Δευτέρα, 18 Μαϊος 2020 16:09

Όταν η εξ αποστάσεως εκπαίδευση συναντάει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας

Γράφτηκε από
Ad Slot

Ο περιορισμός της κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού έφερε τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, κάθε πεδίου και κάθε βαθμίδας, προ μιας επείγουσας πρόκλησης: την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Υπάρχει όμως ένα ίδρυμα στην Ελλάδα που από το 1998 αναπτύσσεται με βάση αποκλειστικά τέτοια εργαλεία, προσφέροντας υψηλού περιεχομένου σπουδές και την ευκαιρία σε χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες να επενδύσουν στην δια βίου μάθηση, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).

«Τα σύγχρονα εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με καχυποψία και εχθρότητα. Έχουν μπει στη ζωή μας ήδη, έχουν πάρει τη θέση τους και είναι έτοιμα να αξιοποιηθούν από το σύνολο των ανθρώπων του εκπαιδευτικού μας συστήματος για το καλό της εκπαίδευσης. Το ερώτημα πλέον που ορίζεται από όλες τις πλευρές δεν είναι η αναγκαιότητά τους ή όχι, αλλά ο αποτελεσματικός τρόπος που μπορεί να χρησιμοποιηθούν» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Λιοναράκης, καθηγητής του ΕΑΠ και από τους πρωτεργάτες για την εγκαθίδρυση και εδραίωσή του.

Ο κ. Λιοναράκης τονίζει ότι η εκπαιδευτική διαδικασία ούτε αντικαθίσταται, ούτε υποκαθίσταται αλλά εμπλουτίζεται. «Αυτό που φαίνεται από παντού είναι η αναβάθμιση των πρακτικών, ο σύγχρονος πλέον ρόλος των εκπαιδευτικών και οι νέες συνθήκες στην καθημερινότητά μας. Η κοινωνία μεταβάλλεται. Θέλουμε, δε θέλουμε έχει πάρει έναν δρόμο μεγάλης αλλαγής. Δεν μπορούμε επομένως να αρνηθούμε τις παραμέτρους που συνοδεύουν και καθορίζουν αυτή την εξέλιξη. Ασφαλώς ούτε θα πρέπει να τις φοβόμαστε». Πάντως, ο κ. Λιοναράκης, επίσης, υπογραμμίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συνδέσουμε την επιλογή κάποιων εργαλείων που κάνουν τη ζωή του σχολείου λίγο πιο ευέλικτη με πρόθεση αλλαγής ανθρώπινων αξιών. Η ταυτότητα του σχολείου δεν θα αλλάξει. Οι αξίες υπάρχουν και παραμένουν και πρέπει να παραμείνουν. Δεν κινδυνεύουν, όμως, από ορισμένες τεχνολογικές εφαρμογές που διευκολύνουν τη ζωή των μαθητών».

Ως προς το κομμάτι της πρακτικής εφαρμογής της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ο Μάνος Παναγόπουλος, ο οποίος δραστηριοποιείται επί πολλά έτη επιχειρηματικά στο πεδίο, διαβεβαιώνει ότι η διαδικασία είναι εύκολη και ο εξοπλισμός προσιτός. «Για να παρακολουθήσει ένας μαθητής ή ένας φοιτητής ένα μάθημα εξ αποστάσεως, χρειάζεται ένας υπολογιστής, ένα tablet ή έστω ένα κινητό τηλέφωνο, με σύνδεση στο διαδίκτυο. Για να έχει πλήρη οπτική αλληλεπίδραση ο εκπαιδευόμενος με τον καθηγητή και την υπόλοιπη τάξη, εφόσον το επιθυμεί, απαιτείται ακόμα κάμερα και μικρόφωνο (που υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα κινητά τηλέφωνα).

Ενώ, για να μπορεί να έχει πλήρη αλληλεπίδραση και να γράφει ή να σχεδιάζει κάτι που θα εμφανίζεται απευθείας στον πίνακα/οθόνη της τάξης, χρειάζεται μόνο μια συσκευή με οθόνη αφής (π.χ. κινητό ή tablet) ή ψηφιακή γραφίδα. Επομένως, είναι σαφές πως οι μαθητές και οι φοιτητές δεν έχουν ανάγκη κάποια ακριβή ή εξειδικευμένη υποδομή, πέραν αυτής που διαθέτουν πλέον ήδη οι περισσότεροι. Το κύριο κόστος της υλοποίησης της συγκεκριμένης δυνατότητας έχει να κάνει με τη βούληση του εκπαιδευτηρίου να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες, διευρύνοντας ουσιαστικά την εκπαιδευτική διαδικασία».

Υπάρχει δηλαδή πλέον ο εξοπλισμός που επιτρέπει στον καθηγητή να εργάζεται πάνω σε έναν ψηφιακό πίνακα, όπως ο παραδοσιακός πίνακας της κιμωλίας και του μαρκαδόρου, ο οποίος όμως …κάνει θαύματα, αφού μπορεί να απαντήσει πάνω σε αυτόν ο μαθητής από απομακρυσμένη τοποθεσία. «Από την αρχή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης υπήρχε, εκτός από την ανάγκη παρακολούθησης και η ανάγκη διάδρασης με τον μαθητή. Η διάδραση, στην πλήρη της έννοια, είναι η ενεργή συμμετοχή του μαθητή στην παράδοση του μαθήματος, σαν να ήταν παρών στη φυσική αίθουσα. Πλέον, υπάρχουν τα εργαλεία αλλά και το αντίστοιχο λογισμικό για να επιτευχθεί η κάλυψη και των δύο αυτών αναγκών» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παναγόπουλος.

Στη Γαλλική Πολυνησία, για παράδειγμα, λόγω της γεωγραφικής της ιδιομορφίας, έχουν αντικατασταθεί οι ασπροπίνακες μαρκαδόρου με διαδραστικές οθόνες μεγάλων διαστάσεων. «Σε αυτήν την οθόνη ο καθηγητής μπορεί να γράψει το μάθημα αλλά και να παρουσιάσει οποιοδήποτε πολυμεσικό περιεχόμενο.

Με ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό, ο απομακρυσμένος μαθητής συνδέεται στην ψηφιακή τάξη και μπορεί να απαντήσει στις ασκήσεις του σε πραγματικό χρόνο, καθώς ο καθηγητής παρακολουθεί άμεσα την πρόοδο του στο ψηφιακό του τετράδιο. Κατά τη λήξη δε του μαθήματος, ο κάθε μαθητής μπορεί να αποθηκεύσει όσες σημειώσεις και αρχεία ο καθηγητής τοποθέτησε στο εικονικό κοινό τραπέζι, με δυνατότητα αυτά να συμπληρώνονται με τις επιπλέον επισημάνσεις που προσέθεσε ο καθηγητής πάνω τους!» εξηγεί ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η τεχνολογία αιχμής της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης συνδυάζει εξοπλισμό και λογισμικό για να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

«Τεχνικά γίνονται τα πάντα», σχολιάζει και ο κ. Λιοναράκης, «Αρκεί να υπάρχουν και να αναπτυχθούν παιδαγωγικές προϋποθέσεις ποιότητας και αλληλεπίδρασης. Αυτό είναι το ζητούμενο. Να δημιουργηθούν κριτήρια εγκυρότητας και αξιοπιστίας. Το ΕΑΠ έχει πάρει έναν δρόμο εκσυγχρονισμού και δεν απέχει καθόλου από τα άλλα ανοικτά πανεπιστήμια της Ευρώπης. Προσαρμόζεται σε όλη τη μεθοδολογία του και στις νέες απαιτήσεις της εποχής».

"Ευκαιρία" λόγω κορονοϊού

Όσο για τον κορoνοϊό και τον περιορισμό της κυκλοφορίας, που έφερε την εκπαιδευτική κοινότητα, όπως όλους, προ κάποιας έκπληξης, ο κ. Λιοναράκης σχολιάζει «δεν έδωσε απλά μια ώθηση, αλλά οδήγησε τους κεντρικούς φορείς της εκπαίδευσης στη χώρα μας να προχωρήσουν σε πρακτικές νέες και κάπως άγνωστες για το σύνολο των εκπαιδευτικών. Προφανώς, σε μια τέτοια κατάσταση υπήρξαν και αστοχίες. Είναι πολύ λογικό. Το αποτέλεσμα όμως ήταν οι εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν εμπειρία, να αντιμετωπίσουν δυσκολίες πρωτόγνωρες, να εξοικειωθούν με τα νέα τεχνολογικά μέσα και να αποβάλουν φοβίες που ενδεχομένως υπήρχαν.

Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα είχαν μια σχετική εμπειρία η οποία φαίνεται ότι καθόρισε κατά πολύ νέες επιλογές. Το σημαντικό όμως είναι ότι στη συνείδηση του κόσμου, όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας και των ανθρώπων που εμπλέκονται με την εκπαίδευση οι νέες συνθήκες έγιναν κατανοητές και οι εναλλακτικές επιλογές εφαρμόστηκαν, ίσως περιορισμένα για την ώρα, αλλά χωρίς ενδοιασμούς. Έχοντας όμως αυτή την εμπειρία στο μέλλον, φαίνεται ότι θα εφαρμοστούν πιο συστηματικά και πιο δυναμικά».

Ο κ. Παναγόπουλος, με την εμπειρία εκείνου που κλήθηκε να καλύψει με αξιόπιστο τρόπο τις ξαφνικές ανάγκες, συμφωνεί: «Η απρόσμενη πανδημία, με το συνακόλουθο lockdown, ανάγκασε πολλές επιχειρήσεις, εκπαιδευτήρια, αλλά και την ίδια την πολιτεία, να προχωρήσουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αυτό θα γινόταν έτσι κι αλλιώς, σχεδόν νομοτελειακά, αλλά φαινόταν πως η μετάβαση στις νέες τεχνολογίες -τουλάχιστον στη χώρα μας - γινόταν αρκετά αργά. Πλέον, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία για εξ αποστάσεως παροχή υπηρεσιών, κομμάτι των οποίων είναι και η εκπαίδευση. Εκτός από την κατακόρυφη αύξηση πώλησης αντισηπτικών και ειδών πρώτης ανάγκης, σημειώθηκε και πολύ μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις tablet, οθονών και webcam.

Δεχθήκαμε έναν πραγματικά σημαντικό όγκο αιτημάτων για την εγκατάσταση εξοπλισμού αλλά και λογισμικού για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, και όχι μόνο. Επικοινώνησαν μαζί μας ακόμα και ναοί που ήθελαν να προχωρήσουν σε ζωντανή μετάδοση των ακολουθιών μέσω διαδικτύου!» Αλλά, πέραν από την παρούσα κρίση, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για κάποιους μαθητές είναι ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας: «Συνεργαζόμαστε με εκπαιδευτικά κέντρα που στηρίζουν παιδιά σε νησιά ή σε δυσπρόσιτες περιοχές, ειδικά τον χειμώνα (απομακρυσμένα χωριά σε βουνά κλπ). Η παροχή της εκπαίδευσης δεν σταμάτησε για αυτά τα παιδιά. Μπορεί η παρούσα κρίση να έφερε στο φως την ανάγκη, αλλά η τεχνογνωσία και η εμπειρία στην εφαρμογή τέτοιων τεχνολογιών υπάρχει και μπορεί να λειτουργήσει με διάφορα μοντέλα. Μπορεί η φυσική τάξη να μην υποκαθίσταται πραγματικά, αλλά οι ευκαιρίες των μαθητών στην εκπαίδευση δε χάνονται» καταλήγει ο κ. Παναγόπουλος.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι οι τεχνολογίες μαζί με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν βασίζονται σε μια απλή εφαρμογή, αλλά σε προϋποθέσεις και αυστηρά κριτήρια παιδαγωγικών αρχών διδασκαλίας και μάθησης», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λιοναράκης, «Προκύπτει η αναγκαιότητα ενός φορέα που θα ασχοληθεί με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στη σχολική ζωή και στο εκπαιδευτικό σύστημα. Να συνδέσει τις καινοτομίες, την εκπαιδευτική ευελιξία, την αντιαυταρχικότητα και τις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις με τις απαιτήσεις μια σύγχρονης Ελλάδας που θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις, όσο δύσκολες και αν είναι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία Αρχείου

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Μαϊος 2020 12:03

Σχετικά Άρθρα

  • Διευκρινίσεις Κεραμέως για απουσίες στα σχολεία και για εξετάσεις στα ΑΕΙ
    Διευκρινίσεις Κεραμέως για απουσίες στα σχολεία και για εξετάσεις στα ΑΕΙ

    Δεν θα προσμετρηθούν απουσίες στην περίπτωση διακοπής ρεύματος στα εξ αποστάσεως μαθήματα των σχολείων, διευκρίνισε η υπουργος Παιδείας Νίκη Κεραμεως, με ανάρτηση στα μεσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Επιπλέον, σχετικά με τις προγραμματισμένες εξετάσεις των ΑΕΙ, οι φοιτητές καλούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες των σχολών τους.

    Αναλυτικά, η υπουργός αναφέρει:

    «Υπενθυμίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ότι σε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης δεν προσμετρώνται απουσίες στην τηλεκπαίδευση. Αντιστοίχως, στο πλαίσιο προγραμματισμένων εξετάσεων εξ αποστάσεως χειμερινού εξαμήνου στα ΑΕΙ, οι φοιτητές καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες των Πανεπιστημίων, των Σχολών και των Τμημάτων τους».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Νόμιμη η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων
    Νόμιμη η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων

    Νόμιμη, πρόσφορη και αναγκαία η τηλε-εκπαίδευση, σχολίασε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με αφορμή τη Γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), με την οποία δίνει το «πράσινο φως» για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

    Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε το υπουργείο σε σχετική ενημέρωση, η Γνωμοδότηση της Αρχής (4/2020, 7.9.2020), έκρινε ότι η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως αυτή ψηφίστηκε πρόσφατα, είναι «απολύτως συμβατή µε τη βασική αποστολή του Κράτους για παροχή εκπαίδευσης και δεν αντίκειται στη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα». Έκρινε, επίσης, ότι είναι «πρόσφορο μέτρο για τη διατήρηση της σχέσης εκπαιδευτικού-µαθητή» και «αναγκαίο εν µέσω υγειονομικής κρίσης», καθώς η χρήση µέσων, όπως η ασύγχρονη τηλε-εκπαίδευση, δεν είναι δυνατόν εκ της φύσεώς της να έχει τα ίδια αποτελέσματα.

    Ακόμη, λαμβάνοντας υπόψη ότι και η «ζωντανή μετάδοση» του μαθήματος γίνεται σε εξαιρετικές περιστάσεις, όπως αυτή της πανδημίας, µε τη λήψη προστατευτικών µέτρων και εγγυήσεων, η Αρχή έκρινε ότι «τα συγκρουόμενα συνταγματικά αγαθά βρίσκονται σε αρμονία» και ότι «η ορθότητα της κρίσης αυτής είναι προφανής στην περίπτωση της "κλασσικής" σύγχρονης τηλεκπαίδευσης σε καιρό πανδημίας, όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας της τάξης σε σχολική αίθουσα».

    «Επομένως, παρά τις αιτιάσεις των καταγγελλόντων περί του αντιθέτου, η Αρχή έκρινε ότι είναι νόμιμη η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και ότι επιτρέπεται στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία», επισημάνθηκε από πλευράς υπουργείου.

    Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 63 του ν. 4686/2020, όπως ισχύει µετά την τροποποίησή του µε την από 10/08/2020 ΠΝΠ, η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν εξ αποστάσεως επιτρέπεται «μόνο σε περίπτωση επιδημικών νόσων». Σκοπός της δυνατότητας αυτής, όπως αναφέρεται στον νόμο είναι «αποκλειστικά η παροχή εκπαίδευσης».

    Σύμφωνα με την εν λόγω νομοθεσία, δεν επιτρέπεται η καταγραφή και αποθήκευση του παραδιδόμενου μαθήματος, παρά μόνον η ζωντανή μετάδοση ήχου ή/και εικόνας σε πραγματικό χρόνο για τον ανωτέρω συγκεκριμένο σκοπό. «Τα μεταδεδομένα που τυχόν παράγονται στο ίδιο ως άνω πλαίσιο διατηρούνται για συγκεκριμένο εύλογο χρονικό διάστημα, όπως αυτό προσδιορίζεται στο πλαίσιο επεξεργασίας των συγκεκριμένων δεδομένων, μετά την πάροδο του οποίου καταστρέφονται», αναφέρεται στην δεύτερη παράγραφο του άρθρου 63. Επιπλέον, η επεξεργασία των εν λόγω μεταδεδομένων επιτρέπεται «αποκλειστικά για σκοπούς ερευνητικούς ή στατιστικούς».

    «Πράσινο φως» και για τις αποφάσεις του υπουργείου σχετικά με την αναγραφή της διαγωγής και απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

    Με την Απόφαση 32/2020 (7.9.2020), η ΑΠΔΠΧ έκρινε ότι η αναγραφή του χαρακτηρισμού της διαγωγής στους τίτλους και στα πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι νόμιμη. «Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια αλλαγή στάσης της Αρχής», σχολίασε το υπουργείο και ενημέρωσε ότι θα λάβει υπόψη του τη νέα θέση της Αρχής και θα τοποθετηθεί σχετικώς, με αφορμή και την αναμόρφωση του συνολικού πλαισίου για τα παιδαγωγικά μέτρα.

    Με την ίδια Απόφαση, η ΑΠΔΠΧ έκρινε επίσης ότι «για την απαλλαγή από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών αρκεί η δήλωση ότι λόγοι συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή του μαθητή στο μάθημα των Θρησκευτικών». Η κρίση αυτή, όπως επισημάνθηκε από το υπουργείο, είχε διατυπωθεί από την ΑΠΔΠΧ και σε προηγούμενη Απόφαση (28/2019).

    Από το υπουργείο υπογραμμίστηκε ότι έχει ήδη τροποποιήσει προηγούμενη σχετική εγκύκλιο (23.1.2015) και έχει εκδώσει νέα εγκύκλιο (10.8.2020), σύμφωνα με την οποία για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών αρκεί υπεύθυνη δήλωση ότι λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή του μαθητή στο εν λόγω μάθημα. «Με την εγκύκλιο αυτή, το Υπουργείο Παιδείας συμμορφώθηκε πλήρως με την Απόφαση 1749/2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία και προσδιόρισε το περιεχόμενο της εν λόγω υπεύθυνης δήλωσης», τόνισε το υπουργείο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Βασίλης Δημάκης: Εγκρίθηκε το αίτημά του - Μεταφέρεται στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού
    Βασίλης Δημάκης: Εγκρίθηκε το αίτημά του - Μεταφέρεται στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού
    Η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών εξέτασε και έκανε αποδεκτό το αίτημα του κρατούμενου

    Δεκτό έγινε το αίτημα του απεργού πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη για την επιστροφή του στην πτέρυγα των αντρικών φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατείτο πριν την επεισοδιακή μεταγωγή του στις φυλακές Γρεβενών.

    Ο Βασίλης Δημάκης είχε μεταχθεί από τον Κορυδαλλό στα Γρεβενά. Κατόπιν, ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας για να επιστρέψει στην Αθήνα και για να παρακολουθήσει μαθήματα στο Πανεπιστήμιο. Τελικά εγκρίθηκε το αίτημά του, επέστρεψε στην Αθήνα αλλά αντί να οδηγηθεί στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού, οδηγήθηκε σε ειδική πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

    Σύμφωνα με καταγγελίες του συνηγόρου του, εκεί δεν υπήρχε δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης μαθημάτων. Έτσι, ξεκίνησε εκ νέου απεργία πείνας και δίψας για να μεταχθεί στη Δ’ Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Την Τετάρτη, 27 Μαΐου, συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (Κ.Ε.Μ.), η οποία εξέτασε και έκανε αποδεκτό το αίτημα του κρατούμενου, οπότε προγραμματίζεται άμεσα η μεταγωγή του στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Τι συμβαίνει με τον κρατούμενο Δημάκη: Τι απαντά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
    Τι συμβαίνει με τον κρατούμενο Δημάκη: Τι απαντά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

    Σύμφωνα δε με αναφορά της αρχιφύλακα των φυλακών Κορυδαλλού ο Βασ. Δημάκης αρνήθηκε να παρακολουθήσει το μάθημα εξ αποστάσεως που είχε οριστεί για σήμερα

    Με αφορμή την υπόθεση του Βασίλη Δημάκη η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου σε σημείωμά της υποστηρίζει ότι ο Δημάκης έχει καταδικαστεί αμετακλήτως σε συνολική ποινή κάθειρξης άνω των 40 ετών για ληστείες με βαρύ οπλισμό και άλλα αδικήματα, ενώ εντός των φυλακών υπέπεσε σε σωρεία πειθαρχικών αδικημάτων, όπως η κατοχή απαγορευμένων ειδών και ουσιών.

    Οπως σημειώνει αποκορύφωμα της "δράσης" του, ήταν η απόδραση από τις ελληνικές φυλακές, με τις αρχές να τον καταζητούν επί οκτάμηνο.

    Πράγματι, όμως, αποφάσισε, όπως φαίνεται, να αφήσει πίσω του την εγκληματική του δράση και να σπουδάσει στο ΕΚΠΑ, όπου μάλιστα οι επιδόσεις του είναι πολύ καλές. Η Πολιτεία, όχι απλά δεν έβαλε προσχώματα στην επιθυμία του, αλλά τη στήριξε με κάθε μέσο, καθώς η πίστη μας στην εκπαιδευτική διαδικασία, ως "όχημα" επανένταξης των κρατουμένων είναι βαθιά – άλλωστε ήδη η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει να επιδείξει ένα πολυδιάστατο έργο στον τομέα της εκπαίδευσης εντός των φυλακών.

    Η πανδημία και η μεταφορά του

    Ο Δημάκης, επίσης, μεταφέρθηκε στις φυλακές Γρεβενών αμέσως μετά την κρίση του κορονοϊού για λόγους ασφαλείας, καθώς πολλοί εργαζόμενοι στις φυλακές και συγκεκριμένα στα μαγειρία απείχαν των καθηκόντων τους από φόβο απέναντι στον ιό, όπως λέει επίσης η κυρία Νικολάου. Η δε περίοδος της μεταγωγής Δημάκη έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δεν γίνονταν μαθήματα, λόγω της πανδημίας. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών ξεκίνησε τα μαθήματα με τηλεεκπαίδευση στις 26 Μαρτίου και ο Δημάκης αρνήθηκε να υποβάλλει αίτηση για την παρακολούθηση των μαθημάτων εξ αποστάσεως από τις φυλακές Γρεβενών, ζητώντας να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό.

    Οπως υποστηρίζει στο σημείωμα της η κυρία Νικολάου "με καλόπιστη διάθεση και μετά από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας ξεκίνησαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες της επαναμεταγωγής του στον Κορυδαλλό και μεταφέρθηκε βάσει του υγειονομικού πρωτοκόλλου όπως κάθε κρατούμενος στην πτέρυγα ΙΙ. Την ερχόμενη Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών που θα πάρει την οριστική απόφαση, ωστόσο ο Δημάκης ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας και σήμερα αρνήθηκε να παρακολουθήσει το μάθημά του".

    Τι συμβαίνει με τον κρατούμενο Δημάκη: Τι απαντά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

    Αναφορά ότι ο Β. Δημάκης αρνήθηκε να παρακολουθήσει μάθημα

    Σύμφωνα δε με αναφορά της αρχιφύλακα των φυλακών Κορυδαλλού ο Βασ. Δημάκης αρνήθηκε να παρακολουθήσει το μάθημα εξ αποστάσεως που είχε οριστεί για σήμερα

    Με βάση όσα γράφει στην αναφορά της η Αρχιφύλακας, η ίδια και η υποδιευθύντρια των φυλακών μετέβησαν στο χώρο όπου κρατείται για να τον ενημερώσουν για τη δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων διαδικτυακά Ωστόσο σύμφωνα με την αναφορά ο Βασίλης Δημάκης απάντησε ότι δεν επιθυμεί να παρακολουθήσει το μάθημά του στις 15.00-18.00.

    Στην προσπάθεια δε - όπως αναφέρεται- να σταματήσει την απεργία πείνας και δίψας απάντησε ότι νερό θα πιεί όταν μεταφερθεί στο κελί του στην πτέρυγα Ι στις φυλακές Κορυδαλλού.

    η αναφορά

    Ολόκληρη η ανακοίνωση της Σοφίας Νικολάου

    Η αλήθεια για την υπόθεση Δημάκη

    Γράφει η Σοφία Νικολάου

    Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής

    Ο ρόλος της εκάστοτε κυβέρνησης, των φορέων της, αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων, που βρίσκονται υπό την πολιτική της καθοδήγηση, είναι η εφαρμογή της πολιτικής, που περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό έργο, πάντοτε, όμως, στα πλαίσια της νομιμότητας και υπό την ορθή τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών. Όταν, δε, της ζητείται να παραβιάσει τον νόμο και τις διαδικασίες, η απάντηση που οφείλει να δίνει είναι αμείλικτη και παραδειγματική. Είναι επίσης δεδομένο, ότι σε περιπτώσεις που έχει τη δυνατότητα να κάνει αποδεκτό ένα κοινωνικά δίκαιο αίτημα, είναι υποχρεωμένη να το πράττει, πάντοτε, όμως, με γνώμονα τη νομιμότητα και το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.

    Σε αδρές γραμμές, αυτές είναι οι πάγιες αρχές, σύμφωνα με τις οποίες πορευόμαστε τους λίγους αυτούς μήνες που προσπαθούμε να αναμορφώσουμε τη σωφρονιστική πολιτική στην χώρα μας. Είναι οι ίδιες ακριβώς αρχές που διαμόρφωσαν το πλαίσιο των αποφάσεων στην περίπτωση Δημάκη. Και είναι ακριβώς εκείνες οι αρχές που όσοι ασκούν κακοπροαίρετη κριτική, επιθυμούν να παραβιάσουμε, για να αποδείξουν τη δήθεν αγωνιστική τους ετοιμότητα και να καταθέσουν στο κοινό τους τα διαπιστευτήρια του δήθεν αριστερού ανθρωπισμού τους. Ποια είναι όμως η αλήθεια στην περίπτωση του Δημάκη;

    Ο Βασίλης Δημάκης έχει καταδικαστεί αμετακλήτως από την ελληνική δικαιοσύνη σε συνολική ποινή καθείρξεως άνω των σαράντα ετών. Τα βασικότερα εκ των αρκετών εγκλημάτων που διέπραξε ήταν οι ληστείες και μάλιστα με βαρύ οπλισμό. Εντός των φυλακών υπέπεσε σε σωρεία πειθαρχικών αδικημάτων, που μεταξύ άλλων, περιελάμβαναν την κατοχή απαγορευμένων ειδών αλλά και ουσιών. Αποκορύφωμα της "δράσης" του, ήταν η απόδραση από τις ελληνικές φυλακές, με τις αρχές να τον καταζητούν επί οκτάμηνο.

    Πράγματι, όμως, αποφάσισε, όπως φαίνεται, να αφήσει πίσω του την εγκληματική του δράση και να σπουδάσει στο ΕΚΠΑ, όπου μάλιστα οι επιδόσεις του είναι πολύ καλές. Η Πολιτεία, όχι απλά δεν έβαλε προσχώματα στην επιθυμία του, αλλά τη στήριξε με κάθε μέσο, καθώς η πίστη μας στην εκπαιδευτική διαδικασία, ως "όχημα" επανένταξης των κρατουμένων είναι βαθιά – άλλωστε ήδη η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει να επιδείξει ένα πολυδιάστατο έργο στον τομέα της εκπαίδευσης εντός των φυλακών.

    Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ανυπόστατες φήμες περί ύπαρξης κρούσματος κορωνοϊού στις φυλακές Κορυδαλλού, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Είχαν, μάλιστα, ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι κρατούμενοι των μαγειρείων σε πολλές φυλακές της χώρας να απέχουν από τα καθήκοντά τους, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη σίτιση των κρατουμένων. Προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία και την ασφάλεια των Καταστημάτων, πέραν των λοιπών μέτρων που θωράκισαν τις φυλακές απέναντι στον ιό, προχωρήσαμε σε έκτακτες μεταγωγές κρατουμένων. Μεταξύ αυτών, ήταν και ο Βασίλης Δημάκης, για τον οποίο αποφασίστηκε ειδικά η μεταγωγή του στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών, όπου υφίσταται η υποδομή για τηλεκπαίδευση, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παρακολούθηση των σπουδών του. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αμέσως μετά την μεταγωγή τους, όλη εκείνη η αβάσιμη παραφιλολογία για κρούσμα μέσα στις φυλακές και οι εξεγέρσεις των κρατουμένων σταμάτησαν και οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις υποχρεώσεις τους. Η περίοδος, δε, της μεταγωγής ήταν μία περίοδος όπου δεν γίνονταν μαθήματα λόγω της πανδημίας. Στις 26 Μαρτίου, το ΕΚΠΑ ξεκίνησε την τηλεκπαίδευση, ως αποκλειστικό τρόπο παροχής εκπαιδευτικού έργου και με τον τρόπο αυτό θα προχωρήσει και η εκπαιδευτική διαδικασία μέχρι το τέλος του εξαμήνου. Δεν υφίστατο και δεν υφίσταται δυνατότητα φυσικής παρακολούθησης. Παρ’ όλ’ αυτά, ο κρατούμενος αρνήθηκε πεισματικά να υποβάλει αίτηση για τηλεκπαίδευση στα Γρεβενά, αν και του δόθηκε η ευκαιρία επανειλημμένως. Ξεκίνησε, μάλιστα, απεργία πείνας, με αίτημα την επαναμεταγωγή του στον Κορυδαλλό, παρά το γεγονός ότι ακόμα κι αν μεταγόταν εκεί, το Πανεπιστήμιο δεν παρείχε τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας στα μαθήματα!

    Με καλόπιστη διάθεση και μετά από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας, ξεκίνησαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες της επαναμεταγωγής. Μάλιστα, ενώ ο κρατούμενος βρισκόταν στο δρόμο για τον Κορυδαλλό, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με εγκαλούσε για καθεστωτική συμπεριφορά, ψευδόμενος από βήματος Βουλής ότι δήθεν αγνοώ το "δίκαιο αίτημά του".

    Όπως κάθε νεομεταγόμενος, βάσει του υγειονομικού πρωτοκόλλου, ο κρατούμενος μεταφέρθηκε σε ειδικό χώρο του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλός ΙΙ. Όλα τα βιβλία του απεστάλησαν με κούριερ στο κελί του. Και ενώ το συγκεκριμένο κατάστημα δίνει τη δυνατότητα για τηλεκπαίδευση, ο Βασίλης Δημάκης ήθελε με κάθε τρόπο τη μεταγωγή του στο Κατάστημα Κορυδαλλού Ι. Γιατί άραγε;

    Είναι αξιοσημείωτο, ότι ακόμη και σήμερα, Δευτέρα 25 Μαΐου, ενώ έχει μάθημα ¨Συγκριτική Πολιτική ΙΙ¨ και η αίθουσα για την τηλεκπαίδευση είναι έτοιμη γι’ αυτόν, αρνείται να παρακολουθήσει, δηλώνοντας επί λέξει ότι δεν τον ενδιαφέρει να χάσει το μάθημα, αυτό που θέλει είναι να επιστρέψει στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι.

    Νέος γύρος ανυπόστατης κριτικής από την αντιπολίτευση και νέες επιστολές διαμαρτυρίας από τον ίδιο, ότι δήθεν κρατείται με τρομοκράτες. Είναι δεδομένο ότι, σε αυτόν τον παραλογισμό, δεν μπορούσαμε να ακολουθήσουμε. Ο κρατούμενος δεν έπρεπε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές ούτε του φυλακτικού προσωπικού ούτε των κρατουμένων, ασχέτως εάν, σε κάθε περίπτωση, η πτέρυγα κράτησής του είχε και κρατούμενους για οικονομικά αδικήματα. Αμέσως, όμως, με την ολοκλήρωση του υποχρεωτικού 14ημέρου απομόνωσης, το Σάββατο 23/5 και χωρίς να αναμένει την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, που έχει ήδη οριστεί για την Τετάρτη, 27/5 και συνεπώς είναι πλέον η μόνη αρμόδια για να αποφασίσει τη μεταγωγή του, ξεκίνησε ξανά απεργία πείνας και δίψας, με σύσσωμους τους υποστηρικτές του να διαμαρτύρονται και πάλι με αβάσιμο και αναίτιο τρόπο.

    Σημειώνω εδώ, ότι το Σάββατο 23 Μαΐου ο Βασίλης Δημάκης ενημερώθηκε ότι επίκειται μέσα σε αυτή την εβδομάδα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών όπου, μεταξύ άλλων, θα εξετάσει και το αίτημά του για τη μετάβασή του στο Κατάστημα Κορυδαλλού Ι.

    Την επομένη, Κυριακή 24 Μαΐου, ο καθηγητής του Πέτρος Δαμιανός, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί μου, είχε την ίδια ενημέρωση.

    Είναι πλέον φανερό ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση, επιζητώντας να εμφανιστούν ως οι διαπρύσιοι ιεροκήρυκες ενός σωφρονισμού που έχουν στο μυαλό τους, όπου η ασφάλεια και η τήρηση της νομιμότητας είναι έρμαια στις παράλογες, ανυπόστατες και εκβιαστικές διαθέσεις των κρατουμένων. Δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον κατήφορο.

    Τι λέει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

    Απαντήσεις για το θέμα του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη, δίνει η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, μετά τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει και πάλι από προχθές ύστερα και από την νέα απεργία πείνας και δίψας στην οποία προχώρησε ο 40χρονος κρατούμενος, καθώς συμπληρώθηκαν οι 14 μέρες καραντίνας του στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και δεν επέστρεψε στο κελί του.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η ΓΓΑΠ, δίνει διευκρινίσεις για το θέμα των σπουδών του Δημάκη στο ΕΚΠΑ, το οποίο υπογραμμίζουν όλες οι πλευρές που αντιδρούν στις ενέργειες της Γραμματείας και της γ.γ. Σοφίας Νικολάου προσωπικά, και τονίζει ότι από την αρχή του δόθηκε η πρόσβαση και η υλικοτεχνική υποδομή για να συνεχίσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευσή του, χωρίς αυτή να διακοπεί.

    Καταλήγοντας η ανακοίνωση υπογραμμίζει πως "κάθε αναφορά περί ανυπαρξίας υλικοτεχνικών υποδομών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των κρατουμένων απέχει από την πραγματικότητα και υποκρύπτει ύποπτα και μικροπολιτικά κίνητρα".

    Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΓΓΑΠ αναφέρει:

    "Ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης κρατείται στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ και διαθέτει, όπως και κάθε άλλος κρατούμενος ο οποίος επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματος στην εκπαίδευση, τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του μέσω της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης.

    Ήδη από τη χρονική περίοδο που κρατούνταν στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών, η αρμόδια υπηρεσία τον ενημέρωσε για τα δικαιώματά του αναφορικά με την πρόσβαση στην υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευσή του και τη συνέχιση των σπουδών του στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο οποίο και φοιτά. Ωστόσο, αν και στον κρατούμενο δόθηκε επανειλημμένως η δυνατότητα να υποβάλει σχετικό αίτημα, εκείνος αρνήθηκε πεισματικά να προβεί σε αυτή την ενέργεια.

    Με την μεταγωγή του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, ως νεοεισερχόμενος κρατούμενος, μεταφέρθηκε σε ειδικό χώρο καραντίνας, προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

    Η πρόσβασή του στις σπουδές του δεν διεκόπη, και αυτό διότι, πρώτον όλα τα βιβλία του απεστάλησαν με κούριερ στο κελί του και δεύτερον το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ διαθέτει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους φοιτητές του Τμήματός του, ήτοι ειδικά διαμορφωμένο χώρο γραφείου με εγκατεστημένο ηλεκτρονικό υπολογιστή.

    Παρόλα αυτά, ο κρατούμενος Δημάκης επέμεινε στο αίτημά του περί μεταγωγής του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι. Μάλιστα, σήμερα, 25η Μαΐου 2020 και ενώ έχει μάθημα "Συγκριτική Πολιτική ΙΙ", ο κρατούμενος αρνείται να το παρακολουθήσει, δηλώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει να χάσει το μάθημά του και ότι το μόνο που θέλει είναι να επιστρέψει στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι.

    Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, οι προϋποθέσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την συνέχιση των σπουδών του κρατούμενου Δημάκη, όπως και κάθε άλλου κρατούμενου που επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματός του στην εκπαίδευση, πληρούνται στο έπακρο. Κάθε άλλη αναφορά περί ανυπαρξίας υλικοτεχνικών υποδομών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των κρατουμένων απέχει από την πραγματικότητα και υποκρύπτει ύποπτα και μικροπολιτικά κίνητρα".

    Να σημειωθεί πως για το αδιέξοδο στην υπόθεση αναφέρθηκε με αναρτήσεις της στο facebook η δημοσιογράφος Ελενα Ακρίτα.

    Η δημοσιογράφος απευθύνεται και στον πρωθυπουργό για πιθανή δραματική εξέλιξη στην απεργία πείνας και δίψας που ξεκίνησε ο Β. Δημάκης διεκδικώντας να συνεχίσει τις σπουδές του.

    Οπως γράφει η κα Ακρίτα

    Κύριε Πρωθυπουργέ εμείς δεν ξέρουμε καμία Σοφία Νικολάου, εσείς βάλατε αυτό (το) πράμα - γιατί άνθρωπος δεν είναι - σε αυτή τη θέση.

    Αν πεθάνει ο Βασιλης Δημάκης το κρίμα στο λαιμό σας!

    #VDimakis #Βασίλης_Δημάκης

    Πηγή: TheToc.gr

  • Σχολεία: Πώς θα μπουν τελικά οι «κάμερες» - Οι διευκρινίσεις του υπ. Παιδείας
    Σχολεία: Πώς θα μπουν τελικά οι «κάμερες» - Οι διευκρινίσεις του υπ. Παιδείας

    Θα γίνεται μόνο ζωντανή μετάδοση του μαθήματος και όχι καταγραφή και αποθήκευση ξεκαθαρίζει το υπ. Παιδείας - Απαντήσεις σήμερα από Κεραμέως στη Βουλή - Στη 1 συλλαλητήριο της ΟΛΜΕ στο κέντρο της Αθήνας

    Με το βλέμμα στραμμένο στο τι θα κάνουν την ερχόμενη εβδομάδα που επιστρέφουν και οι υπόλοιποι συμμαθητές τους στα σχολεία, περισσότεροι από τους μισούς μαθητές της Γ΄ Λυκείου έχουν επιστρέψει ήδη στα θρανία. Στην ουσία και η χθεσινή ημέρα ήταν η πρώτη ημέρα για την υπόλοιπη μισή τάξη, καθώς οι μισοί μαθητές μίας τάξης πήγαν σχολείο για πρώτη φορά τη Δευτέρα και οι υπόλοιποι μισοί χθες, Τρίτη.

    Οι μαθητές πάντως φαίνεται ότι τηρούν με ευλάβεια τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ενώ οι πρώτες ημέρες ήταν αφιερωμένες στην ενημέρωση για την «Ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας μετά το διάστημα παραμονής στο σπίτι» από ειδικό έντυπο της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Σίσσυς Χατζηχρήστου. Τα ποσοστά μαθητών που επιστρέφουν στα σχολεία είναι μεγαλύτερα σε περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα, κυρίως στα μικρότερα νησιά, και στην Ευρυτανία που δεν έχουν θέμα με μεγάλη διασπορά της νόσου.

    Σήμερα το πρωί η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απαντά στη Βουλή για την εικόνα στα σχολεία μετά την επαναλειτουργία τους μετά από επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Χαράς Κεφαλίδου. Η υπουργός Παιδείας αναμένεται να δώσει στοιχεία για την επαναφορά των μαθητών στα σχολεία αλλά και τα μέτρα υγιεινής που έχουν ληφθεί.

    Την ίδια ώρα για σήμερα στη μία μετά το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί και εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή το θέμα της καταγραφής των μαθημάτων με κάμερες και διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.

    Υπ. Παιδείας: Οχτώ ερωτήσεις-απαντήσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τις αίθουσες των σχολείων αλλά υπό προϋποθέσεις

    Οκτώ ερωτήσεις- απαντήσεις για την διάταξη για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση ετοίμασε το υπουργείο Παιδείας, παράλληλα η Νίκη Κεραμέως, σχετικά με αφορμή την ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Παρά την εκστρατεία παραπληροφόρησης και τη δίκη προθέσεων, με τη σημερινή της ανακοίνωση η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αποσαφήνισε ότι είναι καταρχήν νόμιμος ο σκοπός της ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως προβλέπεται στην πρόσφατη ρύθμιση, ότι το Υπουργείο Παιδείας είχε συμβουλευθεί την Αρχή πριν τη διαμόρφωση της ρύθμισης και ενσωμάτωσε συγκεκριμένες προτάσεις της».

    Με Υπουργική Απόφαση θα οριστούν, μεταξύ άλλων, οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της διάταξης, καθώς και μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων, λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων πρωτίστως μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και τυχόν άλλων ενδιαφερομένων.

    1. Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση;

    Προβλέπει εκτενέστερο θεσμικό πλαίσιο για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ιδιαίτερα, δε, τώρα που προχωρούμε σε σταδιακή επαναλειτουργία σχολείων, με δυνατότητα για κάποιους μαθητές να απουσιάζουν για συγκεκριμένους λόγους. Ειδικότερα:

    • Προβλέπεται, όπως είχε αναγγελθεί, η δυνατότητα ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές που συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε μαθητές που συμμετέχουν εξ αποστάσεως, σε περίπτωση επιδημικής νόσου (όπως αυτή που βιώνουμε τώρα λόγω του κορωνοϊού COVID-19)
    • Επιπλέον, προβλέπεται, σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, η δυνατότητα συνολικής σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για όσο διαρκεί η έκτακτη ή απρόβλεπτη συνθήκη (π.χ. σε περίπτωση φυσικών καταστροφών).

    Ως εξαιρετική διάταξη, η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση θεσπίστηκε και στη χώρα μας, ώστε να μετριαστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις σε περιπτώσεις υγειονομικής κρίσης ή άλλης έκτακτης ανάγκης.

    2. Εκτός από τις γενικές ρυθμίσεις για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση όταν προβλέπεται έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός, η ρύθμιση προβλέπει και τη δυνατότητα ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως σε ειδικές περιστάσεις. Γιατί εισάγετε αυτή τη συγκεκριμένη ρύθμιση;

    Η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές, που συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους που απουσιάζουν και συμμετέχουν εξ αποστάσεως μέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης προβλέπεται αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις επιδημικών νόσων. Ακριβώς την ανάγκη αυτή βιώνουμε τώρα κατά τη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων.

    Μέριμνα του Υπουργείου είναι να μην μείνει κανείς μαθητής πίσω, να μην αποκοπούν δηλαδή από την εκπαιδευτική διαδικασία οι μαθητές εκείνοι που πρέπει να παραμείνουν σπίτι. Να μην τιμωρηθούν, επειδή προστατεύουν την υγεία τη δική τους, των οικογενειών τους, του κοινωνικού συνόλου, παραμένοντας εκτός σχολικής αίθουσας, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών. Χωρίς την επιλογή της ζωντανής μετάδοσης, μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές μπορεί να μείνουν μήνες αποκομμένοι από κάθε μαθησιακή διαδικασία.

    3. Όταν η Πολιτεία προβλέπει τη δυνατότητα για ορισμένους μαθητές να μείνουν εκτός σχολείου για προληπτικούς λόγους προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας, είναι και αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνήσει για την πρόσβαση των μαθητών αυτών στην εκπαιδευτική διαδικασία εξ αποστάσεως. Υποκαθίσταται η δια ζώσης διδασκαλία;

    Ασφαλώς και όχι. Η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ανάγκης σε έκτακτες περιπτώσεις, ώστε να μην αποξενωθούν οι μαθητές από τη μαθησιακή διαδικασία για το διάστημα κατά το οποίο επικρατούν οι ανωτέρω έκτακτες συνθήκες.

    4. Προβλέπεται βιντεοσκόπηση του μαθήματος μέσα από την τάξη;

    Όχι. Η διάταξη προβλέπει ότι στις περιπτώσεις αυτές επιδημικής νόσου, όπως αυτή που βιώνουμε – επιτρέπεται μόνο η ζωντανή μετάδοση ήχου και εικόνας σε πραγματικό χρόνο, για όσο διαρκεί η διδασκαλία, με αποκλειστικούς αποδέκτες τους μαθητές. Απαγορεύεται ρητά η καταγραφή και η αποθήκευση του παραδιδόμενου μαθήματος.

    5. Θα εγκατασταθούν κάμερες στις τάξεις και θα γίνεται καταγραφή;

    Όχι. Καμία εγκατάσταση κάμερας δεν θα γίνει στις τάξεις. Θα χρησιμοποιείται απλός φορητός ηλεκτρονικός εξοπλισμός, όπως αυτός που χρησιμοποιούνταν για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δηλαδή υπολογιστής, τάμπλετ, κινητό, όποια συσκευή διατίθεται, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της σύνδεσης του εκπαιδευτικού με τους μαθητές του για το συγκεκριμένο σκοπό. Οι μαθητές θα μπορούν να συνδέονται και μέσω σταθερού τηλεφώνου, με αστική χρέωση.

    6. Μπορεί να συνδεθεί ψηφιακά οποιοσδήποτε με τη φυσική τάξη;

    Όχι, ο σύνδεσμος μέσω του οποίου συνδέονται οι μαθητές που μένουν σπίτι για λόγους προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας δίδεται αποκλειστικά σε αυτούς από τον εκπαιδευτικό. Προ της σύνδεσης των εν λόγω μαθητών με την τάξη, ο εκπαιδευτικός πρέπει πρώτα να τους επιτρέψει την είσοδο στην πλατφόρμα. Ο εκπαιδευτικός έχει τον πλήρη έλεγχο των εισερχόμενων συμμετεχόντων και όλης της διαδικασίας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

    7. Τίθεται ζήτημα προσωπικών δεδομένων των μαθητών;

    Για τη διασφάλιση της προστασίας τυχόν προσωπικών δεδομένων, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα. Η διάταξη διαμορφώθηκε μετά από διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ενσωματώνει περισσότερες εγγυήσεις ακόμη και από αυτές που απαιτεί το ενωσιακό δίκαιο και η ελληνική νομοθεσία. Επιπλέον η λήψη θα εστιάζει μόνο στον πίνακα ή/και τον εκπαιδευτικό, και όχι στους μαθητές. Ο εκπαιδευτικός διατηρεί τη δυνατότητα σίγασης της φωνής μαθητή, ή ακόμα και διακοπής της μετάδοσης, εάν το κρίνει απαραίτητο.

    8. Είναι υποχρεωτική η ταυτόχρονη μετάδοση του μαθήματος από την τάξη μέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης στην περίπτωση της επιδημικής νόσου;

    Η ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με τη χρήση τεχνολογίας για ταυτόχρονη μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό. Όπως προαναφέρθηκε, η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές, που συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους που απουσιάζουν και συμμετέχουν εξ αποστάσεως, προβλέπεται μόνο ως δυνατότητα και μόνο σε περίπτωση επιδημικής νόσου.

    Τι ισχύει για τους απουσίες

    Η αποτύπωση των ημερήσιων απουσιών δεν αφορά στον χαρακτηρισμό της φοίτησης, αλλά προορίζεται για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων που θα διατεθούν στο Υπουργείο Υγείας όπως προβλέπει διευκρινιστική εγκύκλιος της υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη.

    Στην ειδική φόρμα αποτύπωσης απουσιών καταχωρίζεται καθημερινά το σύνολο των μαθητών/τριών που απουσιάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ανά τάξη (αριθμητικό σύνολο μαθητών/τριών και όχι των ωρών απουσίας).

    Η αποτύπωση των ημερήσιων απουσιών δεν αφορά στον χαρακτηρισμό της φοίτησης, αλλά προορίζεται για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων που θα διατεθούν στο Υπουργείο Υγείας. Στη νέα φόρμα απουσιών καταχωρίζονται όλες οι ημερήσιες απουσίες, ασχέτως αιτιολογίας. Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι οι απουσίες που δεν θα ληφθούν υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών, καταχωρίζονται στο Πληροφοριακό Σύστημα myschool, με αιτιολογία: «λόγω εποχικής γρίπης/covid-19».

    Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για τις απουσίες:

    Οι απουσίες των μαθητών/τριών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μετά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, τη Δευτέρα 11η Μαΐου 2020 για την Γ ́ Λυκείου και τη Δευτέρα 18η Μαΐου 2020 για τα Γυμνάσια και την Α ́ και Β ́ Λυκείου, δεν θα ληφθούν υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής τους, εφόσον ο γονέας ή κηδεμόνας τους, ή οι ίδιοι/ες εάν είναι ενήλικοι/ες, υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση, ότι ο/η μαθητής/τρια ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19, όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο εικοστό πέμπτο της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιε- χομένου (ΦΕΚ Α ́ 64) και την υπ ́αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/315/ οικ.8030/18.3.2020 κοινή απόφαση Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών (ΦΕΚ Β ́928), ή σε τυχόν μεταγενέστερο της παρούσας απόφασης, νόμο ή υπουργική απόφαση, ή έρχεται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού του περιβάλλοντος που ανήκει στην παραπάνω ομάδα αυξημένου κινδύνου, ή ήδη νοσεί.

    Στις δηλώσεις αυτές θα αναφέρεται η περίπτωση η οποία συντρέχει: «το τέκνο μου ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19» ή «έχω άτομο στο οικογενειακό μου περιβάλλον που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19 ή ήδη νοσεί».

    Πηγή: Protothema.gr
  • Σχολεία: Τι θα ισχύσει τελικά για τις κάμερες και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
    Σχολεία: Τι θα ισχύσει τελικά για τις κάμερες και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

    Με χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και όχι με εγκατάσταση καμερών στις αίθουσες η εξ αποστάσεως εκπαίδευση που κρίθηκε νόμιμη από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων- Διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας με οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις

    Τέλος στην αντιπαράθεση ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τους εκπαιδευτικούς που αντιδρούσαν στη χρήση καμερών στις σχολικές αίθουσες, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν το μάθημα ταυτόχρονα με τους μαθητές που βρίσκονται σ΄αυτές και οι συμμαθητές τους που δεν θα έχουν φυσική παρουσία, βάζει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
    Σύμφωνα με την Αρχή, η χρήση των καμερών είναι νόμιμη σε περιπτώσεις πανδημίας για την ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές με φυσική παρουσία στην τάξη και σε μαθητές με τη μέθοδο
    της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά απαγορεύεται η καταγραφή και αποθήκευση των μαθημάτων.

    Κεραμέως: Νόμιμος ο σκοπός της διάταξης για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση

    keramews small

    Σχετικά με το ζήτημα της ρύθμισης για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση που νομοθετήθηκε πρόσφατα, και με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Όταν η Πολιτεία προβλέπει τη δυνατότητα για ορισμένους μαθητές να μείνουν εκτός σχολείου για προληπτικούς λόγους προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας, είναι και αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνήσει για την πρόσβαση των μαθητών αυτών στην εκπαιδευτική διαδικασία εξ αποστάσεως.»

    Παρά την εκστρατεία παραπληροφόρησης και τη δίκη προθέσεων, με τη σημερινή της ανακοίνωση η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αποσαφήνισε ότι είναι καταρχήν νόμιμος ο σκοπός της ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως προβλέπεται στην πρόσφατη ρύθμιση, ότι το Υπουργείο Παιδείας είχε συμβουλευθεί την Αρχή πριν τη διαμόρφωση της ρύθμισης και ενσωμάτωσε συγκεκριμένες προτάσεις της.

    Με Υπουργική Απόφαση θα οριστούν, μεταξύ άλλων, οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της διάταξης, καθώς και μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων, λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων πρωτίστως μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και τυχόν άλλων ενδιαφερομένων».

    Διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας με οκτώ ερωτήσεις - απαντήσεις

    Μετά τις αντιρρήσεις που διατύπωσαν εκπαιδευτικοί και την απόφαση της Αρχής, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις και απαντήσεις που ξεκαθαρίζουν τα δεδομένα και το τι ακριβώς ισχύει για τη χρήση των καμερών στις σχολικές αίθουσες:


    Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση;

    Προβλέπει εκτενέστερο θεσμικό πλαίσιο για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ιδιαίτερα, δε, τώρα που προχωρούμε σε σταδιακή επαναλειτουργία σχολείων, με δυνατότητα για κάποιους μαθητές να απουσιάζουν για συγκεκριμένους λόγους. Ειδικότερα:

    • Προβλέπεται, όπως είχε αναγγελθεί, η δυνατότητα ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές που συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε μαθητές που συμμετέχουν εξ αποστάσεως, σε περίπτωση επιδημικής νόσου (όπως αυτή που βιώνουμε τώρα λόγω του κορωνοϊού COVID-19)

    • Επιπλέον, προβλέπεται, σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, η δυνατότητα συνολικής σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για όσο διαρκεί η έκτακτη ή απρόβλεπτη συνθήκη (π.χ. σε περίπτωση φυσικών καταστροφών).

    Ως εξαιρετική διάταξη, η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση θεσπίστηκε και στη χώρα μας, ώστε να μετριαστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις σε περιπτώσεις υγειονομικής κρίσης ή άλλης έκτακτης ανάγκης.

    Εκτός από τις γενικές ρυθμίσεις για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση όταν προβλέπεται έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός, η ρύθμιση προβλέπει και τη δυνατότητα ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως σε ειδικές περιστάσεις. Γιατί εισάγετε αυτή τη συγκεκριμένη ρύθμιση;

    Η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές, που συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους που απουσιάζουν και συμμετέχουν εξ αποστάσεως μέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης προβλέπεται αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις επιδημικών νόσων. Ακριβώς την ανάγκη αυτή βιώνουμε τώρα κατά τη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων.

    Μέριμνα του Υπουργείου είναι να μην μείνει κανείς μαθητής πίσω, να μην αποκοπούν δηλαδή από την εκπαιδευτική διαδικασία οι μαθητές εκείνοι που πρέπει να παραμείνουν σπίτι. Να μην τιμωρηθούν, επειδή προστατεύουν την υγεία τη δική τους, των οικογενειών τους, του κοινωνικού συνόλου, παραμένοντας εκτός σχολικής αίθουσας, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών. Χωρίς την επιλογή της ζωντανής μετάδοσης, μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές μπορεί να μείνουν μήνες αποκομμένοι από κάθε μαθησιακή διαδικασία.

    Όταν η Πολιτεία προβλέπει τη δυνατότητα για ορισμένους μαθητές να μείνουν εκτός σχολείου για προληπτικούς λόγους προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας, είναι και αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνήσει για την πρόσβαση των μαθητών αυτών στην εκπαιδευτική διαδικασία εξ αποστάσεως.

    Υποκαθίσταται η δια ζώσης διδασκαλία;

    Ασφαλώς και όχι. Η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ανάγκης σε έκτακτες περιπτώσεις, ώστε να μην αποξενωθούν οι μαθητές από τη μαθησιακή διαδικασία για το διάστημα κατά το οποίο επικρατούν οι ανωτέρω έκτακτες συνθήκες.

    Προβλέπεται βιντεοσκόπηση του μαθήματος μέσα από την τάξη;

    Όχι. Η διάταξη προβλέπει ότι στις περιπτώσεις αυτές επιδημικής νόσου, όπως αυτή που βιώνουμε – επιτρέπεται μόνο η ζωντανή μετάδοση ήχου και εικόνας σε πραγματικό χρόνο, για όσο διαρκεί η διδασκαλία, με αποκλειστικούς αποδέκτες τους μαθητές. Απαγορεύεται ρητά η καταγραφή και η αποθήκευση του παραδιδόμενου μαθήματος.

    Θα εγκατασταθούν κάμερες στις τάξεις και θα γίνεται καταγραφή;

    Όχι. Καμία εγκατάσταση κάμερας δεν θα γίνει στις τάξεις. Θα χρησιμοποιείται απλός φορητός ηλεκτρονικός εξοπλισμός, όπως αυτός που χρησιμοποιούνταν για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δηλαδή υπολογιστής, τάμπλετ, κινητό, όποια συσκευή διατίθεται, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της σύνδεσης του εκπαιδευτικού με τους μαθητές του για το συγκεκριμένο σκοπό. Οι μαθητές θα μπορούν να συνδέονται και μέσω σταθερού τηλεφώνου, με αστική χρέωση.

    Μπορεί να συνδεθεί ψηφιακά οποιοσδήποτε με τη φυσική τάξη;

    Όχι, ο σύνδεσμος μέσω του οποίου συνδέονται οι μαθητές που μένουν σπίτι για λόγους προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας δίδεται αποκλειστικά σε αυτούς από τον εκπαιδευτικό. Προ της σύνδεσης των εν λόγω μαθητών με την τάξη, ο εκπαιδευτικός πρέπει πρώτα να τους επιτρέψει την είσοδο στην πλατφόρμα. Ο εκπαιδευτικός έχει τον πλήρη έλεγχο των εισερχόμενων συμμετεχόντων και όλης της διαδικασίας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

    Τίθεται ζήτημα προσωπικών δεδομένων των μαθητών;

    Για τη διασφάλιση της προστασίας τυχόν προσωπικών δεδομένων, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα. Η διάταξη διαμορφώθηκε μετά από διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ενσωματώνει περισσότερες εγγυήσεις ακόμη και από αυτές που απαιτεί το ενωσιακό δίκαιο και η ελληνική νομοθεσία. Επιπλέον η λήψη θα εστιάζει μόνο στον πίνακα ή/και τον εκπαιδευτικό, και όχι στους μαθητές. Ο εκπαιδευτικός διατηρεί τη δυνατότητα σίγασης της φωνής μαθητή, ή ακόμα και διακοπής της μετάδοσης, εάν το κρίνει απαραίτητο.

    Είναι υποχρεωτική η ταυτόχρονη μετάδοση του μαθήματος από την τάξη μέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης στην περίπτωση της επιδημικής νόσου;

    Η ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με τη χρήση τεχνολογίας για ταυτόχρονη μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό.
    Όπως προαναφέρθηκε, η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές, που συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους που απουσιάζουν και συμμετέχουν εξ αποστάσεως, προβλέπεται μόνο ως δυνατότητα και μόνο σε περίπτωση επιδημικής νόσου.


    Η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

    Νωρίτερα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είχε αποφανθεί ότι είναι νόμιμη η εξ αποστάσεως εκπαίδευση με μετάδοση του μαθήματος, αλλά όχι η αποθήκευση- επεξεργασία.

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος και μέλη της Αρχής πραγματοποίησαν τηλεδιασκέψεις με το προεδρείο και τη νομική σύμβουλο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ και εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών Δασκάλων, μετά από σχετικά αιτήματά τους.

    Αφορμή για την πραγματοποίηση της τηλεδιάσκεψης αυτής απετέλεσε νομοθετικό πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας για με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

    Κατόπιν αυτών, η Αρχή παρατηρεί ότι «ο σκοπός της συγκεκριμένης επεξεργασίας που συνίσταται στην παροχή εκπαίδευσης είναι κατ’ αρχήν νόμιμος και μπορεί να αποτελέσει, υπό προϋποθέσεις, τη βάση για τη σύννομη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των διδασκόντων και των μαθητών στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης».

    Πέραν όμως «της απαγόρευσης της καταγραφής και αποθήκευσης του μαθήματος», ύστερα από συμβουλευτική σύσταση της Αρχής, ορίστηκε ο υπεύθυνος επεξεργασίας, περιορίστηκε ο σκοπός χρήσης των μεταδιδομένων (πληροφορίες που παράγονται κατά τη λειτουργία των συστημάτων τηλεκπαίδευσης, π.χ. δεδομένα για τους χρόνους διάσκεψης ενός χρήστη) και «θεσπίσθηκε η υποχρέωση καταστροφής τους».

    Περαιτέρω ετέθη, ως προϋπόθεση για την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα εξειδικεύσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, «η διενέργεια εκτίμησης αντικτύπου». Με την υπουργική αυτή απόφαση «θα οριστούν, πλην άλλων, και οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων. Με την απόφαση αυτή θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του νέου τρόπου διδακτικής και θα είναι δυνατή η συνολική αξιολόγησή του από την άποψη της αρχής της αναλογικότητας που διέπει το δίκαιο των προσωπικών δεδομένων».

    Παράλληλα, η Αρχή αναγνωρίζει ότι «η ταυτόχρονη διδασκαλία συνεπάγεται περισσότερους κινδύνους στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των μαθητών εν συγκρίσει με τη διδασκαλία στην τάξη». Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, προβλέπεται μόνο κατ’ εξαίρεση σε περίπτωση επιδημικής νόσου.

    Υπογραμμίζει όμως, η Αρχή ότι «η εφαρμογή της διάταξης εξαρτάται από τη διενέργεια εκτίμησης αντικτύπου των σχεδιαζόμενων πράξεων επεξεργασίας στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η οποία διενεργείται με συγκεκριμένη μεθοδολογία, ώστε να προσδιοριστούν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης των κινδύνων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι εγγυήσεις, τα μέτρα και οι μηχανισμοί ασφάλειας μέσω των οποίων διασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των εκπαιδευτικών, των μαθητών, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, και άλλων ενδιαφερόμενων προσώπων».

    Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία Εσωτερική: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

  • Κορωνοϊός - Εξ αποστάσεως διδασκαλία: Αυξανόμενη η ανταπόκριση μαθητών και εκπαιδευτικών
    Κορωνοϊός - Εξ αποστάσεως διδασκαλία: Αυξανόμενη η ανταπόκριση μαθητών και εκπαιδευτικών

    Κορωνοϊός - Εξ αποστάσεως διδασκαλία: Αναλυτικά τα στοιχεία για τα σχολεία, τα δημόσια ΙΕΚ και τα Πανεπιστήμια - 9.462.802 συμμετοχές μαθητών αθροιστικά σε ψηφιακές τάξεις - 36.091.106 λεπτά μαθημάτων σύγχρονης τηλεκπαίδευσης

    Εντυπωσιακή και ολοένα αυξανόμενη συνεχίζει να είναι η ανταπόκριση μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών και εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τα αποτελέσματα, όπως τα δίνει σήμερα το υπουργείο Παιδείας, αποδεικνύουν την ευρεία συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας και στους τρεις άξονες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

    Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Δύο σχεδόν μήνες από την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων και η εκπαιδευτική κοινότητα συμμετέχει ακόμη πιο ενεργά, ακόμη πιο εντατικά, και στους τρεις άξονες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Μας συγκινεί κάθε φορά η θερμή ανταπόκριση μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών και εκπαιδευτικών, και μας ενδυναμώνει, για κάθε νέα προσπάθεια, για κάθε επόμενο βήμα. Συνεχίζουμε τα μαθήματα στο σπίτι, ξεκινάμε σταδιακά και τα μαθήματα στο σχολείο, τηρώντας τα μέτρα προστασίας και προφύλαξης, μένοντας ασφαλείς.»

    Συγκεκριμένα, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης, βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων:

    Α. ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Στη σύγχρονη εκπαίδευση καταγράφηκαν τα εξής στοιχεία:
    - 9.462.802 συμμετοχές μαθητών αθροιστικά σε ψηφιακές τάξεις
    - 766.458 συμμετοχές μαθητών σε ψηφιακές τάξεις καθημερινά
    - 112.872 εκπαιδευτικοί έχουν δημιουργήσει την προσωπική ψηφιακή τους τάξη
    - 532.251 ψηφιακές τάξεις έχουν δημιουργηθεί αθροιστικά
    - ως και 40.957 ψηφιακές τάξεις την ημέρα
    - 36.091.106 λεπτά μαθημάτων σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

    Στην ασύγχρονη εκπαίδευση:
    - Συμμετοχή μαθητών στις πλατφόρμες e-class: 744.973/ e-me: 369.531
    - Συμμετοχή εκπαιδευτικών στις πλατφόρμες e-class: 115.618/ e-me: 75.259
    - Συνολικά περισσότεροι από 1.099.421 μαθητές και 193.062 εκπαιδευτικοί έχουν εγγραφεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

    Εκπαιδευτική τηλεόραση:
    145.000 παιδιά ηλικίας 4-14 ετών παρακολούθησαν καθημερινά το μήνα Απρίλιο το πρόγραμμα εκπαιδευτικής τηλεόρασης που καθιέρωσε και υλοποίησε το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την ΕΡΤ.

    Β. ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ

    96,3% των μαθημάτων που διενεργούνταν δια ζώσης είναι ήδη ενταγμένα στην ασύγχρονη τηλεκπαίδευση.

    Γ. ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

    96,35% των προπτυχιακών μαθημάτων παραδίδονται μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Κορωνοϊός: Ξεκίνησαν ψηφιακά μαθήματα σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο
    Κορωνοϊός: Ξεκίνησαν ψηφιακά μαθήματα σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο

    Ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή για την εξ αποστάσεως διδασκαλία με έμφαση στη Γ’ Λυκείου

    Πιλοτικά ξεκίνησαν σήμερα στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου τα e –μαθήματα με έμφαση στη Γ’ Λυκείου. Κάθε εκπαιδευτικός διαθέτει μια εικονική τάξη με την οποία οι μαθητές συνδέονται, και έχει τη δυνατότητα να μοιραστεί μαζί τους υλικό (έγγραφα, παρουσιάσεις), να διαμοιραστεί μαζί τους την οθόνη τους, ενώ μπορεί ακόμη να επιβάλει απόλυτη σιγή στην τάξη, και οι μαθητές μπορούν να ζητήσουν το λόγο και να υποβάλουν ερωτήσεις. Σήμερα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, έπειτα από την αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών για την πρόληψη της μετάδοσης του κορονοϊού.

    Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενεργοποιεί τα ψηφιακά εργαλεία, που θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών πιλοτικά στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου με έμφαση στη Γ’ Λυκείου. Οι τρείς αυτοί νομοί επελέγησαν καθώς είναι οι πρώτοι στους οποίους ανεστάλη, καθολικά, η λειτουργία των σχολείων. Πραγματοποιήθηκε σήμερα εισαγωγικό διαδικτυακό σεμινάριο σε περιφερειακούς διευθυντές, διευθυντές εκπαίδευσης, διευθυντές σχολείων και καθηγητές πληροφορικής των νομών αυτών, προκειμένου οι πληροφορίες να διοχετευτούν περαιτέρω στους εκπαιδευτικούς και να ξεκινήσει αύριο η διδασκαλία.
    Στο εισαγωγικό σεμινάριο συμμετείχαν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, και η Γενική Γραμματέας, Σίσσυ Γκίκα.

    Αύριο θα ακολουθήσει εισαγωγικό σεμινάριο σε σχολεία των νομών Δράμας, Έβρου, Ροδόπης, Λέσβου, Σάμου, Χίου, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κιλκίς, Πέλλας, Δωδεκανήσου, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Λασιθίου.

    Όπως δήλωσε σχετικά η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως: «Η διαδικτυακή πλατφόρμα είναι ιδιαιτέρως απλή στη χρήση της. Κάθε εκπαιδευτικός διαθέτει μια εικονική τάξη με την οποία οι μαθητές συνδέονται, και έχει τη δυνατότητα να μοιραστεί μαζί τους υλικό (έγγραφα, παρουσιάσεις), να διαμοιραστεί μαζί τους την οθόνη τους, ενώ μπορεί ακόμη να επιβάλει απόλυτη σιγή στην τάξη, και οι μαθητές μπορούν να ζητήσουν το λόγο και να υποβάλουν ερωτήσεις. Υπάρχει συνεπώς πλήρης διάδραση εκπαιδευτικού και μαθητών. Για όσους μαθητές τυχόν δεν διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή για διαδικτυακή σύνδεση, η συμμετοχή στη διαδικτυακή πλατφόρμα δύναται να γίνει και μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης με αστική χρέωση.

    Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανταποκρινόμενο άμεσα στις έκτακτες συνθήκες, δρα προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο. Καλούμε, λοιπόν, όλους τους συντελεστές της εκπαίδευσης να ενεργοποιηθούν, να υιοθετήσουν και να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία.»

    Οι οδηγίες προς τους Διευθυντές

    Αναφορικά με τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το υπουργείο θα διαθέσει σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την πραγματοποίηση μαθημάτων, μέσω τηλεδιάσκεψης, από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς προς τους μαθητές τους.

    Η πιλοτική εφαρμογή θα πραγματοποιηθεί από αύριο Δευτέρα 16 Μαρτίου για τη Γ ́ Λυκείου, που έχει προτεραιοποιηθεί λόγω των επερχόμενων Πανελλαδικών Εξετάσεων και θα ακολουθήσουν οι λοιπές τάξεις.

    Στόχος δεν είναι η κάλυψη της διδακτέας ύλης, αλλά η συνέχιση της επαφής των μαθητών με τη μαθησιακή διαδικασία.

    Επιδίωξη του υπουργείου Παιδείας είναι να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία σε κάθε σχολική μονάδα, έτσι ώστε να προσαρμόσει την παρεχόμενη δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας στις υφιστάμενες ανάγκες της. Για το λόγο αυτό οι Διευθυντές/ντριες των σχολείων, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα διαμορφώνουν το πρόγραμμα για κάθε σχολική τάξη.

    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς