Τεχνολογία

Ethereum: Πράσινη στροφή για το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα – Πιέσεις στο Bitcoin

Ethereum: Πράσινη στροφή για το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα – Πιέσεις στο Bitcoin

Σύμφωνα με έρευνες το δίκτυο του Bitcoin χρησιμοποιεί περίπου 100 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, περίπου όσο καταναλώνει η Μαλαισία ή η Σουηδία

Σε θεαματική μείωση κατά 99% της ενέργειας που καταναλώνει πρόκειται να προχωρήσει το δίκτυο Ethereum, δημιουργό του ether που το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως, μέσω μια «αναβάθμισης λογισμού», όπως αναφέρει το Reuters. Και η κίνηση αυτή ασκεί ήδη πίεση στο Bitcoin, να προχωρήσει σε μια αντίστοιχη ενέργεια.

Η αλλαγή αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενης συζήτησης σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των κρυπτονομισμάτων, καθώς πρόκειται για μια τεχνολογία που βασίζεται στην κατανάλωση ενέργειας για να εξασφαλιστεί υπολογιστική και επεξεργαστική ισχύς.

Εξοικονόμηση ενέργειας κατά 99%

Υπολογίζεται ότι η «πράσινη» στροφή του Ethereum θα μπορούσε να μειώσει την ενέργεια που καταναλώνει κατά περισσότερο από 99%. Σήμερα θεωρείται ότι το δεύτερο δημοφιλέστερο ψηφιακό νόμισμα καταναλώνει ετησίως περίπου 6 γιγαβάτ, ενέργεια που είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο σπίτια στις ΗΠΑ -περίπου όσο η κατανάλωση μιας μεγάλης ευρωπαϊκής πόλης.

Η αυξανόμενες επικρίσεις που δέχονται τα κρυπτονομίσματα για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα έχει ως αποτέλεσμα να επιβάλλονται σταδιακά ορισμένοι περιορισμοί. Στις ΗΠΑ, η πολιτεία της Νέας Υόρκης εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής μορατόριουμ σε ορισμένα είδη mining, ενώ γερουσιαστές πιέζουν τις εταιρείες να αποκαλύψουν τις επιπτώσεις των κρυπτονομισμάτων στο κλίμα.

Καταναλώνει όσο η Μαλαισία!

Σύμφωνα με το Reuters, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ εκτιμούν ότι το δίκτυο του Bitcoin χρησιμοποιεί περίπου 100 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, περίπου όσο καταναλώνει η Μαλαισία ή η Σουηδία.

Οι υπερασπιστές του Bitcoin θεωρούν άδικη την κριτική για την κατανάλωση ενέργειας, παραθέτοντας πρόσφατη έκθεση του Λευκού Οίκου στην οποίαν αναφέρεται ότι το κυρίαρχο κρυπτονόμισμα ευθύνεται για ένα ποσοστό της τάξης του 0,09% έως 1,7% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ.

Ομάδες του κλάδου έχουν δημοσιεύσει στοιχεία που δείχνουν ότι περισσότερο από το ήμισυ της ενέργειας που χρησιμοποιούν οι miners προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και λένε ότι ο κλάδος έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην επέκταση των δικτύων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σκεπτικισμός στο Bitcoin

Σε κάθε περίπτωση, μετά την «πράσινη» στροφή του Ethereum τα βλέμματα στρέφονται πλέον στο Bitcoin – στους κόλπους του οποίου όμως υπάρχει σκεπτικισμός για την αλλαγή προς έναν νέο, «οικολογικό» μηχανισμό κρυπτογράφησης.

Η Margot Paez, συνεργάτης του Bitcoin Policy Institute, μιας δεξαμενής σκέψης υπέρ του Bitcoin, αναγνωρίζει ότι η αλλαγή του κώδικα του Ethereum θα οδηγήσει πιθανότατα σε μεγαλύτερη πίεση στο Bitcoin να κάνει μια παρόμοια αλλαγή.

Όμως, σύμφωνα με το Reuters, η ίδια υποστηρίζει ότι μια στροφή αντίστοιχη με του δεύτερου δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος σημαίνει ότι «δίνεις λιγότερη αξία στην ικανότητα να ασφαλίζεις το δίκτυό σου με τρόπο που να μην ευνοεί τους ισχυρότερους «παίκτες» του χώρου.

Πηγή: OT.gr - In.gr - Φωτογραφία από Peter Patel από το Pixabay

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup