Τεχνολογία

Serpens: Ένας νέος αστερισμός «αποκαλύφθηκε» από το VISTA 6.000 έτη φωτός από τη Γη

Serpens: Ένας νέος αστερισμός «αποκαλύφθηκε» από το VISTA 6.000 έτη φωτός από τη Γη

Το «Sh» στο όνομα του αναφέρεται στον αστρονόμο Stewart Sharpless, που ήταν υπεύθυνος για την καταγραφή περισσότερων από 300 νεφελωμάτων τη δεκαετία του 1950

Χάρη στο Υπέρυθρο Τηλεσκόπιο Έρευνας της Αστρονομίας στη Χιλή, VISTA, οι αστρονόμοι μπόρεσαν να δουν και να αποτυπώσουν ένα «νέος φως» στον γαλαξία.

Συγκεκριμένα, παρατήρησαν ένα «νέο φως», ένα νεφέλωμα Sh2-54, στο υπέρυθρο φως, το οποίο είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι.

Το ορατό φως, που είναι αυτό που μπορούμε να δούμε, απορροφάται από τη διαστρική σκόνη, και το υπέρυθρο φως μπορεί να διαπεράσει τα πυκνά σύννεφα σκόνης στο διάστημα για να αποκαλύψει λεπτομέρειες που δεν είχαμε δει προηγουμένως.

Οι υπέρυθρες εικόνες των νεφελωμάτων, βοηθούν τους αστρονόμους να μάθουν περισσότερα για το πώς σχηματίζονται τα αστέρια, και η συγκεκριμένη νέα εικόνα, αποκάλυψε πλήθος νέων αστεριών πίσω από την πορτοκαλί λάμψη του νεφελώματος.

Πολλαπλά νεφελώματα, ή νέφη αερίου και σκόνης τα οποία τροφοδοτούν το σχηματισμό αστεριών, που βρίσκονται στο άκρο της ουράς του αστερισμού Serpens, και ονομάστηκαν έτσι λόγω της ομοιότητάς τους με ένα φίδι.

Αυτά τα σημεία γέννησης αστεριών περιλαμβάνουν τον Αετό, το Ωμέγα και τα νεφελώματα Sh2-54, όμως οι αστρονόμοι εστίασαν στο νεφέλωμα Sh2-54, που βρίσκεται περίπου 6.000 έτη φωτός από τη Γη.

Το «Sh» στο όνομα του αναφέρεται στον αστρονόμο Stewart Sharpless, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την καταγραφή περισσότερων από 300 νεφελωμάτων τη δεκαετία του 1950.

4. Sh2-54 is located about 6000 light-years away in the constellation Serpens –– the Snake. Just as snakes evolved the ability to sense infrared light to better understand its environment, so too have we developed infrared instruments to learn more about the Universe. pic.twitter.com/C1qtuuivE1

— ESO (@ESO) January 4, 2023

Η εικόνα λήφθηκε με τη χρήση μιας εξαιρετικά ευαίσθητης κάμερας 67 εκατομμυρίων pixel στο τηλεσκόπιο VISTA, για την έρευνα Via Láctea eXtended.

Η έρευνα παρατηρεί επανειλημμένα μεγάλες περιοχές του Γαλαξία μας στο υπέρυθρο φως για να ξεκλειδώσει τα μυστήρια της εξέλιξης των άστρων.

Τα νεφελώματα, και οι αστρικοί σχηματισμοί, έχουν επίσης αποτελέσει μέρος της έρευνας του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, το οποίο ξεκίνησε τις επιστημονικές παρατηρήσεις του σύμπαντος τον Ιούλιο του 2022.

Μέχρι στιγμής το συγκεκριμένο, έχει αποκαλύψει αστραφτερά αστέρια «φωλιασμένα» σε αστρικούς σχηματισμούς, όπως το νεφέλωμα του Ωρίωνα, το νεφέλωμα Carina και μεταξύ των διάσημων Πυλώνων της Δημιουργίας στο Νεφέλωμα του Αετού.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup