Τεχνολογία

Ένα deal αξίας 3,4 δισ. δολαρίων που αλλάζει το δορυφορικό τοπίο

Ένα deal αξίας 3,4 δισ. δολαρίων που αλλάζει το δορυφορικό τοπίο

Η Ευρώπη προσπαθεί να δημιουργήσει το δικό της δορυφορικό σύστημα που θα την καταστήσει λιγότερο εξαρτημένη από την κινεζική και την αμερικανική τεχνολογία

Σε συμφωνία που αλλάζει τα δεδομένα στο δορυφορικό τοπίο παγκοσμίως ήρθαν η OneWeb και η Eutelsat, με τη γαλλοβρετανική σύμπραξη να απειλεί την πρωτοκαθεδρία της SpaceX του Ελον Μασκ. Οι δύο εταιρείες πρόκειται να συγχωνευθούν μετά από ένα deal που αποτιμά τον δορυφορικό φορέα του Ηνωμένου Βασιλείου στα 3,4 δισ. δολάρια.

Ουσιαστικά, η βρετανική OneWeb περνά στα χέρια της γαλλικής Eutelsat Communications, η οποία θα συνεχίσει να είναι εισηγμένη στο Παρίσι, ενώ θα ζητήσει να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Βασικός μέτοχος στην Eutelsat με ποσοστό ύψους 20% είναι το γαλλικό Δημόσιο, ενώ το κρατικό fund της Κίνας διαθέτει επίσης ένα μερίδιο ύψους 5%. Το βρετανικό Δημόσιο διαθέτει ένα ποσοστό ύψους 18% στην OneWeb, η οποία διασώθηκε από τη χρεοκοπία, ενώ βασικός μέτοχος είναι η Bharti Global του ινδού δισεκατομμυριούχου Σουνίλ Μπαρτί Μιτάλ με ποσοστό 30%.

Η Ευρώπη προσπαθεί να δημιουργήσει το δικό της δορυφορικό σύστημα που θα την καταστήσει λιγότερο εξαρτημένη από την κινεζική και την αμερικανική τεχνολογία, με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να προτρέπει τη Γηραιά Ηπειρο ήδη από το 2019 να ενισχύσει τη διαστημική στρατηγική της, επικαλούμενος εντάσεις με τις ΗΠΑ και νέες απειλές από τη Ρωσία και την Κίνα.

Το αντίπαλο δέος που ακούει στο όνομα SpaceX είναι πολύ μπροστά, καθώς διαθέτει στόλο περίπου 2.500 δορυφόρων που εκτοξεύτηκαν τα τελευταία χρόνια από τη Musk’s Space Exploration Technologies Corp. Την ίδια ώρα, το Project Kuiper του Τζεφ Μπέζος σχεδιάζει επίσης ένα παρόμοιο εγχείρημα, προγραμματίζοντας την εκτόξευση αρκετών δορυφόρων μέσα στο 2022.

Επιπλέον, η SpaceX πουλά ήδη την ευρυζωνική υπηρεσία της με το σήμα Starlink απευθείας σε καταναλωτές σε διάφορες αγορές σε όλο τον κόσμο. Η OneWeb, από την πλευρά της, έχει επί του παρόντος 428 δορυφόρους σε τροχιά, όμως πλέον η τεχνολογία τους θεωρείται παρωχημένη. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα είχε εντείνει τις εμπορικές της προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας με την AT&T για την παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας σε απομακρυσμένες τοποθεσίες στις ΗΠΑ. Και αυτό υπογραμμίζει μια από τις βασικές διαφορές μεταξύ του Starlink και της OneWeb – το project της SpaceX φαίνεται να στοχεύει απευθείας τους καταναλωτές, ενώ η OneWeb επιδιώκει μια προσέγγιση B2B.

Οπως τονίζουν αναλυτές, η σύμπραξη OneWeb – Eutelsat θα διασφαλίσει τη συνεργασία Βρετανών, Γάλλων, καθώς επίσης και κινεζικών αλλά και ινδικών συμφερόντων στη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου παίκτη στο μέτωπο της δημιουργίας δικτύου δορυφόρων, ενώ ο ευρωπαϊκός «γίγαντας» που δημιουργείται αναμένεται να διπλασιάσει την παρουσία του στο Διάστημα.

Η χρηματιστηριακή αξία της γαλλικής εταιρείας ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ, ενώ της βρετανικής ανταγωνιστικής της αγγίζει τα 3,4 δισ. δολάρια. O «γάμος» θα προσφέρει τη δυνατότητα για ευκολότερη χρηματοδότηση, με βασικό στόχο την ανάπτυξη δικτύου δορυφόρων νέας γενιάς.

Πάντως, σύμφωνα με τους όρους του deal, η Βρετανία φαίνεται πως θα κρατήσει τα ειδικά δικαιώματα που διαθέτει, έστω και ως μέτοχος μειοψηφίας, για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το δικαίωμα βέτο για την πρόσβαση συγκεκριμένων καταναλωτών, υπό τον φόβο πως η συγχώνευση μπορεί να θεωρηθεί απειλή για τη στρατηγική συμμαχία ασφαλείας της Γηραιάς Αλβιώνας με τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ.

Πηγή: Έντυπη Έκδοση «Τα Νέα» - In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα