγγραφα δείχνουν ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για ένα εκτεταμένο στρατιωτικό πλήγμα. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε ένταση, και αν η επίθεση λάβει χώρα, αναμένεται να δημιουργήσει μια νέα περίοδο ακραίας αστάθειας στην περιοχή.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ATEF SAFADI
  • Γάζα: Στο στόχαστρο από τον νότο μέχρι τον βορρά – Επίθεση σε καταφύγια του ΟΗΕ
    Γάζα: Στο στόχαστρο από τον νότο μέχρι τον βορρά – Επίθεση σε καταφύγια του ΟΗΕ

    Στη βόρεια Γάζα δεν έχει εισέλθει ούτε φαγητό ούτε νερό εδώ και 17 ημέρες ενώ οι ισραηλινές επιθέσεις κλιμακώνονται

    Ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν σπίτια και πολιόρκησαν σχολεία και καταφύγια εκτοπισμένων σήμερα καθώς κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις τους στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με κατοίκους και υγειονομικούς.

    Τα σχολεία που λειτουργούν ως καταφύγια για τους εκτοπισμένους από τον πόλεμο Παλαιστίνιους, τα οποία διαχειρίζονται τα Ηνωμένα Έθνη, εκκενώνονται από τις ισραηλινές δυνάμεις στην Τζαμπάλια.

    Πηγές επί τόπου λένε στο Al Jazeera ότι ισραηλινά τετρακόπτερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξοπλισμένα με μεγάφωνα διέταξαν τις οικογένειες που είναι παγιδευμένες μέσα σε αυτά τα καταφύγια να φύγουν.

    Μόλις οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην μπροστινή πύλη, πυρά ισραηλινού πυροβολικού έπληξαν το πλήθος, σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιους.

    Περικύκλωσαν επίσης άνδρες και έδωσαν εντολή σε γυναίκες να φύγουν από τον καταυλισμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Ο διευθυντής του νοσοκομείου Kamal Adwan μας είπε ότι το προσωπικό του δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων που μεταφέρθηκαν στην υπερφορτωμένη εγκατάσταση.

    Έφοδοι σε καταφύγια στη βόρεια Γάζα

    Υγειονομικοί στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο είπαν στο Reuters ότι ισραηλινά στρατεύματα έκαναν έφοδο σε σχολείο και συνέλαβαν τους άνδρες πριν πυρπολήσουν την εγκατάσταση αυτή. Η φωτιά έφθασε στις γεννήτριες του νοσοκομείου κα προκάλεσε διακοπή ρεύματος, πρόσθεσαν.

    Υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι απέρριψαν τις εντολές του ισραηλινού στρατού, που ξεκίνησε νέα διείσδυση στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα πριν από δύο και πλέον εβδομάδες, να εγκαταλείψουν τα τρία νοσοκομεία στην περιοχή ή να αφήσουν τους ασθενείς χωρίς φροντίδα.

    Τα στρατεύματα παρέμειναν έξω από το νοσοκομείο αλλά δεν μπήκαν μέσα, δήλωσαν.

    «Ο στρατός καίει τα σχολεία δίπλα στο νοσοκομείο και κανείς δεν μπορεί να μπει ή να φύγει από το νοσοκομείο», δήλωσε νοσηλευτής στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

    Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τζαμπάλια και οκτώ σε άλλα σημεία της Γάζας σε ισραηλινά επιθέσεις.

    Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα στρατεύματα συνεχίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Ανέφερε σε ανακοίνωση ότι την προηγούμενη ημέρα, τα στρατεύματα διέλυσαν στρατιωτικές υποδομές και σήραγγες και σκότωσαν μαχητές στην περιοχή της Τζαμπάλια. Δεν σχολίασε την άμεση κατάσταση αναφορικά με τα νοσοκομεία και τους καταυλισμούς.

    Το Ισραήλ έχει εντείνει τις εκστρατείες του στη Γάζα και στον Λίβανο μερικές ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

    Εξαντλούνται οι προμήθειες

    Η Χαντέλ Ομπεΐντ, προϊσταμένη νοσηλευτών στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 32 ασθενείς, δήλωσε ότι οι ιατρικές προμήθειες εκεί εξαντλούνται.

    «Οι αποστειρωμένες γάζες θα τελειώσουν και δεν υπάρχουν φάρμακα για να τους δώσουμε», δήλωσε η ίδια στο Reuters μέσω εφαρμογής μηνυμάτων.

    Η Ομπεΐντ δήλωσε ότι η υδροδότηση έχει διακοπεί και δεν υπάρχουν τρόφιμα για τέταρτη συνεχή ημέρα. Έκανε έκκληση σε διεθνείς οργανισμούς να αναλάβουν δράση για να σώσουν τους τραυματίες.

    Τα Ηνωμένα Έθνη είπαν ότι δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν στα τρία νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα. Ζητούν πρόσβαση για να καταστεί δυνατή η μεταφορά βοήθειας σε περιοχές στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

    Το Γραφείο του ύπατου αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δήλωσε ότι «ανησυχεί ολοένα και πιο πολύ ότι ο τρόπος με τον οποίο ο ισραηλινός στρατός διεξάγει εχθροπραξίες στη Βόρεια Γάζα, μαζί με τη παράνομη ανάμειξη στην ανθρωπιστική βοήθεια και τις εντολές που οδηγούν σε αναγκαστικό εκτοπισμό, ίσως προκαλούν την καταστροφή του παλαιστινιακού πληθυσμού στο βορειότερο κυβερνείο της Γάζας μέσω θανάτου και εκτοπισμού».

    Δεν εισέρχεται βοήθεια στη βόρεια Γάζα

    Το Ισραήλ λέει ότι μεταφέρει μεγάλες ποσότητες ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα με χερσαία διανομή ή ρίψεις από αέρος. Λέει επίσης ότι έχει διευκολύνει την απομάκρυνση ασθενών από το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν.

    Οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν ότι δεν έχει φθάσει καμία βοήθεια σε περιοχές της βόρειας Γάζας όπου οι επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη εδώ και 17 ημέρες.

    Κάτοικοι και υγειονομικοί είπαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έσφιξαν τον κλοιό γύρω από την Τζαμπάλια, τον μεγαλύτερο από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς του θύλακα, που τον έχουν περικυκλώσει στέλνοντας άρματα μάχης στις κοντινές πόλεις Μπέιτ Χανούν και Μπέιτ Λαχία, και εκδίδει εντολές απομάκρυνσης προς τους κατοίκους.

    «Κινδυνεύουμε με θάνατο από βόμβες, από δίψα και πείνα», δήλωσε ο Ραΐντ, κάτοικος στον καταυλισμό της Τζαμπάλια. «Η Τζαμπάλια εξαφανίζεται και δεν υπάρχει μάρτυρας για το έγκλημα, ο κόσμος κλείνει τα μάτια».

    Σε άλλα σημεία του θύλακα, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον πέντε ανθρώπους στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας και τέσσερις σε δύο διαφορετικά πλήγματα στη Πόλη της Γάζας, σύμφωνα με υγειονομικούς.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER

  • Πολύνεκρες επιδρομές του Ισραήλ εναντίον προπυργίων της Χεζμπολάχ - Πλήγμα στη Λαττάκεια της Συρίας
    Πολύνεκρες επιδρομές του Ισραήλ εναντίον προπυργίων της Χεζμπολάχ - Πλήγμα στη Λαττάκεια της Συρίας

    16 άνθρωποι σκοτώθηκαν εχθές στη Ναμπατίγια, στη μεγαλύτερη επίθεση που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον κρατικών κτηρίων του Λιβάνου

    Ο δήμαρχος μεγάλης πόλης στον νότιο Λίβανο ήταν μεταξύ των 16 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα εναντίον κτηρίων του δήμου της Ναμπατίγια, στη μεγαλύτερη επίθεση που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον κρατικών κτηρίων του Λιβάνου.
    Λιβανέζοι αξιωματούχοι επέκριναν το πλήγμα αυτό, από το οποίο τραυματίστηκαν περισσότεροι από 50 άνθρωποι, εκτιμώντας ότι αποτελεί απόδειξη ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ τώρα στρέφονται και κατά του κράτους του Λιβάνου.
    Οι Ισραηλινοί «στοχοθέτησαν σκοπίμως συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στόχος της οποίας ήταν να εξετάσει την ανθρωπιστική κατάσταση και την κατάσταση των υπηρεσιών της πόλης», προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στους εκτοπισμένους από τις ισραηλινές επιχειρήσεις, κατήγγειλε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι.
    Από τις 8 Οκτωβρίου 2023, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν καθημερινά πυρά. Τον προηγούμενο μήνα το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον του Λιβάνου με στόχο την εξάρθρωση της Χεζμπολάχ.
    Ο Ευρωπαίος επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε ότι η «βίαιη απάντηση» του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς, η οποία αποτέλεσε το έναυσμα του πολέμου, έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφική ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, η οποία τώρα μεταφέρεται στον Λίβανο.

    «Εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν γίνει στόχος και έχουν σκοτωθεί. Εκατοντάδες. Δεν υπάρχει ασφάλεια και προστασία ώστε να μπορεί να οργανωθεί με ικανοποιητικό τρόπο το ανθρωπιστικό έργο», κατήγγειλε ο Λέναρτσιτς στο περιθώριο εκδήλωσης της ASEAN στη Τζακάρτα. Χαρακτήρισε μάλιστα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας «χονδροειδώς ανεπαρκή».

    Οι ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη έχουν αυξηθεί, αφού το Ισραήλ δήλωσε ότι θα απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον του, που εξαπολύθηκε την 1η Οκτωβρίου.

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, ότι έπληξαν με βομβαρδιστικά Β-2 πέντε υπόγειες αποθήκες όπλων των σιιτών ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, στην πιο πρόσφατη από μια σειρά επιθέσεων εναντίον θέσεων των Χούθι τον Οκτώβριο.
    Οι Χούθι, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας, έχουν εξαπολύσει σχεδόν 100 επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από πέρυσι τον Νοέμβριο.

    Το Ισραήλ από την πλευρά του εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στην πόλη λιμάνι Λαττάκεια της Συρίας νωρίς σήμερα το πρωί προκαλώντας το ξέσπασμα πυρκαγιάς, όπως μετέδωσαν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

    Το πλήγμα αυτό είχε στόχο «αποθήκη όπλων», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Το Ισραήλ κατηγορεί τακτικά τη Χεζμπολάχ ότι εισάγει όπλα μέσω της Συρίας.
    Εντολές απομάκρυνσης και συγκρούσεις

    Το Ισραήλ εξέδωσε πρώτη φορά εντολή εκκένωσης για τη Ναμπατίγια, μια πόλη με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, στις 3 Οκτωβρίου. Τότε ο δήμαρχος της πόλης Άχμεντ Χαλίλ είχε δηλώσει στο Reuters ότι δεν θα εγκαταλείψει τη Ναμπατίγια.

    Όταν ρωτήθηκε για το πλήγμα στην πόλη αυτή, ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις συνθήκες συγκεκριμένων επιθέσεων, αλλά πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Χεζμπολάχ δρα από περιοχές όπου υπάρχουν σπίτια αμάχων και στηρίζουν περιορισμένα πλήγματα με στόχο τη σιιτική οργάνωση.

    «Προφανώς δεν θέλουμε να βλέπουμε να καταστρέφονται ολόκληρα χωριά. Δεν θέλουμε να βλέπουμε να καταστρέφονται σπίτια αμάχων», πρόσθεσε.

    Χθες ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι έβαλε «εναντίον δεκάδων στόχων της Χεζμπολάχ» κοντά στη Ναμπατίγια, προπύργιο αυτού του σιιτικού κινήματος καθώς και της επίσης σιιτικής οργάνωσης Αμάλ, που είναι σύμμαχός του.

    Στην Κανά, «περισσότερα από 15 κτήρια καταστράφηκαν εντελώς, μια πραγματική καταστροφή», δήλωσε ένας διασώστης, ο Μοχάμεντ Ιμπραχίμ έπειτα από ισραηλινή επιδρομή.

    Ο στρατός του Ισραήλ επεσήμανε ότι κατέστρεψε δίκτυο τούνελ που χρησιμοποιούσε η δύναμη Ραντουάν της Χεζμπολάχ στο κέντρο πόλης, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, και έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει πολλές εκρήξεις κοντά σε κτήρια. Λιβανέζοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι το πλήγμα είχε στόχο την πόλη Μχάιμπιμπ.

    Τα ισραηλινά πλήγματα στην πόλη Τάιρ Ντέμπα, κοντά στην Τύρο, προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων, όπως μετέδωσε το λιβανέζικο πρακτορείο ANI, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας.

    Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι σημειώθηκαν επτά αεροπορικές επιδρομές σε διάστημα λιγότερων από 10 λεπτών εναντίον της πόλης Χιάμ, κοντά στα μεθόριο.

    Πλήγματα της ισραηλινής αεροπορίας στοχοθέτησαν την επαρχία Χερμέλ και την πόλη Ιαάτ, περίπου επτά χιλιόμετρα από τη Μπααλμπέκ, στην κοιλάδα Μπεκάα.

    Χθες ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι «δήλωσε άμεσα στο Ισραήλ» ότι είναι «αντίθετος» σε πλήγματα εναντίον «πυκνοκατοικημένων περιοχών της Βηρυτού» και του ζήτησε «να μην απειλεί τις ζωές αμάχων», των κυανόκρανων του ΟΗΕ και των Λιβανέζων στρατιωτών.

    Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ έκανε λόγο για «βίαιες μάχες εκ του συστάδην» με Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά σε ένα μεθοριακό χωριό. Πρόσθεσε ότι εκτόξευσε για τρίτη φορά μέσα σε 24 ώρες «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της Σαφέντ στο βόρειο Ισραήλ και ότι κατέστρεψε ένα ισραηλινό άρμα μάχης «με τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο».

    Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, «περίπου 90 βλήματα» εκτοξεύθηκαν από τη Χεζμπολάχ στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας εναντίον του Ισραήλ. Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από θραύσματα.

    Η Unicef χαρακτήρισε «καταστροφή για όλα τα παιδιά του Λιβάνου» την καταστροφή τουλάχιστον «28 εγκαταστάσεων υδροδότησης», που επηρεάζει «περισσότερους από 360.000 ανθρώπους», κυρίως στο νότιο Λίβανο, εκθέτοντας τα παιδιά σε ασθένειες όπως η χολέρα και η ηπατίτιδα.

    Εδώ και σχεδόν έναν μήνα τουλάχιστον 1.373 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, σύμφωνα με απολογισμό του AFP με βάση επίσημα στοιχεία. Ο ΟΗΕ έχει μετρήσει σχεδόν 700.000 εκτοπισμένους.

    Περίπου 50 Ισραηλινοί, στρατιώτες και άμαχοι, έχουν σκοτωθεί την ίδια περίοδο.

    Πυρά εναντίον της UNIFIL

    Η αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι κυανόκρανοί της είδαν ισραηλινό άρμα μάχης να πυροβολεί εναντίον παρατηρητηρίου τους στην περιοχή Κφαρ Κελά. Καταστράφηκαν δύο κάμερες και το παρατηρητήριο υπέστη ζημιές.

    Ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι το περιστατικό ερευνάται.

    «Οι υποδομές και οι δυνάμεις της UNIFIL δεν είναι στόχος και κάθε παράτυπο περιστατικό θα εξετάζεται ενδελεχώς», τόνισε ο στρατός, ενώ πρόσθεσε ότι η Χεζμπολάχ δρα «εδώ και πολλά χρόνια από εγκαταστάσεις που έχει τοποθετήσει μέσα ή δίπλα σε θέσεις της UNIFIL».

    Το Ισραήλ έχει ζητήσει από τον ΟΗΕ να μετακινήσει τα μέλη της UNIFIL που είναι ανεπτυγμένα στον νότιο Λίβανο μακριά από τη ζώνη των συγκρούσεων.

    Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε από την πλευρά του, κατά την επίσκεψή του στο βόρειο Ισραήλ κοντά στη μεθόριο, ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STR
  • Σειρήνες ηχούν στο Τελ Αβίβ και σε 180 περιοχές του κεντρικού Ισραήλ - «Δεχόμαστε μπαράζ ρουκετών από τον Λίβανο» λέει ο IDF
    Σειρήνες ηχούν στο Τελ Αβίβ και σε 180 περιοχές του κεντρικού Ισραήλ - «Δεχόμαστε μπαράζ ρουκετών από τον Λίβανο» λέει ο IDF

    Στα καταφύγια τρέχουν εκατομμύρια Ισραηλινοί

    Σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ και σε 180 κοινότητες του κεντρικού Ισραήλ, με τον IDF να κάνει λόγο για μπαράζ ρουκετών από τον Λίβανο.

    Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τα τελευταία λεπτά σειρήνες ηχούν λόγω ρουκετών, απειλώντας περιοχές του κεντρικού Ισραήλ όπως και το Τελ Αβίβ, γεγονός που έχει οδηγήσει εκατομμύρια Ισραηλινούς σε καταφύγια.
    Σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα Χ φαίνεται πλήθος κόσμου να τρέχει να σωθεί φοβούμενος για τις επιθέσεις από τον Λίβανο.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή έναν χρόνο μετά τη σφαγή της Χαμάς - Σε πολλαπλά μέτωπα η μάχη του Ισραήλ
    Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή έναν χρόνο μετά τη σφαγή της Χαμάς - Σε πολλαπλά μέτωπα η μάχη του Ισραήλ

    Στη σκιά της «μαύρης» επετείου από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε μπαράζ ρουκετών κατά πόλεων στο βόρειο Ισραήλ, ενώ ο IDF σφυροκόπησε για μια ακόμη νύχτα τα νότια προάστια της Βηρυτού.

    Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε διάγγελμά του προς το έθνος για την επέτειο του ενός χρόνου από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, υποσχέθηκε στους συμπατριώτες του ότι θα συνεχίσει τη μάχη μέχρι την υλοποίηση των πολεμικών στόχων που έχει θέσει η κυβέρνησή του.

    Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συνομίλησε χθες με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τις φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

    Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στον λαό του Ισραήλ και στις οικογένειες των 1.200 αθώων ανθρώπων -μεταξύ των οποίων 46 Αμερικανοί- που σφαγιάστηκαν από την τρομοκρατική ομάδα Χαμάς σε μια ημέρα ανείπωτης κτηνωδίας. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι ΗΠΑ δεν θα τα παρατήσουν ποτέ μέχρι να φέρουν όλους τους εναπομείναντες ομήρους στην πατρίδα τους με ασφάλεια.

    Παράλληλα, δεσμεύτηκε για την ασφάλεια του εβραϊκού λαού, την ασφάλεια του Ισραήλ και το δικαίωμά του να υπάρχει και επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί ενάντια στις επιθέσεις του Ιράν και όλων των τρομοκρατικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, της Χαμάς και των Χούθις.

    Σειρήνες ήχησαν στο κεντρικό Ισραήλ

    Εν τω μεταξύ, σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ενεργοποιήθηκαν χθες το βράδυ στο κεντρικό Ισραήλ μετά την εκτόξευση βλημάτων από τον Λίβανο, τη στιγμή που ο IDF επιβάλλει ακόμη μία στενή στρατιωτική ζώνη. Πρόκειται για την τέταρτη μέσα σε λίγες ημέρες, που φανερώνει την επέκταση των χερσαίων δυνάμεων σε όλο το μήκος των βορείων συνόρων και όχι μόνο.

    Ρουκέτες της Χεζμπολάχ με στόχο τη βάση που στεγάζει τη Μονάδα 8200 στο Τελ Αβίβ

    Αργά το απόγευμα της Δευτέρας (7/10) ακούστηκαν εκρήξεις, καθώς η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες με στόχο στρατιωτική βάση στην περιοχή Γκλιλότ, κοντά στο Τελ Αβίβ, αφιερώνοντας την επίθεση στη μνήμη του ηγέτη του κινήματος Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου σε ισραηλινό πλήγμα.

    Στη συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκεται η μεγαλύτερη βάση των υπηρεσιών πληροφοριών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), καθώς και το αρχηγείο της Μοσάντ, σύμφωνα με τις Times of Israel. Είχε γίνει ξανά στόχος επίθεσης της Χεζμπολάχ τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο.

    Η βάση φιλοξενεί τη μονάδα πληροφοριών 8200 του IDF και βρίσκεται δίπλα στο αρχηγείο της Μοσάντ.

    Σύμφωνα με τον IDF, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 190 ρουκέτες προς το Ισραήλ από τον Λίβανο τη Δευτέρα, μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

    Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε ενημερώσει ότι εκτοξεύτηκαν πέντε ρουκέτες από τον Λίβανο, ορισμένες αναχαιτίστηκαν και άλλες έπεσαν στο ύπαιθρο χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς ή σημαντικές υλικές ζημιές.

    Αργά το βράδυ της Δευτέρας (7/10) ήχησαν σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσε ο στρατός, ο οποίος νωρίτερα είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους να απομακρυνθούν από νότιες περιοχές σε μία ακτίνα περίπου 30 χιλιομέτρων μέσα στα σύνορα του Λιβάνου, γιατί εκεί επεκτείνει τις επιχειρήσεις του.

    Η Χεζμπολάχ προσπάθησε να δείξει αντανακλαστικά, να απαντήσει στις χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ με αυτές τις ρουκέτες, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

    Ορισμένες από τις ρουκέτες χτύπησαν κάποιους στόχους, κάποια κλειστά εμπορικά κέντρα στα βορειοανατολικά σύνορα, αλλά και σε άλλα σημεία των βορείων συνόρων.

    Νέο ισραηλινό σφυροκόπημα -Εκκενώθηκε το παραλιακό μέτωπο του Λιβάνου

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ εξαπέλυσε πολλαπλούς βομβαρδισμούς στα νότια προάστια της Βηρυτού, και συγκεκριμένα στην περιοχή Νταχίγια, μια τεράστια έκταση η οποία σφυροκοπείται τουλάχιστον τις τελευταίες 10 ημέρες.

    Ο ισραηλινός στρατός αναστάτωσε τους κατοίκους της περιοχής, καλώντας τους να εκκενώσουν άμεσα όλη την παραλιακή ζώνη, όχι πλέον νότια του ποταμού Λιτάνι, αλλά νότια του ποταμού Αουάλι.

    Πρόκειται για ποταμό που βρίσκεται περίπου στο ύψος της Σιδώνας, μια πόλη που απέχει μόλις μισή ώρα από τη Βηρυτό, ενώ η ζώνη εκκένωσης είναι πλέον πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που ήταν πριν από λίγες ώρες.

    Τα νότια προάστια, που σφυροκοπούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 23 Σεπτεμβρίου, «έγιναν στόχος δύο επιδρομών» ανέφερε το ΑΝΙ. Νωρίτερα, το πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι έγιναν έξι διαδοχικά πλήγματα στην περιοχή.

    CIA: Το Ισραήλ «ζυγίζει» πολύ προσεκτικά την «απάντηση» στο Ιράν

    Σύμφωνα με τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) Γουίλιαμ Μπερνς, μια ακούσια κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ελλοχεύει ως «ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος», παρόλο που οι ΗΠΑ διατηρούν την εκτίμησή τους ότι ούτε το Ιράν ούτε το Ισραήλ «επιδιώκουν μια ολοκληρωτική σύγκρουση».

    Ο Μπερνς ανέφερε σε συνέδριο εθνικής ασφάλειας στην Τζόρτζια ότι το Ισραήλ «ζυγίζει πολύ προσεκτικά πώς θα απαντήσει στην πιο πρόσφατη ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους», ενώ παράλληλα αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες σχετικά με τη μορφή που μπορεί να έχουν τα εν λόγω αντίποινα.

    «Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε πλήρη επίγνωση των συνεπειών των διαφόρων μορφών χτυπημάτων και των συνεπειών για την παγκόσμια αγορά ενέργειας και την παγκόσμια οικονομία», σημείωσε.

    Τρέμουν οι κάτοικοι του Λιβάνου την αντεπίθεση του Ισραήλ

    Οι κάτοικοι του νοτίου Λιβάνου φοβούνται πως έχει ξεκινήσει ήδη η αντεπίθεση του Ισραήλ και πως τώρα έχει έρθει η κλιμάκωση του πολέμου. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση επιχειρεί να οδηγήσει τον διάλογο προς μια κατάπαυση πυρός, συμφωνώντας με την πρωτοβουλία Γαλλίας και ΗΠΑ για προσωρινή κατάπαυση 21 ημερών. Ωστόσο, μέχρι αυτή τη στιγμή, τίποτα δεν φαίνεται να οδηγείται προς μια διπλωματική λύση.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER

  • Ανάλυση Guardian για Ισραήλ: Έλλειψη στρατηγικού οράματος στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή
    Ανάλυση Guardian για Ισραήλ: Έλλειψη στρατηγικού οράματος στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

    Καθώς οι Ισραηλινοί πλησίαζαν στην έναρξη των μεγάλων ιερών ημερών την περασμένη εβδομάδα, την παραμονή του Ρος Ασανά, η είδηση άρχισε να κυκλοφορεί: Αρκετές μονάδες των IDF που πολεμούσαν στα σύνορα με τον Λίβανο είχαν θρηνήσει θύματα σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές τοποθεσίες. Στρατιώτες είχαν χάσει τη ζωή τους στη μάχη και πολλοί είχαν τραυματιστεί.

    Παραπαίει σε πολλά μέτωπα η στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ

    Η επιβεβαίωση του αριθμού των τραυματιών και των νεκρών, λειτούργησε ως μια σκληρή υπενθύμιση για τους Ισραηλινούς για τα χτυπήματα που έρχονται στον πόλεμο, ακόμη και όταν η τιμωρητική αεροπορική επίθεση του Ισραήλ σκότωσε εκατοντάδες Λιβανέζους και τραυμάτισε περισσότερους. Ο θάνατος των στρατιωτών ήρθε μετά από δύο εβδομάδες κατά τις οποίες το Ισραήλ κατάφερε μια σειρά από πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του ηγέτη της ομάδας, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, και των περισσότερων μελών της ανώτατης ηγεσίας, αναφέρει ο Guardian σε εκτενή ανάλυσή του

    Την αίσθηση του κινδύνου υπογράμμιζε μια άλλη ιστορία που αποκαλύφθηκε αργά την περασμένη εβδομάδα: πώς το κύμα των ιρανικών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ δεν ήταν τόσο ασήμαντο όσο αρχικά ισχυριζόταν η ισραηλινή ηγεσία, και αντίθετα έδειξε ότι ένα πλήγμα μεγάλης κλίμακας θα μπορούσε όχι μόνο να εξουδετερώσει τις αντιπυραυλικές άμυνες του Ισραήλ, αλλά και ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε χτυπήσει με ακρίβεια τις υποδομές που στόχευσε, στην προκειμένη περίπτωση αρκετές στρατιωτικές βάσεις.

    Όλα αυτά εγείρουν σοβαρά ερωτήματα καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια «σημαντική» στρατιωτική απάντηση στο Ιράν για την πυραυλική επίθεση. Έναν χρόνο μετά την ταχεία μετάσταση του πολυμέτωπου πολέμουτου Ισραήλ που περιλαμβάνει πλέον το Ιράν, τον Λίβανο και τη Γάζα, την Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ, η αναμφισβήτητη στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ παραπαίει σε πολλά μέτωπα.

    Κανένα στρατηγικό όραμα

    Στον επεκτεινόμενο πόλεμο του Ισραήλ, όπως δήλωσε ο ισραηλινός αναλυτής ασφαλείας Michael Milshtein στον Guardian την περασμένη εβδομάδα, υπήρξαν «τακτικές νίκες» αλλά «κανένα στρατηγικό όραμα» και σίγουρα όχι ένα που να ενώνει τα διάφορα μέτωπα.

    Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η σύγκρουση του περασμένου έτους εξέθεσε σοβαρά το νεοσύστατο επιχειρησιακό δόγμα του Ισραήλ, το οποίο σχεδίαζε να διεξάγει σύντομους αποφασιστικούς πολέμους σε μεγάλο βαθμό εναντίον μη κρατικών φορέων οπλισμένων με πυραύλους, με στόχο να αποφύγει να εμπλακεί σε εκτεταμένες συγκρούσεις φθοράς.

    Αντίθετα, συνέβη το αντίθετο: Ενώ οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν τη Χαμάς ως ηττημένη ως στρατιωτική δύναμη - ένας αμφισβητήσιμος χαρακτηρισμός εξ αρχής - παραδέχονται ότι επιβιώνει ως οργάνωση ανταρτών στη Γάζα, αν και υποβαθμισμένη.

    Ενώ το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 40.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα, έχει ισοπεδώσει μεγάλες περιοχές του αποκλεισμένου θύλακα και έχει εκτοπίσει έναν πληθυσμό που πλήττεται από πείνα, θάνατο και αρρώστιες σε πολλές περιπτώσεις, τα ισραηλινά τεθωρακισμένα επιτέθηκαν σε περιοχές της λωρίδας για άλλη μια φορά αυτό το Σαββατοκύριακο σε μια νέα επιχείρηση στη βόρεια Γάζα για να αποτρέψουν την ανασύνταξη της Χαμάς.

    Η Χεζμπολάχ, επίσης, παρά τις βαριές απώλειες στην ηγεσία της, διατηρεί μια δύναμη που μάχεται στο δικό της έδαφος στα χωριά του νότιου Λιβάνου, όπου είχε σχεδόν δύο δεκαετίες για να προετοιμαστεί για αυτή τη σύγκρουση, συνεχίζει ο Guardian.

    Όλα αυτά εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το αν το Ισραήλ έχει πιο ξεκάθαρο όραμα για την κλιμακούμενη σύγκρουσή του με το Ιράν. Ένας πόλεμος μακράς απόστασης με το Ιράν, πολλοί ειδικοί αρχίζουν να υποδεικνύουν, θα μπορούσε επίσης να εξελιχθεί σε μια πιο σκληρή σύγκρουση παρά τις σχετικές ανισορροπίες στις δυνατότητες, ακόμη και καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να σχεδιάζει την κλίμακα της δικής του απάντησης στην πυραυλική επίθεση της περασμένης εβδομάδας.

    Μιλώντας στο Bloomberg TV, ο Carmiel Arbit, ανώτερος συνεργάτης στο πρόγραμμα Μέσης Ανατολής του Ατλαντικού Συμβουλίου, περιέγραψε αυτή τη δυναμική. «Νομίζω ότι θα το βλέπουμε αυτό ως τη νέα πραγματικότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα», προέβλεψε ο Arbit. «Και νομίζω ότι η ελπίδα της διεθνούς κοινότητας σε αυτό το σημείο είναι να αποτρέψει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και όχι αυτόν τον μικρότερης κλίμακας πόλεμο φθοράς», είπε.

    Η Nicole Grajewski, συνεργάτης του Carnegie Endowment for Peace, συμμερίζεται εν μέρει αυτή την άποψη, προειδοποιώντας ωστόσο ότι μια εκτεταμένη σειρά ανταλλαγών πληγμάτων θα μπορούσε να ωθήσει την Τεχεράνη σε μια λιγότερο προβλέψιμη αντίδραση. «Ο συνεχιζόμενος ασύμμετρος πόλεμος φθοράς μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ κινδυνεύει να εξελιχθεί σε έναν μάταιο κύκλο ιρανικών πυραυλικών χτυπημάτων και ισραηλινών αντιποίνων, καθένα από τα οποία εκθέτει τους στρατιωτικούς περιορισμούς της Τεχεράνης, ενώ αποτυγχάνει να αλλάξει την ισορροπία - και ενδεχομένως να οδηγήσει το Ιράν σε πιο απελπισμένα και απρόβλεπτα μέτρα στην προσπάθειά του για αξιόπιστη αποτροπή», επεσήμανε.

    «Μακροπρόθεσμα - και δεν μπορεί να υποτεθεί ότι η ισραηλινο-ιρανική σύγκρουση θα τελειώσει σύντομα», έγραψε ο κύριος στρατιωτικός αναλυτής της Haaretz, Amos Harel, «θα υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ του ρυθμού παραγωγής και της πολυπλοκότητας των επιθετικών συστημάτων του Ιράν από τη μία πλευρά και των συστημάτων αναχαίτισης του Ισραήλ από την άλλη».

    Με το Ισραήλ να είναι πλέον τόσο βαθιά βυθισμένο σε μια διευρυνόμενη σύγκρουση, δεν είναι σαφές αν μπορεί να ξεφύγει από αυτό που ο Anthony Pfaff, διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών στο Κολεγίου Πολέμου του Στρατού των ΗΠΑ, αποκάλεσε τον Αύγουστο «παγίδα κλιμάκωσης».

    «Αν το Ισραήλ κλιμακώσει», έγραψε ο Pfaff, «τροφοδοτεί το σπιράλ της κλιμάκωσης που θα μπορούσε, κάποια στιγμή, να υπερβεί τις στρατιωτικές του δυνατότητες διαχείρισης».

    «Αν επιλέξει το status quo, όπου η Χαμάς παραμένει ικανή για τρομοκρατικές επιχειρήσεις, τότε έχει κάνει ελάχιστα για να βελτιώσει την κατάσταση της ασφάλειάς της. Κανένα από τα δύο αποτελέσματα δεν επιτυγχάνει τους στόχους ασφαλείας του Ισραήλ ... Ο εξαναγκασμός σε επιλογή μεταξύ κλιμάκωσης και status quo δίνει στο Ιράν και, κατ' επέκταση, στη Χεζμπολάχ, πλεονέκτημα και αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της στρατηγικής της ως πληρεξούσιος αντιπρόσωπος», σημείωσε.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ATEF SAFADI
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο