Τεχνολογία

Κάμερα αστρονόμων κατέγραψε το ισχυρότερο φως που έχει θεαθεί (video)

Κάμερα αστρονόμων κατέγραψε το ισχυρότερο φως που έχει θεαθεί (video)

Το φως αυτό δημιουργήθηκε μετά την ισχυρότερη έκρηξη που έχει ποτέ καταγραφεί από κάμερα.

Το πιο λαμπερό φως που έχει ποτέ θεαθεί από τους αστρονόμους κατέγραψε ομάδα επιστημόνων στη Χιλή, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Ειδικότερα, επρόκειτο για μία έκλαμψη ακτινών Γάμμα, ισχύος 18 τρισεκατομ. βολτ, που έλαβε χώρα 2,4 δισεκατ. έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η έκλαμψη αυτή, που ονομάστηκε «GRB 221009», μάλλον ενεργοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της δημιουργίας μίας μαύρης τρύπας.

Η εν λόγω έκρηξη, που είναι και η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί με κάμερα ποτέ στα χρονικά της ανθρώπινης ιστορίας, αρχικά ανιχνεύθηκε από τα τηλεσκόπια στις 9 Οκτωβρίου και τα υπολείμματα της έκλαμψης παρατηρούνται ακόμα από επιστήμονες σε όλο τον πλανήτη.

«Τόσο από άποψη αριθμού φωτονίων, όσο και από την άποψη της ενέργειας που φτάνει σε εμάς η έκλαμψη αυτή πραγματικά σπάει τα ρεκόρ. Κάτι τόσο φωτεινό και τόσο κοντά σε εμάς είναι από αυτά τα πράγματα που συμβαίνουν μόνο μία φορά μέσα σε έναν αιώνα», είπε ένας εκ των ερευνητών, ονόματι Brendan O'Connor.

Όπως εξήγησε ο ίδιος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «AFP», οι εκλάμψεις αυτές διαρκούν εκατοντάδες δευτερόλεπτα και εκτιμάται πως προκαλούνται από το θάνατο γιγάντιων αστεριών, που έχουν πάνω από 30 φορές το μέγεθος του δικού μας Ήλιου.

Το αστέρι εκρήγνυται και μετατρέπεται σε έναν υπερκαινοφανή αστέρα (σούπερνοβα) και καταρρέει σε μια μαύρη τρύπα. Έπειτα, η ύλη συγκεντρώνεται γύρω από τη μαύρη τρύπα, με τη μορφή ενός δίσκου και καταλήγει στο εσωτερικό της. Τέλος, η μαύρη τρύπα «φτύνει» την ύλη ξανά ως μία μάζα ενέργειας, η οποία ταξιδεύει με ταχύτητα παρόμοια με εκείνη του φωτός.

«Οι εκρήξεις ακτινών Γάμμα εν γένει απελευθερώνουν την ίδια ποσότητα ενέργειας που ο Ήλιος μας παράγει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Η συγκεκριμένη ταξίδεψε για 1,9 δισεκατ. χρόνια μέχρι να φτάσει κοντά στη Γη. Παρατηρώντας αυτό το γεγονός είναι σαν να παρακολουθούμε μία καταγραφή ενός συμβάντος που έλαβε χώρα πριν από 1,9 δισεκατ. χρόνια», πρόσθεσε ο O'Connor.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup