Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021 18:23

Πώς το 5G θα αλλάξει την ιατρική και την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία

Γράφτηκε από τον

«Ανέβηκε» το νέο επεισόδιο της πρωτότυπης σειράς μίνι ντοκιμαντέρ της COSMOTE, στο YouTube κανάλι της

Πρωτοποριακές εφαρμογές των δικτύων 5ης γενιάς που θα συμβάλλουν στη ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής, τη διεύρυνση της προσβασιμότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, παρουσιάζονται στο νέο επεισόδιο της πρωτότυπης σειράς μίνι ντοκιμαντέρ της COSMOTE «Πώς το 5G θα αλλάξει τον κόσμο».

Στο πέμπτο επεισόδιο της σειράς, αναλύεται, μέσα από αφηγήσεις και παραδείγματα ειδικών, ο ρηξικέλευθος ρόλος και η σημαντική συμβολή που θα έχει το 5G στην ιατρική, την τρέχουσα δεκαετία. Οι εγχειρήσεις εξ αποστάσεως, η μετεξέλιξη της ρομποτικής χειρουργικής, αλλά κι η παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών και γνώσεων από και προς κάθε σημείο του πλανήτη, θα γίνουν πραγματικότητα χάρη στο 5G. Επιπλέον, ο τομέας της προληπτικής ιατρικής θα γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη με την επέκταση του 5G, καθώς η παρακολούθηση των ιατρικών δεικτών μέσω wearables, αλλά και η δυνατότητα μεταφοράς κι επεξεργασίας των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο θα επιτρέπει στους γιατρούς την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση.

Στο ίδιο επεισόδιο, οι ειδικοί περιγράφουν πώς οι υπερ-υψηλές ταχύτητες και ο χαμηλός χρόνος απόκρισης του δικτύου 5G, θα επιτρέψουν τη μεγιστοποίηση της λειτουργικότητας και προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, καταρρίπτοντας στερεότυπα.

Η πρωτότυπη σειρά μίνι ντοκιμαντέρ της COSMOTE, «Πώς το 5G θα αλλάξει τον κόσμο», που προβάλλεται στο YouTube κανάλι της, ξεδιπλώνει τις απεριόριστες δυνατότητες κι εφαρμογές του 5G μέσα από αφηγήσεις και συνεντεύξεις ειδικών, απλά παραδείγματα και τη βοήθεια animation και γραφικών. Στόχος είναι να μπορούν όλοι να μάθουν και να καταλάβουν τα πάντα γύρω από το 5G: τι είναι αυτή η επαναστατική τεχνολογία, ποιες είναι οι εφαρμογές της και πώς θα βελτιώσει τη ζωή μας.

COSMOTE 5G: Το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στην Ελλάδα

Χάρη στις επενδύσεις της εταιρείας και την εντατική δουλειά των τεχνικών της, το COSMOTE 5G γίνεται σταδιακά διαθέσιμο σε όλο και περισσότερες περιοχές. Συνολικά, η πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G στην ελληνική επικράτεια έχει ξεπεράσει το 50% με τις ταχύτητες Mobile Internet να ξεπερνούν το 1Gbps σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ η εταιρεία έχει θέσει στόχο για 60% πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G, μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Πρόσβαση στο COSMOTE 5G, το μεγαλύτερο δίκτυο 5G στην Ελλάδα, έχουν όλοι οι συνδρομητές COSMOTE, ιδιώτες κι επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση κι ανεξαρτήτως προγράμματος. Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν πιστοποιημένη 5G συσκευή από το δίκτυο COSMOTE. Η λίστα με τη μεγαλύτερη γκάμα πιστοποιημένων 5G συσκευών είναι διαθέσιμη στο cosmote.gr.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021 23:27

Σχετικά Άρθρα

  • Ψηφιακή Ελλάδα: Πρωτοπόροι σε 5G, υστερούμε σε σταθερά δίκτυα και δεξιότητες
    Ψηφιακή Ελλάδα: Πρωτοπόροι σε 5G, υστερούμε σε σταθερά δίκτυα και δεξιότητες

    Το «αγκάθι» της χαμηλής διείσδυσης των σταθερών ευρυζωνικών υπερυψηλών ταχυτήτων παραμένει για την Ελλάδα, η οποία έχει κάνει μεν πρόοδο σε τομείς όπως οι ψηφιακές δεξιότητες και η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Την ίδια στιγμή, η ανάπτυξη των δικτύων 5G κινείται σε υψηλότερους ρυθμούς από την Ευρώπη, ενώ σημαντική πρόοδος έχει γίνει και στον τομέα της ψηφιοποίησης του δημοσίου τομέα.

    Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα όσον αφορά στη χώρα μας που προκύπτουν από την πρώτη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία επίτευξης των στόχων της «Ψηφιακής Δεκαετίας», που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Και σύμφωνα με τα συμπεράσματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να επιταχύνει σε αρκετούς τομείς όπως είναι, για παράδειγμα, το 5G και την συνδεσιμότητα υπερυψηλών ταχυτήτων για την οποία θα απαιτηθούν επενδύσεις σε υποδομές ύψους 200 δισ. ευρώ (!), τις ψηφιακές δεξιότητες αλλά και την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων.

    Συνδεσιμότητα

    Ο τομέας όπου η Ελλάδα δείχνει να βρίσκεται πολύ πιο πίσω σε σχέση με την ΕΕ δεν είναι άλλος από τα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα. Η κάλυψη των δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (Very High Capacity Networks) και του FTTH είναι μόλις στο 28% των νοικοκυριών (όσον αφορά στο τέλος του 2022) όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 73% και ο στόχος για το 2030 είναι να φθάσει στο 100% η κάλυψη με συνδέσεις 1 Gbps. Η Ελλάδα, όπως επισημαίνεται στη σχετικό τμήμα της έκθεσης, έχει αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες αλλά το ζητούμενο είναι να επιταχύνει προκειμένου να πετύχει το συγκεκριμένο στόχο.

    Επίσης, επισημαίνεται ότι το ποσοστό των συνδέσεων 1 Gbps είναι στο 0,1% όταν στην Ευρώπη είναι ήδη στο 13,8%. Τουλάχιστον, έχουν αυξηθεί οι συνδέσεις με ταχύτητες άνω των 100 Mbps που έχουν φθάσει στο 20% (από 9% ένα χρόνο νωρίτερα) αλλά παραμένουμε πολύ πίσω από το 55% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ.

    Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα είναι μπροστά όσον αφορά στο 5G, καθώς η πληθυσμιακή κάλυψη στην Ελλάδα ανέρχεται -σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ- στο 86% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 81%.

    Ψηφιακές δεξιότητες

    Ένας τομέας όπου η Ελλάδα πρέπει άμεσα να επιταχύνει είναι αυτός των ψηφιακών δεξιοτήτων. Αν και το 52% του πληθυσμού στη χώρα μας (ηλικίες 16-74 ετών) έχει βασικές ψηφιακές δεξιότητες επίδοση που τη φέρνει κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 55%, το ποσοστό των ειδικών σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη συνολική απασχόληση στην Ελλάδα είναι μόλις στο 2,5%, κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 4,6%. Επιπλέον, μόλις το 13% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα προσφέρει τη δυνατότητα εκπαίδευσης σε ψηφιακές δεξιότητες έναντι 22% του μέσο όρου στην ΕΕ. «Η ανάγκη να επεκταθεί η δεξαμενή ψηφιακών ταλέντων των ειδικών των ΤΠΕ στην Ελλάδα θα απαιτήσει ιδιαίτερη προσοχή για την αντιμετώπιση του σημερινού κενού και τη διασφάλιση ότι η οικονομία θα ωφεληθεί από έναν πληθυσμό με ψηφιακές δεξιότητες. Είναι, επίσης, σημαντικό η Ελλάδα να μπορεί να προβλέψει τις δεξιότητες που απαιτούνται για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και να προβλέψει τις αλλαγές στις δεξιότητες» επισημαίνεται στην έκθεση.

    Το πρόβλημα πάντως είναι και ευρωπαϊκό. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο στόχος για το 2030 είναι να υπάρχουν 20 εκατ. Ευρωπαίοι που να ασχολούνται με τις ΤΠΕ αλλά με βάση τον υπάρχοντα ρυθμό, ο αριθμός δεν θα ξεπεράσει τα 12 εκατ., γεγονός που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ψηφιακές επιχειρήσεις

    Όσον αφορά στην ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, η Ελλάδα παραμένει αρκετά πίσω. Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ, το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ένα βασικό επίπεδο «ψηφιακής έντασης» είναι στο 41%, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 69%.

    Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο στις πιο προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες: μόλις το 15% αξιοποιεί τις δυνατότητες του cloud (έναντι 34% στην ΕΕ) και μόλις το 3% την τεχνητή νοημοσύνη (έναντι 8%). Από την άλλη, όσον αφορά στην την ανάλυση μεγάλων δεδομένων (big data) η Ελλάδα με 13% είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 14%. Από την άλλη πλευρά, το μερίδιο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, που πραγματοποιούν διαδικτυακές πωλήσεις (17%), είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (19%).

    Το ζήτημα πάντως είναι ευρύτερο καθώς ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030 κάνουν λόγο για χρήση big data, cloud και ΑΙ από το 75% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στόχος που με τον υπάρχοντα ρυθμό δείχνει εξαιρετικά δύσκολος να επιτευχθεί. Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να υπάρξουν πρωτοβουλίες προκειμένου να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις για τα οφέλη της ψηφιοποίησης τους.

    Ψηφιακή διακυβέρνηση

    Από τους τομείς όπου έχει υπάρξει είναι η ψηφιακή διακυβέρνηση αν και επισημαίνεται στην έκθεση ότι «η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών».

    Συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο σχεδόν σε όλους τους δείκτες που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Έτσι, το ποσοστό των ενεργών χρηστών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (81%) είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (74%).

    Όμως, σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα εξακολουθεί να σημειώνει βαθμολογία κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. για τους δύο δείκτες, που μετρούν τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες για ανθρώπους και επιχειρήσεις. Βέβαια και στους δύο δείκτες έχει υπάρξει σημαντική πρόοδο καθώς στις μεν ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες για πολίτες, η Ελλάδα βαθμολογείται με 65 (αύξηση 13 μονάδων από το προηγούμενο έτος), ενώ στις ψηφιακές υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, η βαθμολογία είναι 74 (αύξηση 26 μονάδων από το προηγούμενο έτος).

    Τέλος, η βαθμολογία για τις δημόσιες υπηρεσίες, που είναι προσβάσιμες από smartphones αυξήθηκε μεν στο 85, αλλά παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (93). Επίσης, όσον αφορά την πρόσβαση σε αρχεία ηλεκτρονικής υγείας, η Ελλάδα σημείωσε χαμηλότερη βαθμολογία από τον μέσο όρο της ΕΕ (61 έναντι 72).

    Πηγή: cnn.gr

  • Tεχνολογικές προβλέψεις για το 2022: Τι φέρνει η νέα χρονιά για 5G, Wi-Fi 6E και τον κλάδο των μικροτσίπ
    Tεχνολογικές προβλέψεις για το 2022: Τι φέρνει η νέα χρονιά για 5G, Wi-Fi 6E και τον κλάδο των μικροτσίπ

    Η ανησυχία για την έλλειψη εξαρτημάτων και την αύξηση τιμών, οι αλλαγές στο τοπίο του κλάδου των τσιπ, η εξέλιξη του Wi-Fi 6 και του Wi-Fi 6E αλλά και η υιοθέτηση του 5G σε κοντινές και απομακρυσμένες περιοχές αποτελούν αντικείμενο εκτιμήσεων του Neil Patel, διευθυντή European Marketing και Επιχειρησιακής Ανάπτυξης της D-Link για το 2022, που διατυπώνονται σε ετήσια βάση.

    Όπως επισημαίνεται στις ετήσιες προβλέψεις της D-Link, από τον Neil Patel, ο κόσμος βασίζεται περισσότερο από ποτέ στην τεχνολογία, η οποία διανύει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους. Με τόσες πλευρές της καθημερινότητας να υποστηρίζονται με ψηφιακά μέσα, η τεχνολογία που περιλαμβάνει υψηλή τεχνολογία ώστε να λειτουργήσουν, όπως για παράδειγμα τα τσιπάκια ημιαγωγών, είναι πραγματικά εγγενής σε κάθε διάσταση της οικονομίας σήμερα. Βασικό πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα αποτελεί η τρέχουσα σημαντική έλλειψη τους. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η απαίτηση για υπηρεσίες αυξήθηκε ραγδαία, ενώ οι συχνές περιπτώσεις καθυστερήσεων μεταφοράς και παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο, εμπόδισαν την ικανότητα αρκετών εταιρειών να ανταποκριθούν με την προσφορά.

    Ειδικότερα, οι προβλέψεις του για το 2022, εστιάζονται σε τέσσερις άξονες

    -Αρχικά, θα υπάρξει μιας συνεχής έλλειψη εξαρτημάτων και αύξηση τιμών. Η έλλειψη εξαρτημάτων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στον κλάδο της τεχνολογίας, επηρεάζοντας κατ' επέκταση κι άλλους τομείς. Σαν αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στην παραγωγή, οι μεταπωλητές πρέπει να διπλασιάσουν ή ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις να τριπλασιάσουν τις παραγγελίες τους σε πολλαπλούς προμηθευτές, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την πίεση στην προσφορά. Οι κατασκευαστές μικροτσιπ και εξαρτημάτων έπρεπε να αυξήσουν τα κόστη παραγωγής, όπως για παράδειγμα η TSMC που ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2021 την αύξηση των τιμών των τσιπ κατά περίπου 20%, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών το 2022.

    -Θα χρειαστεί να αναδιαμορφώσουμε το τοπίο του κλάδου των μικροτσιπ. Κορυφαίοι παίκτες της αγοράς στην παραγωγή τσιπ εξακολουθούν να είναι η Taiwan's Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) και η Samsung Electronics της Νότιας Κορέας, οι οποίες συνολικά ελέγχουν πάνω από το 70% της αγοράς κατασκευής ημιαγωγών. 'Αλλοι κατασκευαστές που βρίσκονται σε άλλες χώρες, όπως η Intel στις ΗΠΑ, διπλασιάζουν την παραγωγή τσιπ προκειμένου να διευκολυνθεί η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Σημαντικές δυνάμεις της βιομηχανίας προσπαθούν να ενισχύσουν την προφορά με εκτεταμένη παραγωγή, ενώ οι κυβερνήσεις κατευθύνονται προς την αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο, με στόχο την αύξηση της τοπικής παραγωγής.

    -Το Wi-Fi 6 και το Wi-Fi 6E θα εξελιχθούν. Τον Ιούνιο του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Εκτελεστική Απόφαση C (2021) 4240, καθιστώντας διαθέσιμα επιπλέον 480 MHz φάσματος στη ζώνη των 6 GHz για Wi-Fi, σχεδόν διπλασιάζοντας το συνολικό ποσό του φάσματος για Wi-Fi. Η είσοδος του Wi-Fi 6E αποτελεί ορόσημο στην εξέλιξη του Wi-Fi και αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της οικονομικής αξίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο προχωράμε στο 2022, οι επενδύσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα θα ενισχυθούν στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα θα επιβραδύνουν την πρόοδο τους.

    -Υιοθέτηση του 5G σε κοντινές και απομακρυσμένες περιοχές. Οι παγκόσμιες συνδέσεις 5G πρόκειται να υπερδιπλασιαστούν έως το 2025, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό συνδρομητών internet από κινητές συσκευές στα 5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με το Groupe Speciale Mobile Association (GSMA). Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να δούμε σημαντικές επενδύσεις στην υποδομή από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας την επόμενη χρονιά, ώστε να υποστηρίξουν την τεχνολογία και τις συσκευές 5G. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν αυξημένες επενδύσεις σε αγροτικές περιοχές, όπου η συνδεσιμότητα ήταν ελλιπής στο παρελθόν. Δεδομένου ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα εμποδίζουν τον τεχνολογικό τομέα, είναι πιθανό οι επενδύσεις αυτές να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις. Όμως, η κατεύθυνση προς την οποία κινείται ο κλάδος είναι αδιαμφισβήτητη.

    Καταλύτες στη χάραξη πορείας για την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της D-Link, θα είναι η υπομονή και ο μελλοντικός προγραμματισμός, προκειμένου οι εφοδιαστικές αλυσίδες να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο σταθερές και η παραγωγή, η μεταφορά και η παράδοση προϊόντων να αντιμετωπίσουν λιγότερες διακυμάνσεις. Επιπλέον, με τόσες νέες και εντυπωσιακές τεχνολογίες που θα παρουσιαστούν στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων του Wi-Fi 6 και του 5G, οι συνεργασίες μεταξύ κυβερνήσεων και εταιρειών θα καταστούν πολύτιμες, ώστε οι τεχνολογίες αυτές να αξιοποιηθούν, όχι μόνο από καταναλωτές και επιχειρήσεις αλλά και στο μελλοντικό σχεδιασμό της αστικής ψηφιακής υποδομής.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Στο ερευνητικό έργο 5G-PHOS συνέβαλε η COSMOTE, για την ανάπτυξη υβριδικού 5G δικτύου Fiber-Wireless (FiWi)
    Στο ερευνητικό έργο 5G-PHOS συνέβαλε η COSMOTE, για την ανάπτυξη υβριδικού 5G δικτύου Fiber-Wireless (FiWi)

    Για πρώτη φορά ζωντανή επίδειξη του υβριδικού δικτύου, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου

    Στην υλοποίηση ενός υβριδικού 5G δικτύου που συνδυάζει οπτικές και ασύρματες τεχνολογίες (Fiber-Wireless) και είναι κατάλληλο για πυκνοδομημένες περιοχές, συνέβαλε η COSMOTE, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου 5G-PHOS.

    Το υβριδικό δίκτυο 5G-PHOS συνιστά παγκόσμια καινοτομία στις κινητές επικοινωνίες, καθώς συνδυάζει τη σταθερότητα και τις υψηλές ταχύτητες των οπτικών ινών με την ευελιξία εγκατάστασης των ασύρματων δικτύων. Χάρη στα μοναδικά χαρακτηριστικά του, μπορεί να συνεισφέρει καταλυτικά στην εξέλιξη των δικτύων 5ης γενιάς και στην ανάπτυξη πρωτοποριακών εφαρμογών και λύσεων 5G, υψηλών απαιτήσεων. Αποτελεί μία λύση υψηλής απόδοσης και αξιοπιστίας, με μοναδικά πλεονεκτήματα, όπως η απλοποίηση χρονοβόρων και κοστοβόρων διαδικασιών εγκατάστασης, η υψηλή ενεργειακή απόδοση και η χρήση ενός πρωτοποριακού συστήματος διαχείρισης δικτυακών πόρων που αντιδρά στις αυξομειώσεις της κίνησης με τη βοήθεια έξυπνων αλγορίθμων. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα καθιστούν τη λύση ιδανική για πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, hotspots, γήπεδα, και χώρους με περιορισμούς, όπως οι αρχαιολογικοί χώροι.

    Η COSMOTE είχε ρόλο τεχνικού συντονιστή του έργου και συνέβαλε σημαντικά με υψηλή τεχνογνωσία και παροχή υλικοτεχνικής υποδομής, στη δοκιμή και αξιολόγηση της λύσης, ενώ παράλληλα προώθησε με τις δράσεις της τους στόχους και τις καινοτομίες του έργου, στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό.

    Πρώτη ζωντανή επίδειξη του υβριδικού δικτύου στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου

    Οι δυνατότητες του υβριδικού δικτύου Fiber-Wireless (FiWi) παρουσιάστηκαν ζωντανά για πρώτη φορά σε πραγματικές συνθήκες, κατά τη διάρκεια του τελικού demo της λύσης 5G-PHOS που πραγματοποιήθηκε στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, παρουσία των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο της επίδειξης σε πληθώρα υπηρεσιών: φωνής (VoLTE), δεδομένων (zero-latency MobileTV/4K-video, ΗD Movie, AR/VR Remote Assistance, AR/VR Gaming, AR/VR 12K 360 videos και IoT εφαρμογές, όπως η μέτρηση κατανάλωσης ενέργειας, περιβαλλοντικές μετρήσεις, αυτοματισμοί, κ.ά., επιβεβαιώθηκε ότι η ενσωμάτωση της λύσης 5G-PHOS σε πραγματικό δίκτυο κινητών τηλεπικοινωνιών, ανταποκρίνεται με επιτυχία στις απαιτήσεις όλων των υπηρεσιών, χωρίς να επηρεάζεται η υψηλή ποιότητα εμπειρίας του χρήστη.

    Το έργο ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2017 και έλαβε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Horizon 2020 5G-PPP της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο έργο συμμετείχαν 16 εταίροι (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Orange, Telecom Italia, COSMOTE, Fraunhofer, Eindhoven University of Technology, MELLANOX, IMEC, SIKLU, LIONIX International, Incelligent, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Ε.Μ.Π, IQUADRAT, ERICSSON, ΠΑΟΚ, III-V lab) από 8 χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία).

    demo layout

    Ο Όμιλος ΟΤΕ συμβάλλει στην έρευνα και την καινοτομία

    Με την ενεργό συμβολή του σε 31 συνολικά ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα για το 5G μέχρι σήμερα, ο Όμιλος ΟΤΕ εμπλουτίζει την τεχνογνωσία του και συμμετέχει στη διαμόρφωση και αξιολόγηση τεχνολογικών λύσεων, εμπορικών εφαρμογών και καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων.

    Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι πρωτοπόρος στις τεχνολογικές εξελίξεις και αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο επενδυτή σε υποδομές τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Μόνο το 2021, ο Όμιλος συμμετέχει σε 37 πρωτοποριακά ερευνητικά επιδοτούμενα προγράμματα, ενώ συνολικά από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από 90 ερευνητικά έργα. Παράλληλα, τα Εργαστήρια Νέων Τεχνολογιών του Ομίλου ΟΤΕ αξιολογούν τις νέες τεχνολογίες και τον εξοπλισμό των τηλεπικοινωνιών του μέλλοντος. Με όχημα την τεχνολογία και την καινοτομία, ο Όμιλος ΟΤΕ φτιάχνει έναν κόσμο καλύτερο για όλους.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Cosmote: Το 5G ασθενοφόρο που κερδίζει τα πιο κρίσιμα λεπτά
    Cosmote: Το 5G ασθενοφόρο που κερδίζει τα πιο κρίσιμα λεπτά

    Use case απομακρυσμένης εξέτασης ασθενή, μέσω COSMOTE 5G, κατά τη διακομιδή του από το ΕΚΑΒ - Παρουσίαση των δυνατοτήτων του 5G στην ακαδημαϊκή κοινότητα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

    Το πρώτο 5G ασθενοφόρο στην Ελλάδα, παρουσίασε η COSMOTE σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και την Ericsson, σε μια εφαρμογή που έδειξε στην πράξη τον τρόπο με τον οποίο τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα συμβάλλουν στη ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής και την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας. Η εφαρμογή περιελάμβανε την απομακρυσμένη εξέταση ασθενή μέσω COSMOTE 5G, από γιατρό στο Παράρτημα ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, κατά τα κρίσιμα λεπτά της διακομιδής του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που βρισκόταν στον προαύλιο χώρο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το EΚΠΑ έχει σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη υποδομών και εφαρμογών 5G και μακρόχρονη συνεργασία με την COSMOTE σε ερευνητικά έργα.

    Σαν να βρισκόταν ο γιατρός μέσα στο ασθενοφόρο

    Κατά την πιλοτική εφαρμογή, πραγματοποιήθηκε προσομοίωση διακομιδής ασθενούς σε νοσοκομείο, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Σε νοσοκομείο και ασθενοφόρο είχε εγκατασταθεί 5G εξοπλισμός, που αξιοποιούσε την ειδική υποδομή 5GSA, που δημιουργήθηκε από την COSMOTE και το DT Group σε συνεργασία με την Ericsson και επέτρεπε την εντυπωσιακά χαμηλή απόκριση δικτύου (latency). Ο διασώστης του ΕΚΑΒ είχε στη διάθεσή του στο ασθενοφόρο συσκευή υπερήχων, απτικό γάντι με αισθητήρες, οθόνη και ακουστικά για εικόνα και ήχο υψηλής ευκρίνειας. Από την πλευρά του, ο ιατρός νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, είχε στη διάθεσή του οθόνη, ακουστικά, καθώς και έναν ειδικό χειριστήριο-joystick, που έστελνε σήμα στους αισθητήρες του γαντιού του διασώστη. Ο διασώστης ξεκίνησε την εξέταση του ασθενούς, κατά τη διακομιδή του, φορώντας το γάντι και κρατώντας την κεφαλή υπερήχου. O γιατρός, κουνώντας το χειριστήριο, μπορούσε να καθοδηγεί το χέρι του διασώστη, σαν να εξέταζε ο ίδιος τον ασθενή μέσα στο ασθενοφόρο. Η επικοινωνία χειριστηρίου-γαντιού, η μεταφορά εικόνα και ήχου, καθώς και των ενδείξεων του οργάνου υπερήχων, γίνονταν σε πραγματικό χρόνο μέσω COSMOTE 5G, σε απόλυτο συγχρονισμό και χωρίς καμία καθυστέρηση.

    Το 5G ασθενοφόρο που κερδίζει τα πιο κρίσιμα λεπτά

    Οι καινοτόμες εφαρμογές του μέλλοντος

    Το πιλοτικό 5G use case έδειξε στην πράξη πώς μπορεί να επιτευχθεί η ταχύτατη διάγνωση ενός ασθενή πριν ακόμη φτάσει στο νοσοκομείο, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο για τη θεραπεία του. Ταυτόχρονα, έδειξε πώς θα λειτουργούν οι καινοτόμες εφαρμογές του μέλλοντος που απαιτούν σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης δικτύου (latency), όπως αυτόνομη οδήγηση, αυτοματοποιημένη βιομηχανική παραγωγή Industry 4.0 κ.ά., που θα προσφέρει το 5G τα επόμενα χρόνια.

    Παρουσίαση στην ακαδημαϊκή κοινότητα

    Την πιλοτική εφαρμογή παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση στο αμφιθέατρο του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλη ΔΕΠ του ΕΚΠΑ και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, παρουσία του πρύτανη καθηγητή Μ. Α. Δημόπουλου, του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητή Ε. Πικουλή, του Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών, καθηγητή Ι. Εμμανουήλ και του Προέδρου του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, καθηγητή Γ. Κουρουπέτρογλου. Το ΕΚΠΑ συμβάλει στη διασύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας μέσα από μια σειρά δράσεων, όπως οι κόμβοι ψηφιακής καινοτομίας, και έχει μακρόχρονη στρατηγική συνεργασία με την COSMOTE σε ερευνητικά έργα και υποδομές 5G. Οι ερευνητικές ομάδες του ΕΚΠΑ έχουν εμπλακεί στην έρευνα για το 5G από το 2011.

    Έχοντας παρακολουθήσει την πιλοτική εφαρμογή 5G μαζί με τα άλλα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος δήλωσε: «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών με πλέον των 184 ετών προσφορά έχει σήμερα ισχυρό αποτύπωμα και σε θέματα έρευνας αιχμής με διεθνείς συνεργασίες με πολλά πανεπιστήμια, καθώς και με εταιρείες τεχνολογίας αιχμής, όπως η COSMOTE. Οι ερευνητικές ομάδες του ΕΚΠΑ έχουν εμπλακεί στην έρευνα για τo 5G απο το 2011 και συμμετείχαν στο πρώτο Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο για το 5G, το METIS, με συντονιστή την Ericsson που συνέβαλε καταλυτικά στην προδιαγραφή του συστήματος 5G. Η σημερινή επίδειξη συνδράμει στον εμπλουτισμό των καινοτόμων εφαρμογών που μπορούν να υποστηρίξουν οι νέες γενιές κινητών επικοινωνιών και που καθίστανται πολύ σημαντικές για την κοινωνία. Η περίπτωση χρήσης για τον τομέα της υγείας που επεκτείνει τις μέχρι σήμερα δυνατότητες της τηλεϊατρικής αποσκοπεί στην εγκαιρότερη διάγνωση και προσδιορισμό της θεραπείας ασθενών τόσο σε απομακρυσμένες περιοχές, όσο και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που ο χρόνος απόκρισης και αντιμετώπισης του ασθενούς μπορεί να είναι καταλυτικής σημασίας.»

    Το 5G ασθενοφόρο που κερδίζει τα πιο κρίσιμα λεπτά

    «Πλέον οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες στο χώρο της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας αποτελούν αναγκαιότητα, τόσο για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των υγειονομικών στελεχών όσο και για τη παροχή υπηρεσιών δωρεάν δημόσιας υγείας για όλους τους ασθενείς. Η πιλοτική εφαρμογή του ασθενοφόρου με τεχνολογία 5G, θέτει τις βάσεις για τη μετεξέλιξη του ΕΚΑΒ σε μία υπηρεσία πρότυπο στα standards αντίστοιχων υπηρεσιών του επείγοντος του Εξωτερικού. Ο Διασώστης, που είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στην αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού, με τη χρήση της τεχνολογίας 5G, αποκτά όλα τα εχέγγυα που θα του δώσουν τη δυνατότητα της βέλτιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας ώστε να ανταπεξέλθει στο ομολογουμένως δύσκολο καθημερινό έργο του», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νικόλαος Παπαευσταθίου.

    Stefanos Theocharopoulos

    Ο Chief Officer Τεχνολογίας και Λειτουργιών Ομίλου ΟΤΕ, κ. Στέφανος Θεοχαρόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Η COSMOTE έφερε πρώτη στην Ελλάδα το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, το 5G. Δεν σταματάμε εδώ. Προετοιμαζόμαστε εντατικά για την επόμενη μέρα των δικτύων πέμπτης γενιάς. Τα επόμενα χρόνια, καινοτόμες εφαρμογές τηλεϊατρικής, που αξιοποιούν το σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης του 5G, θα βελτιώσουν σημαντικά τις υπηρεσίες Υγείας που απολαμβάνουμε και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής μας. Μέσα από την έρευνα και την ανάπτυξη, παραμένουμε στην αιχμή της τεχνολογίας, φτιάχνοντας έναν κόσμο, καλύτερο για όλους».

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Ericsson Hellas κ. Γεώργιος Παππάς σημείωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι από τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνολογίας 5G και από το πώς μπορεί να συμβάλει στον μετασχηματισμό της υγειονομικής περίθαλψης στο εγγύς μέλλον. Πιστεύουμε ότι έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική χρήση των πόρων της υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως όσον αφορά την εξ αποστάσεως διάγνωση.»

    Το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στην Ελλάδα

    Το COSMOTE 5G είναι το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στη χώρα με πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη[1] που έχει ήδη ξεπεράσει το 50%. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η κάλυψη έχει ήδη φθάσει στο 97% και 90% αντίστοιχα, ενώ, σε συγκεκριμένες περιοχές, οι μέγιστες ταχύτητες του COSMOTE 5G ξεπερνούν το 1Gbps. Το δίκτυο συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, με στόχο το 60% πανελλαδικής πληθυσμιακής κάλυψης μέχρι το τέλος της χρονιάς.

    COSMOTE GIGASPEED NETWORK

    Το COSMOTE GIGASPEED NETWORK διαμορφώνει τις υποδομές που οδηγούν την Ελλάδα στο μέλλον. Με τεχνολογίες αιχμής, όπως το 5G και το Fiber to the Home, το COSMOTE GIGASPEED NETWORK ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής, ανοίγοντας απεριόριστες δυνατότητες και συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους. Έχοντας δεσμευτεί να ηγηθεί του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα. Με περίπου €5 δισ. επενδύσεις την περασμένη δεκαετία και με επενδυτικό πλάνο ύψους €2 δισ. για την τρέχουσα τετραετία, δημιουργεί τις υποδομές για την Κοινωνία των Gigabit.

    [1] Η πληθυσμιακή κάλυψη αφορά σε Κάλυψη Εξωτερικών Χώρων (Outdoor Population Coverage)

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τι απαντούν οι ειδικοί στις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το 5G
    Τι απαντούν οι ειδικοί στις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το 5G

    Το 5G είναι ασφαλές και πως δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο - Τι λένε οι ειδικοί

    Πριν ακόμα από την έλευση των δικτύων 5G, η ανάπτυξη της τεχνολογίας πέμπτης γενιάς στην κινητή τηλεφωνία συνοδεύτηκε από φήμες και θεωρίες συνωμοσίας, που σύμφωνα με τους ειδικούς στερούνται κάθε επιστημονικής βάσης.

    Το πιο πρόσφατοπαράδειγμα ήταν η θεωρία που αναπαρήχθη κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την εμφάνιση του COVID-19, σύμφωνα με την οποία η επιδημία του κορονοϊού συνδέεται με ασύρματες τεχνολογίες, όπως είναι το 5G.Αν και παντελώς παράλογη για τη στοιχειώδη κοινή λογική, η θεωρία βρήκε ωστόσο τέτοια απήχηση που οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αναγκάστηκαν να αναλάβουν δράση προκειμένου να φρενάρουν τη διασποράτης, μετά και από περιστατικά επιθέσεων που σημειώθηκαν σε πύργους κινητής τηλεφωνίας κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Ως ένα βαθμό, είναι εύλογο στην αρχή απέναντι σε κάθε τι νέο και καινοτόμο, μια μερίδα της κοινής γνώμης να ‘στέκεται’ μεκάποια επιφυλακτικότητα ως προς τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Εκεί ακριβώς εισέρχεται ο καταλυτικός ρόλος της επιστήμης να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις στο όποια ερωτήματα. Μετά από πολυετείς έρευνες και αναθεώρηση όλης της διαθέσιμης σχετικής βιβλιογραφίας παγκοσμίως, η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή επιστημόνων από όλο τον κόσμο, η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από Μη Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες (International Commision on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP), επιβεβαίωσε και πάλι το Μάρτιο του 2020 πως το 5G είναι ασφαλές και πως δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο.

    Πόσα είδη ακτινοβολίας υπάρχουν;

    Πολλοί από αυτούς μύθους εκπορεύονται από την ελλιπή κατανόηση σχετικά με την ακτινοβολία των πύργων μετάδοσης κινητής τηλεφωνίας και εξακολουθούν να είναι ίδιοι από τότε που είχαμε 2G.

    Γιατί επιμένουν παρόλο που έχουν απαντηθεί; Γιατί η λέξη ‘ακτινοβολία’ προκαλεί από μόνη της φόβο, αφού διαχρονικά οι άνθρωποι την έχουν συνδέσει με τα πυρηνικά όπλα αλλά και με ατυχήματα που συγκλόνισαν τον κόσμο, όπως αυτό του Τσερνόμπιλ και πιο πρόσφατα, αυτό της Φουκουσίμα.

    Αυτό που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι υπάρχουν δύο μορφές ακτινοβολίας, η Ιονίζουσα και η Μη-ιονίζουσα. Οι προαναφερόμενες πυρηνικές εκρήξεις σχετίζονται με την ιονίζουσα ακτινοβολία.

    Αντιθέτως, η τεχνολογία του 5g συνδέεται με την μη-ιονίζουσα μορφή ακτινοβολίας, την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ή ηλεκτρομαγνητικά πεδία, και σε αυτήν εμπίπτουν πολλές τεχνολογίεςπου όλοι μας χρησιμοποιούμε καθημερινά, π.χ. οι γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος, το ραδιόφωνο FM και το WiFi.

    Οι συχνότητες αυτές έχουν ήδη μελετηθεί εκτενώς ως προς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις τους στην υγεία. Μέχρι στιγμής και μετά από αρκετές αξιόπιστες έρευνες οι οποίες έχουν διεξαχθεί, καμιά ασθένεια δεν έχει συνδεθεί αιτιωδώς με την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

    Τι απαντά η επιστήμη

    Αρμόδιοι φορείς με διεθνές κύρος και διαχρονική εμπειρία, όπως η προαναφερθείσα ICNIRP, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO)και η Επιστημονική Επιτροπή Νέων Κινδύνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (SCENIHR), αλλά και επιστήμονες διεθνώς και στη χώρα μας,έχουν καταρρίψειτους ανυπόστατους φόβους αναφορικά με τηλειτουργία της 5ης γενιάς δικτύων και επιβεβαιώνουν μέσα από συμπεράσματα μακροχρόνιων και εμπεριστατωμένων μελετών, ότι η χρήση της τεχνολογίας 5G είναι ασφαλής καιδεν ενέχουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία ή επιβάρυνση για το περιβάλλον.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο τηςICNIRP και σε συνέχεια των ορίων ασφάλειας που συστήνει ο οργανισμός διεθνώς, Dr. EricvanRongen: “Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι οι τεχνολογίες 5G δεν μπορούν να προκαλέσουν κάποια βλάβη όταν τηρούνται τα όρια που προτείνονται στις κατευθυντήριες γραμμές”.
    Εξάλλου και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει υιοθετήσει και συστήνει τα όρια ασφάλειας της ICNIRP ως επαρκή για την προστασία της υγείας όλων των κοινωνικών ομάδων, ενώ αναφορικά με τις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί ο Π.Ο.Υ τονίζει ότι: «δεν υπάρχουν πειστικά επιστημονικά στοιχεία ότι τα ασθενή σήματα ραδιοσυχνοτήτων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, προκαλούν βλαβερά αποτελέσματα στην υγεία».

    Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωσητου Π.Ο.Υ, «τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός μελετών για να εκτιμηθεί κατά πόσο τα κινητά τηλέφωνα ενέχουν πιθανό κίνδυνο για την υγεία. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη αρνητική επίπτωση στην υγεία από τη χρήση κινητών τηλεφώνων».

    Επιπλέον, σύμφωνα με τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Θεόδωρο Σαμαρά «η τήρηση των τρεχουσών οδηγιών έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως έχουν προταθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που είναι το αρμόδιο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ικανή να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία», ενώ ο καθηγητήςΙατρικής Φυσικής – Ακτινοφυσικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΚώσταςΚάππας, διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ έκθεσης σε ραδιοκυματική ακτινοβολία και ανάπτυξης καρκίνου».

    Έλεγχος και αυστηρά όρια: Οι «δικλείδες»πουεμπεδώνουν το αίσθημα ασφάλειας

    Για τοπλέον δύσπιστο κοινό, υπάρχουν επιπλέον «δικλείδες» ασφάλειαςπροκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη τους, καθώς μέσω της λειτουργίας των αρμόδιων εθνικών φορέων, όπως η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), ελέγχεται η ασφαλής τήρηση των ορίων ασφάλειας για την υγεία και το περιβάλλον.

    Επιπρόσθετα, η χώρα μας έχει υιοθετήσει ακόμα πιο αυστηρά όρια από αυτά που συστήνονταιαπό την ICNIRPκοντά σε σημεία,που συχνάζουν ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως παιδιά ή ηλικιωμένοι, παρότι τέτοια ανάγκη δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά. Για παράδειγμα σεσχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, γηροκομεία και νοσοκομείασυστήνεται από τους αρμόδιους φορείς και διασφαλίζεταιελάχιστη απόσταση για την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας,ενώορίζονται ακόμα πιο αυστηρά (κατά 40%) όρια εκπομπήςραδιομαγνητικής ακτινοβολίας από αυτά που συστήνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ICNIRP.

    Οι υποδομές των δικτύων κινητής τηλεφωνίας δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον

    Η επιστημονική κοινότητα αποδομεί εκείνες τις‘φωνές’ που λένε ότι η τοποθέτησηνέων κεραιών κινητής τηλεφωνίας 5Gεπιβαρύνειτο φυσικό περιβάλλον, καθώς στην πράξη, ηλειτουργία των νέων δικτύωνθα βασιστεί στην αναβάθμιση και τη βελτίωση των ήδη υφιστάμενων υποδομώνπου αξιοποιούνται από τα ψηφιακά δίκτυα χωρίς επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και δη σε περιοχές προστατευόμενης φύσης Natura 2000.

    Το 5Gέχει καταλυτικό ρόλο στην ψηφιακή ωρίμανση της χώρας και αλλάζει τον κόσμο με ασφάλεια

    Η παρουσία του 5G εκτείνεται πέρα από την απλή χρήση κινητών συσκευών, με ταχύτητες 100 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με το 4G, με εξαιρετική απόκριση και αυξημένη χωρητικότητα, σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, αφού όλοι οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν μακροπρόθεσμα υπηρεσίες χαμηλού κόστους, σε πολυάριθμες συσκευές (Διαδίκτυο Πραγμάτων- InternetofThings), συλλέγοντας δεδομένα και ανιχνεύοντας τις τάσεις, που θα τους βοηθήσουν να προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες.

    Η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος ζει ήδη στους ρυθμούς της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, καθώς το 5Gαναμένεται να αναδείξει περαιτέρω νέες δυνατότητες απλοποίησης και αυτοματοποίησης διαδικασιών, από την τηλεϊατρική και τη ρομποτική ιατρική μέχρι την οικοδόμηση «έξυπνων πόλεων» με αυτόνομα οχήματα να κινούνται σε έξυπνους δρόμους, καλύτερη διαχείριση του περιβάλλοντος και των υποδομών, ορθολογική διαχείριση του νερού και εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας που θα αλλάξουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • “COSMOTE 5G ATHENS STAGE”: Εντυπωσιακή η ειδική διαδρομή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις για πρώτη φορά στην καρδιά της Αθήνας
    “COSMOTE 5G ATHENS STAGE”: Εντυπωσιακή η ειδική διαδρομή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις για πρώτη φορά στην καρδιά της Αθήνας

    Μοναδικό υπερθέαμα από 48 αγωνιστικά αυτοκίνητα, με απίστευτες ταχύτητες COSMOTE 5G - Συνδρομητές COSMOTE απόλαυσαν από προνομιακή θέση τον αγώνα

    Ένα εντυπωσιακό θέαμα, με απίστευτα γρήγορες ταχύτητες και δυνατές συγκινήσεις, επεφύλασσε στους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού η “COSMOTE 5G ATHENS STAGE”, η πρώτη ειδική διαδρομή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Με «τέρμα τα γκάζια», 48 πληρώματα προσέφεραν μια μοναδική εμπειρία στο κοινό τρέχοντας με τα αγωνιστικά τους αυτοκίνητα με «υψηλές ταχύτητες COSMOTE 5G».

    Τα βλέμματα του παγκόσμιου motorsport ήταν στραμμένα στην πλατεία Συντάγματος, όπου έκαναν την εμφάνισή τους τα αυτοκίνητα λίγα μόλις λεπτά μετά την εκκίνηση του φημισμένου αγώνα κάτω από την Ακρόπολη. Περνώντας με μεγάλες ταχύτητες μπροστά από το κτίριο της Βουλής στην Λεωφόρο Β. Αμαλίας και στρίβοντας διαδοχικά αριστερά, πέρασαν γύρω από κυκλικά εμπόδια και τερμάτισαν επί της οδού Γεωργίου Α΄, έχοντας κυκλώσει την πλατεία. Μια συναρπαστική διαδρομή ταχύτητας και δεξιοτεχνίας, μήκους περίπου 1 χλμ., όπου κορυφαίοι οδηγοί παγκοσμίου φήμης έδειξαν τις ικανότητές τους στους θεατές που βρέθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, αλλά και σε όσους το παρακολούθησαν ζωντανά από την COSMOTE TV.

    rally akropolis new2

    «Το “COSMOTE 5G ATHENS STAGE” ήταν μια εκπληκτική εμπειρία. Μια εντυπωσιακή διαδρομή στην καρδιά της Αθήνας που συνδύασε για πρώτη φορά έναν από τους σημαντικότερους αγώνες ταχύτητας με την ταχύτερη τεχνολογία κινητής των τελευταίων ετών, το COSMOTE 5G. Είναι χαρά και τιμή μας να στηρίζουμε σημαντικά γεγονότα που προβάλλουν τη χώρα μας στο εξωτερικό», δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Marketing Officer Consumer Segment Ομίλου ΟΤΕ.

    Συνδρομητές της COSMOTE είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από προνομιακή θέση στην VIP area τις προσπάθειες των οδηγών, ενώ όσοι βρέθηκαν στην πλατεία μπορούσαν να επισκεφτούν και το περίπτερο της COSMOTE και να συμμετάσχουν σε διάφορες δράσεις. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ειδικής διαδρομής, οι θεατές θαύμασαν από κοντά τα αγωνιστικά αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στο εσωτερικό της πλατείας (σε καθεστώς parc fermé), όπου και διανυκτέρευσαν.

    rally akropolis new3

    Μια μέρα πριν από την εκκίνηση του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ο παγκόσμιος τελικός eSports WRC The Official Game, στις ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις του Ποδηλατοδρομίου στο ΟΑΚΑ. Ένα eSports gaming event που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη συμμετοχή των καλύτερων Ελλήνων και ξένων παικτών παγκοσμίως, με την στήριξη της COSMOTE.

    Το εμβληματικό ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, που επέστρεψε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ (WRC) μετά από 8 χρόνια απουσίας, διεξάγεται, με Μεγάλο Χορηγό την COSMOTE, 9-12 Σεπτεμβρίου, με ειδικές διαδρομές στην Πελοπόννησο και τη Λαμία, όπου θα γίνει και ο τερματισμός. Τα κανάλια COSMOTE SPORT προσφέρουν στους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού υψηλού επιπέδου κάλυψη, μεταδίδοντας ζωντανά και αποκλειστικά όλα όσα θα συμβούν στις ειδικές διαδρομές του αγωνιστικού τριημέρου.

    rally akropolis new4

    COSMOTE 5G: Το δίκτυο με τις απίστευτες ταχύτητες

    Tο COSMOTE 5G είναι το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στη χώρα[1] με πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη[2] που έχει ήδη ξεπεράσει το 50%, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η κάλυψη έχει ήδη φθάσει στο 97% και 90% αντίστοιχα. Τις απεριόριστες δυνατότητες του COSMOTE 5G μπορούν να απολαμβάνουν όλοι οι συνδρομητές COSMOTE χωρίς επιπλέον κόστος, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές οι μέγιστες ταχύτητες ξεπερνούν το 1Gbps.

    [1] Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία στις ιστοσελίδες των παρόχων

    [2] Η πληθυσμιακή κάλυψη αφορά σε Κάλυψη Εξωτερικών Χώρων (Outdoor Population Coverage)

    (Δελτίο Τύπου)

  • COSMOTE: 5G Roaming σε 25 χώρες
    COSMOTE: 5G Roaming σε 25 χώρες

    Το μεγαλύτερο δίκτυο συνεργασιών με ξένους παρόχους για 5G Roaming, για τους συνδρομητές COSMOTE - Πλεονέκτημα για τον ελληνικό τουρισμό η πρόσβαση στις απεριόριστες δυνατότητες του COSMOTE 5G για τους ξένους επισκέπτες

    Συμφωνία με 25 χώρες έχει ήδη ολοκληρώσει η COSMOTE, έτσι ώστε οι συνδρομητές της που ταξιδεύουν στο εξωτερικό να απολαμβάνουν ταχύτητες 5G, ενώ παράλληλα έχει συνάψει συνεργασίες με δίκτυα 27 χωρών, ώστε όταν οι συνδρομητές τους επισκέπτονται τη χώρα μας να έχουν πρόσβαση στο COSMOTE 5G, το μεγαλύτερο[1] δίκτυο πέμπτης γενιάς στην Ελλάδα.

    Η COSMOTE, είναι ο πρώτος πάροχος που έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με ξένα δίκτυα για 5G Roaming ήδη από τον Δεκέμβρη του 2020, ενώ ο κατάλογος των συνεργαζόμενων δικτύων αυξάνεται συνεχώς. Το 5G Roaming αποτελεί πλεονέκτημα για τον ελληνικό τουρισμό και καθιστά τη χώρα μας κορυφαίο προορισμό για όσους επιθυμούν να είναι online, να ψυχαγωγούνται ή να εργάζονται ξέγνοιαστα, απολαμβάνοντας μοναδική εμπειρία πλοήγησης με ταχύτητες 5G.

    Οι συνδρομητές COSMOTE έχουν πρόσβαση σε 5G Roaming, σε 25 χώρες του κόσμου

    Συγκεκριμένα, οι συνδρομητές COSMOTE, που χρησιμοποιούν το 5G δίκτυο στην Ελλάδα και ταξιδεύουν σε Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Η.Π.Α., Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισπανία, Ιταλία, Ισραήλ, Ν. Κορέα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ομάν, Ουγγαρία, Παρθένους Νήσους (Η.Π.Α.), Πουέρτο Ρίκο, Ρουμανία, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Ταϊβάν, Τουρκία και Φιλανδία, έχουν τη δυνατότητα περιαγωγής μέσω του τοπικού 5G δικτύου.

    Πρόσβαση στο 5G Roaming έχουν όλοι οι συνδρομητές COSMOTE, ιδιώτες κι επιχειρήσεις (συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο, καρτοκινητή), που διαθέτουν πιστοποιημένη 5G συσκευή συγκεκριμένων κατασκευαστών στις παραπάνω χώρες[2]. Στις εν λόγω χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι συνδρομητές της COSMOTE απολαμβάνουν 5G Roaming χωρίς επιπλέον χρεώσεις[3], καθώς αξιοποιούν τις παροχές του προγράμματος που διαθέτουν στην Ελλάδα. Για τις χώρες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε., μπορούν να ενεργοποιούν την υπηρεσία COSMOTE Travel Pass και να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα που έχουν στην Ελλάδα, με μία ημερήσια χρέωση.

    Συνδρομητές από 27 χώρες, μπορούν να χρησιμοποιούν το δίκτυο COSMOTE 5G

    Η COSMOTE έχει συνάψει συμφωνίες με 27 χώρες του εξωτερικού, για να μπορούν οι ταξιδιώτες από Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Η.Π.Α., Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λιθουανία, Ιταλία, Ισραήλ, Ν. Κορέα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ομάν, Ουγγαρία, Παρθένους Νήσους (Η.Π.Α.), Πορτογαλία, Πουέρτο Ρίκο, Ρουμανία, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Ταϊβάν, Τουρκία και Φιλανδία, που επισκέπτονται την Ελλάδα να αξιοποιήσουν τις απεριόριστες δυνατότητες του COSMOTΕ 5G, του μεγαλύτερου 5G δικτύου στη χώρα, με πληθυσμιακή κάλυψη[4] πάνω από 50%, που συμπεριλαμβάνει ήδη τους περισσότερους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμού.

    COSMOTE 5G Roaming

    Το δίκτυο COSMOTE 5G

    Tο COSMOTE 5G είναι το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στη χώρα με πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη πάνω από 50%, ενώ στην Αθήνα έχει ξεπεράσει το 97% και στη Θεσσαλονίκη το 90%. Οι ταχύτητες του δικτύου ξεπερνούν το 1Gbps σε συγκεκριμένες περιοχές. Χάρη στις επενδύσεις της εταιρείας και την εντατική δουλειά των τεχνικών της, το δίκτυο συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, με στόχο 60% πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη μέχρι το τέλος της χρονιάς.

    Περισσότερες πληροφορίες στο cosmote.gr.

    1 Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία στις ιστοσελίδες των παρόχων.

    2 Η χρήση του 5G Roaming από πιστοποιημένες 5G συσκευές Xiaomi και Nokia είναι δυνατή ανεξαρτήτως δικτύου και στις 25 χώρες. Η χρήση 5G Roaming από πιστοποιημένες 5G συσκευές Samsung και Huawei είναι δυνατή μόνο μέσω των 5G δικτύων εξωτερικού στα οποία έχουν πιστοποιηθεί οι συσκευές.

    3 Για περισσότερες πληροφορίες για τυχόν όρια και περιορισμούς στην κατανάλωση των δωρεάν χρόνο ομιλίας, SMS, MB καθώς και τους όρους & προϋποθέσεις: www.cosmote.gr/EURoaming.

    4 Η πληθυσμιακή κάλυψη αφορά σε Κάλυψη Εξωτερικών Χώρων (Outdoor Population Coverage).

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G
    Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

    Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Ελλάδα για την ταχύτητα με την οποία προχωράει στην αξιοποίηση των δικτύων 5G.

    Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του «Παρατηρητηρίου 5G» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που καλύπτει το χρονικό διάστημα έως και τον Ιούνιο του 2021, η Ελλάδα είναι ξανά στις τρεις πρώτες χώρες στη διάθεση συχνοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι άλλα κράτη μέλη με τα οποία η χώρα μας παρουσιάζει γεωγραφικές ή πληθυσμιακές ομοιότητες, όπως η Πορτογαλία, δεν έχουν προχωρήσει με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς στην αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας.

    Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα, στη συχνότητα 3,5 Giga Hertz έχει ήδη διαθέσει το 98%, καθώς το υπόλοιπο θα αποδίδεται δωρεάν για ερευνητικούς σκοπούς. Η ανάπτυξη των δικτύων 5G προχωράει ικανοποιητικά και ήδη στις Κυκλάδες οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε αυτό.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άδειες για τη διάθεση συχνοτήτων πωλούνται με σαφείς υποχρεώσεις για συγκεκριμένη κάλυψη του πληθυσμού και σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και γεωγραφικές ζώνες.

    Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020 η Cosmote και η Wind Hellas λάνσαραν το δίκτυο 5G ενώ τις ακολούθησε τον Ιανουάριο του 2021 και η Vodafone.

    Ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξη του τον Μάιο είχε αναφέρει ότι η ανάπτυξη του δικτύου 5G συνεπάγεται ότι «ειδικά για την Ελλάδα ανοίγουν νέοι ορίζοντες όχι μόνον για τις οικονομικές δραστηριότητες αλλά και για την ποιότητα ζωής. Όσο σημαντική είναι η προστιθέμενη αξία των 12,4 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, άλλο τόσο σημαντικές είναι η πρόσβαση σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας που αποκτά ο κάτοικος ενός ακριτικού νησιού». Ο κ. Πιερρακάκης επίσης τόνισε ότι «πριν από έναν περίπου χρόνο, εκκρεμούσαν περίπου εβδομήντα νομοθετικές και διοικητικές παρεμβάσεις που έπρεπε να επιλυθούν ώστε να φτάσουμε στη δημοπρασία του φάσματος του 5G».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

    Σ.Μ.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ