«Είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα προσπαθεί να αλλάξει την τροχιά ενός ουράνιου σώματος», λέει ο καθηγητής διαστημικής του Πανεπιστημίου «Τζον Χόπκινς», Σταμάτης Κριμιζής, για το ιστορικό πείραμα της πρόσκρουσης διαστημικού σκάφους της NASA στον αστεροειδή «Δίμορφο».
Ο κ. Κριμιζής διευκρίνισε πως ο μικρός αστεροειδής στον οποίο έγινε η δοκιμή, δεν αποτελούσε κανέναν κίνδυνο για τη Γη, αλλά υπάρχουν περίπου 30.000 αστεροειδείς που έρχονται κοντά στον πλανήτη μας και ανά πάσα στιγμή υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να μας χτυπήσει.
«Ήταν ένα προνόμιο που δεν είχαν οι δεινόσαυροι πριν 62 εκατ. χρόνια και είδαμε τι έγινε», υπογράμμισε ο κ. Κριμιζής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Το σκάφος χτύπησε τον αστεροειδή με ταχύτητα 21.960 χλμ. την ώρα
Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η εκτόξευση του διαστημικού σκάφους DART, κράτησε περίπου 4,5 χρόνια. Χτύπησε τον αστεροειδή που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 11 εκατ. χιλιομέτρων με ταχύτητα 21.960 χλμ. την ώρα.
Το διαστημόπλοιο ήταν εξοπλισμένο με αρκετές νέες τεχνολογίες -μεταξύ των οποίων μια ιονική μηχανή που χρησιμοποιούσε το αέριο Ξένον. Ο Σταμάτης Κριμιζής εξήγησε ότι η εν λόγω μηχανή μπορεί και αυξάνει την ταχύτητα του διαστημόπλοιου καθώς είναι εν πλω.
Πόσο επικίνδυνοι είναι οι αστεροειδείς;
Ο κ. Κριμιζής εξήγησε πως η επικινδυνότητα ενός αστεροειδούς που κατευθύνεται προς τη Γη εξαρτάται από το μέγεθός του και πως το όριο έχει οριστεί στα 140 μέτρα.
«Εάν είναι 140 μέτρα, μπορεί να καταστρέψει μία ολόκληρη πόλη, ας πούμε το λεκανοπέδιο Αττικής ή το Λονδίνο», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι το κρίσιμο είναι να γνωρίζουν οι επιστήμονες αρκετά χρόνια πριν τον κίνδυνο προκειμένου να μπορέσουν να του αλλάξουν τροχιά.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, λίγες ημέρες πριν από το διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε μικροδορυφόρος που κατασκευάστηκε από την Ιταλική Εταιρία Διαστήματος η οποία φωτογράφησε τη σύγκρουση του σκάφους με το διαστημόπλοιο.
Οι φωτογραφίες αυτές αναμένεται να φτάσουν στον πλανήτη Γη σε λίγες ημέρες.