Τεχνολογία

Χειρουργική εξ αποστάσεως, αυτόνομο όχημα, έξυπνα εργοστάσια...οι υποσχέσεις της επανάστασης του 5G

Χειρουργική εξ αποστάσεως, αυτόνομο όχημα, έξυπνα εργοστάσια...οι υποσχέσεις της επανάστασης του 5G

Αυτόνομο αυτοκίνητο, «διασυνδεδεμένα», «έξυπνα» εργοστάσια, «έξυπνη» γεωργία ή εξ αποστάσεως χειρουργική...Το 5G, ο καταλύτης της επόμενης «βιομηχανικής επανάστασης» στον ορίζοντα του 2022-2023 υπόσχεται να φέρει τα πάνω κάτω σε ολόκληρους τομείς της οικονομίας εισάγοντας μία πολλαπλασιαστική δυναμική νέων χρήσεων.
Η πρώτη γενιά του κινητού δικτύου μάς επέτρεψε να κάνουμε τηλεφωνήματα, με το 2G προσθέσαμε το κείμενο, το 3G επέτρεψε την αποστολή εικόνας και το 4G την ανάπτυξη του κινητού Ιντερνετ. Το 5G θα συνδέσει ό,τι δεν έχει συνδεθεί μέχρι σήμερα λόγω της χαμηλής ταχύτητας μετάδοσης δεδομένων προσφέροντας δεκαπλάσια ταχύτητα.

«Βιομηχανία 4.0»

Με την δυνατότητα εκμετάλλευσης ιδιωτικών δικτύων ικανών να λειτουργήσουν «έξυπνα» εργοστάσια εξοπλισμένα με υποδοχείς και διασυνδεμένα αντικείμενα, το 5G θα επιταχύνει την έλευση της «βιομηχανίας 4.0». Στόχος, η βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας.

Το φθινόπωρο, η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Orange και η Schneider Electric παρουσίασαν την πρώτη πειραματική ανάπτυξη του μελλοντικού κινητού δικτύου σε εργοστάσιο της Γαλλίας.

Ανάμεσα στα χρηστικά υποδείγματα, ένα ρομπότ τηλεπαρουσίας για την πραγματοποίηση επισκέψεων εξ αποστάσεως και μία εφαρμογή «επαυξημένης πραγματικότητας» που επιτρέπει στους τεχνικούς συντήρησης την πρόσβαση στη βάση δεδομένων μίας μηχανής με το σκανάρισμα ενός κωδικού.

«Αυτό που κάνει το 5G στην ουσία είναι ένα ακόμη τεχνολογικό άλμα. Είναι σαν το πέρασμα από το φιλμ στο ψηφιακό στην φωτογραφία . Αυτό επιτρέπει την κοινοποίηση της πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο, την πρόσβαση σε περισσότερους ανθρώπους», είχε πει κατά την διάρκεια εκείνης της επίδειξης ο διευθύνων σύμβουλος της Schneider Electric.

Αυτόνομο αυτοκίνητο και «έξυπνες» πόλεις

Το 5G θα συνοδεύσει πολλές καινοτομίες στον τομέα των μεταφορών, της λειτουργίας εφοδιαστικών αλυσίδων και της λειτουργίας των πόλεων (διαχείριση ροών, εξοικονόμηση ενέργειας, εξορθολογισμός της αποκομιδής απορριμμάτων...). Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αυτόνομο όχημα.

Αυτό το είδος του οχήματος πρέπει να μπορεί να αξιολογεί διαρκώς την θέση του ως προς το άμεσο περιβάλλον του: τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου, την κατάσταση του οδοστρώματος, τα εμπόδια... Για να συλλέγεται αυτός ο όγκος των πληροφοριών ή να χορηγούνται από εξωτερική πηγή, είναι απαραίτητο τεράστιος όγκος δεδομένων να συγκεντρώνεται, να ανταλλάσσεται και να γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας κάθε στιγμή.

Ολα αυτά γίνονται εφικτά μέσω του 5G, της μόνης κινητής τεχνολογίας που είναι ικανή να επιτρέπει τη διέλευση της τεράστιας ποσότητας δεδομένων που είναι αναγκαία για την ανίχνευση μία κίνησης, της ανάλυσής της και της αντίδρασης σε κλάσμα ενός δευτερολέπτου.

Τηλεϊατρική και εξ αποστάσεως χειρουργική

Στο τέλος του Φεβρουαρίου 2019 ο Antonio de Lacy πραγματοποίησε την πρώτη χειρουργική επιχείρηση στον κόσμο μέσω «τηλεπαρακολούθησης» χάρη στο 5G. Ηταν ένα ιατρικό επίτευγμα του Mobile World Congress της Βαρκελώνης.

Κατά την διάρκεια της εγχείρησης, η σύνδεση 5G επέτρεψε καθυστέρηση (latency) 0,01 του δευτερολέπτου και ποιότητα εικόνας κατά πολύ ανώτερη σε σχέση με τα προηγούμενα δίκτυα, περιορίζοντας τους κινδύνους σφάλματος και ανοίγοντας τον δρόμο στους γιατρούς να χειρουργούν στο μέλλον εξ αποστάσεως μέσω ρομποτικών βραχιόνων.

«Στην έκρηξη της τηλεϊατρικής, που επιταχύνθηκε εξαιτίας της επιδημίας Covid-19, το 5G θα επιτρέψει επίσης την σημαντική αύξηση της ανταλλαγής δεδομένων υγείας ανάμεσα σε σας, μία πλατφόρμα και ένα άλλο εργαλείο ανάλυσης δεδομένων», εξηγεί ο François Lescure, πρόεδρος της Ενωσης Les Entreprises de Télémédecine.

«Η τεχνολογία αυτή θα επιτρέψει επίσης την ενίσχυση των προληπτικών ενεργειών, για παράδειγμα με τα δεδομένα που θα μεταδίδονται από t-shirt εξοπλισμένα με υποδοχείς, που ονομάζονται «δεύτερο δέρμα», που θα μπορούν να καταγράψουν τον καρδιακό παλμό, την αναπνευστική συχνότητα...», λέει αναγνωρίζοντας πάντως ότι το 5G θέτει το πρόβλημα, πέραν της διαχείρισης πολύ υψηλότερης ροής δεδομένων, «της στέγασης και της ασφάλειάς τους».

«Εξυπνη» γεωργία

Εξ αποστάσεως εκτροφή, ρομποτικός έλεγχος ζιζανίων...το 5G θα φέρει ανατροπές στον γεωργικό τομέα.

Επαγγελματίες του τομέα πώλησης εργαλείων διασυνδεδεμένης γεωργίας και προστασίας (μετεωρολογικοί σταθμοί, συστήματα GPS για την άρδευση) θεωρούν ωστόσο ότι το 5G δεν είναι αρκετά προσαρμοσμένο στις ανάγκες του τομέα. Ομως θεωρούν ότι η προστιθέμενη αξία που προκύπτει από τις υπάρχουσες υποδομές και τα στενοζωνικά δίκτυα είναι αρκετά σημαντική σε σχέση με τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον που μπορεί να σημαίνει η ανάπτυξη του 5G.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις