Τεχνολογία

Σκοτεινή ύλη: Το υλικό που αποτελεί το 85% του σύμπαντος ίσως να μην είναι πια «αόρατο»

Σκοτεινή ύλη: Το υλικό που αποτελεί το 85% του σύμπαντος ίσως να μην είναι πια «αόρατο»

Η σκοτεινή ύλη αποτελεί το 85% του σύμπαντος, αλλά το μυστηριώδες υλικό είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνευθεί με τις υπάρχουσες τεχνικές και μεθόδους.

Οι αστρονόμοι φαίνεται πως έκαναν μία σπουδαία ανακάλυψη αφού ενδέχεται να έχουν βρει έναν νέο τρόπο για την ανίχνευση σωματιδίων σκοτεινής ύλης χρησιμοποιώντας την ίδια την ατμόσφαιρα της Γης.
Η σκοτεινή ύλη αποτελείται από μυστηριώδη και αόρατα σωματίδια που είναι απίστευτα δύσκολο να ανιχνευθούν και γίνονται «ορατά» μόνο μέσω της επίδρασης που έχουν στο υπόλοιπο σύμπαν. Πιστεύεται ότι η ύλη αυτή αποτελεί το 85% του σύμπαντος και περίπου το ένα τέταρτο της μάζας του.

Σύμφωνα με τον independent μια νέα μελέτη έχει αναφέρει ότι η ανακάλυψη αυτού του ασύλληπτου υλικού θα μπορούσε να γίνει με τη χρήση συστημάτων ραντάρ στο έδαφος.

Οι επιστήμονες γενικά αναζητούν μόνο μικροσκοπικά σωματίδια της σκοτεινής ύλης, αλλά είναι πιθανό να βρεθούν σωματίδια με μεγάλη μάζα - που μπορεί να μη φτάνουν στους παραδοσιακούς ανιχνευτές στη Γη.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους η σκοτεινή ύλη είναι τόσο δύσκολο να ανιχνευθεί θα μπορούσε να είναι επειδή τα σωματίδια είναι τόσο τεράστια», δήλωσε ο John Beacom, καθηγητής φυσικής και αστρονομίας στο Ohio State. «Αν η μάζα της σκοτεινής ύλης είναι μικρή, τότε τα σωματίδια είναι κοινά, αλλά αν η μάζα είναι μεγάλη, τα σωματίδια είναι σπάνια», ανέφερε.

Πώς μπορούν να εντοπίσουν τη σκοτεινή ύλη

Ο τρόπος με τον οποίο θα γινόταν αυτό είναι παρόμοιος με τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες παρακολουθούν τους μετεωρίτες, οι οποίοι και οι δύο παράγουν αποθέσεις ιονισμού - μια μορφή ακτινοβολίας που αφήνει πίσω της άτομα που μπορούν να άγουν τον ηλεκτρισμό, γνωστά ως ελεύθερα ηλεκτρόνια.

Τα ραντάρ στέλνουν ηλεκτρομαγνητική ενέργεια στην ατμόσφαιρα, η οποία στη συνέχεια ανακλάται από τα ηλεκτρόνια. Αυτό στη συνέχεια σηματοδοτεί είτε την παρουσία ενός μετεωρίτη, είτε σκοτεινής ύλης.

Αυτή η νέα πρακτική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνεργασία με άλλους τρόπους για την αναζήτηση σκοτεινής ύλης. «Οι τρέχουσες τεχνικές κοσμολογίας είναι αρκετά ευαίσθητες, αλλά δεν έχουν τρόπο να ελέγχουν τη δική τους δουλειά», δήλωσε ο καθηγητής Beacom.

«Αυτή είναι μια εντελώς νέα τεχνική, οπότε αν οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το τι έχουν ανιχνεύσει, ένα σήμα από την κοσμολογία θα μπορούσε να ελεγχθεί λεπτομερώς με την τεχνική του ραντάρ».

Οι επιστήμονες μόλις πρόσφατα εντόπισαν τη σκοτεινή ύλη που περιέβαλε τους γαλαξίες πριν από 12 δισεκατομμύρια χρόνια, παρακολουθώντας την πορεία του φωτός μέσα από μακρινά αστρικά σμήνη. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν μικροκύματα, αντί για ορατό φως, δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο η σκοτεινή ύλη συσσωρεύτηκε στο πρώιμο σύμπαν.

Ωστόσο, ενώ η θεωρία υποδεικνύει ότι η σκοτεινή ύλη θα έπρεπε να κολλάει μεταξύ της και να σχηματίζει σβώλους στο σύμπαν, αυτό συνέβαινε πολύ λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν.

«Το εύρημά μας είναι ακόμη αβέβαιο», δήλωσε ο Hironao Miyatake από το Πανεπιστήμιο της Nagoya, «αλλά αν είναι αληθινό, θα υποδηλώνει ότι ολόκληρο το μοντέλο είναι ελαττωματικό όσο πηγαίνουμε πιο πίσω στο χρόνο. Αυτό είναι συναρπαστικό γιατί αν το αποτέλεσμα ισχύει μετά τη μείωση των αβεβαιοτήτων, θα μπορούσε να υποδηλώνει μια βελτίωση του μοντέλου που μπορεί να δώσει πληροφορίες για τη φύση της ίδιας της σκοτεινής ύλης».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα