Τεχνολογία

Η Πληροφορική και η Τεχνητή Νοημοσύνη στη μάχη κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Η Πληροφορική και η Τεχνητή Νοημοσύνη στη μάχη κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Την Πληροφορική και την Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρατεύουν οι επιστήμονες στον "πόλεμο" κατά της παιδικής παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 41 εκατ. παιδιά προσχολικής ηλικίας (<5 ετών) είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, 340 εκατ. παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5-19 ετών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, 124 εκατ. παιδιά και έφηβοι είναι παχύσαρκοι, 2,8 εκατ. άτομα κάθε χρόνο πεθαίνουν λόγω υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας, τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες.

Στην Ελλάδα το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων υπερβαίνει πλέον το 30-35% και είναι υψηλότερο από τα αντίστοιχα ποσοστά που παρατηρούνται τόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Τα στοιχεία παρουσίασε η Ευαγγελία Χαρμανδάρη, καθηγήτρια Παιδιατρικής - Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, κατά τη διάρκεια της δεύτερης διαδικτυακής διάλεξης του 7ου Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, με θέμα Παχυσαρκία & Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 σε Παιδιά και Εφήβους.

«Η ανάπτυξη Ευφυών Πολυεπίπεδων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εξειδικευμένων Αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης (Smartphone, Smartwatch) αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά τόσο στην επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος όσο και στην διαμόρφωση κατάλληλων πολιτικών υγείας για την πρόληψη της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους» ανέφερε η κ. Χαρμανδάρη, προσθέτοντας ότι η χώρα μας συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα BigO (Big data against childhood Obesity) μαζί με την Σουηδία, Ολλανδία, Ιρλανδία και Ισπανία. Στόχος του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχαν 2.000 παιδιά και έφηβοι από την Ελλάδα, ήταν η συλλογή δεδομένων σχετικά με τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα, τον ύπνο, καθώς και στοιχείων που αφορούν στο περιβάλλον τους.

«Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο διήρκησε 4 χρόνια, ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αναμένονται σύντομα τα οριστικά αποτελέσματα από την ανάλυση των δεδομένων. Ωστόσο, η πρώτη εντύπωση που λαμβάνουμε είναι ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που συμμετείχαν, αντιλαμβανόμενοι τις συνήθειες ενός υγιεινού τρόπου ζωής θα βοηθήσουν οι ίδιοι στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους» τόνισε η κ. Χαρμανδάρη.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης θα προωθηθούν σε φορείς δημόσιας υγείας, ώστε να ορίσουν στοχευμένες πολιτικές αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας.

Σημαντικά, ωστόσο, είναι και τα αποτελέσματα του προγράμματος «Χάνω Βάρος - Κερδίζω Ζωή», στο οποίο συμμετείχαν 2.400 παιδιά (1.088 αγόρια και 1.312 κορίτσια) που υλοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής, στο πλαίσιο της Ανάπτυξης Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Χαρμανδάρη, ένα χρόνο μετά την έναρξη του προγράμματος, διαπιστώθηκε 30% μείωση των παχύσαρκων και υπέρβαρων, καθώς και σημαντική αύξηση των ατόμων με φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup