Μία πλατφόρμα, η οποία θα επιτρέψει τη συνεργασία των εθνικών εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών ασθενών με κορονοϊό, ξεκίνησαν να δοκιμάζουν ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στο εγχείρημα αυτό συμμετέχουν έξι χώρες (Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία και Λετονία), καθώς οι εφαρμογές τους έχουν παρόμοιο σχεδιασμό.
Έτσι, αν ένας κάτοικος αυτών των χωρών ταξιδέψει σε μία άλλη, δε θα χρειαστεί να κατεβάσει την τοπική εφαρμογή ιχνηλάτησης για να λάβει ειδοποίηση αν έρθει σε επαφή με κρούσμα.
Το gateway δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Deutsche Telekom και την SAP και το σύστημα θα λειτουργεί από το data center της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λουξεμβούργο. Προσωπικά δεδομένα δε θα μοιραστούν μεταξύ χωρών. Αν όλα πάνε καλά με τις δοκιμές, το σύστημα θα λειτουργήσει κανονικά μέσα στον Οκτώβριο. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούν να μπουν στο δίκτυο αργότερα, αν οι εφαρμογές τους χρησιμοποιούν το αποκεντρωμένο μοντέλο, όπως αυτό που αναπτύσσει η Apple και η Google.
«Το να λειτουργούν εφαρμογές ιχνηλάτησης του κορονοϊού μεταξύ συνόρων μπορεί να είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο στις προσπάθειές μας περιορισμού της εξάπλωσης της Covid-19. Με τα κρούσματα να αυξάνονται ξανά, οι εφαρμογές μπορούν να συμπληρώσουν άλλα μέτρα όπως περισσότερα tests και την ιχνηλάτηση επαφών με προσωπικό. Αν χρησιμοποιηθεί αρκετά ευρέως, μπορεί να μας βοηθήσει να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης. Δε θα σταματήσουμε να μαχόμαστε σε όλα τα μέτωπα εναντίον της πανδημίας», ανέφερε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.
Πηγή: ΝewsBeast.gr