Παρασκευή, 21 Μαϊος 2021 18:44

Cosmote: Πρωτοποριακή τεχνολογική λύση για την προστασία της άγριας πανίδας στην Ελλάδα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Συμμετοχή της COSMOTE στο ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό έργο LIFE SAFE-CROSSING - Ολοκληρωμένη τεχνολογική λύση από το Research & Development (R&D) του Ομίλου ΟΤΕ για την προστασία ειδών ζώων υπό εξαφάνιση στη ΒΔ Ελλάδα - Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας 22/05

Οι σημαντικές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις στην περιοχή της ΒΔ Ελλάδας, που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία της άγριας πανίδας, είναι τα πρώτα αποτελέσματα από τον έναν χρόνο λειτουργίας της ολοκληρωμένης τεχνολογικής λύσης της COSMOTE για την αυτοματοποιημένη παρακολούθηση της κίνησης των άγριων ζώων, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό έργο LIFE SAFE-CROSSING[1]. Η εκτίμηση είναι ότι στις περιοχές παρέμβασης του έργου και στις τέσσερις χώρες που υλοποιείται (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία), θα επιτευχθεί μείωση της ταχύτητας των οχημάτων κατά 30%, ενώ η θνησιμότητα των προστατευόμενων ζώων θα μειωθεί κατά 50%.

Η ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, η οποία καταλαμβάνει περιοχές όπου ζουν άγρια ζώα, δυσκολεύει την προσαρμογή και την ασφαλή κίνησή τους. Το ευρωπαϊκό έργο LIFE SAFE-CROSSING έρχεται να απαντήσει σε αυτή την ανάγκη προστασίας των άγριων ζώων μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις οδικές υποδομές σε προστατευόμενα είδη (όπως η καφέ αρκούδα, ο λύκος και ο ιβηρικός λύγκας), με την βοήθεια προηγμένης τεχνολογίας (σύστημα πρόληψης «Σύγκρουσης-Οχημάτων-Ζώων», εικονικός φράκτης, εφαρμογές νευροεπιστήμης, εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης). Έτσι συμβάλλει στην προστασία της βιοποικιλότητας, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των ζώων της περιοχής, μειώνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων, και αυξάνοντας την προσοχή των οδηγών.

COSMOTE LIFE SAFE CROSSING FOX

Η πρωτοποριακή τεχνολογική λύση που αναπτύχθηκε από το Research & Development (R&D) του Ομίλου ΟΤΕ, περιλαμβάνει ασύρματες (4G) κάμερες χαμηλής κατανάλωσης με τροφοδοσία από φωτοβολταϊκά πάνελ, υποδομή cloud για αποθήκευση, επεξεργασία και οπτικοποίηση δεδομένων, καθώς και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence / Machine Learning) για την αυτοματοποιημένη αναγνώριση / κατηγοριοποίηση αντικειμένων και στατιστική ανάλυση του τεράστιου όγκου του οπτικού υλικού.

Στον έναν χρόνο λειτουργίας της τεχνολογικής λύσης, στα 45 περάσματα κατά μήκος των 55 χιλιομέτρων της Εγνατίας Οδού, έγινε αυτοματοποιημένη καταγραφή, επεξεργασία και στατιστική ανάλυση σε πάνω από 72.000 βίντεο και φωτογραφίες. H ανάλυση διευκόλυνε σημαντικά την κατανόηση των συνθηκών διαβίωσης και των προτιμήσεων της πανίδας της περιοχής, ώστε οι επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης (οδικές υποδομές) να αντισταθμιστούν με ενέργειες προστασίας προς τα ζώα και το περιβάλλον (αναδάσωση, επέκταση φράχτη, σήμανση, κλπ.).

Ήδη τα αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης έχουν οδηγήσει στον σχεδιασμό κατάλληλων παρεμβάσεων (δημιουργία βλάστησης / φυτεύσεις για την προσέλκυση των ζώων, βελτίωση της περίφραξης, κλαδέματα, απομάκρυνση φερτών υλικών, δημιουργία στεγνών διαδρόμων, κτλ.) σε συγκεκριμένα περάσματα με προτεραιότητα σε αυτά που προτιμούν οι πληθυσμοί της καφέ αρκούδας.

COSMOTE LIFE SAFE CROSSING BEAR2

Για την ευαισθητοποίηση του κοινού υπάρχει σχετική εφαρμογή / παιχνίδι για κινητά Android και iOS.

Η στρατηγική του Ομίλου ΟΤΕ για την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία είναι ενσωματωμένη στην επιχειρηματική στρατηγική του, στοχεύει μέσα από τις δυνατότητες της τεχνολογίας στη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Μαϊος 2021 18:43

Σχετικά Άρθρα

  • Καστοριά: Αναστάτωση στο Άργος Ορεστικό από αρκούδα που εγκλωβίστηκε στο κέντρο της πόλης
    Καστοριά: Αναστάτωση στο Άργος Ορεστικό από αρκούδα που εγκλωβίστηκε στο κέντρο της πόλης

    Μια μεγαλόσωμη αρκούδα εγκλωβίστηκε αργά χθες το βράδυ, στο κέντρο της πόλης, στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς.

    Αρχικά το ζώο εντόπισε μια παρέα νεαρών, που το είδαν να τρέχει πανικόβλητο σε κεντρικούς οδούς της μικρής πόλης.

    Ενημερώθηκε αμέσως η αστυνομία και η πυροσβεστική, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών.

    Μαρτυρίες κατοίκων ανάφεραν ότι σε άλλο σημείο της πόλης υπήρχε η παρουσία μια μικρής αρκούδας, που φαίνεται ότι ήταν το μωρό της, το οποίο, για κάποιον λόγο, χωρίστηκε από τη μητέρα του. Με τη βοήθεια των υπαλλήλων του Δασαρχείου Καστοριάς και με τη χρήση κροτίδων, η αρκούδα, μετά από δύο ώρες, οδηγήθηκε προς την έξοδο της πόλης.

    Ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο σημείο, συμμετέχοντας στις προσπάθειες απεγκλωβισμού του ζώου, φανερά ενοχλημένος από την εξέλιξη του γεγονότος, αλλά και από τα συνεχή περιστατικά παρουσίας αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές, δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ της Καστοριάς ότι την επόμενη περίοδο «θα αλλάξουν όλα για όσους νομίζουν ότι μπορούμε να ζούμε όλοι μαζί».

    Πηγή: cnn.gr - Photo by Becca on Unsplash

  • Επίθεση αρκούδας σε γάλλο τουρίστα - Του επιτέθηκε σε δάσος στην ιταλική λίμνη Γκάρντα
    Επίθεση αρκούδας σε γάλλο τουρίστα - Του επιτέθηκε σε δάσος στην ιταλική λίμνη Γκάρντα

    Στο νοσοκομείο με ράμματα κατέληξε ένας Γάλλος τουρίστας, ο οποίος δέχθηκε επίθεση το πρωί της Τρίτης (16/7) από μία αρκούδα, κοντά στη λίμνη Γκάρντα, στη Βόρεια Ιταλία.

    Η υγεία του Γάλλου, ηλικίας 43 ετών, «πάει καλά, ευτυχώς», ανέφερε ένας αξιωματούχος της τοπικής διοίκησης της περιφέρειας Τρεντίνο, Ρομπέρτο Φελόνι.

    Ο 43χρονος είχε βγει για μια βόλτα στο δάσος όταν δέχθηκε την επίθεση, στην κοινότητα Ναρονκόλο, στο βόρειο τμήμα της λίμνης Γκάρντα, σε κοντινή απόσταση από το Τρεντίνο, την πρωτεύουσα της επαρχίας, όπου μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο. Εκεί, του έκαναν ράμματα και αναμένεται να πάρει εξιτήριο «τις επόμενες ημέρες».

    Δασοφύλακες μετέβησαν στο σημείο επιχειρώντας να ταυτοποιήσουν την αρκούδα που επιτέθηκε.

    Το 2021 υπήρχαν στην περιφέρεια Τρεντίνο περίπου 100 αρκούδες, μεταξύ αυτών ενήλικες και μικρά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Τον Απρίλιο του 2023, ένας Ιταλός που έκανε τζόκινγκ σκοτώθηκε από μια αρκούδα στο Τρεντίνο, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην Ιταλία.

    Πηγή: cnn.gr - Photo by Becca on Unsplash

  • Αρκούδα συγκρούστηκε με αυτοκίνητο στο Άργος Ορεστικό
    Αρκούδα συγκρούστηκε με αυτοκίνητο στο Άργος Ορεστικό

    Ένα ακόμη τροχαίο ατύχημα με την εμπλοκή αρκούδας και ενός αυτοκινήτου, σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 22 Ιουνίου 2024, στην αερογέφυρα του Άργους Ορεστικού.

    Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες μας, όλα συνέβησαν όταν η οδηγός του αυτοκινήτου που κινούνταν με κατεύθυνση προς το Δισπηλιό ( Επαρχιακή οδός Δισπηλιού – Αμπελοκήπων ), συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά από την μεριά του οδηγού, με μια μεγαλόσωμη αρκούδα που πετάχτηκε ξαφνικά στον δρόμο.

    Από τη σύγκρουση η αρκούδα δεν φάνηκε να χτυπήθηκε σοβαρά και απομακρύνθηκε τρέχοντας από το σημείο.

    Ευτυχώς, παρά τη σφοδρή σύγκρουση η οδηγός δεν τραυματίστηκε , το αυτοκίνητο όμως υπέστη σημαντικές υλικές ζημιές.

    Στο σημείο έφτασε άμεσα κλιμάκιο της Τροχαίας Καστοριάς και του Τοπικού Αστυνομικού τμήματος Άργους Ορεστικού ώστε να καταγράφει το συμβάν και για να διευκολύνει την κυκλοφορία των οχημάτων.

    Πηγή: cnn.gr

  • ΟΗΕ: Ο κόσμος υπολείπεται στους στόχους του για το περιβάλλον, την υγεία και την αντιμετώπιση της πείνας
    ΟΗΕ: Ο κόσμος υπολείπεται στους στόχους του για το περιβάλλον, την υγεία και την αντιμετώπιση της πείνας

    Ο κόσμος έχει μείνει πίσω στην επίτευξη των περισσότερων στόχων του για βιώσιμη ανάπτυξη, στους οποίους είχε συμφωνήσει το 2015, όπως η αντιμετώπιση της φτώχειας και της πείνας, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

    Η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη βαθμολογεί τις επιδόσεις των 193 χωρών μελών του οργανισμού σε ό,τι αφορά την εφαρμογή 17 «στόχων βιώσιμης ανάπτυξης» (SDG), στους οποίους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η πρόσβαση στην παιδεία και την υγειονομική περίθαλψη, η καθαρή ενέργεια και η βιοποικιλότητα.

    Κανένας από τους 17 στόχους δεν θα έχει επιτευχθεί ως το 2030

    Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κανένας από τους 17 στόχους δεν θα έχει επιτευχθεί ως το 2030, ενώ στους περισσότερους τομείς παρατηρήθηκε «περιορισμένη ή αντιστροφή της προόδου».

    «Αυτό που δείχνει η έκθεση είναι ότι, ακόμη και πριν ενσκήψει η πανδημία, οι πρόοδοι ήταν ήδη αργές», σχολίασε ο Γκιγιόμ Λαφορτίν, αντιπρόεδρος του Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ (SDSN) και βασικός συντάκτης της έκθεσης.

    «Αφού ενέσκηψε η πανδημία και άλλες κρίσεις – περιλαμβανομένων στρατιωτικών συγκρούσεων-- τότε μιλάμε για τέλμα», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με το SDSN, οι μεγαλύτερες αδυναμίες παρατηρούνται στην αντιμετώπιση της πείνας, στη δημιουργία βιώσιμων πόλεων και στην προστασία της βιοποικιλότητας. Εξάλλου «αντίστροφη πρόοδος» παρατηρείται και σε πολιτικούς στόχους, όπως η ελευθερία του Τύπου.

    Με βάση την κατάταξη της έκθεσης, η Σουηδία και η Δανία βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου, ενώ η Κίνα σημείωσε προόδους μεγαλύτερες από τον μέσο όρο. Ωστόσο, στις πιο φτωχές χώρες παγκοσμίως η πορεία ήταν αντίστροφη.

    Ο Λαφορτίν εκτίμησε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ανάγκη μεγαλύτερη πρόσβαση στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, ενώ πρόσθεσε ότι θεσμοί, όπως οι οίκοι αξιολόγησης, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να λαμβάνουν υπόψη τους και τη μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική και οικονομική ευημερία των χωρών και όχι μόνο τη βραχυπρόθεσμη ρευστότητά της.

    Η έκθεση αποτιμά επίσης τη βούληση των χωρών να συνεργαστούν σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω των θεσμών του ΟΗΕ, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στην τελευταία θέση.

    «Η μεγάλη πλειονότητα των χωρών στηρίζουν τη συνεργασία, (…) αλλά υπάρχει ένας αριθμός μεγάλων δυνάμεων που δεν παίζουν με τους κανόνες του παιχνιδιού», σχολίασε ο Λαφορτίν.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Τρόμος από δύο επιθέσεις αρκούδας σε πόλη της Σλοβακίας - Νεκρή, τραυματίες και κυνήγι για θανάτωση
    Τρόμος από δύο επιθέσεις αρκούδας σε πόλη της Σλοβακίας - Νεκρή, τραυματίες και κυνήγι για θανάτωση

    Τα σοκαριστικά πλάνα και ο θάνατος 31χρονης - Ζητούν να μπορούν να θανατώσουν τις αρκούδες

    Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση αρκούδας στη Σλοβακία σύμφωνα με ανακοίνωση των αξιωματούχων της χώρας. Αυτή είναι η δεύτερη επίθεση αρκούδας στην ίδια πόλη μέσα σε τρεις ημέρες καθώς είχε προηγθεί πριν από λίγα 24ωρα θανατηφόρο περιστατικό εξαιτίες επίθεσης αρκούδας.

    Ετσι αποφασίστηκε η περιοχή να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι Αρχές να προτείνουν ανακατάταξη του καθεστώτος των ζώων στον κατάλογο προστατευόμενων ειδών. Τα δύο συμβάντα έλαβαν χώρα στο Liptovsky Mikulas, κοντά στα βουνά Tatra, δήλωσαν οι αρχές της Σλοβακίας.

    Πέντε τραυματίες από την δεύτερη επίθεση

    Από την επίθεση του ζώου, μία 49χρονη γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με τραυματισμό στον ώμο της ενώ ένας 72χρονος άνδρας για χτύπημα στο κεφάλι του. Την ίδια στιγμή ένα 10χρονο κορίτσι και δύο ακόμη ενήλικες υπέστησαν γρατσουνιές και μώλωπες, ενώ ένα ζευγάρι που έσπρωχνε το παιδί του σε καροτσάκι ήταν «τυχερό που γλίτωσε σώο».

    Οι τοπικές Αρχές ζήτησαν από τον κόσμο να μην εγκαταλείψει την κατοικημένη περιοχή, καθώς η αρκούδα εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερη με έξι ένοπλες περιπολίες την κυνηγούν.

    «Η αρκούδα έχει απωθηθεί σε ακατοίκητες ζώνες από τις δυνάμεις διάσωσης και ασφαλείας, ενώ οι ομάδες έκτακτης ανάγκης ... έχουν εντολή να την εξοντώσουν», ανέφερε το δημαρχείο, καλώντας τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ιδίως νωρίς το πρωί και το βράδυ.

    Οι κυνηγοί περιπολούν στην επικίνδυνη περιοχή, οι περιπολίες της αστυνομίας έχουν ενισχυθεί και οι ομάδες έκτακτης ανάγκης για την καφέ αρκούδα από όλη τη χώρα έχουν διαταχθεί στην πόλη και τα περίχωρα. Ένα drone με θερμική κάμερα βρίσκεται στον αέρα.

    «Είμαστε μια πόλη ανάμεσα σε βουνά, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε μια πόλη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε μια αρκούδα να επιτεθεί σε πέντε ανθρώπους στο κέντρο μέρα μεσημέρι», αναφέρουν οι τοπικές Αρχές.

    Τα σοκαριστικά πλάνα και ο θάνατος 31χρονης

    Πλάνα από κινητά τηλέφωνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν την αρκούδα να ορμά κατά μήκος ενός δρόμου και πάνω από μια διάβαση, καθώς οι τρομοκρατημένοι πεζοί διασκορπίζονταν. Στη συνέχεια διέσχισε έναν χώρο πρασίνου και όρμησε σε έναν άνδρα που σκαρφάλωσε βιαστικά σε φράχτη για να της ξεφύγει.

    Το περιστατικό συνέβη μία ημέρα μετά τον θάνατο μιας 31χρονης Λευκορωσίδας, η οποία αναγνωρίστηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ως Τατιάνα, η οποία προσπαθούσε να αποφύγει μια καφέ αρκούδα στην οροσειρά Low Tatra κοντά στην ίδια πόλη.

    Η γυναίκα περπατούσε σε πυκνή δασώδη περιοχή στη δυτική πλευρά της κοιλάδας Demanovska στην περιοχή Low Tatras με τον 29χρονο σύντροφό της όταν η αρκούδα επιτέθηκε, ανέφερε η σλοβακική υπηρεσία ορεινής διάσωσης.

    Το ζευγάρι χωρίστηκε και έτρεξε προς αντίθετες κατευθύνσεις. Ομάδες διάσωσης με σκύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ξεκίνησαν έρευνα μετά την ειδοποίηση του άνδρα, ο οποίος εντοπίστηκε «φοβισμένος αλλά σώος» στην κορυφή μιας απότομης χαράδρας. Το πτώμα της γυναίκας βρέθηκε στον πυθμένα.

    Οι σλοβακικές αρχές δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η έρευνα έδειξε ότι η γυναίκα πέθανε από την πτώση της και δεν κατασπαράχθηκε από την αρκούδα.

    Γιατί επιτίθενται οι αρκούδες στην κεντρική Ευρώπη

    Η βελτίωση της περιβαλλοντικής προστασίας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έχει οδηγήσει στην επιστροφή των αρκούδων στους φυσικούς τους βιότοπους στα Καρπάθια όρη, τα οποία εκτείνονται από τη Ρουμανία, μέσω της δυτικής Ουκρανίας, στη Σλοβακία και την Πολωνία.

    Η Σλοβακία έχει γίνει μάρτυρας αρκετών επιθέσεων αρκούδας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης θανατηφόρας επίθεσης μετά από περισσότερο από έναν αιώνα, το 2021. Ένας 57χρονος άνδρας βρέθηκε στην κεντρική κοιλάδα του Μπάνσκο με το ισχίο, το λαιμό και το χέρι του κατακρεουργημένα ενώ εντοπίστηκαν αποτυπώματα αρκούδας σε κοντινή απόσταση.

    Τον περασμένο Νοέμβριο, ένας Γερμανός περιβαλλοντικός ακτιβιστής τραυματίστηκε σοβαρά από αρκούδα στην Πολωνία, αφού εισήλθε στη φωλιά του ζώου στα βουνά Bieszczady στην Πολωνία, αλλά επέζησε αφού μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή στο νοσοκομείο.

    Ζητούν να μπορούν να θανατώσουν τις αρκούδες

    Μέλη της λαϊκιστικής, εθνικιστικής κυβέρνησης συνασπισμού της Σλοβακίας ζήτησαν να χαλαρώσει το καθεστώς των ζώων στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών της Σλοβακίας, υποστηρίζοντας ότι με εκτιμώμενο εγχώριο πληθυσμό 1.275, οι αρκούδες μπορούν πλέον να κυνηγηθούν και να θανατωθούν.

    Την Κυριακή, ο νεότερος υπουργός Περιβάλλοντος, Filip Kuffa, παρουσίασε σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει τη θήρευση αρκούδων εκτός αστικών περιοχών υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Μαζί με τη Ρουμανία, το σλοβακικό υπουργείο σκοπεύει να προτείνει την επαναταξινόμηση του είδους σε επίπεδο ΕΕ.

    Πηγή: ethnos.gr

  • COSMOTE: Κατέρρευσαν τηλεφωνία και Ίντερνετ στη Βόρεια Ελλάδα - Η ανακοίνωση
    COSMOTE: Κατέρρευσαν τηλεφωνία και Ίντερνετ στη Βόρεια Ελλάδα - Η ανακοίνωση

    Σοβαρά προβλήματα σε κινητή, σταθερή τηλεφωνία και ίντερνετ αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της COSMOTE τα προβλήματα οφείλονται σε δύο κεντρικά καλώδια που έχουν κοπεί στο δίκτυο κορμού της εταιρείας.

    Η ανακοίνωση της COSMOTΕ

    Η COSMOTE ενημερώνει ότι λόγω του ότι κόπηκαν δύο κεντρικά καλώδια του δικτύου κορμού σε διαφορετικά σημεία, επηρεάζονται οι υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας σε περιοχές των Νομών Κιλκίς, Σερρών, Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, καθώς και σε Θάσο, Σαμοθράκη και Λήμνο.

    Οι τεχνικοί της εταιρείας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της βλάβης το συντομότερο δυνατό.

    Ζητούμε την κατανόηση των πελατών μας για την αναστάτωση.

    Ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

    Δελτίο Τύπου εξέδωσε για το θέμα και η Πυροσβεστική, η οποία ενημερώνει τους πολίτες ότι, λόγω της βλάβης, υπάρχει πρόβλημα και με το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας 199. Οι πολίτες καλούνται να χρησιμοποιούν το 112, σε περίπτωση ανάγκης.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Η απίστευτη στάση μητέρας που έρχεται αντιμέτωπη με αρκούδα – Κλείνει τα μάτια του γιου της και μένει ακίνητη
    σε Viral
    Η απίστευτη στάση μητέρας που έρχεται αντιμέτωπη με αρκούδα – Κλείνει τα μάτια του γιου της και μένει ακίνητη

    Ένα video, που έχει γίνει viral, δείχνει μία αρκούδα πάνω σε ένα τραπέζι και μία μητέρα με το παιδί της λίγα εκατοστά δίπλα της!

    Mια μητέρα από το Μεξικό προστάτεψε γενναία τον γιο της αφού μια αρκούδα πήδηξε σε ένα τραπέζι πικνίκ και καταβρόχθισε τα τάκος και τα enchiladas που προορίζονταν για το δείπνο γενεθλίων του αγοριού, εκατοστά από το πρόσωπό του.

    Η Silvia Macías από την Πόλη του Μεξικού είχε ταξιδέψει στο πάρκο Chipinque στα περίχωρα της πόλης Monterrey για να γιορτάσει τα 15α γενέθλια του γιου της, Santiago, ο οποίος πάσχει από σύνδρομο Down.

    Λίγο αφότου κάθισαν να φάνε το φαγητό που είχαν φέρει, εμφανίστηκε η αρκούδα και καταβρόχθισε τηγανητές πατάτες, enchiladas, tacos και salsa. Ένα βίντεο που τράβηξε η φίλη της, Angela Chapa, δείχνει τη Macías να κάθεται στωικά, εκατοστά από το στόμα της αρκούδας, κρατώντας τον Santiago και προστατεύοντας τα μάτια του με το χέρι της. Κρατούσε τα μάτια της χαμηλά, για να αποφύγει οτιδήποτε η αρκούδα θα μπορούσε να θεωρήσει πρόκληση.

    «Το χειρότερο πράγμα θα ήταν ότι ο Σαντιάγο θα μπορούσε να φοβηθεί και να αντιδράσει έντονα», είπε η μητέραε σε συνέντευξή της στο Associated Press, λίγες ώρες μετά το συμβάν. «Ο Σαντιάγκο φοβάται πολύ τα ζώα. Μια γάτα ή ένας σκύλος, οποιοδήποτε ζώο τον τρομάζει πολύ. Γι’ αυτό κάλυψα τα μάτια του, γιατί δεν ήθελα να το δει και να ουρλιάξει ή να τρέξει. Φοβόμουν ότι αν φώναζε και τρόμαζε την αρκούδα, εκείνη θα αντιδρούσε άσχημα», είπε για το περιστατικό που έγινε τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου.

    Η Macías είπε ότι εκείνη και ο Chapa είχαν σκεφτεί προηγουμένως την πιθανότητα συνάντησης με αρκούδα – δεν είναι άγνωστες στο πάρκο, αν και συνήθως βγαίνουν περισσότερο προς το ξημέρωμα ή το σούρουπο, όχι το μεσημέρι – και είχαν καταστρώσει ένα σχέδιο.

    «Θα παίξουμε ένα παιχνίδι όπου θα καλύψουμε τα μάτια του Σαντιάγο και θα κάνουμε σαν αγάλματα», θυμήθηκε.

    Και αυτό ακριβώς έκαναν: Ο Σαντιάγκο παρέμεινε ακίνητος, παρόλο που «η αρκούδα ήταν πολύ κοντά μας. Την ακούγαμε καθώς γρύλιζε, καθώς έτρωγε, μπορούσες να μυρίσεις την αρκούδα. Ήταν πραγματικά πολύ πολύ κοντά».

    Στην ερώτηση αν φοβήθηκε ο Σαντιάγκο, ο οποίος φοιτά στο γυμνάσιο της Πόλης του Μεξικού, είπε «ναι, πολύ».

    Η πολυμήχανη φίλη τους Άντζελα, που κινηματογράφησε τη σκηνή, ζει στο Μοντερέι και γνώριζε τη σωστή συμπεριφορά για μια συνάντηση με μαύρη αρκούδα: ποτέ μην τρέχεις.

    Παρατήρησε ένα πιάτο με enchiladas που η αρκούδα δεν είχε φάει – η αρκούδα φαινόταν να προτιμά τις τηγανητές πατάτες και ως γνήσια Μεξικάνα είχε φάει τη σάλτσα – και πέταξε την enchilada μακριά, αφού πρώτα την έδειξε στο ζώο. Όπως ήταν αναμενόμενο, το ζώο ακολούθησε το φαγητό και η Άντζελα στάθηκε μπροστά από την αρκούδα, προστατεύοντας τη Macías και τον γιο της και επιτρέποντάς τους να υποχωρήσουν ήσυχα και αργά.

    Τελικά το ζώο απομακρύνθηκε. Ο Σαντιάγο πήρε άλλα τάκος για τα γενέθλιά του και όλα τελείωσαν καλά. Όλοι θεωρούν τη μητέρα «ήρωα», μα εκείνη λέει πως έκανε ό,τι θα έκανε κάθε μητέρα: «Νομίζω ότι είμαι απλώς μια μητέρα που προστάτευσε το μικρό της».

    Δείτε το video:

    Πηγή: marieclaire.gr

  • Μακρακώμη: «Πήδηξε πάνω στο κεφάλι μου» - Ο βοσκός περιγράφει την επίθεση που δέχθηκε από αρκούδα
    Μακρακώμη: «Πήδηξε πάνω στο κεφάλι μου» - Ο βοσκός περιγράφει την επίθεση που δέχθηκε από αρκούδα

    «Ήθελε και έφυγε μονο του, αν δεν ήθελε δεν γλίτωνα»

    Για την επίθεση που δέχθηκε από αρκούδα το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή «Άγιοι Απόστολοι» της ορεινής Κοινότητας Μερκάδας του Δήμου Μακρακώμης από την οποία γλίτωσε με ελαφρά τραύματα μίλησε ο 61χρονος κτηνοτρόφος, Γιάννης Μακρυγιάννης.

    Όπως είπε μέσα από το νοσοκομείο Καρπενησίου στο οποίο οδηγήθηκε για να αντιμετωπιστούν τα τραύματά του, η αρκούδα «πήδηξε πάνω στο κεφάλι μου αλλά ευχαριστώ τον Θεο που δεν μου έκανε μεγαλύτερη ζημιά».

    Εξηγώντας γιατί του επιτέθηκε η αρκούδα είπε ότι «αλύχταγαν τα σκυλιά, πήγα να δω τι είναι και αυτή μου επιτέθηκε».

    Στην ερώτηση, δε, πώς γλύτωσε ο 61χρονος βοσκός ήταν αφοπλιστικός στην απάντησή του: «ήθελε και έφυγε μονο του, αν δεν ήθελε δεν γλίτωνα».

    Ο ίδιος, πάντως, δηλώνει ότι «δεν φοβάμαι, ό,τι είναι να γίνει θα τύχει. Αν πω ότι φοβάμαι κι εγώ θα ψοφήσω από την πείνα και τα ζωντανά θα πεθάνουν»

    Πηγή: Protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο