Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2019 16:25

Έρχονται μπαταρίες με υλικά που βρίσκονται στη θάλασσα

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Τα ηλεκτρικά οχήματα προκαλούν αισιοδοξία για εξάλειψη των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, κάτι που αναμένεται να γίνει και στο κομμάτι των μπαταριών.

Συγκεκριμένα, η IBM φαίνεται να έχει τη λύση, καθώς ισχυρίζεται ότι ανέπτυξε μία νέου τύπου μπαταρία με υλικά που βρίσκονται στη θάλασσα, τα οποία αντικαθιστούν τα βαρέα μέταλλα.

Μάλιστα, αυτές οι νέες μπαταρίες φαίνεται να έχουν καλύτερες επιδόσεις και μεγαλύτερη αποδοτικότητα από αυτές των ιόντων λιθίου, θα κοστίζουν λιγότερο, ενώ θα μπορούν να φορτίσουν στο 80% μέσα σε 5 λεπτά. Σημαντικό επίσης μιας και μιλάμε για χρήση σε οχήματα, είναι πως είναι λιγότερο εύφλεκτες.

Η IBM συνεργάζεται τώρα με την Mercedes-Benz για να βγάλει το πρωτότυπο από το εργαστήριο και να δει πώς μπορεί να την αναπτύξει για χρήση στην αγορά.

Πηγή: Newsbeast.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2019 16:52

Σχετικά Άρθρα

  • Βακτήρια μπορούν να εξάγουν σπάνια μέταλλα από παλιές μπαταρίες
    Βακτήρια μπορούν να εξάγουν σπάνια μέταλλα από παλιές μπαταρίες

    Οι επιστήμονες σχημάτισαν μια ασυνήθιστη νέα συμμαχία στον αγώνα τους κατά της κλιματικής αλλαγής. Χρησιμοποιούν βακτήρια για να τους βοηθήσουν να εξάγουν σπάνια μέταλλα ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της πράσινης τεχνολογίας. Χωρίς τη βοήθεια αυτών των μικροβίων, θα μπορούσαμε να ξεμείνουμε από πρώτες ύλες για την κατασκευή φωτοβολταϊκών, ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ανεμογεννητριών, λένε.

    Το έργο διευθύνεται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και αποσκοπεί στη χρήση βακτηρίων που μπορούν να εξάγουν λίθιο, κοβάλτιο, μαγγάνιο και άλλα μέταλλα από παλιές μπαταρίες και πεταμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Αυτά τα σπάνια και ακριβά μέταλλα είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλων συσκευών από τις οποίες εξαρτώνται οι συσκευές πράσινης τεχνολογίας, κάτι που τονίζει στον Guardian η Louise Horsfall καθηγήτρια βιώσιμης βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

    «Αν πρόκειται να τερματίσουμε την εξάρτησή μας από τα πετροχημικά και να βασιστούμε στην ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση, τις μεταφορές και την ηλεκτροδότησή μας, τότε θα εξαρτόμαστε όλο και περισσότερο από τα μέταλλα», δήλωσε η Horsfall. «Όλα αυτά τα φωτοβολταϊκά, τα drones, οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές, οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, οι ανεμογεννήτριες και οι κινητήρες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαιτούν μέταλλα – πολλά από τα οποία είναι σπάνια – τα οποία αποτελούν κλειδί για τη λειτουργία τους».

    Η πολιτική είναι επίσης ένα ζήτημα, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Η Κίνα ελέγχει όχι μόνο τις κύριες προμήθειες σπάνιων γαιών, αλλά κυριαρχεί και στην επεξεργασία τους.

    «Για να παρακάμψουμε αυτά τα προβλήματα πρέπει να αναπτύξουμε μια κυκλική οικονομία όπου θα επαναχρησιμοποιούμε αυτά τα μέταλλα όπου είναι δυνατόν, διαφορετικά θα ξεμείνουμε από υλικά πολύ γρήγορα», δήλωσε η Horsfall.

    «Υπάρχει μόνο μια πεπερασμένη ποσότητα αυτών των μετάλλων στη Γη και δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να τα πετάμε ως απόβλητα, όπως κάνουμε τώρα. Χρειαζόμαστε νέες τεχνολογίες ανακύκλωσης αν θέλουμε να κάνουμε κάτι για την υπερθέρμανση του πλανήτη», συμπλήρωσε.

    Μαγγάνιο, νικέλιο, κοβάλτιο, λίθιο

    Το κλειδί αυτής της ανακύκλωσης ήταν τα βακτήρια, σύμφωνα με την Horsfall. «Τα βακτήρια είναι υπέροχα, μικρά τρελά πράγματα που μπορούν να πραγματοποιήσουν κάποιες παράξενες και θαυμάσιες διαδικασίες. Ορισμένα βακτήρια μπορούν να συνθέσουν νανοσωματίδια μετάλλων, για παράδειγμα. Πιστεύουμε ότι το κάνουν αυτό ως διαδικασία αποτοξίνωσης. Βασικά προσκολλώνται σε άτομα μετάλλων και στη συνέχεια αποβάλλουν ως νανοσωματίδια, ώστε να μην δηλητηριάζονται από αυτά».

    Χρησιμοποιώντας τέτοια στελέχη βακτηρίων, η Horsfall και η ομάδα της έχουν παραλάβει ηλεκτρονικά απόβλητα από μπαταρίες και αυτοκίνητα, τα έχουν διαλύσει και στη συνέχεια έχουν χρησιμοποιήσει βακτήρια που προσκολλούνται σε συγκεκριμένα μέταλλα στα απόβλητα και τα αποθέτουν ως στερεά χημικά.

    «Πρώτα το κάναμε με το μαγγάνιο. Αργότερα το κάναμε με νικέλιο και λίθιο. Και στη συνέχεια χρησιμοποιήσαμε ένα διαφορετικό στέλεχος βακτηρίων και μπορέσαμε να εξάγουμε κοβάλτιο και νικέλιο».

    Τα στελέχη βακτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγωγή αυτών των μετάλλων ήταν βακτήρια που υπάρχουν στη φύση. Στο μέλλον, η Horsfall και η ομάδα της σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν γονιδιακά τροποποιημένες εκδόσεις για να ενισχύσουν την παραγωγή μετάλλων. «Για παράδειγμα, πρέπει να είμαστε σε θέση να εξάγουμε ξεχωριστά κοβάλτιο και νικέλιο, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε προς το παρόν».

    Το επόμενο μέρος της διαδικασίας θα είναι να αποδειχθεί ότι αυτά τα μέταλλα, αφού αφαιρεθούν από τα ηλεκτρονικά απόβλητα, μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν ως συστατικά νέων μπαταριών ή συσκευών. «Τότε θα ξέρουμε αν συμβάλλουμε στην ανάπτυξη μιας κυκλικής οικονομίας για την αντιμετώπιση των πράσινων τεχνολογιών. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, μέχρι την επόμενη δεκαετία τα ανακυκλωμένα μέταλλα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε σημαντικά επίπεδα για την κατασκευή νέων συσκευών πράσινης τεχνολογίας. Αυτοί οι στόχοι θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν και τα βακτήρια θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξή τους».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τεχνητή νοημοσύνη ανακάλυψε νέα ουσία που μπορεί να μειώσει κατά 70% το λίθιο στις μπαταρίες
    Τεχνητή νοημοσύνη ανακάλυψε νέα ουσία που μπορεί να μειώσει κατά 70% το λίθιο στις μπαταρίες

    Μια καινούργια ουσία, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση λιθίου στις μπαταρίες, ανακαλύφθηκε με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και υπερυπολογιστών, από τη Microsoft και το Εθνικό Εργαστήριο Βορειοδυτικού Ειρηνικού, το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Οι επιστήμονες λένε ότι το υλικό θα μπορούσε δυνητικά να μειώσει τη χρήση λιθίου έως και 70%.

    Οι ερευνητές της Microsoft χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη και υπερυπολογιστές για να αναλύσουν 32 εκατομμύρια πιθανά ανόργανα υλικά και να τα περιορίσουν σε 18 υποσχόμενες περιπτώσεις σε λιγότερο από μία εβδομάδα – μια διαδικασία διαλογής που θα μπορούσε να πάρει πάνω από δύο δεκαετίες για να πραγματοποιηθεί με τις παραδοσιακές μεθόδους εργαστηριακής έρευνας. Ενώ η διαδικασία από τη σύλληψη μέχρι την ανάπτυξη μιας λειτουργικής μπαταρίας διήρκεσε λιγότερο από εννέα μήνες.

    Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Microsoft, Τζέισον Ζάντερ, δήλωσε στο BBC ότι μία από τις αποστολές του τεχνολογικού κολοσσού ήταν να συμπιέσει 250 χρόνια επιστημονικών ανακαλύψεων στα επόμενα 25. «Και πιστεύουμε ότι μια τεχνολογία όπως αυτή θα μας βοηθήσει να το πετύχουμε αυτό. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτό το είδος της επιστήμης θα γίνεται στο μέλλον», είπε.

    Το πρόβλημα με το λίθιο

    Το λίθιο αναφέρεται συχνά ως «λευκός χρυσός» λόγω του χρώματός του και της υψηλής ζήτησης και αγοραστικής αξίας. Είναι ένα από τα βασικά συστατικά των επαναφορτιζόμενων μπαταριών (μπαταρίες ιόντων λιθίου) που τροφοδοτούν τα πάντα, από τα ηλεκτρικά οχήματα μέχρι τα smartphones.

    Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, καθώς η ζήτηση όλο και αυξάνεται, ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειψη του υλικού ήδη από το 2025. Ταυτόχρονα, η ζήτηση για μπαταρίες ιόντων λιθίου αναμένεται να δεκαπλασιαστεί έως και το 2030, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

    Η εξόρυξη λιθίου έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον καθώς απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού και ενέργειας, αφήνει τεράστια σημάδια στο τοπίο, καθώς και τοξικά απόβλητα.

    Το νέο υλικό, το οποίο προς το παρόν ονομάζεται απλώς N2116, είναι ένας ηλεκτρολύτης στερεάς κατάστασης που έχει δοκιμαστεί από επιστήμονες οι οποίοι το μετέτρεψαν από πρώτη ύλη σε λειτουργικό πρωτότυπο.

    Έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια βιώσιμη λύση αποθήκευσης ενέργειας, επειδή οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης είναι ασφαλέστερες από τις παραδοσιακές μπαταρίες λιθίου σε μορφή υγρού ή γέλης.

    Τεχνητή νοημοσύνη και χημεία

    Ο νέος τύπος τεχνητής νοημοσύνης που δημιούργησε η Microsoft εκπαιδεύεται σε μοριακά δεδομένα και μπορεί να κατανοήσει τη χημεία. Αφού το λογισμικό περιόρισε τις υποσχόμενες ουσίες στις 18, οι ειδικοί στις μπαταρίες τις εξέτασαν στη συνέχεια και επέλεξαν την τελική ουσία για να εργαστούν στο εργαστήριο.

    Ο Καρλ Μούλερ από το Εθνικό Εργαστήριο Βορειοδυτικού Ειρηνικού δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη της Microsoft τους κατηύθυνε «σε δυνητικά γόνιμο έδαφος πολύ πιο γρήγορα» από ό,τι θα γινόταν υπό κανονικές συνθήκες εργασίας.

    «Μπορούσαμε να τροποποιήσουμε, να δοκιμάσουμε και να συντονίσουμε τη χημική σύνθεση αυτού του νέου υλικού και να αξιολογήσουμε γρήγορα την τεχνική βιωσιμότητά του για μια λειτουργική μπαταρία. Η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιταχύνει τον κύκλο της καινοτομίας», δήλωσε.

    Πηγή: Cnn.gr - Φωτογραφία από Alexei από το Pixabay
  • Ποια ρύθμιση να απενεργοποιήσεις για να εξασφαλίσεις μπαταρία στο κινητό
    Ποια ρύθμιση να απενεργοποιήσεις για να εξασφαλίσεις μπαταρία στο κινητό

    Τα βήματα για να παρατείνεις τη διάρκεια μπαταρίας στο κινητό σου.

    Έχεις διαπιστώσει ότι η μπαταρία στο smartphone σου τελειώνει γρήγορα; Αν θέλεις να διαρκεί περισσότερο, μπορείς να κλείσεις τις εφαρμογές παρασκηνίου ή να κάνεις εκκαθάριση των εφαρμογών παρασκηνίου στο κινητό.

    Η λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας για iPhone και η Εξοικονόμηση μπαταρίας για Android εμποδίζουν την ανανέωση των εφαρμογών παρασκηνίου.

    Ωστόσο, κάνουν επίσης παύση ή αλλάζουν άλλες ρυθμίσεις, όπως ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης και η απόδοση της συσκευής. Αυτές οι επιλογές σίγουρα θα εξοικονομήσουν την μπαταρία και τα δεδομένα σας σε σύγκριση με τη διακοπή της ανανέωσης των εφαρμογών στο παρασκήνιο.

    Δείτε πώς μπορείτε να σταματήσετε την ανανέωση των εφαρμογών στο παρασκήνιο, βοηθώντας την μπαταρία σας να διαρκέσει περισσότερο και εξοικονομώντας δεδομένα.

    Πώς να σταματήσεις την ανανέωση των εφαρμογών παρασκηνίου στο iPhone

    Για iPhone ακολουθήστε τα βήματα:

    1. Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις

    2. Πατήστε Γενικά

    3. Πατήστε Background App Refresh

    4. Πατήστε ξανά Background App Refresh

    Εδώ μπορείς να επιλέξεις να απενεργοποιήσεις την ανανέωση φόντου, να περιορίσεις την ανανέωση των εφαρμογών παρασκηνίου όταν είσαι συνδεδεμένος σε Wi-Fi ή να επιτρέψεις στις εφαρμογές παρασκηνίου να ανανεώνονται σε Wi-Fi και δεδομένα κινητής τηλεφωνίας.

    Πώς να σταματήσεις την ανανέωση των εφαρμογών παρασκηνίου στο Android

    Για Android ακολουθήστε τα βήματα:

    1 . Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις

    2. Πατήστε Δίκτυο και διαδίκτυο

    3. Πατήστε Εξοικονόμηση δεδομένων

    4. Ενεργοποιήστε την επιλογή Χρήση εξοικονόμησης δεδομένων

    Η εξοικονόμηση δεδομένων θα σταματήσει τις εφαρμογές παρασκηνίου να χρησιμοποιούν δεδομένα, εκτός εάν το τηλέφωνό σου είναι συνδεδεμένο σε Wi-Fi. Ορισμένες εφαρμογές που χρησιμοποιείς ενεργά ενδέχεται να μην φορτώνουν πράγματα όπως εικόνες, εκτός εάν πατήσεις στην εικόνα, κάτι που μπορεί να είναι ενοχλητικό.

    Πηγή: In.gr

  • Κινητά: Ξεμένετε από μπαταρία; - Αυτά είναι τα tips που θα σας βοηθήσουν
    Κινητά: Ξεμένετε από μπαταρία; - Αυτά είναι τα tips που θα σας βοηθήσουν

    Έχετε βαρεθεί να ξεμένετε από μπαταρία στο κινητό σας και να βρίσκεστε στη δύσκολη θέση να τρέχετε να βρείτε έναν φορτιστή ή μια πρίζα; Ε, υπάρχουν ορισμένα tips που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομείτε μπαταρία.

    Βρείτε τις εφαρμογές που σου “τρώνε” την μπαταρία

    Φορτίστε το κινητό σας και κάντε ένα test για τη μεγαλύτερη κατανάλωση της μπαταρίας. Φορτίστε πλήρως το κινητό σας και στη συνέχεια όταν απομείνει 5%, πατήστε στα Settings - Device Settings - Battery ή Settings > General > Battery Usage. Έτσι, θα ανακαλύψετε ποιες εφαρμογές φταίνε που ξεμένετε γρήγορα από μπαταρία.

    Πείτε όχι στην αυτόματη φωτεινότητα

    Απενεργοποίησε στη συσκευή σας τη λειτουργία “Αυτόματη Φωτεινότητα”, καθώς τις περισσότερες φορές είναι παραπάνω από ότι χρειάζεστε.

    Απενεργοποιήστε τη δόνηση

    Απενεργοποιήστε τη δόνηση όπως όταν βρίσκεσαι σε χώρο με πολύ θόρυβο.

    Λειτουργία Εξοικονόμησης μπαταρίας

    Οι περισσότερες συσκευές διαθέτουν τη λειτουργία “Εξοικονόμηση μπαταρίας” Επίλεξε το επίπεδο της μπαταρίας στο οποίο θέλετε να ενεργοποιείται η λειτουργία από Settings - Battery - Battery Saver.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • «Πράσινη» ενέργεια: Εγκαταστάθηκε στη Φινλανδία η πρώτη στον κόσμο μπαταρία από άμμο
    «Πράσινη» ενέργεια: Εγκαταστάθηκε στη Φινλανδία η πρώτη στον κόσμο μπαταρία από άμμο

    Η νέα ενεργειακή κρίση -που μπορεί να γίνει χειρότερη εάν η Ρωσία κλείσει περισσότερο τη στρόφιγγα του αερίου της προς την Ευρώπη ως αντίποινα για τις εναντίον της κυρώσεις- έχει αναδείξει την κρίσιμη σημασία των ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

    Ερευνητές εγκατέστησαν στη δυτική Φινλανδία την πρώτη στον κόσμο πλήρως λειτουργική μπαταρία άμμου, η οποία μπορεί να αποθηκεύσει «πράσινη» ενέργεια για μήνες.

    Η εγκατάσταση έγινε σε ένα μικρό εργοστάσιο εταιρείας παροχής ηλεκτρισμού (Vatajankoski) και η μπαταρία δουλεύει αρκετά καλά, δείχνοντας ότι θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει ακόμη μία εναλλακτική λύση στο μεγάλο πρόβλημα ενέργειας που υπάρχει αυτήν την περίοδο διεθνώς, κυρίως ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

    Πώς λειτουργεί

    Η συσκευή φορτίζεται με θερμότητα που δημιουργείται από φθηνό ηλεκτρισμό προερχόμενο από ηλιακή ή αιολική ενέργεια.

    Η άμμος αποθηκεύει τη θερμότητα σε καυτό αέρα που κυκλοφορεί στο εσωτερικό της σε θερμοκρασία περίπου 500 βαθμών Κελσίου και μετά θερμαίνει π.χ. το νερό σπιτιών στη διάρκεια του χειμώνα, όταν η ενέργεια είναι πιο ακριβή.

    Εικόνα από BBC

    Λύση στην ενεργειακή κρίση;

    Η νέα ενεργειακή κρίση -που μπορεί να γίνει χειρότερη εάν η Ρωσία κλείσει περισσότερο τη στρόφιγγα του αερίου της προς την Ευρώπη ως αντίποινα για τις εναντίον της κυρώσεις- έχει αναδείξει την κρίσιμη σημασία των ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

    Όμως, ένα βασικό πρόβλημα είναι πώς να διατηρηθεί η παροχή «πράσινης» ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρισμού όταν δεν υπάρχει ήλιος ή άνεμος για να δουλέψουν σωστά τα ηλιακά πάνελ και οι ανεμογεννήτριες.

    Γι’ αυτό, έχει καταστεί φανερή η σπουδαιότητα των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, όπως μεγάλων μπαταριών, που θα διασφαλίζουν τη σταθερότητα του ρεύματος όλο το 24ωρο και όλες τις εποχές. Όμως, οι περισσότερες μπαταρίες είναι λιθίου και συνεπώς είναι ακριβές, γι’ αυτό αναζητούνται νέες τεχνολογίες σε αυτόν τον τομέα. Και η άμμος, που έχει το πλεονέκτημα να είναι άφθονη, είναι μία από αυτές.

    Climate change: 'Sand battery' could solve green energy's big problem https://t.co/QDzH2yzbpn

    — BBC Science News (@BBCScienceNews) July 5, 2022

    Μπορεί να αξιοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα;

    Η μπαταρία άμμου είναι δημιούργημα νεαρών Φινλανδών μηχανικών που έχουν δημιουργήσει την εταιρεία Polar Night Energy, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, που επικαλείται το BBC. Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο η νέα τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα, έτσι ώστε πραγματικά να κάνει τη διαφορά, καθώς επίσης κατά πόσο θα καταστεί εφικτό η μπαταρία άμμου να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρισμού εκτός από θερμότητας.

    Μέχρι στιγμής, η αποδοτικότητα της μπαταρίας πέφτει δραματικά, όταν η άμμος χρησιμοποιείται μόνο για την παραγωγή ρεύματος για το ηλεκτρικό δίκτυο. Στόχος είναι να βελτιωθεί η μπαταρία, ώστε να αποθηκεύει τόσο «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια όσο και θερμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Άλλες ερευνητικές ομάδες στις ΗΠΑ και άλλες χώρες μελετούν, επίσης, την άμμο ως μορφή μπαταρίας για «πράσινη» ενέργεια. Αλλά οι Φινλανδοί είναι οι πρώτοι που ανέπτυξαν ένα ολοκληρωμένο λειτουργικό εμπορικό σύστημα με ικανοποιητική ενεργειακή απόδοση.

    Πηγή: In.gr

  • Σκάνδαλο με την Apple: Εκατομμύρια χρήστες iPhone ίσως λάβουν αποζημίωση
    Σκάνδαλο με την Apple: Εκατομμύρια χρήστες iPhone ίσως λάβουν αποζημίωση

    Εκατομμύρια χρήστες iPhone ίσως λάβουν αποζημίωση μετά το σκάνδαλο με τις χαλασμένες μπαταρίες της Apple, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.

    Δικαστικά κατά της εταιρείας Apple έχουν κινηθεί 25 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατηγορώντας τον τεχνολογικό κολοσσό ότι έχει μειώσει επί τούτου την αποδοτικότητα των παλαιότερων μοντέλων iPhone.

    Πιο συγκεκριμένα, η αγωγή αφορά τα μοντέλα iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus και iPhone X, με τους ενάγοντες να απαιτούν από την Apple καταβολή αποζημίωσης ύψους 897 εκατ. ευρώ (768 εκατ. βρετανικές λίρες), καθώς υποστηρίζουν ότι η εταιρεία τους ώθησε να «κατεβάσουν» ακατάλληλο λογισμικό, με αποτέλεσμα να μειωθεί η αποδοτικότητα των συσκευών τους έως και 58%.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των δυσαρεστημένων καταναλωτών, Τζάστιν Γκάτμαν, η εταιρεία σκόπιμα παραπλάνησε τους χρήστες, παρακινώντας τους να προχωρήσουν σε αναβάθμιση λογισμικού, η οποία υποσχόταν ότι θα βελτιώσει την απόδοση των κινητών iPhone, εντούτοις έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα στις παλαιότερες συσκευές.

    Πρόκειται για μια αναβάθμιση λογισμικού που η εταιρεία λάνσαρε τον Ιανουάριο του 2017, η οποία περιλάμβανε ένα εργαλείο διαχείρισης της μπαταρίας που υποτίθεται πως θα έλυνε διάφορα προβλήματα, όπως η ξαφνική απενεργοποίηση των παλαιότερων συσκευών.

    «Η περιγραφή της αναβάθμισης δεν περιλάμβανε τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη αναβάθμιση. Η εταιρεία απέτυχε να ξεκαθαρίσει πως το νέο λογισμικό θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις στις συσκευές», είπε ο Γκάτμαν στο ΒΒC.

    Ο ίδιος, ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι η Apple λάνσαρε το συγκεκριμένο εργαλείο προκειμένου να κρύψει την αλήθεια: ότι η μπαταρία στις παλαιότερες συσκευές αδυνατούσαν να λειτουργήσουν σωστά με το πιο πρόσφατο λογισμικό και αντί να ανακαλέσει τα κινητά και να προσφέρει δωρεάν ανταλλακτικές μπαταρίες, πίεσε τους χρήστες να κατεβάσουν την αναβάθμιση του 2017, για να «κουκουλώσει» το πρόβλημα.

    «Αντί να φερθούν ηθικά και νόμιμα στους πελάτες τους, αντικαθιστώντας ή επισκευάζοντας δωρεάν το προϊόν, ή δίνοντας αποζημίωση, παραπλάνησε τους ανθρώπους, ‘κρύβοντας’ ένα εργαλείο στις αναβαθμίσεις λογισμικού που μείωσε την ταχύτητα των συσκευών κατά 58%», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του BBC, «εκατομμύρια χρήστες iPhone θα μπορούσαν να λάβουν αποζημίωση, μετά την κατάθεση αγωγής πως η Apple μειώνει κρυφά την απόδοση των παλαιότερων μοντέλων».

    Από την πλευρά της, η εταιρεία αρνείται οποιαδήποτε σκόπιμη μείωση της «ζωής» των προϊόντων της, δηλώνοντας ότι «ποτέ δεν θα κάναμε κάτι για να μειώσουμε σκόπιμα τη ζωή οποιουδήποτε προϊόντος Apple, ούτε και για να υποβιβάσουμε την εμπειρία του χρήστη. Ο στόχος μας πάντα είναι να δημιουργούμε προϊόντα που οι πελάτες μας αγαπούν και η κατασκευή iPhone που διαρκούν όσο περισσότερο γίνεται είναι ένα σημαντικό κομμάτι αυτού».

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Δήμος Πύργου: «Σαφάρι Μπαταριών και Ηλεκτρικών Συσκευών» στην κεντρική πλατεία του Πύργου 9-10-11 Ιουνίου
    Δήμος Πύργου: «Σαφάρι Μπαταριών και Ηλεκτρικών Συσκευών» στην κεντρική πλατεία του Πύργου 9-10-11 Ιουνίου

    Κάνουμε την ανακύκλωση τρόπο ζωής! - Κλήρωση για 5 ηλεκτρικά ποδήλατα

    Σε ένα διαφορετικό….σαφάρι θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος οι κάτοικοι του Πύργου. Με παρονομαστή την προστασία του περιβάλλοντος, ο Δήμος Πύργου, σε συνεργασία με την ΠΔΕ και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος της ΠΔΕ φιλοξενούν τη δράση «Σαφάρι Μπαταριών & Ηλεκτρικών Συσκευών» για το Περιβάλλον και την Ανακύκλωση από την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022 έως και το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022 στην πλατεία Σάκη Καράγιωργα.

    Για τρεις ημέρες, και ώρες από τις 09.00-21.00 οι πολίτες θα μπορούν να εναποθέτουν στην ειδική Πράσινη Εστία που θα δημιουργηθεί, άχρηστες μπαταρίες και παλιές ηλεκτρικές συσκευές για ανακύκλωση και παράλληλα να πάρουν μέρος σε κλήρωση με πλούσια δώρα.

    Ειδικό προσωπικό θα υποδέχεται και θα ενημερώνει το κοινό, θα διανέμει ενημερωτικό υλικό, ενώ παράλληλα θα παραλαμβάνει τις συσκευές και τις μπαταρίες που θα φέρουν οι πολίτες. Η συγκεκριμένη δράση έχει διπλό στόχο: αφενός την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ανάγκη και τους τρόπους ανακύκλωσης και αφετέρου την συλλογή μεγάλου όγκου υλικών προς ανακύκλωση.

    Η ανακύκλωση επιβραβεύεται

    Η δράση δεν περιορίζεται μόνο στην ανακύκλωση καθώς θα υπάρχει και επιβράβευση των πολιτών με δώρα.

    Συγκεκριμένα, κάθε πολίτης που θα αφήνει μπαταρίες ή ηλεκτρική συσκευή για ανακύκλωση θα παίρνει άμεσα ένα συμβολικό δώρο αλλά και ένα κουπόνι για συμμετοχή στην κλήρωση με δώρο 5 ηλεκτρικά ποδήλατα. Παράλληλα, για κάθε 10 κιλά υλικών που θα συγκεντρώνονται, οι διοργανωτές θα προβούν σε δεντροφύτευση 1 δέντρου στην περιοχή, σε σημείο που θα υποδείξει ο Δήμος.

    Το σύνολο της δράσης γίνεται με την υποστήριξη, τη συνεργασία και την εποπτεία των αρμόδιων φορέων ανακύκλωσης (Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε , ΑΦΗΣ)

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ξεκίνησε το «Σαφάρι Μπαταριών» στη Δυτ. Ελλάδα
    Ξεκίνησε το «Σαφάρι Μπαταριών» στη Δυτ. Ελλάδα

    «Σαφάρι Μπαταριών» είναι ο τίτλος της δράσης που ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022 από τους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας και έχει ως στόχο την ανακύκλωση μπαταριών και ηλεκτρικών συσκευών στη Δυτική Ελλάδα. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Περιφέρειας που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ενεργοποίησή τους σε πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος.

    «Καλούμε κάθε πολίτη να συγκεντρώσει όλες τις παλιές και άχρηστες μπαταρίες που διαθέτει και να έρθει να τις τοποθετήσει στα 20 διακριτά σημεία που θα τοποθετηθούν σε όλους τους Δήμους. Καλούμε κάθε πολίτη να γίνει κρίκος στην αλυσίδα της προστασίας του περιβάλλοντος στον τόπο μας, στην αλυσίδα προστασίας της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής που όλοι πρέπει να απολαμβάνουμε» τόνισε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου και πρόσθεσε: «Συνδυάζουμε την ανακύκλωση με άλλες δράσεις ευαισθητοποίησης για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, όπως δενδροφυτεύσεις, κληρώσεις για ηλεκτρικά ποδήλατα, αλλά και ανάδειξη κτιρίων στα οποία έχουμε προχωρήσει σε ενεργειακές αναβαθμίσεις»

    Αναφερόμενος σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης που εκτελούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Δυτικής Ελλάδας, χρηματοδοτεί με πάνω από 48 εκ ευρώ μια σειρά δράσεων που οδηγούν στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και επιχειρήσεων με στόχο την Προστασία του Περιβάλλοντος.

    mpataries farmakis 2

    «Γίνονται πράγματα που θα μας πάνε μπροστά, γιατί τα προηγούμενα χρόνια μείναμε πίσω» σχολίασε κατά την συνέντευξη ο Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος συνεχάρη την Περιφέρεια για την πρωτοβουλία της, επισημαίνοντας ότι είναι ανάγκη η κοινωνία να συστρατευθεί με κάθε τρόπο στις δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Από την πλευρά της η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020 Άλκηστις Σταθοπούλου εξειδίκευσε στη δράση που ξεκίνησε, κατά την οποία θα συγκεντρώνονται μπαταρίες και ηλεκτρικές συσκευές σε κάδους συλλογής που θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα μέχρι την Τετάρτη 8/6 στους επτά Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας, από 9 έως 11 Ιουνίου σε όλους τους Δήμους της Ηλείας και στις διάστημα 14-16 Ιουνίου στους πέντε Δήμους της Αχαΐας. Τα ακριβή σημεία αποτυπώνονται στην ιστοσελίδα της δράσης www.safaripde.gr. «Στόχος μας είναι να παρακινήσουμε μικρούς και μεγάλες με θετικό τρόπο στην κοινή μας προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος. Γι αυτό και καθένας που ανακυκλώνει παίρνει ένα κουπόνι που οδηγεί σε κλήρωση για πέντε ηλεκτρικά ποδήλατα, ενώ για κάθε 10 κιλά μπαταριών και ηλεκτρικών συσκευών που θα συγκεντρώνουμε θα φυτεύουμε κι ένα δένδρο σε σημεία που θα μας υποδεικνύουν οι τοπικές κοινωνίες» εξήγησε η κ. Σταθοπούλου.

    Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμαρχος Αγρινίου επισκέφθηκαν το «πράσινο σημείο» στην πλατεία του Αγρινίου, όπου η ανακύκλωση ειδών είχε κιόλας ξεκινήσει.

    mpataries farmakis 3

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο