Τεχνολογία

Τυφλά ρομπότ μαθαίνουν να προσανατολίζονται μέσω WiFi

Τυφλά ρομπότ μαθαίνουν να προσανατολίζονται μέσω WiFi

Επιστήμονες αξιοποίησαν το WiFi για να δημιουργήσουν ένα σύστημα πλοήγησης για τα ρομπότ.

Τα ρομπότ πλέον θα μπορούν να μετακινούνται… στα τυφλά! Σε πρόσφατη έρευνά τους, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση IEEE Robotics and Automation Letters, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο ανέπτυξαν ένα σύστημα το οποίο επιτρέπει στα ρομπότ να μετακινούνται με βάση το ασύρματο δίκτυο Wi-Fi που υπάρχει σε έναν χώρο και όχι με τη βοήθεια καμερών, οι οποίες μέχρι σήμερα χρησιμεύουν ως «μάτια» του ρομπότ.

Οι κάμερες ως «μάτια»

Για την περιήγηση του ρομπότ σε έναν χώρο, συνήθως χρησιμοποιούνται κάμερες οι οποίες σαρώνουν τον χώρο και αναγνωρίζουν τα πιθανά εμπόδια. Ένα από τα αποδοτικότερα συστήματα «όρασης» των ρομπότ βασίζεται στην τεχνολογία LiDAR, η οποία αξιοποιεί την ακτινοβολία λέιζερ για να εντοπίσει την ακριβή θέση των εμποδίων κι ως εκ τούτου να χαρτογραφήσει έναν χώρο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη τεχνολογία παρουσιάζει κάποια μειονεκτήματα, όπως το σχετικά υψηλό κόστος εγκατάστασης, η υψηλή κατανάλωση ενέργειας και η μικρότερη απόδοση σε ιδιαίτερες συνθήκες, όπως ο χαμηλός ή ο εναλλασσόμενος φωτισμός.


Αξιοποιώντας το ασύρματο δίκτυο

Οι επιστήμονες λοιπόν σκέφτηκαν έναν τρόπο ώστε το ρομπότ να μπορεί να προσανατολιστεί αξιοποιώντας σήματα τα οποία πλέον υπάρχουν σχεδόν σε όλους τους χώρους ενός αστικού περιβάλλοντος. Για τον σκοπό αυτό, δημιούργησαν αισθητήρες οι οποίοι «επικοινωνούν» με το ασύρματο δίκτυο ενός χώρου, το οποίο με τη σειρά του καθοδηγεί τις κινήσεις του ρομπότ. «Σχεδόν όπου και να πάμε, είμαστε περιστοιχισμένοι από σήματα ασύρματου δικτύου. Η ομορφιά της εργασίας που πραγματοποιήσαμε είναι ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα σήματα αυτά για τον εντοπισμό του ρομπότ στον χώρο», ανέφερε ο δρ. Ντίνες Μπαράντια, επικεφαλής της δημοσίευσης. Οι αισθητήρες τους οποίους δημιούργησαν οι επιστήμονες προσαρμόζονται στα ρομπότ και μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν ανά πάσα στιγμή σήματα σε σταθερά σημεία πρόσβασης ασύρματου δικτύου, τα οποία έχουν εγκατασταθεί στον χώρο. Η συνεχής αυτή επικοινωνία πομπού και δέκτη επιτρέπει τον ακριβή προσδιορισμό της θέσης του ρομπότ, αλλά και τον προσανατολισμό της ρομποτικής συσκευής με βάση τα σταθερά σημεία ασύρματου δικτύου που υπάρχουν στον χώρο.

Προς έναν συνδυασμό μεθόδων

Για να δοκιμάσουν το σύστημα το οποίο δημιούργησαν, οι επιστήμονες συνέκριναν τις κινήσεις ενός ρομπότ το οποίο αξιοποιεί την τεχνολογία LiDAR για τον προσανατολισμό του, με ένα ρομπότ το οποίο χρησιμοποιεί την καινούρια μέθοδο που βασίζεται στο WiFi. Οι δοκιμές έδειξαν ότι η καινοτόμα τεχνολογία είναι εξίσου αποτελεσματική με τον παραδοσιακό τρόπο προσανατολισμού. Στα επόμενα βήματά τους, οι ερευνητές θα επιχειρήσουν να συνδυάσουν τους αισθητήρες WiFi με άλλα μέσα μικρού κόστους, όπως οι κάμερες, έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα πιο ολοκληρωμένο και φθηνό σύστημα προσανατολισμού των ρομποτικών συσκευών.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup