Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 15:10

Μελέτη: Όσο πιο γρήγορα γερνάει το εργατικό δυναμικό μίας χώρας τόσο ταχύτερα αυτή υιοθετεί τα ρομπότ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η αξιοποίηση των ρομπότ και η αντικατάσταση εργαζομένων με «έξυπνες» μηχανές είναι ταχύτερη στις χώρες εκείνες όπου ο πληθυσμός τους γερνάει πιο γρήγορα, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη. Η έρευνα συνδέει για πρώτη φορά την ταχύτητα της αυτοματοποίησης μίας οικονομίας με τις δημογραφικές εξελίξεις και ιδιαίτερα με το αυξανόμενο διαχρονικά ποσοστό των ηλικιωμένων στον γενικό πληθυσμό, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τις ελλείψεις κατάλληλου προσωπικού στην αγορά εργασίας.

Με άλλα λόγια, ολοένα συχνότερα τα ρομπότ έρχονται να καλύψουν κενά εργαζομένων σε ένα όλο και πιο γερασμένο εργατικό δυναμικό. Σύμφωνα με τη μελέτη, «η γήρανση οδηγεί σε μεγαλύτερη (βιομηχανική) αυτοματοποίηση, επειδή δημιουργεί έλλειψη σε εργαζόμενους μέσης ηλικίας εξειδικευμένους στην παραγωγή».

Η έρευνα, από τους καθηγητές Ντάρον Ατζέμογλου του Πανεπιστημίου ΜΙΤ και Πασκουέλ Ρεστρέπο του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, η οποία δημοσιεύθηκε στο οικονομικό περιοδικό «The Review of Economic Studies», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσε στοιχεία για 60 χώρες και βρήκε σαφή συσχέτιση ανάμεσα στο γηράσκον εργατικό δυναμικό (αναλογία των εργαζομένων άνω των 56 ετών σε σχέση με εκείνους 21-55 ετών) και στη χρήση των ρομπότ, ιδίως στη βιομηχανία.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι από μόνος τους ο παράγων της ηλικίας εξηγεί κατά τουλάχιστον το ένα τρίτο (35%) τις διαφορές ανάμεσα στις χώρες, όσον αφορά την ταχύτητα υιοθέτησης των ρομπότ και γενικότερα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, καθώς επίσης εξηγεί κατά το ένα πέμπτο (20%) τις διαφορές στις εισαγωγές ρομπότ. Όσο πιο γρήγορα γερνάει το εργατικό δυναμικό μίας χώρας τόσο η τελευταία τείνει να στρέφεται στους αυτοματισμούς και στις «έξυπνες» μηχανές.

Έτσι, χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα και η Γερμανία, όπου γερνάει γρήγορα ο εργαζόμενος πληθυσμός, είναι ανάμεσα σε αυτές που σπεύδουν να υιοθετήσουν ευρέως τα ρομπότ, όπως δείχνει η αναλογία ρομπότ ανά εργαζόμενο σε κάθε χώρα. Καθόλου τυχαία, εξάλλου, από τις 15 κορυφαίες στον κόσμο εταιρείες ρομποτικής, οι επτά έχουν την έδρα τους στην Ιαπωνία και άλλες επτά στη Γερμανία.

Αλλά και στο εσωτερικό των μεγάλων χωρών παρατηρείται μία ανάλογη τάση. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ οι μητροπολιτικές περιοχές που έχουν μεγαλύτερης ηλικίας εργατικό δυναμικό, εμφανίζουν μεγαλύτερη εγκατάσταση ρομποτικών συστημάτων μετά το 1990.

«Η δημογραφική αλλαγή -ιδίως η γήρανση- είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδηγούν στην υιοθέτηση της ρομποτικής και των άλλων τεχνολογιών αυτοματισμού. Η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχει μία αιτιακή σχέση που πρωτίστως είναι ορατή στις βιομηχανίες ακριβώς που επηρεάζονται περισσότερο από τη γήρανση και έτσι έχουν ευκαιρίες για αυτοματοποίηση της εργασίας», ανέφερε ο διακεκριμένος Τουρκο-αμερικανός οικονομολόγος Ντ. Ατζέμογλου.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://academic.oup.com/restud/advance-article-abstract/doi/10.1093/restud/rdab031/6295889?redirectedFrom=fulltext

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 10:19

Σχετικά Άρθρα

  • Έλον Μασκ: Ανακοίνωσε ότι η Tesla θα χρησιμοποιεί ανθρωποειδή ρομπότ από το 2025
    Έλον Μασκ: Ανακοίνωσε ότι η Tesla θα χρησιμοποιεί ανθρωποειδή ρομπότ από το 2025

    Η Τesla έχει ανακοινώσει ότι στόχος της είναι να δημιουργήσει ένα «αυτόνομο ανθρωποειδές ρομπότ» για να εκτελεί «μη ασφαλείς, επαναλαμβανόμενες ή βαρετές εργασίες»

    Στην ανακοίνωση ότι η Tesla θα αρχίσει να παράγει και να χρησιμοποιεί ανθρωποειδή ρομπότ από το 2025 προχώρησε ο Έλον Μασκ με ανάρτησή του στο Χ.
    Ο τελικός στόχος της Tesla, σύμφωνα με τον νοτιοαφρικανό δισεκατομμυριούχο, είναι να ξεκινά να πουλάει τα ρομπότ αυτά το 2026.
    Ο Μασκ είχε δηλώσει ότι περίμενε το ρομπότ Optimus να είναι έτοιμο για χρήση στα τέλη της φετινής χρονιάς.
    «Η Tesla θα διαθέτει ανθρωποιειδή ρομπότ σε χαμηλή παραγωγή για εσωτερική χρήση του χρόνου και, ελπίζω, να υπάρξει υψηλότερη παραγωγή για άλλες εταιρίες το 2026» έγραψε ο Μασκ στην ανάρτησή του.
    Η Τesla η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα, έχει ανακοινώσει ότι στόχος της είναι να δημιουργήσει ένα «αυτόνομο ανθρωποειδές ρομπότ» για να εκτελεί «μη ασφαλείς, επαναλαμβανόμενες ή βαρετές εργασίες».

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μασκ ο στόχος της Tesla είναι να πουλάει τα ρομπότ αυτά έναντι 20.000 δολαρίων το καθένα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Στην Ελλάδα έρχεται η Sophia, το πρώτο ρομπότ με διαβατήριο στον κόσμο για να συμμετοχή σε συνέδριο στην Ναύπακτο
    Στην Ελλάδα έρχεται η Sophia, το πρώτο ρομπότ με διαβατήριο στον κόσμο για να συμμετοχή σε συνέδριο στην Ναύπακτο

    Την Ναύπακτο θα επισκεφθεί το πρώτο ρομπότ με διαβατήριο, στον κόσμο, με το όνομα Sophia the robot, προκειμένου να συμμετάσχει σε ένα ξεχωριστό πάνελ με θέμα Artificial Intelligence & Ethics.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο συνέδριο, οι συμμετέχοντες από 6 κράτη θα αναλύσουν από κοινού, με τη Sophia the robot, σημαντικές πτυχές που σχετίζονται με τη συνύπαρξη ανθρώπου και Τεχνητής Νοημοσύνης. Ειδικότερα, το «Meet Sophia Conference» θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου στο Nafpaktos International Conference Center, το οποίο συστεγάζεται στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στη Σκάλα Ναυπακτίας. Παράλληλα, στο συνέδριο θα διερευνηθεί η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε ηθικά ζητήματα, από την προστασία της ιδιωτικότητας μέχρι τη διασφάλιση της δικαιοσύνης και των αξιών του ανθρώπινου είδους.

    Η Τεχνο-ηθική αποτελεί κλάδο της Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας και πεδίο διεπιστημονικής μελέτης και έρευνας, με κύριο αντικείμενο τη σχέση μεταξύ της τεχνολογικής εξέλιξης και των αξιών της σύγχρονης κοινωνίας. Το γεγονός θα πραγματοποιηθεί παρουσία 150 καλεσμένων, ενώ δεν θα υπάρξει πρόσβαση στο ευρύ κοινό. Η Sophia είναι ένα κοινωνικό ανθρωποειδές ρομπότ που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Hanson Robotics με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ενώ τα δικαιώματά της για την Ελλάδα τα έχει η Victorious Network. Ενεργοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2016 και έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στα μέσα Μαρτίου το 2016. Έχει συναντηθεί με ηγέτες κρατών, σημαντικές προσωπικότητες και έχει δώσει επίσης συνεντεύξεις στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του πλανήτη.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Το πρώτο ρομπότ που ιδρώνει και αναπνέει κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ
    Το πρώτο ρομπότ που ιδρώνει και αναπνέει κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ

    Το ANDI της ASU είναι το πρώτο θερμικό ρομπότ στον κόσμο που αναπνέει, ιδρώνει και περπατάει. Θα βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς επηρεάζεται το ανθρώπινο σώμα μας από το θερμικό στρες.

    Πίσω από μια μεταλλική πόρτα πάχους 4 ιντσών με ένα μικρό γυάλινο παράθυρο στην μακρινή βορειοανατολική γωνία της πανεπιστημιούπολης Tempe του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ζει το ANDI, το πρώτο θερμικό ρομπότ εσωτερικού-εξωτερικού χώρου στον κόσμο που αναπνέει, ιδρώνει και περπατά.

    Το ANDI χρηματοδοτείται από ένα NSF Major Research Instrumentation πρόγραμμα και έχει κατασκευαστεί ειδικά για την ASU από την εταιρεία Thermetrics.

    Μπορεί να μιμηθεί τις θερμικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος και έχει 35 διαφορετικές επιφάνειες που ελέγχονται όλες ξεχωριστά με αισθητήρες θερμοκρασίας, αισθητήρες ροής θερμότητας και πόρους που ιδρώνουν.

    Είναι το μόνο ρομπότ τέτοιου είδους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξωτερικούς χώρους, επιτρέποντας στους ερευνητές να πειραματιστούν σε ακραία περιβάλλοντα, καθώς και να μελετήσουν τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Μπορούν μάλιστα να μελετήσουν πώς αντιδρούν διαφορετικές ηλικίες και σωματικοί τύποι ανθρώπων σε ακραίες θερμοκρασίες.

    «Το ANDI ιδρώνει. παράγει θερμότητα, μπορεί να έχει ρίγη, να περπατά και να αναπνέει», δήλωσε ο Konrad Rykaczewski, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Μηχανικής Ύλης, Μεταφορών και Ενέργειας της Αριζόνα και κύριος ερευνητής για ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα της ASU που στοχεύει στη μέτρηση των επιπτώσεων της υπερβολικής ζέστης στην ανθρώπινη υγεία.

    «Υπάρχει πολύ καλή επιστημονική δουλειά εκεί έξω για την υπερβολική ζέστη, αλλά λείπουν επίσης πολλά. Προσπαθούμε να αναπτύξουμε μια πιο λεπτομερής κατανόηση (για το πώς η θερμότητα επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα), ώστε να μπορούμε να σχεδιάσουμε έρευνες για να το αντιμετωπίσουμε».

    Οι ερευνητές της ASU μπορούν να υπολογίσουν παραλλαγές στον σωματότυπο και τα χαρακτηριστικά υγείας του ρομπότ για να δημιουργήσουν και να εισαγάγουν σε διαφορετικά προσαρμοσμένα μοντέλα θερμικής ρύθμισης στο ANDI για σχεδόν οποιοδήποτε κλίμα στις Η.Π.Α αλλά και στον κόσμο.

    «Μπορούμε να μεταφέρουμε πολλές διαφορετικές πληροφορίες, διαφορετικά χαρακτηριστικά ηλικίας και διαφορετικές σωματικές καταστάσεις (στο ANDI),» είπε η Ankit Joshi, μία ερευνήτρια της ASU που ηγείται του έργου μοντελοποίησης ως η επικεφαλής χειριστής του ANDI. «Ένας διαβητικός ασθενής έχει διαφορετική θερμική ρύθμιση από έναν υγιή άνθρωπο. Έτσι, μπορούμε να εξηγήσουμε όλη αυτή την τροποποίηση με τα προσαρμοσμένα μοντέλα μας.»

    Το ANDI αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στη ρομποτική και στην έρευνα της θερμικής ρύθμισης του ανθρώπινου σώματος, με πιθανές εφαρμογές σε διάφορους τομείς που αφορούν την ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια.

    Δείτε όλη την έρευνα εδώ.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Γεννήθηκαν τα πρώτα μωρά που συνελήφθησαν με ρομποτικη μικρογονιμοποίηση--με χειριστήριο Sony PlayStation 5 ο έλεγχος της ρομποτικής βελόνας
    Γεννήθηκαν τα πρώτα μωρά που συνελήφθησαν με ρομποτικη μικρογονιμοποίηση--με χειριστήριο Sony PlayStation 5 ο έλεγχος της ρομποτικής βελόνας

    Δύο κοριτσάκια που συνελήφθησαν με εξωσωματική γονιμοποίηση που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια ρομπότ, γεννήθηκαν στις ΗΠΑ.

    Τα μωρά συνελήφθησαν με σπερματέγχυση, στο πλαίσιο της οποία χρησιμοποιήθηκε ένα μικροσκόπιο, μια ρομποτική βελόνα, ένα μικροσκοπικό πιάτο Petri, ένας φορητός υπολογιστής και ένα χειριστήριο Sony PlayStation 5 για τον έλεγχο της ρομποτικής βελόνας.

    Η βελόνα τρύπησε το ωάριο και εναπόθεσε το σπέρμα. Μάλιστα, η διαδικασία έγινε από μηχανικό χωρίς εμπειρία στην ιατρική γονιμότητας.

    Η Overture Life δημιουργεί ιατρικές συσκευές και νέες μεθοδολογίες ελέγχου εμβρύων που αυτοματοποιούν ολόκληρη τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, αυξάνοντας την απόδοση για τους επαγγελματίες της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το περασμένο φθινόπωρο, δύο εκ των ασθενών του κέντρου έμειναν έγκυες.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Σημαντική ανακάλυψη: Ευέλικτο ρομπότ μπορεί να εκτυπώσει ζωντανά κύτταρα μέσα στο σώμα ασθενών – Πώς λειτουργεί
    Σημαντική ανακάλυψη: Ευέλικτο ρομπότ μπορεί να εκτυπώσει ζωντανά κύτταρα μέσα στο σώμα ασθενών – Πώς λειτουργεί

    Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η ιατρική τεχνολογία, με Αυστραλούς ερευνητές να δημιουργούν νέο ευέλικτο ρομπότ που μπορεί να εκτυπώνει ζωντανά κύτταρα μέσα στο σώμα των ασθενών!

    Η τρισδιάστατη εκτύπωση διευκολύνει τη δημιουργία ιστών με ακρίβεια στο μέγεθος και στο σχήμα που απαιτείται. Μπορεί ακόμα να αφαιρέσει κι έναν δυσπρόσιτο όγκο

    Οι ερευνητές στο Σίδνεϋ έδειξαν το δημιούργημά τους σε φοιτητές πανεπιστημίου. Πρόκειται για ένα νέο βιοεκτυπωτή ρομπότ που χρησιμοποιώντας βιο-μελάνια τα οποία περιέχουν ζωντανά κύτταρα μέσα στο σώμα των ασθενών, δημιουργούν με ακρίβεια νέους ιστούς. Το ρομπότ μπορεί ακόμα να αφαιρέσει έναν δυσπρόσιτο όγκο, αναφέρει η ΕΡΤ.

    Οι ερευνητές πειραματίζονται με μια καρδιά αρνιού για να δείξουν τι μπορεί να κάνει στη χειρουργική αυτό το μικρό, ρομπότ, το οποίο εισέρχεται στο σώμα μέσω μιας μικρής τομής σε συσκευή.

    Μένει να γίνουν δοκιμές σε ανθρώπους και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 5 έως 7 χρόνια για να είναι έτοιμο για κλινική χρήση.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κουραστήκατε από τις δουλειές του σπιτιού; Έρχονται τα ρομπότ που θα σας ξεκουράσουν
    Κουραστήκατε από τις δουλειές του σπιτιού; Έρχονται τα ρομπότ που θα σας ξεκουράσουν

    Ποιος δεν έχει ανάγκη από περισσότερο ελεύθερο χρόνο; Σε λίγα χρόνια από τώρα ένα ρομπότ θα κάνει τις περισσότερες δουλειές του σπιτιού σύμφωνα με τους υπέρμαχους της τεχνητής νοημοσύνης

    Ελπίδα ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα έχουμε την ευκαιρία να απολαμβάνουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο δίνουν οι εκτιμήσεις νέας έρευνας, σύμφωνα με την οποία ειδικά ρομπότ θα αναλάβουν σύντομα ένα σημαντικό μέρος από τις δουλειές του σπιτιού, απαλλάσσοντάς μας σε σημαντικό ποσοστό από αυτές τις υποχρεώσεις. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Ekaterina Hertog από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέει ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία, η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να αναλάβει πολλές από τις οικιακές εργασίες που καταναλώνουν σημαντικό χρόνο από την καθημερινότητά μας. Τα ελπιδοφόρα ευρήματα δημοσιεύονται στο PLoS ONE.

    Προγενέστερη έρευνα είχε αποκαλύψει ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τη σχέση των ανθρώπων με τις δουλειές του σπιτιού: Στο Ηνωμένο Βασίλειο, άνθρωποι 15-64 ετών αφιερώνουν συνήθως το 43% του χρόνου τους σε απλήρωτες οικιακές δουλειές, όπως το μαγείρεμα, το καθάρισμα, η φροντίδα παιδιών ή ηλικιωμένων και πολλά άλλα. Αναφορικά με τις διαφορές φύλου, οι Βρετανοί άνδρες παραγωγικής ηλικίας φαίνεται ότι αφιερώνουν περίπου το μισό χρόνο απ’ ό,τι οι γυναίκες της αντίστοιχης ηλικιακής ομάδας κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού. Οι Ιάπωνες άνδρες, από την άλλη, ξοδεύουν ακόμη λιγότερο χρόνο σε οικιακές εργασίες (μόλις 18% σε σύγκριση με τις γυναίκες).

    Οι μελετητές συμβουλεύτηκαν 29 άνδρες και γυναίκες ειδικούς τεχνητής νοημοσύνης από το Ηνωμένο Βασίλειο και 36 ειδικούς από την Ιαπωνία, με στόχο να προβλέψουν πόσο αυτοματοποιημένες θα μπορούσαν να γίνουν 17 διαφορετικές οικιακές εργασίες και εργασίες φροντίδας μέσα στην επόμενη δεκαετία.

    6 στους 10 πιστεύουν ότι τα ρομπότ θα πηγαίνουν… για ψώνια

    Οι ειδικοί προέβλεψαν συλλογικά ότι, κατά μέσο όρο, το 39% του χρόνου που αφιερώνουν επί του παρόντος οι άνθρωποι σε οποιαδήποτε εργασία στο σπίτι θα είναι δουλειά των ρομπότ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Οι επιμέρους εκτιμήσεις των ειδικών, ωστόσο, διέφεραν σημαντικά ως προς το ποιες θα είναι οι πρώτες εργασίες που θα αναλάβουν τα ρομπότ. Τα ψώνια του σούπερ μάρκετ ήταν από τις δουλειές που υποστηρίχθηκε από σημαντικό ποσοστό των ειδικών (59%) ότι θα περάσουν στις αρμοδιότητες των ρομπότ τα επόμενα χρόνια. Στον αντίποδα, η δουλειά που, κατά τους ειδικούς, θα συνεχίζει να επιφορτίζει τους ανθρώπους είναι η φροντίδα των παιδιών.

    «Η μελέτη μας με ειδικούς τεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία διαπιστώνει ότι σε 10 χρόνια ο οικιακός αυτοματισμός θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο που αφιερώνεται σε τρέχουσες οικιακές εργασίες και εργασίες φροντίδας κατά 39%» καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης σε μια ανακοίνωση στα μέσα ενημέρωσης.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Απίστευτο: Πώς μια σκούπα - ρομπότ διέρρευσε προσωπικές στιγμές γυναίκας στο ίντερνετ
    Απίστευτο: Πώς μια σκούπα - ρομπότ διέρρευσε προσωπικές στιγμές γυναίκας στο ίντερνετ

    Προσωπικές εικόνες μίας γυναίκας διέρρευσαν στο Διαδίκτυο και υπεύθυνη για αυτό το γεγονός ήταν η ηλεντρονική της σκούπα . Σύμφωνα με την βρετανική DailyMail, η ρομποτική ηλεκτρική σκούπα τράβηξε φωτογραφίες της γυναίκας ενώ εκείνη καθόταν στην τουαλέτα και οι εικόνες αυτές κοινοποιήθηκαν στο Facebook.

    Η ρομποτική σκούπα iRobot Roomba μπήκε στο μπάνιο και τράβηξε προσωπικές εικόνες της γυναίκας και έπειτα εκείνες κυκλοφόρησαν σε κλειστές ομάδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Πιο συγκεκριμένα, οι εικόνες τραβήχτηκαν από το λογισμικό σκούπας Roomba J7 της εταιρείας iRobot και εν συνεχεία εστάλησαν στην Scale AI, μία startup εταιρεία με εργαζόμενους από όλο τον κόσμο.

    Η δουλειά των εργαζομένων της εταιρείας είναι να κατηγοριοποιούν δεδομένα, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης συσκευών, όπως η συγκεκριμένη ρομποτική σκούπα. Χάρη στην εκπαίδευση αυτή, η σκούπα μαθαίνει να χαρτογραφεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το περιβάλλον του σπιτιού, να αποφεύγει εμπόδια, να αντιλαμβάνεται το μέγεθος ενός δωματίου και να προσαρμόζει το μοτίβο καθαρισμού της.

    Το άσχημο όμως ξεκίνησε όταν οι εικόνες κοινοποιήθηκαν online στο Facebook και στο Discord από εργαζομένους της Βενεζουέλας το 2020, όπως αναφέρει το MIT Technology Review.

    «Η πιο προσωπική εικόνα που είδαμε ήταν μια σειρά από βίντεο με τη νεαρή γυναίκα στην τουαλέτα, με το πρόσωπό της αποκλεισμένο στην κύρια εικόνα, αλλά ακάλυπτο», αναφέρει το δημοσίευμα.

    Η απάντηση της εταιρείας

    Η iRobot δήλωσε ότι τα δεδομένα δόθηκαν σε υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβόλαια τα οποία ξεκαθαρίζουν ότι τέτοια δεδομένα αποστέλλονταν μόνο στην εταιρεία για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

    Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι τα ρομπότ καθαρισμού είχαν ένα φωτεινό πράσινο αυτοκόλλητο «βιντεοσκόπηση σε εξέλιξη» και ότι ήταν ευθύνη των εμπλεκομένων να «απομακρύνουν οτιδήποτε θεωρούν ευαίσθητο από οποιονδήποτε χώρο στον οποίο λειτουργεί το ρομπότ, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών».

    Ο διευθύνων σύμβουλος της iRobot Colin Angle δήλωσε στο MIT Technology Review: «Η iRobot τερματίζει τη σχέση της με τον πάροχο υπηρεσιών που διέρρευσε τις εικόνες, ερευνά ενεργά το θέμα και [λαμβάνει] μέτρα για να βοηθήσει στην αποτροπή παρόμοιας διαρροής από οποιονδήποτε πάροχο υπηρεσιών στο μέλλον».

    Πηγή: ethnos.gr - Image by Roman Ivanyshyn from Pixabay

  • Optimus: Ο Έλον Μασκ παρουσίασε ανθρωποειδές ρομπότ της Tesla
    Optimus: Ο Έλον Μασκ παρουσίασε ανθρωποειδές ρομπότ της Tesla

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, παρουσίασε το πολυαναμενόμενο ρομπότ του «Optimus».

    Οεπικεφαλής της Tesla, Έλον Μασκ, παρουσίασε επιτέλους το πολυαναμενόμενο ανθρωποειδές ρομπότ Optimus σε χθεσινοβραδινή εκδήλωση στη διάρκεια της Μέρας Τεχνητής Νοημοσύνης της εταιρείας στις εγκαταστάσεις της στο Πάλο ‘Αλτο της Καλιφόρνιας.

    Το πρωτότυπο ρομπότ, κατασκευασμένο από την Tesla, περπάτησε επί σκηνής και χαιρέτισε το πλήθος, σε μια κίνηση που συμβολίζει τις φιλοδοξίες της εταιρείας κατασκευής αυτόνομων ηλεκτρικών οχημάτων – η οποία αντιμετωπίζει πια ολοένα πιο έντονο ανταγωνισμό – να επεκταθεί σε καινοτομικούς τομείς πέρα από τα οχήματα.

    Ο δισεκατομμυριούχος Μασκ, δημιουργός επίσης της αεροδιαστημικής εταιρείας SpaceX, έχει δηλώσει ότι η αγορά ρομπότ θα έχει μελλοντικά μεγαλύτερη αξία από εκείνη των αυτοκινήτων, με ή χωρίς οδηγό. Όπως είπε στην εκδήλωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, «ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα χρήσιμο ανθρωποειδές ρομπότ όσο γίνεται πιο γρήγορα. Υπάρχει πάντως πολλή ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει για να τελειοποιηθεί το Optimus και να το αποδείξει».

    Δείτε το βίντεο:

    Tesla Bot coming out and dancing 🤣 @elonmusk pic.twitter.com/TKT1lSGyqa

    — Tesla Owners Silicon Valley (@teslaownersSV) October 1, 2022

    Ο Μασκ επεσήμανε ότι προς το παρόν τα ανθρωποειδή ρομπότ «στερούνται εγκεφάλου» και δεν έχουν τη νοημοσύνη για να πλοηγηθούν μόνα τους στον κόσμο, ενώ παράλληλα είναι πολύ ακριβά και παράγονται σε μικρούς αριθμούς. Αντίθετα, υποστήριξε, το Optimus «θα είναι ένα άκρως επιδέξιο ρομπότ», που θα παράγεται από την Tesla σε μεγάλες ποσότητες, τελικά σε εκατομμύρια μονάδες. Αναμένεται να κοστίζει λιγότερο από ένα αυτοκίνητο, κάτω από 20.000 δολάρια (ή περίπου 20.000 ευρώ), έναντι περίπου 100.000 δολαρίων που είναι σήμερα η τιμή ενός ανθρωποειδούς ρομπότ.

    Η παραγωγή του Optimus (όνομα που παραπέμπει στο ομώνυμο ισχυρό ρομπότ των ταινιών «Transformers»), που αναμένεται να ζυγίζει περίπου 73 κιλά, πιθανώς θα ξεκινήσει εντός του 2023. Σε πρώτη φάση το ρομπότ αναμένεται να εκτελεί βαρετές ή επικίνδυνες εργασίες, μεταξύ άλλων στα εργοστάσια της ίδιας της Tesla. Αργότερα, σύμφωνα με τον Μασκ, το ρομπότ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σπίτια, από το να ετοιμάζει το δείπνο και να κουρεύει το γρασίδι μέχρι να φροντίζει τους ηλικιωμένους – χωρίς να αποκλείεται και ο ρόλος του ως στενός φίλος ή σεξουαλικός σύντροφος.

    Και άλλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως οι ιαπωνικές Toyota και Honda, έχουν αναπτύξει πρωτότυπα ανθρωποειδών ρομπότ ικανά να κάνουν πολύπλοκα πράγματα, όπως να σουτάρουν μια μπάλα μπάσκετ.

    Πηγή: In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο