Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2022 22:56

SpaceX: Εκτόξευσε τον πανίσχυρο πύραυλο Falcon Heavy για πρώτη φορά μετά το 2019 (video)

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο πύραυλος με τους τρεις προωθητήρες μετέφερε στο διάστημα δορυφόρους για τον αμερικανικό στρατό, σε μια αποστολή με την ονομασία USSF-44

Στην εκτόξευση του πυραύλου Falcon Heavy - ενός πανύψηλου οχήματος με τρεις προωθητήρες, που αποτελεί τον ισχυρότερο επιχειρησιακό πύραυλο στον κόσμο - προχώρησε σήμερα η SpaceX για πρώτα φορά μετά το 2019.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε τις πρωινές ώρες της Τρίτης (ώρα ΗΠΑ) από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα, μεταφέροντας στο διάστημα δορυφόρους για τον αμερικανικό στρατό, σε μια αποστολή με την ονομασία USSF-44, για την οποία όμως δεν έχει γίνει κάτι γνωστό καθώς πρόκειται για ένα μυστικό πρόγραμμα.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Ο Falcon Heavy έκανε το ντεμπούτο του το 2018, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, Έλον Μασκ επέλεξε τότε να εκτοξεύσει το προσωπικό του Tesla Roadster για δοκιμαστικούς σκοπούς. Το αυτοκίνητο εξακολουθεί να βρίσκεται στο διάστημα, ακολουθώντας μια πορεία γύρω από τον ήλιο, η οποία εκτείνεται μέχρι την τροχιά του Άρη.

Από εκείνη την πρώτη δοκιμαστική αποστολή, η SpaceX έχει εκτοξεύσει μόνο άλλες δύο αποστολές Falcon Heavy, και οι δύο το 2019. Η μία έστειλε έναν ογκώδη δορυφόρο τηλεοπτικών και τηλεφωνικών υπηρεσιών σε τροχιά για την Arabsat με έδρα τη Σαουδική Αραβία και η άλλη παρέδωσε μια παρτίδα πειραματικών δορυφόρων για το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο πύραυλος δεν είχε εκτοξευτεί ξανά από το 2019, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των αποστολών της SpaceX δεν απαιτούσε την ενισχυμένη ισχύ του Falcon Heavy. Από την άλλη πλευρά, ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX, το «εργαλείο της δουλειάς», έχει εκτοξεύσει σχεδόν 50 αποστολές μόνο φέτος.

Η SpaceX δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να προσγειώσει και να ανακτήσει και τους τρεις προωθητικούς πυραύλους μετά από μια αποστολή.

Πηγή: Protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2022 20:50

Σχετικά Άρθρα

  • Space X: Το νέο εντυπωσιακό βίντεο με τη στιγμή που οι... δαγκάνες έπιασαν τον πύραυλο του Starship
    Space X: Το νέο εντυπωσιακό βίντεο με τη στιγμή που οι... δαγκάνες έπιασαν τον πύραυλο του Starship

    Ο Super Heavy επέστρεψε 10 λεπτά μετά την εκτόξευση, όπου το συνέλαβε στον αέρα η γιγαντιαία «δαγκάνα» με το χαρακτηριστικό όνομα «Mechazilla»

    Ένα νέο εντυπωσιακό βίντεο από το σημαντικό επίτευγμα που πέτυχε κατά την τελευταία δοκιμαστική πτήση του Starship, έδωσε στη δημοσιότητα η Space X.
    Τα πλάνα έχουν καταγραφεί από κάμερες στον προωθητικό πύραυλο Super Heavy αποτυπώνοντας καρέ-καρέ πώς τον έπιασαν οι... δαγκάνες προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί.
    Η εκτόξευση της Πτήσης 5 (Flight 5), όπως ονομάστηκε η πιο φιλόδοξη, μέχρι σήμερα, δοκιμή του γιγάντιου διαστημόπλοιου Starship από την εταιρεία SpaceX του Έλον Μασκ. πραγματοποιήθηκε στις 3:25 μ.μ. ώρα Ελλάδος το μεσημέρι της Κυριακής από τις εγκαταστάσεις Starbase της εταιρείας κοντά στην παραλία Boca Chica, στο Νότιο Τέξας.
    Δείτε όλο το βίντεο της πτήσης, όπως μεταδόθηκε live, εδώ:
    Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η Πτήση 5 ήταν η πέμπτη δοκιμαστική πτήση του διαστημοπλοίου Starship με τον τεράστιο προωθητικό πύραυλο Super Heavy.

    Μετά την εκτόξευση, το Starship πραγματοποίησε, χωρίς απρόοπτα, πτήση μίας ώρας σε ύψος τροχιάς και στη συνέχεια επανήλθε στην ατμόσφαιρα για να προσθαλασσωθεί ομαλά στον Ινδικό Ωκεανό, δυτικά της Αυστραλίας.
    Η πρωτοτυπία, και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της Πτήσης 5, έγκειται στην επιστροφή του προωθητικού Super Heavy: Το πρώτο στάδιο του πυραύλου επέστρεψε στην εξέδρα 10 λεπτά μετά την εκτόξευση, όπου το συνέλαβε στον αέρα μία γιγαντιαία «δαγκάνα» στην εξέδρα, η οποία έχει το χαρακτηριστικό όνομα «Mechazilla».
    «Οι μηχανικοί της SpaceX έχουν περάσει χρόνια προετοιμασίας και μήνες δοκιμών για την προσπάθεια σύλληψης του εκτοξευτήρα, με τους τεχνικούς να αφιερώνουν δεκάδες χιλιάδες ώρες στην κατασκευή της υποδομής για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας μας», έγραψε η SpaceX σε μια επισκόπηση της αποστολής.
    Αν τα δεδομένα κατά τη διάρκεια της πτήσης δεν συνηγορούσαν στην απόπειρα σύλληψης του Super Heavy, η εταιρεία μπορούσε επίσης να προσθαλασσώσει τον πύραυλο στον Κόλπο του Μεξικού, όπως και στην προηγούμενη δοκιμαστική πτήση.
    «Δεν δεχόμαστε συμβιβασμούς όταν πρόκειται να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του κοινού και της ομάδας μας και η επιστροφή θα επιχειρηθεί μόνο αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες», συμπλήρωνε η SpaceX.
    Το Starship και ο πύραυλος Super Heavy, όταν βρίσκονται το ένα πάνω στο άλλο, έχουν ύψος σχεδόν 122 μέτρα. Το πρώτο στάδιο του Super Heavy έχει 33 κινητήρες Raptor και το διαστημόπλοιο Starship άλλους έξι κινητήρες.
    Κατά την προηγούμενη δοκιμαστική πτήση, την Flight 4, η SpaceX πέτυχε την επιστροφή του Starship, αν και με ζημιές στα πτερύγιά του λόγω της φλεγόμενης επανεισόδου στην ατμόσφαιρα. Ο Super Heavy πραγματοποίησε ομαλή προσθαλάσσωση στον Κόλπο του Μεξικού.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ο πρώτος ιδιωτικός διαστημικός περίπατος είναι γεγονός - Εντυπωσιακό βίντεο της Space X
    Ο πρώτος ιδιωτικός διαστημικός περίπατος είναι γεγονός - Εντυπωσιακό βίντεο της Space X

    Ο πρώτος ιδιωτικός διαστημικός περίπατος της ιστορίας είναι γεγονός καθώς ο κυβερνήτης της αποστολής Polaris Dawn της SpaceX, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν, καθώς και η εργαζόμενη της SpaceX Σάρα Γκίλις περιπλανήθηκαν έξω από το διαστημικό σκάφος τους.

    Το εγχείρημα αναμεταδόθηκε σε απευθείας μετάδοση. Ο Άιζακμαν βγήκε πρώτος από την κάψουλα φορώντας τη λευκή και γκρίζα στολή του. Στάθηκε σε μια μεταλλική δομή που είχε προσαρμοστεί στην κάψουλα γι' αυτό το λόγο.

    «Είναι υπέροχα»

    «Είναι υπέροχα», δήλωσε ενώ βρισκόταν σε ύψος 700 χιλιομέτρων, δηλαδή ψηλότερα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

    Η Σάρα Γκίλις ακολούθησε στη συνέχεια και έκανε επίσης κινήσεις για να δοκιμάσει τις ολοκαίνουριες στολές της SpaceX, τις πρώτες που προορίζονται για διαστημικούς περιπάτους. Η δοκιμή των στολών αυτών ήταν ένας από τους κύριους στόχους της αποστολής.

    Στη συνέχεια επέστρεψε με τη σειρά της μέσα στο σκάφος.

    Έγραψε ιστορία η Space X

    Δύο άλλοι επιβάτες, ο πιλότος Σκοτ Ποτίτ και η άλλη εργαζόμενη της SpaceX, η Άννα Μένον, παρέμειναν μέσα στην κάψουλα Dragon, όμως εκτέθηκαν επίσης στο διαστημικό κενό, και εφοδιάζονταν με οξυγόνο από σωλήνες στις στολές τους.

    Η αποστολή Polaris Dawn, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την SpaceX και τον Τζάρεντ Άιζακμαν, σηματοδοτεί ένα νέο σταθμό στην εμπορική εξερεύνηση του διαστήματος. Μέχρι τώρα όλοι οι διαστημικοί περίπατοι είχαν γίνει από επαγγελματίες αστροναύτες και όχι από πολίτες.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • ΗΠΑ: Αναχώρησε η διαστημική αποστολή της SpaceX, για τον πρώτο ιδιωτικό «διαστημικό περίπατο»
    ΗΠΑ: Αναχώρησε η διαστημική αποστολή της SpaceX, για τον πρώτο ιδιωτικό «διαστημικό περίπατο»

    Ο πύραυλος Falcon 9 εκτοξεύτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι - Επικεφαλής αυτής της πενθήμερης αποστολής είναι ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν

    Ένας δισεκατομμυριούχος, ένας πιλότος και δύο υπάλληλοι της SpaceX αναχώρησαν σήμερα από τη Φλόριντα για μια φιλόδοξη διαστημική αποστολή που θα σηματοδοτήσει ένα νέο βήμα στην εμπορική εκμετάλλευση του διαστήματος, με τον πρώτο ιδιωτικό «διαστημικό περίπατο» στην ιστορία.
    Ο πύραυλος Falcon 9 εκτοξεύτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, μεταφέροντας σε τροχιά την κάψουλα Dragon, όπου θα φιλοξενηθούν οι επιβάτες αυτής της αποστολής, της αποκαλούμενης Polaris Dawn («Αυγή του Πολικού Αστέρα»).

    «Συγχαρητήρια στις ομάδες της SpaceX και το πλήρωμα του προγράμματος Polaris» ανέφερε στην πλατφόρμα Χ ο Ίλον Μασκ, ο ιδρυτής της εταιρείας.

    Ο επικεφαλής αυτής της πενθήμερης αποστολής είναι ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν, ο οποίος συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με τη SpaceX και χρηματοδοτεί ένα μέρος του ταξιδιού. Το ακριβές ποσό που κατέβαλε δεν αποκαλύφθηκε.

    Ένας από τους κυριότερους στόχους είναι να δοκιμαστούν οι ολοκαίνουριες στολές της εταιρείας, που είναι λευκές και φουτουριστικές, με μια σύντομη έξοδο από την κάψουλα για έναν διαστημικό περίπατο.
    Το σκάφος θα φτάσει σε ύψος τα 1.400 χιλιόμετρα, στην πιο μακρινή επανδρωμένη αποστολή που έχει γίνει ποτέ, μετά τις αποστολές «Απόλλων». Οι δύο υπάλληλοι της SpaceX, η Σάρα Γκίλις και η Άννα Μένον, θα γίνουν έτσι οι πρώτες γυναίκες που έχουν ταξιδέψει σε τόσο μεγάλη απόσταση από τη Γη.
    Ο τέταρτος επιβάτης είναι ο πιλότος Σκοτ Ποτίτ, πρώην μέλος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και στενός συνεργάτης του Άιζακμαν.
    Ο διαστημικός περίπατος, ο πρώτος από μη επαγγελματίες αστροναύτες, θα γίνει τα ξημερώματα της Πέμπτης και θα μεταδοθεί ζωντανά στη Γη. Οι δύο επιβάτες θα παραμείνουν μέσα στο σκάφος ενώ οι άλλοι δύο θα βγαίνουν εναλλάξ, επί περίπου 15 λεπτά ο καθένας. Θα παραμείνουν δεμένοι με το σκάφος και θα κάνουν διάφορες κινήσεις για να ελέγξουν τις νέες στολές, οι οποίες είναι εφοδιασμένες με κάμερες.

    «Θα δίνουμε κάπως την εντύπωση ότι χορεύουμε», εξήγησε ο Άιζακμαν. «Φαντάζομαι ότι κάποια μέρα πολλοί άνθρωποι ή και ολόκληρες οικογένειες, θα πηδούν στην επιφάνεια της σελήνης φορώντας στολές της SpaceX. Είναι τεράστια τιμή που έχουμε τη δυνατότητα να τις δοκιμάσουμε σε αυτήν την πτήση», πρόσθεσε.
    Κατά τη διάρκεια της πτήσης θα γίνουν επίσης περίπου 30 πειράματα, όπως για παράδειγμα η μέτρηση της αλλαγής της οφθαλμικής πίεσης με φακούς επαφής.

    Οι τέσσερις επιβάτες εκπαιδεύτηκαν εντατικά επί δύο χρόνια, συμπληρώνοντας 2.000 ώρες σε έναν προσομοιωτή πτήσης, κάνοντας καταδύσεις και πτώσεις με αλεξίπτωτο. Ο Άιζακμαν, που είναι ιδιοκτήτης της χρηματοοικονομικής εταιρείας Shift4, είχε ταξιδέψει στο διάστημα και το 2021, με μια άλλη αποστολή της SpaceX.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
  • SpaceX: Σπάνια αστοχία πυραύλου καταδίκασε δορυφόρους του Starlink
    SpaceX: Σπάνια αστοχία πυραύλου καταδίκασε δορυφόρους του Starlink

    Οι δορυφόροι απελευθερώθηκαν σε χαμηλό ύψος και πιθανότατα θα πέσουν στην ατμόσφαιρα.

    Είκοσι δορυφόροι για την υπηρεσία Διαδικτύου Starlink της SpaceX απέτυχαν να τεθούν σε κατάλληλη τροχιά λόγω σπάνιας βλάβης στον πύραυλο Falcon 9 της εταιρείας, έναν από τους πιο επιτυχημένους πυραύλους στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης.

    Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Πέμπτης, περίπου μια ώρα μετά την εκτόξευση του πυραύλου από την διαστημική βάση Βάντερμπεργκ στην Καλιφόρνια. Το πρώτο, κατώτερο στάδιο του Falcon 9 λειτούργησε κανονικά και αποδεσμεύτηκε από το δεύτερο στάδιο για να προσθαλασσωθεί λίγο αργότερα σε πλωτή πλατφόρμα στον Ειρηνικό.

    Το πρόβλημα εμφανίστηκε στο δεύτερο στάδιο, το οποίο απέτυχε να ενεργοποιήσει τον κινητήρα του για δεύτερη φορά όπως ήταν προγραμματισμένο.

    Η απόπειρα πυροδότησης «οδήγησε σε RUD του κινητήρα για λόγους που μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστοι» έγραψε στο X ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX Έλον Μασκ.

    «RUD», ή Rapid Unscheduled Disassembly (Ταχεία Μη Προγραμματισμένη Αποσυναρμολόγηση), είναι ένας χιουμοριστικός όρος της διαστημικής βιομηχανίας που συνήθως σημαίνει έκρηξη ή διάλυση.

    Το δεύτερο στάδιο του πυραύλου βρισκόταν σε χαμηλότερο από το προκαθορισμένο ύψος όταν απελευθέρωσε τους 20 δορυφόρους του Starlink. «Ως αποτέλεσμα, οι δορυφόροι αναπτύχθηκαν σε χαμηλότερη από την επιθυμητή τροχιά» έγραψε ο Μασκ λίγο αργότερα.

    Όπως είπε, η SpaceX επρόκειτο να στείλει εντολή στους δορυφόρους να ενεργοποιήσουν τους προωστήρες τους για να ανέβουν σε μεγαλύτερο ύψος και να αποφύγουν την τριβή με την ατμόσφαιρα, παραδέχτηκε όμως ότι η λύση αυτή ήταν πιθανό να μην δουλέψει.

    «Οι προωστήρες των δορυφόρων πρέπει να ανεβάσουν την τροχιά ταχύτερα από ό,τι τους τραβά κάτω η ατμοσφαιρική τριβή» εξήγησε.

    Η αστοχία της Πέμπτης έρχεται να διακόψει ένα εντυπωσιακό ιστορικό εκτοξεύσεων για τον Falcon 9, ο οποίος βοήθησε τη SpaceX να αναδειχθεί σε κυρίαρχο της αγοράς διαστημικών εκτοξεύσεων. Η εταιρεία του Μασκ, την οποία προτιμούν πολλές κυβερνήσεις και εταιρείε για την εκτόξευση των δορυφόρων τους, εκτιμάται ότι αξίζει σήμερα 200 δισ. δολάρια.

    Η εκτόξευση της Πέμπτης ήταν η 354η αποστολή του πυραύλου και η πρώτη αστοχία από το 2016, όταν ένας Falcon 9 εξερράγη στην εξέδρα εκτόξευσης, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένας τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος του Ισραήλ.

    Οι περισσότερες από τις 69 αποστολές που έχει πραγματοποιήσει φέτος ο Falcon 9 αφορούσαν εκτοξεύσεις για το Starlink, το οποίο αποτελείται σήμερα από περισσότερους από 6.000 δορυφόρους που προσφέρουν ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

    Από τους 20 δορυφόρους που εκτοξεύτηκαν την Πέμπτη, οι 13 μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με τα κινητά τηλέφωνα των συνδρομητών.

    Πηγή: In.gr
  • Επιστροφή της Ευρώπης στο διάστημα - Βίντεο από την εκτόξευση του πυραύλου Ariane 6
    Επιστροφή της Ευρώπης στο διάστημα - Βίντεο από την εκτόξευση του πυραύλου Ariane 6

    Η Ευρώπη επιστρέφει στο διάστημα καθώς εκτοξεύτηκε ο νέος πύραυλος βαρέων μεταφορών Ariane 6 από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στη Γαλλική Γουιάνα.

    Ο Ariane 6 είναι ο πιο πρόσφατος στην ευρωπαϊκή σειρά πυραύλων Ariane και μπορεί να εκτοξεύσει αποστολές σε χαμηλή τροχιά, αλλά και μακρύτερα στο διάστημα. Η παρθενική του εκτόξευση πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο αφότου ο Ariane 5 αποσύρθηκε, έπειτα από 27 χρόνια διαδρομών.

    Βίντεο από την στιγμή της εκτόξευσης του πυραύλου

    Μία ώρα μετά την απογείωση του πυραύλου, το πρώτο σύνολο δορυφόρων απελευθερώθηκε και τέθηκε σε τροχιά 600 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη. Πρόκειται για δορυφόρους και πειράματα από διαστημικούς φορείς, εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια.

    Επίσης, η εκτόξευση κατέδειξε τις δυνατότητες της νέας ειδικά κατασκευασμένης ζώνης εκτόξευσης που δημιούργησε η γαλλική διαστημική υπηρεσία CNES στο διαστημικό κέντρο της Γαλλικής Γουιάνας και η οποία επιτρέπει ταχύτερο κύκλο εργασιών εκτοξεύσεων.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Καταστροφική δοκιμή πυραύλου στην Κίνα που εκτοξεύτηκε κατά λάθος (video)
    Καταστροφική δοκιμή πυραύλου στην Κίνα που εκτοξεύτηκε κατά λάθος (video)

    Από κάποια αστοχία εκτοξεύτηκε χωρίς αυτό να προβλέπεται και κατέπεσε σε δασική περιοχή

    Λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε τραγωδία η δοκιμή πυραύλου στην Κίνα, όταν από κάποια αστοχία εκτοξεύτηκε πριν πέσει φλεγόμενος σε μικρή απόσταση από κατοικημένη περιοχή.
    Το περιστατικό συνέβη κατά την στατική δοκιμή ενός πυραύλου Tianlong-3, τον οποίο κατασκευάζει ιδιωτική εταιρεία.
    Ο πύραυλος θα παρέμενε πάνω στην εξέδρα για να δοκιμαστεί ο κινητήρας και δεν επρόκειτο να εκτοξευτεί. Ωστόσο, λόγω κάποιας αστοχίας, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε, κινήθηκε για μερικές εκατοντάδες μέτρα πριν σβήσει ο κινητήρας και πέσει στο έδαφος σε οριζόντια θέση.

    Βίντεο από αυτόπτη μάρτυρα δείχνει ότι ο πύραυλος κατέπεσε σε δασωμένη περιοχή με λόφους και εξερράγη.

    Δεν υπήρξαν νεκροί ή τραυματίες από την έκρηξη, ωστόσο τα συντρίμμια που έπεσαν σε «ασφαλή περιοχή» προκάλεσαν φωτιά που κατασβέστηκε.

    Οι πύραυλοι Tianlong-3 («Ουράνιος Δράκος -3») μπορούν εν μέρει να χρησιμοποιηθούν ξανά, όπως αυτοί της Space X.
    Πηγή: Protothema.gr
  • NASA: Η SpaceX επιλέχθηκε για να οδηγήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο τέλος του το 2030
    NASA: Η SpaceX επιλέχθηκε για να οδηγήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο τέλος του το 2030

    Η διαστημική εταιρεία του Έλον Μασκ ανέλαβε να αναπτύξει το διαστημικό όχημα που θα οδηγήσει τον ISS εκτός τροχιάς για να καεί στην ατμόσφαιρα

    Η NASA επέλεξε τη SpaceX για την ανάπτυξη ενός οχήματος που θα οδηγήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στο τέλος του, όταν έρθει η ώρα.
    Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ ζήτησε το 2023 από αμερικανικές αεροδιαστημικές εταιρείες να υποβάλουν προτάσεις για ένα «διαστημικό εκτροχιαστή» που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ασφαλή δρομολόγηση τμημάτων του ISS εκτός τροχιάς.
    Χθες Τετάρτη, η υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε ότι η SpaceX επιλέχθηκε να αναπτύξει και να παραδώσει το συγκεκριμένο όχημα.

    Η αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 843 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό δεν περιλαμβάνει το κόστος εκτόξευσης, παρά μόνο την ανάπτυξη του οχήματος, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την καταστροφή του διαστημικού σταθμού «με ελεγχόμενο τρόπο μετά το τέλος της επιχειρησιακής ζωής του το 2030».
    Η ηγεσία της NASA εξήρε την κληρονομιά του διαστημικού σταθμού, προσθέτοντας ότι το τέλος του θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για τους σχεδιαζόμενους εμπορικούς διαστημικούς σταθμούς.

    Προς το τέλος της ζωής του ISS, η NASA σκοπεύει να αφήσει την τροχιά του να φθίνει φυσιολογικά για κάποιο χρονικό διάστημα και, μετά την απομάκρυνση του τελευταίου πληρώματος, θα δώσει εντολή στο όχημα της SpaceX να εκτελέσει τον τελικό ελιγμό εξόδου από την τροχιά. Τα κομμάτια του Σταθμού που θα επιζήσουν από την είσοδο στην ατμόσφαιρα, πρόκειται να πέσουν στην πιο απομακρυσμένη τοποθεσία του Ειρηνικού Ωκεανού, γνωστή ως Σημείο Νέμο (Point Nemo).

    Αρκετοί σημαντικοί εταίροι του ISS έχουν δεσμευτεί για τη λειτουργία του μέχρι το 2030, ενώ Ρώσοι διαστημικοί αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει την υποστήριξή τους μέχρι το 2028.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Starship: Με καμένα φτερά επέστρεψε στη Γη το «Αστρόπλοιο» του Μασκ
    Starship: Με καμένα φτερά επέστρεψε στη Γη το «Αστρόπλοιο» του Μασκ

    Οριακή επιτυχία στην τέταρτη δοκιμή του μεγαλύτερου πυραύλου όλων των εποχών.

    Με τα πτερύγιά του σχεδόν διαλυμμένα από την τριβή με την ατμόσφαιρα και τις εξωτερικές κάμερες ραγισμένες, το Starship της SpaceX ολοκλήρωσε οριακά τη δοκιμαστική εκτόξευση της Πέμπτης.

    O μεγαλύτερος και ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί ποτέ, ύψους 122 μέτρων, πέτυχε τους βασικούς στόχους της υποτροχιακής πτήσης των 90 λεπτών μετά την εκτόξευσή του από τη βάση της SpaceX στο Τέξας στις 15.50 ώρα Ελλάδας.

    Ήταν η πρώτη φορά που το σκάφος επέζησε της πύρινης καθόδου στην ατμόσφαιρα, έπειτα από τρεις αποτυχημένες δοκιμές που κατέληξαν σε θεαματικές εκρήξεις.

    Η επιτυχία της νέας δοκιμής χωρίς πλήρωμα είναι μια καλή είδηση όχι μόνο για την SpaceX αλλά και για τη NASA, η οποία θα χρησιμοποιήσει το σκάφος για την επιστροφή των Αμερικανών στην επιφάνεια της Σελήνης έπειτα από διάλειμμα άνω του μισού αιώνα.

    Ωστόσο απώτερος στόχος του Έλον Μασκ, ιδρυτή της SpaceX, είναι να χρησιμοποιήσει το «Αστρόπλοιο» για τον αποικισμό του Άρη και τη σωτηρία της ανθρωπότητας σε περίπτωση που η Γη κινδυνεύσει.

    Μέχρι τότε όμως η SpaceX θα αξιοποιεί το Starship για εκτοξεύσεις δορυφόρων, συμπεριλαμβανομένων δικών της δορυφόρων για την υπηρεσία δορυφορικού Διαδικτύου Starlink.

    Στη δ0κιμή της Πέμπτης, το σκάφος χρειάστηκε μόλις 3 λεπτά για να φτάσει σε ύψος 80 χιλιομέτρων, οπότε αποσυνδέθηκε από τον γιγάντιο πύραυλο «Super Heavy», ο οποίος πραγματοποίησε στη συνέχεια ελεγχόμενη προσθαλάσσωση στον Κόλπο του Μεξικού.

    Σε μελλοντικές αποστολές ο Super Heavy θα επιστρέφει στην εξέδρα εκτόξευσης για να επαναχρησιμοποιηθεί.

    Μετά την αποσύνδεσή του από τον πύραυλο, το Starship πραγματοποίησε μια υποτροχιακή πτήση σε ύψος περίπου 150 χιλιομέτρων, κινούμενο με ταχύτητα 26.000 χιλιομέτρων την ώρα.

    Περίπου μια ώρα μετά την εκτόξευση εισήλθε στην ατμόσφαιρα σε ύψος 100 χιλιομέτρων, οπότε η θερμική ασπίδα στην κάτω πλευρά του, αποτελούμενη από χιλιάδες πυρίμαχα πλακίδια, τυλίχτηκε στην κόκκινη λάμψη του πλάσματος, ή ιονισμένου αερίου, που σχηματίστηκε από την τριβή με την ατμόσφαιρα.

    Σε αυτή τη φάση το σκάφος δεν είχε άμεση επαφή με τη Γη, συνέχισε όμως να μεταδίδει ζωντανό βίντεο μέσω των δορυφόρων Starlink.

    Στη ζωντανή σύνδεση της SpaceX, οι υπάλληλοι της εταιρείας ακούστηκαν να φωνάζουν όταν ένα πτερύγιο του σκάφους άρχισε να διαλύεται μπροστά στην κάμερα, η οποία λίγο αργότερα ράγισε.

    Παρόλα αυτά το Starship κατάφερε να ολοκληρώσει την πτήση με μια ημι-ελεγχόμενη προσθαλλασσωση στον Ινδικό Ωκεανό, περίπου 90 λεπτά μετά την εκτόξευση.

    Σε μελλοντικές αποστολές το Starship θα επιστρέφει κατακόρυφα στην εξέδρα εκτόξευσης.

    Η SpaceX είχε παραδεχτεί νωρίτερα ότι το Starship υπήρχε περίπτωση να εκραγεί και αυτή τη φορά.

    Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ακριβώς αποτυχία, δεδομένου ότι η εταιρεία του Μασκ ακολουθεί την ασυνήθιστη προσέγγιση να δοκιμάζει τους πυραύλους της μέχρι το σημείο αστοχίας, προκειμένου να συλλέξει δεδομένα για βελτιώσεις σε επόμενο στάδιο.

    Απομένουν ακόμα αρκετές δοκιμές πριν το Starship χρησιμοποιηθεί για εκτόξευση φορτίων και αστροναυτών.

    Η ανάπτυξη του σκάφους πήρε περισσότερο χρόνο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, κάτι που δημιουργεί επιφυλάξεις για το εάν η πρώτη προσσελήνωση με πλήρωμα είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί το 2026 όπως προγραμματίζεται.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ADAM DAVIS

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο