Ένα τεχνικό πρόβλημα στις υποδομές εδάφους έθεσε... νοκ-άουτ το σύστημα Galileo (Γαλιλαίος), το οποίο λειτουργεί στην ΕΕ ως αντί-GPS
Νοκ-άουτ... εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος που παρουσιάστηκε στις υποδομές εφάδους, τέθηκε το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.
«Το περιστατικό έχει οδηγήσει σε προσωρινή διακοπή των αρχικών υπηρεσιών πλοήγησης και χρονομέτρησης του Galileo», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης με έδρα την Πράγα, προσθέτοντας ότι το σύστημα αναζήτησης και διάσωσης του Galileo χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό σημάτων κινδύνου στη θάλασσα ή στις ορεινές περιοχές, εξακολουθεί να λειτουργεί.
Το Galileo είναι το τέταρτο δορυφορικό σύστημα γεωγραφικής θέσης στον κόσμο, μετά από αυτά που δημιούργησε η Ουάσιγκτον, η Ρωσία και η Κίνα και έχει τεθεί σε ισχύ από την ΕΕ ως πιο ακριβής εναλλακτική λύση έναντι του αμερικανικού GPS. Η ΕΕ έχει δαπανήσει περίπου 10 δισ. ευρώ στο σύστημα, το οποίο λειτουργεί δοκιμαστικά από τα τέλη του 2016 και πρόκειται να τεθεί πλήρως σε λειτουργία έως τα μέσα του 2020, υποστηριζόμενο από 30 δορυφόρους σε τροχιά.
Τα τρέχοντα προβλήματα με το νεοσύστατο σύστημα αναφέρθηκαν για πρώτη φορά την Πέμπτη, αλλά μέχρι το βράδυ του Σαββάτου και οι 22 δορυφόροι σε τροχιά αναφέρθηκαν ως εκτός σύνδεσης. Την Κυριακή υπήρξε επίσημη ανακοίνωση, ενώ το GNSS δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του προβλήματος.
Επί του παρόντος, μόνο ένας περιορισμένος αριθμός κινητών τηλεφώνων καταναλωτών είναι εξοπλισμένα για να λαμβάνουν το σήμα του Galileo, ωστόσο στο μέλλον θα εξυπηρετεί εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους και όπως αντιλαμβάνεται κανείς, οποιαδήποτε δυσλειτουργία θα προκαλεί πολύ μεγάλα προβλήματα.