Η πλατφόρμα ήδη απαγόρευε οποιαδήποτε δημοσίευση που θα ενθάρρυνε ή θα προωθούσε την αυτοκτονία ή τον αυτοτραυματισμό
Πολύ πρόσφατα "διαπιστώσαμε ότι, όσον αφορά τα θέματα του αυτοτραυματισμού και της αυτοκτονίας, δεν είμαστε εκεί που πρέπει και ότι θα έπρεπε να κάνουμε περισσότερα ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των χρηστών του Instagram", ανακοίνωσε στο επίσημο μπλογκ του.
Όσον αφορά τις φωτογραφίες που είναι λιγότερο σκληρές, αλλά συνδέονται με τον αυτοτραυματισμό - όπως ουλές, για παράδειγμα- αυτές δεν θα εμφανίζονται στα αποτελέσματα της αναζήτησης και δεν θα προτείνονται από τους αλγόριθμους του Instagram, το οποίο επισημαίνει ότι εργάζεται με ειδικούς στην ψυχική υγεία.
Όπως η μητρική του, το Instagram αλλά και το Twitter ή το Google προσπαθούν σε μόνιμη βάση να περιορίσουν τα προβληματικά περιεχόμενα στις πλατφόρμες τους επιδιώκοντας παράλληλα να αποφύγουν οποιαδήποτε κατηγορία λογοκρισίας.
Το Instagram, μια πλατφόρμα που επιτρέπει την κοινοποίηση φωτογραφιών, με ένα και πλέον δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως, εξετάζει τη λήψη και άλλων μέτρων, όπως τη θαμπάδα σε ορισμένες φωτογραφίες ώστε να μην διακρίνονται καθαρά.
Σύμφωνα με το BBC, η απόφαση αυτή λαμβάνεται μετά την κατηγορία από τον πατέρα μιας 14χρονης Βρετανίδας η οποία αυτοκτόνησε το 2017, ότι το Instagram έχει μερίδιο ευθύνης στο δράμα. Σύμφωνα με τον πατέρα της, η έφηβη είχε αναζητήσει και δει πολλά περιεχόμενα που είχαν σχέση με αυτοκτονία και αυτοτραυματισμούς.