Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2022 19:09

Τα τρία λάθη που καταστρέφουν το laptop σου χωρίς να το καταλαβαίνεις

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Είτε έχεις Windows είτε Mac, θα πρέπει να ξέρεις ότι το λάπτοπ σου δεν είναι ατρόμητο… Αν κάνεις πολύ συχνά τα παρακάτω λάθη με το λάπτοπ, είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να εμφανίζει προβλήματα λειτουργίας κι εσύ να αναρωτιέσαι γιατί στο καλό ενώ το έχεις λίγο καιρό, κολλάει και δεν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου.

Έχουμε συνηθίσει να κατηγορούμε τα λάπτοπ για την μικρή διάρκεια ζωής τους και να λέμε πως εάν δεν πάρεις κάτι ακριβό, σε 1-2 χρόνια θα θέλεις καινούργιο μηχάνημα. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, όμως, ότι τα λάπτοπ ίσως έχουν σε κάποιες περιπτώσεις μικρή διάρκεια ζωής λόγω της κακής χρήσης τους;

Παρακάτω θα δεις 3 πολύ συχνά λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι με τα λάπτοπ μας, αγνοώντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο τελικά ζορίζουμε και τη δουλειά μας, αλλά και την τσέπη μας.

Το φορτίζεις 24/7

Αν ήθελες έναν υπολογιστή που θα είναι συνέχεια στην πρίζα, γιατί δεν πήρες desktop; Τα λάπτοπ είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να αντέχουν με την μπαταρία τους αρκετές ώρες αφότου τα φορτίσεις. Το ήξερες ότι αφήνοντας το καλώδιο στην πρίζα ενώ είναι φορτισμένη η μπαταρία δεν εξοικονομείς ενέργεια, αλλά αντίθετα φθείρεις σιγά σιγά την μπαταρία;

Δεν το κλείνεις ποτέ

Το βάζεις απλά σε sleep mode κατεβάζοντας το καπάκι και νομίζεις ότι τελείωσε! Ο υπολογιστής, όπως και το κινητό σου, χρειάζεται restart. Κάθε φορά που κλείνεις το λάπτοπ σου, αυτό “καθαρίζει” και είναι έτοιμο για την επόμενη φορά που θα το ανοίξεις. Όσο δεν το κλείνεις, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, αφού δεν του δίνεις χρόνο για “ξεκούραση”.

Το ακουμπάς στα πόδια σου

Είναι η πιο συχνή κίνηση που θα κάνεις. Όμως, τα λάπτοπ δεν είναι σχεδιασμένα για να ακουμπάνε πάνω μας. Εκτός απ’ τα προβλήματα υγείας που μπορεί να δημιουργηθούν σε σένα, αυτή η κίνηση αυξάνει τη θερμοκρασία στο λάπτοπ και δεν το αφήνει να πάρει αέρα. Εάν σε βολεύει αυτή η στάση, αγόρασε μια ειδική βάση που να μπορείς να βάζεις στα πόδια σου!

Πηγή: ipop.gr - Photo by Sincerely Media on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2022 17:48

Σχετικά Άρθρα

  • Δήμος Αρχ. Ολυμπίας: Δωρεά laptop στο νηπιαγωγείο Πελοπίου
    Δήμος Αρχ. Ολυμπίας: Δωρεά laptop στο νηπιαγωγείο Πελοπίου

    Στην παράδοση ενός φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή στο Νηπιαγωγείο Πελοπίου προέβη ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, κ. Αντώνης Χρυσανθακόπουλος, με σκοπό να συμπληρώσει ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών.

    Ύστερα από αίτημα του Δήμου στην ΛΕΤΡΙΝΑ Α.Ε., η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα και την ευχαριστούμε, πλέον ενισχύεται ο εξοπλισμός της σχολικής μονάδας του Νηπιαγωγείου Πελοπίου και επιλύει πρακτικά προβλήματα καθημερινών αναγκών.

    Η παραλαβή του υπολογιστή έγινε από την κα Ιφιγένεια Μιχαήλ, η οποία αναπλήρωσε την διευθύντρια του σχολείου κα Ελένη Παναγοπούλου.

    Σημειώνεται ότι, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, θέλοντας να προσφέρει μια σύγχρονη εκπαίδευση στους μαθητές του, συμμετέχει σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά (eTwinning) Προγράμματα, έχοντας αποκτήσει Εθνική και Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας. Είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργήσουμε στα παιδιά της προσχολικής εκπαίδευσης τις απαιτούμενες δεξιότητες και ικανότητες του 21ου αιώνα και να τα προετοιμάσουμε να γίνουν οι ευρωπαίοι πολίτες της αυριανής κοινωνίας.

    pelopio laptop ol 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Το ΑΙ δίνει ώθηση στην επόμενη γενιά των φορητών υπολογιστών
    Το ΑΙ δίνει ώθηση στην επόμενη γενιά των φορητών υπολογιστών

    Στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών και ειδικά των φορητών συστημάτων κάνει δυναμική πλέον είσοδο η τεχνητή νοημοσύνη με το ΑΙ να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες πάνω στον οποίο αναμένεται να στηριχθεί ο κλάδος προκειμένου να προωθήσει το επόμενο βήμα ανάπτυξης των laptops.

    Τα αποκαλούμενα και AI PCs αποτελούν τη νέα τάση στο χώρο των φορητών υπολογιστών με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι μέχρι το 2027 θα αποτελούν το 60% των συνολικών πωλήσεων προσωπικών υπολογιστικών συστημάτων παγκοσμίως από 18% που αναμένεται να είναι το 2024.

    Το ερώτημα είναι, βέβαια, ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που διαφοροποιούν ένα AI PC από ένα παραδοσιακό σύστημα. Σε αυτό το σημείο είναι αρκετοί οι αναλυτές που υποστηρίζουν πως υπάρχει μία σύγχιση. Πολύ απλά, γιατί ακόμη και τα «παραδοσιακά» laptops μπορούν να «τρέξουν» μία εφαρμογή που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα, η Microsoft, όπως ανέφεραν στελέχη του αμερικανικού κολοσσού κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους ελληνικών μέσων ενημέρωσης, υποστηρίζει ότι όλα τα PC με Windows μπορούν να «τρέξουν» το Copilot, το οποίο αποτελεί τον ΑΙ ψηφιακό βοηθό που έχει αναπτύξει η εταιρεία και ο οποίος αξιοποιεί τις δυνατότητες του ChatGPT.

    Η σημασία της NPU

    Όμως, για να πάρει ένα laptop τον χαρακτηρισμό Copilot+ PC που έχει λανσάρει εδώ και μερικούς μήνες η Microsoft θα πρέπει να έχει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που επιτρέπει να είναι εφικτό να «τρέχουν» πιο προηγμένες εφαρμογές ΑΙ. Το επιπλέον αυτό χαρακτηριστικό είναι η αποκαλούμενη NPU (Neural Processing Unit), ήτοι ένα εξειδικευμένο chip που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για να «τρέχει» εφαρμογές AI και μηχανικής μάθησης (machine learning). Μάλιστα, στην περίπτωση των Copilot+ PCs, η NPU θα πρέπει να είναι ενσωματωμένη με τον βασικό επεξεργαστή (CPU) του μηχανήματος και να μπορεί να μπορεί να πραγματοποιεί το λιγότερο 40 τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο (trillion operations per second ή TOPS).

    Ο λόγος που είναι απαραίτητη μία NPU είναι προκειμένου να είναι εφικτό να «τρέξουν» ΑΙ εφαρμογές απευθείας από τον υπολογιστή χωρίς να απαιτείται η σύνδεση στο Διαδίκτυο και δη σε cloud υποδομές. Πρόκειται για το αποκαλούμενο On Device AI, το οποίο έχουμε ήδη δει και σε smartphones όπως τα κορυφαία Samsung Galaxy και τη σειρά 14T της Xiaomi αλλά και το Apple Intelligence που θα υποστηρίζουν τα νέα iPhone 16.

    Στην περίπτωση των Copilot+ PCs, η ύπαρξη μίας ισχυρής NPU είναι ο λόγος που είναι εφικτές αρκετές νέες εφαρμογές από την πλευρά της Microsoft όπως είναι η αυτόματη εισαγωγή υποτίτλων με ταυτόχρονη μετάφραση σε πολυάριθμες γλώσσες (Live Captions Translation) που παρέχεται ήδη. Όπως είναι το Windows Studio Effects, το οποίο βελτιώνει αυτόματα την εικόνα και τον ήχο κατά τη διάρκεια video κλήσεων ή τη λήψη video ή το Cocreator που σε βοηθά να φτιάξεις τις δικές σου εντυπωσιακές εικόνες, απλά γράφοντας τι ακριβώς θες να δημιουργήσεις!

    Προφανώς, οι εφαρμογές που θα αξιοποιούν το on device AI θα πολλαπλασιαστούν καθώς η Microsoft θέλει να αναπτυχθεί ένα οικοσύστημα γύρω από αυτό. Και επιπλέον, μεγάλοι κατασκευαστές όπως η Lenovo και η HP, όπως είχαμε την ευκαιρία να δούμε σε διάφορες παρουσιάσεις αυτή την εβδομάδα, έχουν δημιουργήσει τους δικούς τους ψηφιακούς βοηθούς (Lenovo AI και HP AI αντίστοιχα) προκειμένου να προσφέρουν επιπλέον λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στους χρήστες των νέων μηχανημάτων τους.

    Η νέα γενιά laptops

    Τα laptops με NPU δεν είναι ιδιαίτερα πολλά αλλά ο αριθμός τους θα αυξάνεται διαρκώς τα επόμενα χρόνια. Intel και AMD έχουν σπεύσει να παρουσιάσουν τις δικές τους πλατφόρμες που ενσωματώνουν CPU, GPU (Graphics Processing Unit που ήταν και το chip που μέχρι τώρα «επιβαρυνόταν» με τις ΑΙ εργασίες) αλλά και NPU. Το ζήτημα για τις δύο κορυφαίες εταιρείες επεξεργαστών είναι ότι στον «αγώνα» έχει εισέλθει πλέον και η Qualcomm, η οποία είναι ο ηγέτης στο χώρο των chips για smartphones και tablets.

    Η Qualcomm έχει τη δική της πλατφόρμα για laptops, ονόματι Snapdragon X που προσφέρει εντυπωσιακές επιδόσεις σε σύγκριση με οτιδήποτε άλλο υπάρχει στην αγορά. Συν ότι προσφέρει εξαιρετικά μεγάλη αντοχή στην μπαταρία, καθώς πρακτικά ένα laptop που βασίζεται σε Snapdragon X μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να συνδεθεί σε πρίζα ακόμη και για περισσότερες από 24 ώρες. Ο λόγος είναι ότι βασίζεται στην αρχιτεκτονική ARM, γεγονός που φέρνει ορισμένους περιορισμούς όσον αφορά κάποιες εφαρμογές. Περιορισμοί που μειώνονται διαρκώς καθώς δημιουργού εφαρμογών όπως η Adobe ετοιμάζονται να βγάλουν εκδόσεις των λύσεων τους και για ARM συστήματα.

    Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα Copilot+ PCs είναι ακόμη σχετικά ακριβά, καθώς οι τιμές κυμαίνονται σε επίπεδα άνω των 1200 ευρώ. Όμως, μέσα στη χρονιά θα δούμε και μηχανήματα με Snapdragon X με τιμή κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1000 ευρώ. Και η πτώση θα συνεχιστεί, γι’ αυτό και η εκτίμηση ότι πολύ σύντομα η πλειοψηφία των PCs που θα πωλούνται παγκοσμίως θα είναι σε θέση να «τρέξει» ΑΙ εφαρμογές ακόμη και σε τοπικό επίπεδο.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Σε επιτήρηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΕΕ – Διαπιστώθηκαν ελλείψεις και λάθη
    Σε επιτήρηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΕΕ – Διαπιστώθηκαν ελλείψεις και λάθη

    Να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο δράσης διαπίστευσης για την αντιμετώπιση όλων των ελλείψεων που εντοπίστηκαν ζητά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η ΕΕ

    Υπό την επιτήρηση της αποφάσισε να θέσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ η ΕΕ, καθώς σύμφωνα με τη Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG AGRI) διαπιστώθηκαν ελλείψεις, καθυστερήσεις και λάθη στις τελευταίες διαχειριστικές περιόδους.

    Ειδικότερα, η DG AGRI με επιστολή της προς τη μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας μας στην ΕΕ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, επισημαίνει ότι ο Οργανισμός θα πρέπει επειγόντως να τεθεί υπό επιτήρηση και να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο δράσης διαπίστευσης για την αντιμετώπιση όλων των ελλείψεων που εντοπίστηκαν στη συμμόρφωση του Οργανισμού Πληρωμών με τα κριτήρια διαπίστευσης.

    Η πρώτη τεχνική συνάντηση των ευρωπαϊκών φορέων (με την πιθανή συμμετοχή του ΟΠΕΚΕΠΕ και του φορέα Πιστοποίησης) προβλέπεται να γίνει διαδικτυακά στις 28 Μαΐου 2024

    «Ο οικονομικός κίνδυνος που προκύπτει από τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου του Οργανισμού Πληρωμών και τη συμμόρφωσή του με τα κριτήρια διαπίστευσης παρακολουθείται στο πλαίσιο διαφόρων ερευνών συμμόρφωσης της DG AGRI», επισημαίνεται στην επιστολή, ενώ η Διεύθυνση Γεωργίας θεωρεί ότι «όσον αφορά τη διαχείριση του ΕΓΤΕ και του ΕΓΤΑΑ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ένα ή περισσότερα από τα κριτήρια διαπίστευσης δεν τηρούνται πλέον ή παρουσιάζουν τόσο σοβαρές ελλείψεις που επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να εκπληρώνει τα καθήκοντα του».

    Για τον λόγο αυτό προειδοποιεί με αποκλεισμό από την καταβολή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των ενισχύσεων του ΕΓΤΕ ύψους 6.059.364,12 ευρώ και του ΕΓΤΑΑ ύψους 2.190.965,19 ευρώ.

    Έτσι, η ευρωπαϊκή αρχή κρίνει σκόπιμο τον επανέλεγχο της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ για διάστημα 12 μηνών, ζητώντας παράλληλα την άμεση κατάρτιση σχεδίου αποκατάστασης των ελλείψεων που έχουν διαπιστωθεί. Αναφέρεται μάλιστα ότι η έλλειψη επαρκών, αποτελεσματικών και άμεσων διορθωτικών ενεργειών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική ανάκληση της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Η πρώτη τεχνική συνάντηση των ευρωπαϊκών φορέων (με την πιθανή συμμετοχή του ΟΠΕΚΕΠΕ και του φορέα Πιστοποίησης) προβλέπεται να γίνει διαδικτυακά στις 28 Μαΐου 2024.

    Δείτε αναλυτικά την επιστολή της Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΕΔΩ

    Πηγή: in.gr

  • Δωρεά laptop στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιγαλείας
    Δωρεά laptop στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιγαλείας

    Το Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιγαλείας έλαβε τον Δεκέμβριο του 2023 τρεις φορητούς υπολογιστές και τρία ακουστικά με μικρόφωνο ως δωρεά από την εταιρεία ACCENTURE Α.Ε. Η δωρεά πραγματοποιήθηκε ύστερα από επικοινωνία μας με τον κύριο Νικόλαο Δημάκη, έναν ενεργό πολίτη, ο οποίος ενημερώθηκε για τις ανάγκες του σχολείου μας σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

    Η εταιρεία ACCENTURE Α.Ε στηρίζει έμπρακτα εκπαιδευτικούς οργανισμούς, κυρίως απομακρυσμένων περιοχών, πάνω από δέκα χρόνια μέσω της υλοποίησης της πρωτοβουλίας «Accenture Hardware Donation Program» με στόχο την πρόσβαση όλων στη γνώση και την τεχνολογία.

    Οι μαθητές, οι μαθήτριες και το διδακτικό προσωπικό του Δημοτικού Σχολείου Νέας Φιγαλείας αποδέχονται με ευγνωμοσύνη τη δωρεά και ευχαριστούν θερμά την εταιρεία ACCENTURE Α.Ε καθώς και τον εκπρόσωπό τους, κύριο Κασίμη, για τη στήριξη του σχολείου μας.

    Laptop mathites fig 2

    Laptop mathites fig 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τα 8 πιο συνηθισμένα λάθη όταν φοράμε ζώνη ασφαλείας
    Τα 8 πιο συνηθισμένα λάθη όταν φοράμε ζώνη ασφαλείας

    H ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές, αρκεί όμως να γνωρίζουμε και πώς πρέπει να τη χρησιμοποιούμε.

    Η ζώνη ασφαλείας σώζει καθημερινά ζωές στους δρόμους, ωστόσο ακόμη και σήμερα υπάρχουν οδηγοί και επιβάτες οχημάτων που αρνούνται ή αμελούν να τη χρησιμοποιούν παρά τις τσουχτερές ποινές, οι οποίες προβλέπονται στον ελληνικό Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, οι παραβάτες οδηγοί τιμωρούνται στη χώρα μας με 350 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος για 10 ημέρες, ενώ το πρόστιμο για τους επιβάτες ανέρχεται σε 100 ευρώ και επιβάλλεται στους ίδιους. Για τους ανήλικους φέρει την ευθύνη ο οδηγός του οχήματος, ενώ για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά δεν αρκεί μόνο η ζώνη ασφαλείας, αλλά πρέπει να μεταφέρονται σε ειδικά καθισματάκια.

    Οι πιο συνηθισμένες δικαιολογίες των παραβατών, όταν τους σταματά η αστυνομία, είναι ότι πήγαιναν κάπου κοντά με το αυτοκίνητο, ότι βιάζονταν ή απλά ότι είχαν ξεχάσει να δεθούν. Στα σύγχρονα αυτοκίνητα καταρρίπτονται βεβαίως τέτοιου είδους επιχειρήματα, αφού διαθέτουν φωτεινές και ηχητικές ενδείξεις, που δείχνουν μάλιστα και σε ποια θέση κάθεται το ΄΄μαύρο πρόβατο’’. Είναι προφανές, ότι οι απείθαρχοι οδηγοί και επιβάτες αγνοούν τις τραγικές συνέπειες που έχει η μη χρήση της ζώνης ασφαλείας σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, ακόμη και με χαμηλές ταχύτητες, ενώ κάποιοι θεωρούν ότι κινδυνεύουν μόνο όταν κάθονται μπροστά και όχι πίσω. Γι αυτό και βλέπουμε, ότι είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των πίσω επιβατών που δεν κάνουν χρήση της ζώνης ασφαλείας σε σχέση με τους οδηγούς και τους συνοδηγούς.

    Σε δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί από διεθνή ινστιτούτα και φορείς οδικής ασφάλειας έχει αποδειχθεί ότι η σφοδρότητα της πρόσκρουσης ενός οχήματος πάνω σε ένα εμπόδιο με μόλις 30 χλμ./ώρα ισοδυναμεί με πτώση από τέσσερα μέτρα ύψος. Η πρόσκρουση ενός οχήματος με ταχύτητα 64 χλμ./ώρα προκαλεί σε έναν οδηγό και συνοδηγό που δεν έχουν δεθεί με ζώνη ασφαλείας πολύ σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι και στα πόδια, ακόμη και αν έχουν ανοίξει οι αερόσακοι. Εδώ θα πρέπει να πούμε, ότι οι ζώνες ασφαλείας λειτουργούν συνδυαστικά με τους αερόσακους, αφού συγκρατούν το σώμα στη σωστή θέση, ώστε να πέφτει πάνω στο φουσκωμένο airbag.

    Ας δούμε όμως ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη στη χρήση της ζώνης ασφαλείας και πώς πρέπει να τα αποφεύγουμε, ώστε να μας προστατεύει αποτελεσματικά:

    1. Δεν περνάμε τη ζώνη ασφαλείας κάτω από τη μασχάλη, για να νιώθουμε πιο άνετα και να μη μας ενοχλεί, επειδή δεν μας προστατεύει ιδανικά σε περίπτωση ατυχήματος.

    2. Δεν δενόμαστε ποτέ μαζί με την ίδια ζώνη με τον διπλανό συνεπιβάτη μας, κάτι που συνηθίζεται όταν μεταφέρονται παιδιά.

    3. Η ζώνη ασφαλείας δεν πρέπει να είναι μπερδεμένη, άρα την ξεμπερδεύουμε πριν ξεκινήσουμε.

    4. Δεν ράβουμε ούτε επισκευάζουμε μία ζώνη ασφαλείας με σημάδια φθοράς, αλλά την αντικαθιστούμε με καινούργια.

    5. Δεν ξεκινάμε, αν δεν έχουν δεθεί όλοι οι επιβάτες του οχήματος, ενώ τους ελέγχουμε και κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ιδίως τα παιδιά.

    6.Φροντίζουμε να εφαρμόζει σωστά η ζώνη ασφαλείας στο σώμα μας και να μην είναι υπερβολικά χαλαρή, ενώ το διαγώνιο τμήμα πρέπει να περνά από την ωμοπλάτη και να μην ακουμπά το λαιμό.

    7.Ρυθμίζουμε το ύψος του προσκέφαλου, ώστε να καλύπτει το κεφάλι μας και να αποτρέπει σε συνδυασμό με τη ζώνη ασφαλείας τους αυχενικούς τραυματισμούς.

    8. Δεν φοράμε βαριά ρούχα, όπως παλτά και χοντρά μπουφάν, κάτω από τη ζώνη ασφαλείας, γιατί μπορεί να γλιστρήσει το σώμα κάτω από αυτή σε μία σφοδρή πρόσκρουση. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τα βρέφη και τα παιδιά.

    Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία από cfarnsworth από το Pixabay
  • Οι οθόνες σε smartphones και laptops αρχίζουν να… ξεδιπλώνονται
    Οι οθόνες σε smartphones και laptops αρχίζουν να… ξεδιπλώνονται

    Από πλευράς smartphones, κατασκευαστές όπως η Samsung, η Huawei, η Motorola και η Xiaomi έχουν παρουσιάσει σχετικά μοντέλα

    Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα στο χώρο των smartphones και των tablets είναι πως οι σχεδιαστές των συγκεκριμένων προϊόντων θα καταφέρουν να μεγαλώσουν τις οθόνες σε αυτές τις συσκευές διατηρώντας, όμως, το μέγεθος τους στο ίδιο επίπεδο.

    Η πρώτη λύση ήταν οι αναδιπλούμενες (foldable) οθόνες. Και ήδη έχουμε δει αρκετά μοντέλα να είναι εμπορικά διαθέσιμα. Από πλευράς smartphones, κατασκευαστές όπως η Samsung, η Huawei, η Motorola και η Xiaomi έχουν παρουσιάσει σχετικά μοντέλα.

    Αντίστοιχα, στους φορητούς υπολογιστές η Lenovo έχει ήδη ένα μοντέλο εμπορικά διαθέσιμο (X1 Fold), ενώ ετοιμάζεται να φέρει σύντομα και τη δεύτερη γενιά, ενώ αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται και από την Asus.

    Όμως, οι προσπάθειες δεν σταματούν εκεί. Και το επόμενο βήμα είναι οι οθόνες που… ξεδιπλώνονται (rollable). Πρακτικά, μιλάμε για οθόνες που μεγαλώνουν με το πάτημα ενός κουμπιού, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία OLED, όσον αφορά στις «ευλύγιστες» οθόνες.

    Οι rollable οθόνες είναι κάτι που συζητιέται εδώ και αρκετά χρόνια αλλά το ενδιαφέρον επανήλθε τις τελευταίες μέρες καθώς η Lenovo παρουσίασε δύο πρωτότυπες συσκευές, ένα laptop και ένα smartphone, με rollable οθόνες. Συνήθως, η Lenovo όταν κάνει μία τέτοια ανακοίνωση είναι συνήθως 1-2 χρόνια πριν την εμπορική διάθεση ενός αντίστοιχου προϊόντος.

    Τι σημαίνει rollable οθόνη; Πρακτικά, σκεφτείτε ένα laptop με μία οθόνη που όταν το απαιτούν οι περιστάσεις μπορεί να μεγαλώνει προς τα πάνω, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω video από την παρουσίαση της Lenovo.

    Στο ίδιο video μπορεί να δει κανείς και πως λειτουργεί το smartphone της Motorola, η οποία ως γνωστόν ανήκει στη Lenovo, με rollable οθόνη.

    Το αποτέλεσμα είναι αρκετά εντυπωσιακό καθώς το συγκεκριμένο πρωτότυπο μοντέλο έχει μία οθόνη που προσαρμόζεται σε τρεις διακριτές θέσεις: εκτεταμένη, μεσαία και μικρή, απλά με το πάτημα ενός κουμπιού.

    Με ύψος λίγο περισσότερο από 4 ίντσες, η οθόνη του Rollable concept τυλίγεται, μετατρέποντας τη συσκευή σε συσκευή τσέπης, μικρότερη από τις περισσότερες άλλες premium συσκευές της αγοράς.

    Όταν έχει πλήρως ξεδιπλωθεί η οθόνη είναι στις 6,5 ίντσες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μία σειρά από εφαρμογές ψυχαγωγίας ή δημιουργίας περιεχομένου. Και όταν είναι «κλειστή» μπορεί να χωρά ακόμη και στην τσέπη του παντελονιού.

    Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως η Lenovo δεν είναι η μόνη που πειραματίζεται με rollable οθόνες. Μάλιστα, ένα αντίστοιχο πρωτότυπο smartphone είχε παρουσιάσει κάποια στιγμή στην Κίνα και η Oppo, ενώ και η TCL έχει δείξει σε πρόσφατες εκθέσεις κάποια αντίστοιχα πρωτότυπα μοντέλα, τα οποία, όμως, έδειχναν να είναι αρκετά πιο «πίσω» από πλευράς υλοποίησης σε σχέση με αυτό που έδειξε η Lenovo.

    Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση της LG που ήταν ο πρώτος κατασκευαστής που παρουσίασε συσκευή με rollable οθόνη. Συγκεκριμένα, η LG έχει ήδη ξεκινήσει την εμπορική διάθεση της πρώτης τηλεόρασης με rollable οθόνη. Το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό και πρακτικό, ιδίως αν στο σαλόνι σας δεν έχετε πολύ χώρο. Από την άλλη πλευρά, το κόστος απόκτησης μίας τέτοιας τηλεόρασης είναι κοντά στα 99.000 ευρώ!

    Σημειωτέον πάντως πως η LG φέρεται να σχεδίαζε να παρουσιάσει ένα smartphone με rollable οθόνη.

    Όμως, τελικώς αποφάσισε να καταργήσει το τμήμα smartphones, οπότε το συγκεκριμένο σχέδιο ακυρώθηκε. Αλλά, όπως όλα δείχνουν η εμπορική διάθεση ενός rollable smartphone ή ενός rollable laptop δεν είναι πολύ μακριά.

    Πηγή: Cnn.gr - Photo by Mika Baumeister on Unsplash

  • Στο 95% έφθασε πλέον η χρήση του Διαδικτύου από τον ελληνικό πληθυσμό ηλικίας 13-74 ετών
    Στο 95% έφθασε πλέον η χρήση του Διαδικτύου από τον ελληνικό πληθυσμό ηλικίας 13-74 ετών

    Στα παιδιά 10-12 ετών η χρήση του ίντερνετ αγγίζει το 98% - Οι Έλληνες χρήστες βρίσκονται online στο διαδίκτυο κατά μέσο όρο δύο ώρες την ημέρα

    H χρήση διαδικτύου μεταξύ των Ελλήνων και των Ελληνίδων από 13 έως 74 ετών έφτασε στο 95%, από 90% το 2019, σύμφωνα με την τελευταία πανελλήνια έρευνα «Focus on Tech Life» της εταιρείας ερευνών Focus Bari για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

    Οι συνθήκες της πανδημίας ώθησαν στην ταχύτερη εξάπλωση της «ψηφιακής ζωής» και στην Ελλάδα, φτάνοντας έτσι σε καθολική χρήση (100%) στις ηλικίες έως 44 χρόνων και σχεδόν καθολική (97%) στις ηλικίες έως 54 ετών, καθώς επίσης σε πολύ ψηλά επίπεδα στις μεγαλύτερες και στις παιδικές ηλικίες. Τα τελευταία χρόνια (2019-2022) η χρήση του Ίντερνετ παρουσίασε αισθητή αύξηση στο σύνολο του κοινού (+6%) και ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες 55-64 ετών (+13%) και 65-74 ετών (+31%). Έτσι, στο 92% εκτιμάται πλέον η διείσδυση του Ίντερνετ στις ηλικίες 55-64 ετών και στο 80% στις ηλικίες 65-74 ετών.

    Στο 88% φτάνει πια η χρήση στα παιδιά 5-12 χρόνων (από 80% το 2019), ενώ στα παιδιά 10-12 ετών αγγίζει το 98%, στα παιδιά 7-9 ετών το 86% και σε εκείνα 5-6 ετών το 75%. Οι ηλικίες 5-6 ετών προτιμούν κυρίως το tablet (35%), καθώς και τα παιδιά 7- 9 ετών (45%), ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά 10-12 ετών επιλέγουν κυρίως το smartphone (53%).

    Χρησιμοποιώντας ως κύρια συσκευή πρόσβασης σε ποσοστό 96% το «έξυπνο» κινητό (smartphone), έναντι 52% του φορητού (laptop) και 38% του επιτραπέζιου υπολογιστή (desktop), οι Έλληνες χρήστες βρίσκονται online στο διαδίκτυο κατά μέσο όρο δύο ώρες την ημέρα.

    Σταθερά ανοδικά εξελίσσονται επίσης η χρήση των κοινωνικών δικτύων (social media/networks), καθώς και οι ηλεκτρονικές αγορές, με τις ηλικίες 25-34 ετών να ξοδεύουν το μεγαλύτερο ποσό. Τα Social Media χρησιμοποιούν σχεδόν 9 στους 10 Έλληνες και Ελληνίδες (87%), με το 86% των χρηστών να ασχολούνται καθημερινά. Ο μέσος χρόνος που καταναλώνουν σε αυτά, φτάνει στα 86 λεπτά τη μέρα. Λογαριασμό στο Facebook έχει το 80% και στο Instagram το 64%.

    Το 75% του πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία online αγορά το τελευταίο εξάμηνο, ενώ ξόδεψε για τις ηλεκτρονικές αγορές του κατά μέσο όρο 869 ευρώ. Οι ηλικίες 25-34 ετών ξόδεψαν το μεγαλύτερο ποσό (1.032 ευρώ).

    Πηγή: Protothema.gr

  • Πρόβλεψη για μείωση στις παραδόσεις PC, tablets και smartphones το 2022
    Πρόβλεψη για μείωση στις παραδόσεις PC, tablets και smartphones το 2022

    Οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα πρόσφατα lockdowns στην Κίνα χτυπούν εκ νέου την αγορά της τεχνολογίας

    Οι παραδόσεις υπολογιστών, smartphones και tablets αναμένεται να μειωθούν φέτος χάρη σε σειρά οικονομικών παραγόντων που επηρεάζουν την αγορά, αναφέρει στα τελευταία σημειώματά της η εταιρεία ερευνών International Data Corporation (IDC).

    Οι προβλέψεις για PC και tablets

    Ο πληθωρισμός, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και τα lockdowns λόγω της πανδημίας επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση για νέους υπολογιστές και ταμπλέτες, παγκοσμίως. Η IDC προβλέπει ότι οι παραδόσεις υπολογιστών θα μειωθούν κατά 8,2% φέτος, ενώ αυτές των tablets αναμένεται να μειωθούν κατά 6,2%.

    Δηλαδή η εταιρεία ερευνών υπολογίζει ότι θα παραδοθούν φέτος από τους κατασκευαστές στους μεταπωλητές 321,2 εκατομμύρια υπολογιστές και 158 εκατομμύρια ταμπλέτες.

    Παρά το γεγονός των αρνητικών προβλέψεων για το 2022, η IDC σημειώνει ότι οι παραδόσεις υπολογιστών θα παραμείνουν σημαντικά πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας. Μάλιστα, τονίζεται ότι η πρόβλεψη για το 2023 είναι ότι η αγορά θα επανέλθει σε θετικό πρόσημο.

    Οι προβλέψεις για smartphones

    Ανάλογες είναι οι προβλέψεις που κάνει η IDC και για την αγορά των smartphones. Η εταιρεία υπολογίζει ότι οι παραδόσεις έξυπνων κινητών τηλεφώνων θα είναι φέτος μειωμένες κατά 3,5%, στις 1,31 δισεκατομμύρια συσκευές.

    Αιτία και εδώ ο πληθωρισμός που μαστίζει την παγκόσμια οικονομία και τα lockdowns λόγω κοροναϊού που επηρέασαν την παραγωγική διαδικασία των κατασκευαστών στην Κίνα.

    Ειδικά για την Κίνα, η ανάλυση της IDC αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα περιοριστικά μέτρα λειτούργησαν σαν «λαιμός μπουκαλιού» για την παγκόσμια παραγωγή smartphones, ενώ μειώθηκε και η ζήτηση στην κινεζική αγορά.

    Η IDC θεωρεί ότι η αγορά θα ανακάμψει και θα επανέλθει έως το 2026. Σε επίπεδο κατασκευαστών, θεωρεί ότι λιγότερο θα επηρεαστούν τα iPhones λόγω του «μεγαλύτερου ελέγχου που ασκεί η Apple στην εφοδιαστική της αλυσίδα» και επιπλέον επειδή οι (high-end) συσκευές της απευθύνονται σε καταναλωτές που επηρεάζονται λιγότερο από τον πληθωρισμό.

    Ανάλογες προβλέψεις από Strategy Analytics – TrendForce

    Σημειώνεται ότι ανάλογες προβλέψεις για την αγορά των smartphones έχουν δημοσιεύσει και άλλες εταιρείες αναλύσεων. Η Strategy Analytics προέβλεπε τον Απρίλιο ότι θα υπάρξει μείωση στις παραδόσεις κατά 2% λόγω «γεωπολιτικών θεμάτων, ελλείψεις εξαρτημάτων, πληθωρισμού και προβλημάτων λόγω Covid». Η TrendForce τον Μάιο υποβάθμισε για δεύτερη φορά τις προβλέψεις της λόγω ανόδου των πληθωριστικών πιέσεων και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

    Πηγή: In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο