Τεχνολογία

ChatGPT: Ο αλγόριθμος που αλλάζει την αγορά εργασίας

ChatGPT: Ο αλγόριθμος που αλλάζει την αγορά εργασίας

Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που γράφει βιβλία, κάνει debate και συνθέτει μουσική

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο καθηγητής του Wharton, Ethan Mollick, είπε στους μεταπτυχιακούς του φοιτητές να παίξουν με το GPT, ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να διαπιστώσουν αν η τεχνολογία θα μπορούσε να γράψει μια έκθεση βασισμένη σε ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο μάθημά του.

Η αρχική σκέψη ήταν να απεικονίσει τη δύναμη της τεχνολογίας.

Ωστόσο, τα δοκίμια που δημιουργήθηκαν αλγοριθμικά – αν και όχι τέλεια και λίγο υπερβολικά εξαρτημένα από την παθητική φωνή – ήταν τουλάχιστον λογικά. Πέρασαν επίσης ένα άλλο κρίσιμο τεστ: μια προβολή από το Turnitin, ένα δημοφιλές λογισμικό κατά της λογοκλοπής.

Την περασμένη εβδομάδα περίπου, το ChatGPT, η μια ακόμα πιο εξελιγμένη μορφή του μοντέλου AI που αναπτύχθηκε από την ερευνητική εταιρεία OpenAI, έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολύς κόσμος χρησιμοποιεί πλέον το εργαλείο αυτό, το οποίο είναι δωρεάν διαθέσιμο στο Διαδίκτυο, για να κάνει αστεία, να γράφει τηλεοπτικά επεισόδια, να συνθέτει μουσική και ακόμη και να διορθώνει κώδικα υπολογιστή.

Φρενίτιδα στο διαδίκτυο

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν παίξει μέχρι τώρα με την τεχνητή νοημοσύνη, και παρόλο που το ChatGPT δεν λέει πάντα την αλήθεια, εξακολουθεί να είναι ένας αρκετά καλός συγγραφέας.

Μαζί με τις πρόσφατες ενημερώσεις στο DALL-E , το λογισμικό παραγωγής τέχνης του OpenAI και το Lensa AI, μια αμφιλεγόμενη πλατφόρμα που μπορεί να παράγει ψηφιακά πορτρέτα με τη βοήθεια της μηχανικής μάθησης, το GPT αποτελεί μια έντονη κλήση αφύπνισης ότι η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να συναγωνίζεται την ανθρώπινη ικανότητα, τουλάχιστον για ορισμένα πράγματα.

Πώς λειτουργεί το GPT;

Στον πυρήνα της, η τεχνολογία βασίζεται σε έναν τύπο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται γλωσσικό μοντέλο, ένα σύστημα πρόβλεψης που ουσιαστικά μαντεύει τι πρέπει να γράψει, με βάση προηγούμενα κείμενα που έχει επεξεργαστεί.

Το GPT κατασκευάστηκε εκπαιδεύοντας την τεχνητή νοημοσύνη του με έναν εξαιρετικά μεγάλο όγκο δεδομένων, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από την τεράστια προσφορά δεδομένων στο διαδίκτυο, μαζί με δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής χρηματοδότησης από διάφορους εξέχοντες δισεκατομμυριούχους τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Reid Hoffman και Peter Thiel .

Το ChatGPT εκπαιδεύτηκε επίσης σε παραδείγματα ανθρώπινων συνομιλιών, κάτι που το βοηθά να κάνει τον διάλογό του να ακούγεται πολύ πιο ανθρώπινος, όπως εξηγεί μια ανάρτηση ιστολογίου που δημοσιεύτηκε από το OpenAI.

Δεξιότητες

Με όλη την προσοχή στραμμένη στο ChatGPT του OpenAI -το chatbot που κάνει πρωτοσέλιδα, θα μπορούσε να καταργήσει τα δοκίμια των μαθητών ή να προσφέρει μια εναλλακτική στους συγγραφείς- η συζήτηση αναζωπυρώνεται στο εάν τελικά τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τις εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

Μια νέα έκθεση από το Burning Glass Institute και το Business-Higher Education Forum δείχνει ότι οι δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης δεν είναι μόνο από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα και ευρύτερα διαδεδομένα σύνολα δεξιοτήτων σε όλους τους κλάδους στην αγορά εργασίας – αλλά η απόκτησή τους θα μπορούσε να σημαίνει καλύτερες απολαβές.

«Η αντίληψη ότι η αυτοματοποίηση είναι αυτή η απειλή που κρύβεται στον ορίζοντα είναι κάτι που πρέπει να επανεξετάσουμε», λέει ο Matt Sigelman, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Burning Glass για την έρευνα της αγοράς εργασίας. «Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι των οποίων η εργασία περιλαμβάνει την αξιοποίηση των δεξιοτήτων αυτοματισμού αμείβονται σημαντικά περισσότερο από εκείνους που δεν το κάνουν».

Κίνδυνοι

Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι οι δεξιότητες μετατοπίζονται ολοένα και περισσότερο στη μέση επιχείρηση και όσοι δεν συμβαδίζουν με την ανάπτυξη δεξιοτήτων μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο. «Το είδος της μετατόπισης που βλέπουμε μπορεί να έχει λιγότερο σχέση με την απώλεια θέσεων εργασίας και όχι με θέσεις εργασίας που απαιτούν ένα εντελώς νέο σύνολο δεξιοτήτων που οι άνθρωποι στο σημερινό εργατικό δυναμικό δεν έχουν κατακτήσει».

Έτσι, σε ποιες δεξιότητες πρέπει να επικεντρωθούν τα άτομα που αναζητούν εργασία;

Όπως γράφει το Forbes η έρευνα του ινστιτούτου, που δημοσιεύτηκε την 1η Δεκεμβρίου, προσφέρει μερικές ιδέες. Ανέλυσε δεδομένα από 228 εκατομμύρια αγγελίες εργασίας τα τελευταία επτά χρόνια, ομαδοποιώντας σχεδόν 30.000 δεξιότητες – από τη συγκόλληση έως τη μηχανική δεδομένων – σε 444 «συστάδες» δεξιοτήτων, όπως η λιτή κατασκευή ή η ανάλυση δεδομένων.

Από αυτήν την ανάλυση, τέσσερις ομάδες δεξιοτήτων προέκυψαν όχι μόνο ως οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες (με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2018) αλλά και ως οι ευρύτερες (εμφανίζονται σε όλο το ευρύτερο φάσμα βιομηχανιών).

Τα τέσσερα σύνολα

Τα τέσσερα σύνολα δεξιοτήτων είναι τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση, cloud computing, διαχείριση προϊόντων, και μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Και λόγω του ρυθμού ανάπτυξης και διείσδυσής τους, αυτά τα τέσσερα σύνολα διαταράσσουν την αγορά εργασίας και παρέχουν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες στους εργαζόμενους.

Ο Sigelman, μέλος της «Λίστας των ανθρώπων που διαμορφώνουν το μέλλον της εργασίας» του Forbes μίλησε επίσης στις 15 Νοεμβρίου στη Σύνοδο Κορυφής του Forbes για το «Μέλλον της Εργασίας».

Ο Siegelman είπε τον Νοέμβριο ότι, παρά τα σημάδια οικονομικών αντίξοων ανέμων, «η έλλειψη ταλέντων θα είναι εδώ». «Αυτό που πραγματικά βλέπουμε είναι… μια ανισορροπία ανθρώπων με το συγκεκριμένο σύνολο δεξιοτήτων που χρειάζεται η αγορά». Η έρευνά τους δείχνει ότι η μέση επιχείρηση έχει αντικαταστήσει το 37% των δεξιοτήτων της τα τελευταία πέντε χρόνια «λόγω αυτοματισμού, λόγω τεχνολογίας και επίσης λόγω του πολλαπλασιασμού των δεξιοτήτων στην αγορά».

Επιπλέον, κατονομάζει και τις δεξιότητες που «βυθίζονται» ή παρουσιάζουν σχετικά αργή ή αρνητική ανάπτυξη.

Αυτές περιλαμβάνουν επιχειρηματική συμβουλευτική, εξειδικευμένες πωλήσεις, αρχιτεκτονική και διαχείριση βάσεων δεδομένων και σχεδιασμό και ανάπτυξη ιστοσελίδων.

Πηγή: OT.gr - In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις